» »

Ograja z bodečo žico

Ograja z bodečo žico

«
1
2

hobbs ::

Peljem psa na sprehod v bližnji gozd in na obrobju gozda naletim na parcelo veliko 30*50m ki je ograjena z 1m visoko bodečo žico! Na parceli je postavljena vrtna uta in nekaj posajenih dreves! Zanima me če je zakonito postaviti tako ograjo okrog parcele glede na to da nisvo več v 1ali 2 sv. vojni in če je kje z zakonom to prepovedano! parcela ni zazidljiva, nima dostopne poti (peš pot) in je sredi neokrnjene narave!

#000000 ::

Ti lepo pejt mimo kot da ni nič, in ne praskaj tam kjer te ne srbi. LP

Saladin ::

Če je parcela dokazano last nekoga in ne spada med zaščiteno posest, lahko lastnik dela na svoji zemlji kar hoče. Bodeča žica ne sme ogrožati varnosti, drugače pa se nimaš kaj pritoževati.
IMHO
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

mtosev ::

na obrobju gozda naletim na parcelo veliko 30*50m ki je ograjena z 1m visoko bodečo žico

Nekaj skriva. :8) >:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

gzibret ::

Lastnik lahka tudi napelje 220 V notri, če mu paše.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Okoli pa skoplje jarek in da krokodile not, če mu paše.
Vse je za neki dobr!

Ziga Dolhar ::

gzibret, ne ga biksat.

edit: al sem zgrešil kakšen sarkazem?
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

hobbs ::

Saladin: recimo da bodeča žica ogroža mojo varnost in ostalih tudi! Tukaj je bila gozdna potka in lepo čez noč zraste ograja!!! Ik kaj sedaj obrni in pojdi cel krog nazaj_; ali se pa spotikaj čez grmovje da bom neril OBVOZ!

iso2000 ::

Jah točno tako, marš okrog pa po grmovju. Naslednjič si pa zapomni pa vzemi sabo lepo en konkreten nož Mgajver stil in si izreži novo potko.

LP

gzibret ::

No, ne vem. Pejte malo na Krn ali pa na Tolminske in Kobariške visokogorske travnike in boste opazili, da tam sploh ne poznajo drugega, kot bodečo žico. V določenih nižinskih verzijah je tudi napetost. Krokodilov pa na srečo še niso uvedli.
Vse je za neki dobr!

hobbs ::

pomoje bodo ene mal večje stare cvikcange dobre!

Mr_Globus ::

Eh kar je njegovo je njegovo. Če bi leseno postavu bi vsi čes skakali pa sedeli gor in jo polomli. Pa ni finančne računice :D

Pyr0Beast ::

Pa je to ograja, ki ima bodečo žico na vrhu, ali res taka kot je bila na frontah v kolutih?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

JamesBond ::

Šibaj po klešče, precvikni ograjo in mu ukradi travo (al kajkoli že skriva) :D

PersonaRudis ::

@hobbs: Ti vidiš nekaj spornega v tem, da ima kdo svojo parcelo ograjeno? Upam pa, da si za psom pobral iztrebke, saj je gozd (da, začuda) tudi čigava last. Zadnji stavek je seveda le hec.0:) Ampak spraševat če se sme (nezazidljivo - so what?) ogradit? Kaj si mogel s psom okol it, al kaj? Al te bi pa kaj imel s tiste 'parcele' pa nisi uspel zraven prit?

Svašta rodila je...:\

aljazh ::

Mislim, da avtorja te teme ne moti dejstvo, da je parcela ograjena, pač pa to, da je ograjena z _bodečo žico_.

Če bi se na tej bodeči žici poškodoval kakšen otrok, bi bilo čisto možno, da bi lastnik parcele oz. oseba, ki je postavila to ograjo iz bodeče žice kazensko odgovarjala.

Lastninska pravica NI absolutna, sploh pa ne na nepremičninah. Čeravno nekateri radi zmotno mislijo, da jim lastnina daje pravico početi s stvarjo kar koli si zaželijo.

PersonaRudis ::

subjetivizem: ON

Mene pa vsekakor bolj skrbi dejstvo, da del populacije (ne-lastnikov->ogaben izraz, se opravičujem) misli, da je pač 'njim' vse dovoljeno, in da lahko počnejo kar hočejo, se imuno vtikajo v stvari drugih. Občutek navidezne svobode, občutek navidezne nenavezanosti na nepremičnine, tako rekoč absolutna zmožnost presojanja kogarkoli in česarkoli marsikdaj prekorači določene zakonske, mnogo bolj pogosto pa moralne meje. Zato menim da je že skrajni čas, da prenehano gledat sosedovo trato ter prenehamo zastrupljat sosedovo kravo, ter da se vsak začne ukvarjat s svojimi stvarmi.

Dotično osebo moti pač dejstvo, da ne more dalje prosto pohajkovat tam, kje mogoče niti nebi 'rabil'. Pač na tuji lastnini.

OFF

Pripomba: Gozdne potke so marsikdaj 'dobra volja' lastnikov gozda. Pač ko se prioriteta ukine, ljudstvo kliče po pravici...:\

Zgodovina sprememb…

goba ::

Uporaba bodece zice je pri nas z zakonom prepovedana!

perci ::

Pa krokodilji jarek tudi ni dovoljen. Niti minsko polje. Niti 220V.

Ampak eni vztrajno lapajo po svoje.

mtosev ::

Jarek sigurno je ampak brez croc.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

perci ::

Ne boš verjel, ampak tudi jarka (takega v katerega bi lahko padel in se poškodoval) ne smeš kar meni nič tebi nič skopati.

aljazh ::

PersonaRudis, morda ne boš verjel ali pa se ti bo zdelo "skregano" s tvojim dojemanjem lastnine, toda v gozdu _ni dovoljeno_ postavljati ograj. Lastnik gozdne parcele tudi ne sme preprečevati ali prepovedovati prehoda preko le-te. Niti prepovedati nabiranja gozdnih sadežev, dokler je to v skladu z zakonom (upoštevanje določenih omejitev npr. pri gobarjenju, ipd.).

Lastnik gozdne parcele je zelo omejen v izvrševanju svoje lastninske pravice. Tako zelo omejen, da mu poleg gole lastninske pravice (nuda proprietas) ne ostane kaj dosti upravičenj.

Mimogrede, omejitve lastninske pravice dovoljuje ustava v 67. členu:

Zakon določa način pridobivanja in uživanja lastnine tako, da je zagotovljena njena gospodarska, socialna in ekološka funkcija.

Utk ::

Lepo je napisal da je na robu gozda. Pa marsikje v Sloveniji je v resnici gozd, uradno pa travnik ali kaj takega, samo pač je zarastlo. Sej sigurno ni zagradil zaradi ljudi, ampak živali. Če ima človek not nekaj posajeno, itak nimaš kaj tam hodit.

PersonaRudis ::

na obrobju gozda naletim na parcelo veliko 30*50m ki je ograjena z 1m visoko bodečo žico!

+bonus
Na parceli je postavljena vrtna uta in nekaj posajenih dreves!

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

Kaj pa, če hoče zavarovati (mlada) drevesa pred divjadjo?

Perci - zakaj pa ne sme imeti noter 220V? Ali pa krokodilov? Če je stvar jasno označena.....

A misliš, da nobeden v SLO nima krokodila?

In da nobeden v SLO nima štroma v ograji (sicer v sunkih po nekaj 1000 V, ne pa 220V, 50Hz).
Vse je za neki dobr!

aljazh ::

Tudi če je na obrobju gozda, še vedno lahko gre za gozdno parcelo. Odvisno, kot kakšna je opredeljena v zemljiškem katastru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

Utk ::

Tudi če bi bila v gozdu, je lahko opredeljeno kot travnik. Pustimo to. Recimo da ni. Če ima človek gor nekaj zasejeno in neko uto, lahko sklepamo da to ni gozd, ali ne. Navadna ograja pa proti divjadi nič ne pomaga, mora bit bodeča ali pa električna, to je pa bolj težko izvedljivo povsod.

AndrejS ::

Eni ste pa res smešni. Torej lahko jaz v mojo ograjo napeljem 220v in gor napišem pozor - visoka napetost. Potem bo prišel nimo sosedov otrok npr 5-6 let , ki še ne zna brat in bo ga moja ograja zanimalo in se bo je dodaknil - posledice so znane.
Ali se potem lahko izgovarjam saj je bilo označeno.
Manj krvav scenarij bi bil da mi sosedov pes ograjo poščije in ga ubije >:D In rečem nima kaj po moji ograji scat ???

Ne ga srat. Bodeča žica in vse takšne nevarne stvari so prepovedane !

mile ::



Nekje tole ni prepocedan >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mile ()

Utk ::

Če puščaš 5-6 let starega otroka samega v gozd boš prej ti kaznovan kot tist, ki ima tam ograjo. Tudi če se nič ne zgodi. Okoli hiše v naselju pa menda nihče nima bodeče žice. Imajo pa eni kar hude špice na železnih ograjah, pa to nikogar ne moti.

Mr_Globus ::

A še bodečo žico so prepovedali? svašta... a zdej naj na vrt tablo postavim "Gospa srna prosim Vas, ne skakat čes"

Jernej L ::

vpogled v kataster pa je zastojn, a ne? poglej na čigavem ozemlju je bodeča žica.

PersonaRudis ::

vpogled v kataster pa je zastojn, a ne? poglej na čigavem ozemlju je bodeča žica.

Pa ok, kaj je res tako dolgočasno v Dolini Šentflorjanski?:\

gzibret ::

> Eni ste pa res smešni. Torej lahko jaz v mojo ograjo napeljem 220v in gor napišem pozor - visoka napetost. Potem bo prišel nimo sosedov otrok npr 5-6 let , ki še ne zna brat in bo ga moja ograja zanimalo in se bo je dodaknil - posledice so znane.

No, ja. 220V bi bila res malo huda >:D . Krokodili tudi >:D . Bi presegalo meje dobrega okusa.

Sam me zanima, če je že kdo od vas videl (in občutil) kdaj električnega pastirja (za krave). Kr fajn strese. Konkretno v bistvu.
Vse je za neki dobr!

nevone ::

Zakaj ste skrenili s poti. Govora je bilo o bodeči žici. Sedaj pa govorite o 220 V. Dejte se najprej neki zment. Ne pa da iz muhe delate slona. Samo predlog. :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

#000000 ::

Ja jest bi uprašu lastnika, zakaj nuca tako ograjo in če ve da naj bi to bilo prepovedano.
Kot lastnik ograje povem, goto 'nekam+omenjena mama' kaj te 'organ' moti moja ograja, postavi si svojo in se brigaj za njo. LP

MadMicka ::

Težko bi reku, da je bodeča žica prepovedana. Pomoje, da ni. V mislih imam pač žico, ki ima npr. tja do pol cm dolge špice. Namreč, težko si predstavljam, da takšna ograja predstavlja nevarnost za človeka. Celo otrok ne bo plezal po takšni ograji, saj si bo najkasneje na prvi špički premislil, brez posebne škode :).

Tisto s štromom je pa jasno. Bilo je celo v sodni praksi (se pravi, zadeva se je v resnici zgodila), ko je lastnik napeljal visoko napetost v ograjo zato, da mu ne bi kradli sadja na vrtu. No, sosedov otrok je nasankal, lasnik je pa odšel v zapor.
.

#000000 ::

Ti dam za prav, verjetno obična bodeča žica ni prepovedana, ker drugač je nebi niti prodajal, če mal bol pogledaš jo ima vsaka firma na vrhu obične ograje, tista NATO pa verjetno ni dovoljena oz bi ti znal kej težit zanjo, čeprav se mi zdi da sem jo vidu nekje v prodaji. Za štrom pa sem zihr da te lahk doleti kaka kazen. LP

korenje_ver2 ::

napetost je lahko 1kV in vec, pa te ne bo ubilo, ce bo tok majhen... (naprimer kacji pastirji). cudno da ob ograji ne lezijo mrtve krave al pa ovce. sploh pa sunki delujejo na neki frekvenci, cene bi se zice stopile.

Zgodovina sprememb…

Reso ::

Za žičnato ograjo ne vem kje bi bil problem da je ne sme imet? Pri meni jo tudi imamo okoli hiše v centru Ljubljane , kjer so pijani ljudje plezali čez ograjo. Sedaj samo še mečejo prazne steklenice čez in se še noben ni pritožil ćez žico.

Kar se pa električnega pastirja tiče pa 220V sploh ni tako močen. Vse skupaj je vezano na kondenzator, ki se sprazne enkrat na sekundo.

AndrejS ::

Mislim pa da za ograjo rabiš gradbeno dovoljenje.

gumby ::

glede elektrike obstajajo jasni zakoni, kaj se sme in kaj ne...
instalacija mora ustrezat predpisom, pa ce gre za parlament RS ali za poljski WC.
in 220V na ograji definitivno ni v skladu z predpisi:\

PersonaRudis ::

...naprimer kacji pastirji...



Se mi je vedno zdelo da so na elektriko. So preveč tihi, da bi bili na bencin.:D

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

BladE_ ::

No glede te bodeče žice da vam povem kje jo je moj frend sreču !!

Bli so u klubu Lipa (diskac sj usi pomoje veste) in tm ob parkingu je živa meja visoka prbližn 2m nol za to živo mejo je moj frend (ja vem nebi smeu boit tm) naletu na bodečo žico in padu čez njo, ksn metr naprej pa so se železne štange zabite iz zemle kje se je tut hlače strgu pa neki nogo fentu :D !!
Akcija - Reakcija

Avenger ::

No, lep primer učinkovitosti bodeče žice in železnih štang, očitno stvar dobro deluje.

Sicer oa ne vidim razloga da bi bila bodeča žica prepovedana, vsaj taka navadna, ne tista spiralasta s kakimi eksotičnimi kavlji namesto špic. Bodečo žico večinoma uporabljajo proti divjadi in to ni nekaj neobičajnega. Poleg tega, na robu gozda lahko nekdo tudi posadi jagode, ali kaj drugega in nekako ne bi bilo prav če bi nek birokrat proglasil tisto za gozd in prepovedal uporabo takšnih in drugačnih ograj. Če to postavi na kraju (njegovo zemljišče) kjer je potekala gozdna potka, se ne more čisto noben pritoževat. A zdaj naj bi lastnik premišljeval nekako takole: hm, tule bi sicer nasadil jabolka in zaogradil, ampak šit ker je ravno tukajle potka, kjer se sprehajajo ljudje, pa tega ne bom naredil in bom šel raje na Savo lovit ribe in pihat v sonce. Ali kaj.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

mile ::

"huda" varijanta so tudi razbite flaše zabetonirane na vrhu ograje

Modri dirkač ::

Kaj ko bi aljazh podkrepil svoje argumente z linki prosim.:\
Everybody lies!

BigWhale ::

Imas gozd, ki je pac gozd. potem je pa zraven travnik. In ce ne bos skrbel ne za gozd in ne za travnik, bo prej ali slej gozd pozrl travnik. ;)

PersonaRudis ::

BigW: To pa je zdaj bila jako modra. :D

Mr_Globus ::

Pa pride teta motorka in je s5 travnik :D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kraji za izlete po SI

Oddelek: Loža
227278 (5663) Miha_T
»

Alarmni sistem

Oddelek: Kaj kupiti
152853 (2523) Pyr0Beast

Več podobnih tem