» »

Ograja z bodečo žico

Ograja z bodečo žico

1
2
»

aljazh ::

@Modri dirkač:

Ali naj linkam na svoj zvezek z zapiski stvarnega prava ? >:D

Lahko pa klikneš tukaj in se pozanimaš, kdaj ima omenjeni profesor predavanja, če te tematika tako zanima. Glede na to, da smo šele novembra, še nisi kaj dosti zamudil.

P.S.: Zakone pa si lahko poiščeš tudi sam na http://zakonodaja.gov.si .

MadMicka ::

aljazh, ali ti ograjo z bodečo žico in morebitno splošno nevarnostjo, ki izvira iz tega, povezuješ s stvarnim pravom?

Modri dirkač ::

Ne, rad bi samo videl člen v slo zakonodaji, ki ti prepoveduje postavljanje bodeče žice okoli svoje posesti.
To je vse, črno na belem, ne zanima me kaj vam lepega profesor pripoveduje na faxu.

Tebi kot bodočemu pravniku bo to ziher mala malca najdit, kajneda?
Everybody lies!

JOKER ::

Bom citiral Saladin-a, ker sem popolnoma istega mnenja, ampak bi na koncu še nekaj dodal :
Če je parcela dokazano last nekoga in ne spada med zaščiteno posest, lahko lastnik dela na svoji zemlji kar hoče. Bodeča žica ne sme ogrožati varnosti, drugače pa se nimaš kaj pritoževati.


Torej: ... ker je predvidevam parcela na samini in na njej stoji vrtna uta ali brunarica, zgleda da je lastnik imel v prihodnosti slabe izkušnje, tukaj mislim predvsem na kakšen vlom ali kaj podobnega.
Predvidevam, da je pred nepridipravi zaščitil svoje premožemje. No ne vem, kako nekateri gledate na to, ampak, da vam recimo konstantno nekdo tedensko vdira in odnaša orodje (recimo motorko, vrtalni stroj ... ), to ni poceni fantje in strinjam se z lastnikom, da pač pazi na svoje stvari na tako ali drugačen način.

Konec koncev: NEPRIJATELJ VREBA SA SVIH STRANA, bi rekli v ranki Yugi !
________________________________________________________
Ka te češ ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JOKER ()

aljazh ::

@Madmicka:

Predmet stvarnega prava je vprašanje, ali se sme na gozdni parceli postaviti ograjo (ne glede na to ali gre za ograjo iz bodeče žice ali kakšno drugo).

V kolikor govorimo o ograji iz bodeče žice kot nevarnosti, ki jo predstavlja, pa je to seveda stvar obligacijskega (odškodnina!) ter kazenskega (povzročitev splošne nevarnosti, prekoračen silobran!) prava.

Če bi prebral vse moje prispevke v tej temi, bi videl, da sem sam zastavil vprašanje ne toliko iz vidika nevarnosti ograje iz bodeče žice (razen v eni objavi), pač pa na splošno glede dovoljenosti postavljanja ograj na gozdni parceli. To pa je predmet stvarnega prava.

Šlo je predvsem za to, da so nekateri sodelujoči v tej temi zagovarjali stališče, da lahko lastnik počne na svoji lastnini kar želi. Sam sem želel to splošno prepričanje demantirati z omejitvami lastninske pravice, ki so še posebej velike v primeru gozdnih parcel. Samo to. Da ne bi ljudje še naprej mislili, da je lastninska pravica danes absolutna kot v najzgodnejšem rimskem obdobju.

@Modri dirkač:

Če pa že želiš, je tukaj 24. člen zakona o gozdovih:


/1/ Ograditev posameznih delov gozda se lahko dovoli, če je to:
- predvideno v gozdnogojitvenem načrtu zaradi zaščite mladja ali varstva gozdov pred divjadjo za čas, ki je potreben do uskladitve populacije divjadi z okoljem;
- potrebno zaradi zaščite vodnih zajetij, varstva naravnih znamenitosti oziroma redkosti, kulturnih spomenikov ali znanstveno-raziskovalnih proučevanj.

/2/ Za postavitev ograje iz prejšnjega odstavka izda dovoljenje Zavod na predlog organa, organizacije ali posameznika v 14 dneh. Z dovoljenjem se lahko določijo tudi ukrepi za omejitev gibanja znotraj ograjenega gozda.

/3/ Ogradi se lahko tudi gozd s posebnim namenom, če je to določeno z aktom o razglasitvi gozda za gozd s posebnim namenom.



Poudarjam (da ne bo nesporazuma): Moja izvajanja temeljijo na domnevi, da se ograja nahaja na gozdni parceli. V njih se ukvarjam z vprašanjem prepovedi postavljanja ograj na gozdni parceli in ne z dopustnostjo uporabe bodeče žice za ograjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

Utk ::

Ja, ampak tisto (po tistem kar je napisano) ni na gozdni parceli, če je pa na robu gozda in če je lastnik posadil tam nekaj dreves. Je že kdo videl koga po gozdu hruške sadit? Drugač pa ne verjamem da je dal bodečo žico zaradi vlomov v uto, ampak zaradi divjadi, me res zanima kako bi drugače to naredu...razen z res ogromno in močno ograjo z betonskimi stebri, ampak to bi sigurno koga še bolj motilo... Človeka bodeča žica ne ustavi, če se res potrudi, živali pa. Itak nihče pri zdravi pameti nima nič vrednega v neki uti ob gozdu.

MadMicka ::

aljaz, korektno in lepo povedano :)

Kr_Edn ::

hobbs-u:
Bom kr tko mau uletu- na juriš. (Sm enkrat kle u loži že, pa so mi brisal post).
Men se zdi, de tebe bl boli, de ne moreš povsod nos utikat, kukr so ti pa mar zakoni. Če ne bi neki kr eni okol hodil, pa težil ldem, kva smejo pa kva ne, ldje ne bi ograj postavlal. Pa če je tm pešpot, to ni več neokrnjena narava!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kraji za izlete po SI

Oddelek: Loža
227298 (5683) Miha_T
»

Alarmni sistem

Oddelek: Kaj kupiti
152869 (2539) Pyr0Beast

Več podobnih tem