» »

Linux Distribucija?

Linux Distribucija?

mojsterpeter ::

Pozdrav vsem skupaj!
Že dalj časa me ni bilo na spregled na forumu zato se vnaprej opravičujem za primer da je bil odgovor na moj problem objavljen pred kratkim..Kot popoln novinec se v kratkem pripravljam na instalacijo Linuxa. Zanimajo me vaše izkušnje z različnimi linux distribicijami - zanima me namreč katero naj uporabim?Predvsem se odločam med SuSE in RedHat..Je treba zadevo kupit/ se da downloadat?Hvala!
ill communication

Brane2 ::

Ancient:

>Pozdrav vsem skupaj!
>Zanimajo >me vaše izkušnje z različnimi linux distribicijami - zanima me >namreč katero >naj uporabim?

Izbir je mnogo. V glavnem folk, tako kot ti, tehta med Suse in Redhat.

Bistvo Linuxa so tri stvari:
-kernel (jedro)
-gcc(vdelani sklop prevajalnikov, predvsem C in C++)
-glibc(knjiznice sistemskih podprogramckov)

Seveda je tu se kup "DOS" programckov, ampak te tri stvari definirajo znacaj tvojga "DOS"Linuxa. Tu govorim o tistem osnovnem Linuxu, brez XWindows okenckov itd. Vse ostalo "lezi" na teh temeljih.

Na to osnovo se potem instalirajo "kao Windowsi" , ki pa so iz dveh glavnih delov:

1. serverja- XOkna (XWindows)

To je sklop rutin, ki se obnasa kot kelner v gostilni. Po narocilu 2. dela zna delati s tvojim modelom videokartice, poganjati programe, odpirati okna itd.
Ta program pa je neuporaben sam zase, torej brez klienta

2. X-Klient
To so ti pa znana recimo KDE-okna ali recimo Gnome.
Tu gre za sklop programov, ki upravljajo z X-Okni in se odločajo o obliki gumbov, uporabljenem ozadju, obliki ikon, sistemu klikanja z misko itd. itd.

To je to, zlo zlo na kratko.
Vse se da dobit zastonj in rocno instalirat, samo ce ne ves nc o Linuxu je nakup ze pripravljene instalacije pravzaprav zelo priporocljiv, ce ne edina opcija.
RedHat in Suse sta torej firmi, ki kombinirata trilijon zastonj programov (tudi veliko takih za placat, cejih hoces uporabljat za stalno) in omogocata instalacijo vsega tega v enem shusu s pomocjo svojih instalacijskih programov.
Pri tem celo ne insistirata, da jima placas!
Ce zelis, lahko robo snames z njihovih serverjev in si sam zapeces CDje.
Kljub temu priporocam nakup vsaj ene uradne verzije, ker dobis stvari, ki ziher delajo in je zacetek veliko lazji.
Za RedHat ne vem, ker je moja prva verzija bla Suse 6.4, s katero sem bil svojcas zelo zadovoljen, a danes je ze v kameni dobi.
Ko se bom naslednjic odlocu za nov paket, bom verjetno zvajznu ta najnovejso Suse distribucijo, ker sem jo pac ze vajen...

mojsterpeter ::

Hvala za enkraten odgovor..
ill communication

dr.J ::

Splača se pogledati tudi, kakšen je izbor programov za dano distribucijo. SuSE in RedHat jih imata največ, prvi celo več kot drugi. Zelo prijazna distribucija je tudi Mandrake. Osebno rabim RedHat - ker sem pač z njim začel (z verzijo 5.0) in sem ga navajen. Kernel, gcc in glibc so skupni vsem,
razna orodja (npr za instalacijo) pa ima vsaka distribucija svoja. Sploh pa če rabiš kakšen strežnik, je odločitev za linux edina logična izbira. KDE namizje je lepo poslovenjeno (pa tudi gnome), tako da se ni težko znajti. Pa veliko zadovoljstva!
Zastonj so vse distribucije, seveda bodo pa nakupa *zelo* veseli...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
161598 (1319) MasterMind
»

Linux distribucije. Katero?

Oddelek: Operacijski sistemi
161692 (1497) freejack
»