» »

NMT telefonija

NMT telefonija

Lincolin ::

Zanima me če mi lahko kdo pove malo več o sistemih NMT?
Namreč kako delujejo, ali je potrebna SIM kartica, naročnina.
NMT telefonijo bodo najvrjetneje pri mobitelu ukinili v začetku prihodnjega leta!
L.P. Grega

Gapi ::

Lincoln: Novih naročnikov za NMT že tko ne sprejemajo več. Res je pa to da je smešno niska naročnina za to stvar. Sim kartico še vedno rabš. Aja sim kartica je drgačna kot pri GSM mobitelu. Je večja ozeroma tistega dela ne odtrgaš iz kartice amak daš celo kartico not v mobitel. No tok jest vem o tem lahko pa da ma kdo drug kej več informacij.

Hvala sedaj si malo več predstavljam!

Tero ::

Če se ne motim nmt v-ja v Sloveniji ni več.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Poldi112 ::

NMT je bil predhidnik gsm-a. Mislim da ga Mobitel se ima, ceprav ne vem zakaj. Ker aparatov nihce vec ne dela, omrezij po svetu pa tudi skoraj ni vec.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ziga Dolhar ::

Kaj ni prednost NMTja predvsem v "močnejšem" signalu, torej da vleče v marsikaterih rovtah, kjer gsm niti blizu ne pride?

[In če se pravilno spominjam, naj bi bil ravno zaradi tega precej priljubljen v skandinavijskih deželah?]
https://dolhar.si/

PaJo ::

NMT bo konec leta ugasnjen, vse stare uporabnike mobitel postopoma seli na gsm omrezje, kolko je meni znano v NMT-jih sploh ni bilo sim kartice ampak je bila stevilka vezana na telefonski aparat. Ta zadeva pa pri nas dela na 450Mhz in ima napram GSM vecji doseg in kolko vem je to se vse skupaj analogno. V glavnem cas se mu izteka in to kmalu, recimo Hrvati so omrezej ze zdavnaj ugasnili dol.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Škoda!
Ampak NMT apartati še vedno pruidejo v upoštev. Z malo predelave se jih da predelati v govorne postaje med dvema NMT telefonoma.
NMT je dobro deloval na višini 1.200m kjer GSM/UMTS signal sploh ne doseže vrha.

#000000 ::

Ja NMT je bil v bistvu prvi pravi mobilni telefon (vsaj delta) 4300 dem sem jo plačal se mi zdi da 94 leta. In ja ni imel nobene SIM kartice, imel pa je eno slabo lastnost 'kero so na Mobitelu kmal odpravli - ostala pa je na Hrvaškem' dal se ga je predelat in si lahko klical kokr si hotu čez hrvaško omrežje zastonj Beri=kraja Drugače pa teh Ceglov ne vidiš več. LP

jest10 ::

Se pa znova razmišlja o postavitvi 450MHz omrežja-samo tokrat za GSM(ne pri nas)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

SavoS ::

Samo malcen popravek, NMT omrežje deluje samo še do novega leta.
Deluje pa na frekvenci od 411.650 - 416-850MHz in 421.650 - 426.850 MHz
Prva frekvenca je tista, katero je NMT telefon oddajal do bazne postaje....
Druga pa je tista, katero je bazna postaja oddajala do NMT telefona in smo jo lahko poslušali....
Delovalo je na analogen FM način, in se jih je dalo čisto lepo in preprosto poslušat na radioamaterski radijski postaji za 70cm.....če je bil vsaj eden sogovornik blizu tebe, se je dalo celo vmešat med pogovor, tako, da sta te slišala oba sogovornika....lastnoročno preizkušeno >:D
Če pa koga zanima je pa POVEZAVA do kompletne razdelitve radiofrekvenčnega pasu ....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

411.650 - 416-850MHz in 421.650 - 426.850 MHz
Če deluje na teh frekvencah bi se pa lahko obe postaje med seboj slišale?
Je možna predelava? volknet.net tu sem nekaj zasledil!
Ali je možno narediti potem podobno bazno postajo?

SavoS ::

Lej... glede frekvenc.... bazne postaje oddajajo v frekvenčnem obsegu od 421.650 do 425.850 in sprejemajo v obsegu od 411.650 do 416. 850... telefoni pa ravno obratno.....
Zdaj da bi ti lahko sam naredo bazno postajo..NEVEM, PE NISEM SLIŠAL! ne bo šlo!
Namreč ti NMT telefoni komunicirajo z bazno postajo po nekem kjuču, in sicer npr, bazna postaja oddaja nek signal " jaz sem bazna postaja blablabla "... ko telefon sprejme to se indetinficira v smislu, jaz sem NMT z IMEI blablabla, in potem sta v bistvu onadva povezana.... to potem ti opaziš kot : ja imam signal!.... ta indentifikacija recimo je potekala nekajkrat na minuto, zaradi ugotovitve, ali si še v območju delovanja te bazne postaje, ali te mora priklopiti na drugo bazno postajo, pač odvisno od telefona in nastavitve iskanja....

Zdaj ko je pogovor potekal med dvema sogovornikoma na NMT mobilniku, si lahko skočil zraven in jima kaj povedal, seveda, če je bil vsaj eden dovolj blizu tebe, in pod pogojem, da si imel dokaj močno postajo in dobro anteno...

problem, je, ker telefon ni oddajal zmeraj na enaki frekvenci, ampak se je spreminjala od 411.650 do 416.850 in nikoli nisi vedel na kateri frekvenci bo oddajal, razen v primeru, da si poznal frekvenco bazne postaje, in je bila edina tam okoli, ki jo je tvoj NMT lovil....

Zdaj, če bi ti postavil svojo bazno postajo, obstaja možnost, da ti vsak z radiamatersko postajo prisluškuje pogovoru, in seveda, tudi vdere v sam sistem, ter kliče na tvoje stroške.... če drugače ne samo vključi svoj NMT aparat....

Če mene vprašaš..... se ne splača zajebavat s temi stvarmi..... mogoče kot hobi.... ampak, zato smo pa radioamatreji, ki imamo svoj sistem repetitorjev in pretvornikov, ter ostalih zadev.......
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Sam se CB-jaš in imam nekaj blage!
Imam HF postaja President Lincoln če ti je kaj znano in delam na 11m postajah. :))
Uglavnem delam predvsem preko satelitov, packet radio. Seveda se mi še povezat ni ratalo sem pa vstrajen in uporabljem sound modem ter BayCom modem!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lincolin ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NMT (Nordic Mobile Telephony)

Oddelek: Zvok in slika
232715 (2361) hojnikb
»

Šifrirni algoritem A5/1, ki se uporablja za šifriranje GSM pogovorov, je padel

Oddelek: Novice / Zasebnost