» »

T-2: Informacije

T-2: Informacije

Temo vidijo: vsi
««
118 / 241
»»

Franz ::

Glede na to, da ocitno se nekaj casa ne bom imel moznosti v zivo stestirat T-2-jeve IP telefonije me zanima, ali obstaja kaksna moznost, da dobim uporabnisko ime in geslo SIP accounta. Kolikor mi je znano SIOL dovoljuje uporabo katerega koli SIP telefona v njihovem omrezju. Za T-2 pa sem slisal, da naj ne bi bilo ravno tako. Kaksne so vase izkusnje? Je kdo ze dobil (scrackal) SIP geslo?

jure1825 ::

NavadniNimda: o nisem vedel. hvala. no zgleda da se s statičnim ipjem da to rešit. Čeprav mi ni jasno zakaj morajo oni mene "zavarovati" pred črvi, verjetno nisem brezveze vzel paketa nizka varnost...

NavadniNimda ::

V bistvu se s tem zavaruje omrežje, odnosno poštni strežnik. Se že opazi, da je DESETKART do DVAJSETKRAT MANJ brezveznega prometa(!) To pomeni tudi toliko manj virusov, brezveznih omrežnih paketov, slabe volje, polomljenih src in izgubljenih mladosti...:))

Vlady ::

Mene pa zanima, kako sploh dobiš poštni predal na t-2? Jaz namreč nisem dobil nobenega gesla ne uporabniškega imena... :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Kar na zasebna sporočila mi pošlji svoje podatke, pa dam preverit!
(Ime+priimek+naslov)

SasoS ::

To je samo lahka začasna rešitev...dokler ne pride drug virus, na drugem portu in potem se še tisto blokira, pa pol spet tretji... :\ :\
Namesto da bi uporabnikom ponudili dejansko uporabno rešitev kako zaščititi svoja računala.

Tudi na tem se dela.;) Ampak tudi to ni vsemogočna rešitev.:O

pivmik ::

Blokada porta ni pametno/pravilno početje. Nekateri pač enostavno rabimo vrata 25. (pošiljanje preko drugih smtp strežnikov, ker immao prenosnike in se ne proklopame vedno na T-2 omrežje).
LP, Gregor GRE^

OmegaBlue ::

Em če se ne priklopiš vedno na t-2 omrežje zakaj bi to potem bil problem?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

MrStein ::

Če te kdo blokira, je problem.

Samo nimajo neke izbire, ko tam pol milijona okuženih PC-jev spam pošilja...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

bradek ::

Blokada velja samo za dinamicne IPje, ce vam to tok pomeni posljite mail/faks in si narocite statiko. For free! :)

LoneWolf ::

Nimda, s temle portom 25 se ne gre takole hecat. Veliko spam filtrov po svetu preverja ujemanje domene posiljatelja z domeno SMTP serverja, preko katerega je bil email poslan. Ce se ta dva ne ujemata, se email-u obcutno poveca spam rating. V veliko primerih dovolj, da ze samo zato konca kot spam.
S to potezo se T-2 obnasa, kot da imajo vsi T-2 uporabniki avtomatsko njihove mail naslove. Sam imam svojo poslovno domeno in svoj SMTP streznik pri providerju v ZDA, ki ustreza tej domeni, vsa poslovna posta gre tam cez. Z blokado porta 25 ste mi preprecil posiljanje poste preko mojega streznika - ce jo posiljam preko vasega, jo velik odstotek pri naslovnikih konca med spamom. Na mojo sreco imam workaround, moj SMTP streznik po RFC 2476 podpira tudi port 587 za oddajanje poste, zato zdaj uporabljam tega. Ce bi bil odvisen od porta 25, bi se verjetno pogovarjal o odskodninski tozbi na racun povzrocene poslovne skode.
Fantje, mal vec resnosti in odgovornosti, ne igrate se vec admine na lokalnem lan-partyju.

b ::

Svaka jim cast, da majo jajca blokirat outgoing port 25. S tem se resijo _vecine_ problemov z outgoing spamom in virusi z njihovega omrezja, pokasirajo pa nekoliko vec stroskov za support tistih svojih strank, ki bi rade uporabljale kaksen drug SMTP streznik. Jebat ga, ravnajo _pravilno_, eni redkih pri nas.

Sicer pa, port 25 je za povezavo med mail strezniki in je zgolj de-facto postal tudi protokol za submission maila od mail clienta do mail streznika. Jaz vse mail streznike nastavim tako, da imajo odprt tudi port 465 (SMTP-SSL) in 587 (Submission), ki jih nihce ne blokira, pri posiljanju (od clienta izven lastnega omrezja) pa zahtevajo avtentikacijo. In to delam ze par let. Volk sit, koza cela (beri: port 25 blokiran, mail se da posiljat).

povezave:
http://www.ietf.org/rfc/rfc2476.txt
http://www.ietf.org/rfc/rfc4409.txt

tomazl ::

Živjo!

Ali kdo ve za kako stran, kjer bi bili zbrani triki za lažje delo s tem obupnim BCIP-300 VOIP telefonom od T2ja?

Npr. hitro izbiranje, prevezava na drug telefon ipd.

Soj

LoneWolf - statični IP-ji niso blokirani. Samo dopis pošlji, pa ga dobiš v dnevu ali dveh.

Tudi drugi porti, poleg 25, še pridejo na vrsto, takoj ko se bo spammarija začela širiti prek njih. Aja, drug teden bodo posnemali baje še nekateri drugi ponudniki.

Še neki: ne gre za "hecanje". Gre za potezo, narejeno po dolgotrajnejšem premisleku in predpripravi.:|

LoneWolf ::

Nimda, taksne spremembe v omrezju, ki zadevajo koncne uporabnike in funkcionalnost storitev, ki jih zagotavljate, se napove vnaprej, dokumentira vkljucno s posledicami in resitvami, ljudi ustrezno obvesti, in sele potem izvede. Vsaj ce ste na pol resni. Ne da enkrat probas poslat mail in reces "what the hell!" In potem gruntas kva zdej -je T-2 dol padu, je moj server dol padu, je mednarodni link kje dol padu, bo vse skupaj cez kaksno uro nazaj... V outboxu pa nujni maili za poslat. Stvar, kot je blokiranje porta 25 ima posledice za vaso sirso publiko. Fino, ce imate razloge za to, se bolj fino, ce gre za razlog v stilu preprecevanje spama, ne gre se pa tako rec naredit potihem in cez noc, pa upat da ne bo noben opazil.

Ja, imaš prav, ampak le delno. Če pa vidiš, da je situacija v mreži precej kritična in mail server protestira zaradi nemogočega števila spam-smeti, pa moraš hitro ukrepati. Seveda se to počenja s ciljem, da bi omrežje delovalo čim bolje. Torej v dobro uporabnikov.

Tvoj konkretni problem se pa je ali rešilo, ali pa se ga bo rešilo. Če ne gre drugače, z osebnim pogovorom z mail administratorjem, ki je zadnji teden in pol presedel za telefonom in pomagal strankam vzpostaviti 100% funkcionanosti. Spet v dobro uporabnikov.:|

Če pa vidiš, da je situacija v mreži precej kritična in mail server protestira zaradi nemogočega števila spam-smeti, pa moraš hitro ukrepati.

Tako, da prisiliš vse da pošiljajo mail na ta server, namesto okoli, kot do zdaj ? ;)
Motiti se je človeško.

Naokoli gre po eni in isti mreži - internetu. Sicer je pa ta ideja "port 25" kar dobro sprejeta, saj je vsakomur jasno, kam meri. Tudi med drugimi ponudniki interneta. Seveda: proti proliferaciji smeti, se je potrebno boriti ostro, odločno in množično.
Spammerji in smetarji vseh dežel - evo vam batine.
And there's more where that came from! :O

tomko030 ::

Navadni nimda,
da malo obidem temo - jaz imam neke druge težave - v ponedeljek sem dobil T2 TV za 2 tv-ja, do srede vse delalo OK, v četrtek in danes pa internet in IP Tv dela, pa vmes mal crkne, pa spet dela... - v čem je problem?

Linija - pošlji mi podatke na Zasebna sporočila in te probam zdejle predati serviserjem, da ti vsaj začasno kaj zrihtajo do pondelka. Pol boš itak verjetn fasal serviserje za tole.

uporabnik12 ::

Dragi moj NavadniNimda ta poteza zaprtja porta je zavozena poteza, najbrz zaradi pomanjkanja izkusenj. Sedaj pri kateri koli sem stranki, ki ima T-2 in ce zelim se skonektat na 25 port, bodisi zaradi diagnostike ali cesarkoli, moram prvo pogrunta, ali iamjo staticen IP. Ne vem kaj vas na t-2 boli k ce nekdo posilja spam na nek server, zascitite svojega pa je. Jaz kolikor vem sem kupil cel IP stack, brez omejitev in se nikakor ne strinjam s to potezo. Se malo pa boste kot Triera.

Beri tukaj:
http://www.t-2.net/?AUID=00096576C0518153A0E01
"Vrata zapira tehnika T-2 po lastni presoji."

Beri tukaj:
Najprej varnost in funkcionalnost, šele potem ease of use.

Ali bodo tej potezi sledili tudi drugi večji ponudniki interneta? Ne vem, nisem Nostradamus. Pa kakor vem, si tudi on ni upal povedati nič na to temo!

UPORABBNIK12 - kljub temu, da ima T-2 3.5 krat manj uporabnikov kot največji SLO komercialni ponudnik, generira 10x več odhodnega prometa. To je zato, ker ima tudi v upload smeri zelo velike kapacitete, kar uporabniki s pridom izkoriščajo za boljše delo, hostanje servisev, streamanje vsebin, ipd. Na žalost se najdejo tudi taki, ki hostajo spammarijo, ki zaflooda mrežo. ne gre samo za Mail issue here, ampak za problematiko širših razsežnosti.

Če ima kdo težave - skomandirati si telefonski razgovor z mail adminom od pondeljka naprej. Vse težave se rešijo.8-)

Zgodovina sprememb…

Ja samo nasrka uporabnik ker je tehnika boga. Ne vidim razloga zakaj so to nardili. Ce ne znajo drugace resit kak problem, naj mene polkicejo pa jim nardim honorarno.

Zgodovina sprememb…

Ubogost tehnike lahko pridigaš v sosednji temi, kjer so vici.;)

Zgodovina sprememb…

Ufff, sami guruji, sem jih ze spoznal. Ampak ne da se mi prepucavat o njhovi strokovnosti, povej mi raje kje na netu lahko narocim staticni IP in kdaj lahko tam pricakujem kako glupo omejitev. Da bi napisali dinamicne filtre ki dajo nek IP v blacklist za port 25, ter da dajo moznost requesta za odstranjevanje tega IP iz 25 port banna, to najbrz ne bodo zmogli. Torej brez merjenja kdo ma vecjega prosim za link, kje lahko narocim staticen IP. Pol seveda se mesecek cakanja pa bo :)

Ni online, namerno dokler ni certifikatov na obeh straneh.

Dvovrstični dopis, kjer zahtevaš statični IP. Lastnoročno podpiši (!) in pošlji na Brnčičevo 41.

Če ti ne uredijo v par dneh, mi pošlješ tukaj na Zasebna svoje naslovne podatke (zadostuje številka priključka) in probam pomagat pohitrit. Tisti mesecek bo krajsi od enega meseca - garant!:D

Zgodovina sprememb…

OK, thnx. Bom napisal, samo upam da tam res ne bo generalnih omejitev. Se da kaj uredit tudi na temo da mail na t-2 pride hitreje. Vcasih traja par ur, vcasih pa se zgubi?

mmmato ::

Danes sem dobil t-2 net in ip telefon, prej sem imel siol adsl in isdn. Za isdn fon je že napeljan 4 žilni kabel, za telefon od t-2 pa bi moral zamenjati konektorje. Monter od t-2 pravi, da kabel mora bit utp 8 žilni, menda pa za 100mbit mrežo zadoščajo 4 žile?

Torej, a lah na ta kabl dam ethernet konektor, in katere 4 pine od 8 je treba uporabit?

smetko ::

zadoščajo že žile 1,2,3,6
za več si oglej: http://www.mojmikro.si/articles/mi12_88-90%20mojster.pdf
No comment

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: smetko ()

mmmato ::

tnx

harvey ::

@NavadniNimda
Razmišlja T-2 kaj o protokolu IMAP za pošto?

pivmik ::

GRR... želim, ne, hočen, ne, ZAHTEVAM svoja vrata 25 nazaj!
KOmu morem zatežit da MENI vklopijo vrata 25?!
NOČEM statičnega IPja, hočem vrata 25 in dinamični IP.

Ta poteza je napačna!
Pa še obvestili niso tako kot je treba.
T-2 ga spet sere, kot ga je zasrat SiOl ko je onemogočil relay pošiljanje emailov(ki nimajo soli.net domene) preko njihovega SMTP strežnika.
LP, Gregor GRE^

;-) ::

Deseti dan po podpisu pogodbe so me poklicali da čez 10 dni dobim net:D

Sem zelo pozitivno presenečen.

k4harvey:
IMAP je gor in dela, samo ni javno objavljeno. Ampak bo še ene par mail težav za poštimat prej, naslednji teden, posamično z uporabniki zaradi tega porta 25. Kwa bo potem fino, ko bo mašinerija lažje dihala in bodo svakojaki feature-ji na voljo. Mail administrator je danes kar žvrgolel od veselja, češ koliko manj cyber-smeti je.8-)

PicNiK:
Pokliči v pondelk mail admina in se z njim pomeni. Predhodno se, ravno tako v pondelk, telefonsko najavi na HelpDesku. Prepričan sem, da se te bo dalo prepričat v modrost nekaterih potez.:|

Zgodovina sprememb…

miroB ::

Koliko portov za ethernet ma modem? Rad bi dva pcja priklopil na modem(direkt, brez routerja), kakšne so opcije in postopki. Razmišljam o prehodu na t2.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miroB ()

NavadniNimda, daj mi res prosim razlozi kaj je mel mailadmin na t-2 biti srecen ker niso okuzeni racunalniki poslijali spama na druge mail streznike katerih on ni mail admin. Kvecjemu je lahko bil srecen kdo ki skrbi za linke.
Ne razumem te poteze.

harvey ::

@NavadniNimda:
Hvala za odgovor, kdaj je realno za pričakovat potem IMAP - mesec, dva ali v pri polovici leta 2007?

Upam, da bo na spletu objavljeno, ker uradna stran z informacijami in FAQ je kar boga.

MiroB
Poleg boš dobil switch (free) in bo vse delovalo tako kot boš želel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: harvey ()

Uporabnik12 - število smeti v omrežju je odvisno od spammov, ki prihajajo in odhajajo. Tako je tudi mail strežnik manj obremenjen (ker notri prihaja manj virusov), pa tudi obremenitev omrežja je v špicah spet na standardnih 4%, tako kot je zdizajnirano. Je pa zaznati povečano stopnjo alkoholizma med pisci virusov, spammerji in smetarji. Morebiti bo koga od njih pobralo zaradi tega. Torej evo, še ena pozitivna plat zaščitnega delovanja!:|

k4harvey - Saj lahko probaš, če dela. Vem, da smo že probavali in je delovalo. Ne vem pa, kako je s politiko firme do tega vprašanja in sedaj ne morem špekulirat kdaj bo na voljo in pod kakšnimi pogoji. Bom pa nekega dne povprašal, ko bo mail admin dobre volje. Se pa strinjam, da je prišel cajt, da se popuca FAQ strani na webu in doda kaj novega.

miroB - Imaš lahko do dva računalnika, ker dobiš do dva dinamična IPja. Torej boš dobil modem z vsaj dvema vhodoma, ali takega z enim pa switch. Sicer switch košta 3 jurje, tako da tukaj ni prav nobenega problema. Router rabiš za več kot 2 računalnika, ali pa če želiš dodatno povečati varnostni nivo svojega internega omrežja.

Zgodovina sprememb…

Saj se spoznam na omrežja, tak da mi ni treba razlagat funkcij omrežne opreme. Brez routerja bi rad mel omrežje ker ti routerji za ~15 kSIT pri ~10 Mbit/s povezavi niso glih pametna opcija, linux router pa ne pride v poštev.

Kakšne pa so procedure, če hočeš met dva statična ipja - kak dolgo traja, da to zrihtate?

Dveh statičnih ne boš dobil, samo enega! Odnosno za drugega mora zasedati posebna komisija, ki mora "oceniti, da je nujno, bla, bla...". Skratka ustanove, bolnice, letališča,... Menim, da je to zato, ker cifer primanjkuje v Vesolju. V 32 bitov stlačiš samo 32 bitov, pa če še tako telovadiš.

Saj ni res! Danes po stirih dneh od Telekomovega odklopa, so mi koncno priklopili IP telefonijo in televizijo. Vhodni klici delujejo, izhodni pa bi naj po serviserjevih besedah v nekaj urah. Ker v nekaj urah se ni bilo nic od izhodne telefonije sem klical na tehnicno pomoc. Gospodic pa me je po hitrem postopku odpravil, z izgovorom, da biling se ni aktiviran in da bo sele v ponedeljek, ker administratorji cez vikend ne delajo. Na moje vprasanje kaj je s tako opevanimi splosnimi pogoji in 5 dnevi od odklopa telekoma je najprej poskusal s taktiko, da so oni svoje naredili, saj vhodni klici delujejo. Ker se nisem dal, saj sem pogodbo podpisal tako za vhodne kot izhodne klice, je poskusal s tem, da mi internet deluje in da je to misljeno v splosnih pogojih. Spet sem protestiral, da mi ze cel teden trobijo, da imajo pet dni casa za priklop telefonije od telekomovega odklopa. Nakar se je vdal v usodo in dejal, da se lahko pritozim, jih tozim - skratka lahko se vgriznem v ...
Res zalostno, da se ne drzijo lastnih pravil, ki jih poleg vsega se uporabljajo za izgovor za svojo zamudo. Zalostno je tudi, da biling vklapljajo sele, ko serviser priklaplja opremo, saj bi to lahko bilo ze davno urejeno - moralo bi biti ze tako 21. 11., kot so najprej napovedovali!

Mimogrede - serviser je zamenjal dva Aminota in oba sta imela tezave na video izhodu - modra .. zelena ... crna slika - kakor zmigas konektor! Baje danes prinese se tretjega!

> Dveh statičnih ne boš dobil, samo enega.

Zdaj malo bluzim. A se da, da maš en statični ip, za drug pc pa bi imel dinamčni ip.
A sta dva dinamična ipja omogočena že po defaultu, ali pa moraš to zahtevat?

Ne - en statični ali dva dinamična. Za kaj več pa bo treba dati router.

Res, če dam ruter, dobim več dinamičnih ali statičnih ? ;)

Kaj mate res tako silo z naslovi ?
Motiti se je človeško.

Dva dinamična pa že maš omogočena, tako da to ni potrebno posebej zahtevat?

btw: ti bi moral dobit nek dodatek pri plači za support na slo-techu ;)

alienalien ::

Kolikor jaz vem se od nedavnega biling aktivira avtomatsko na strežniku.

r5r ::

Imajo poslovni uporabniki možnost več statičnih IP naslovov? Cene?
And it makes me wonder.

Mitch ::

A mi slučajno ve kdo povedat, od kdaj nudi T-2 tri dinamične IP naslove? Ali pa gre slučajno za "napako"?

Hvala!
Mitch

Koncno imam delujoco IP telefonijo! Malo sem razocaran s kakovostjo pogovorov, saj je v dolocenih primerih pri klicateljih navzoc precej motec echo!

Zanima pa me nekaj drugega - na T2-jevih spletnih straneh imajo opisane telefonske funkcije, med katerimi pogresam cakajoci klic! Kaksno je trenutno stanje s to funkcijo, je potrebno se vedno posiljati pisno vlogo za vklop?

Kaj pa glasovna posta? Kje dobim kodo za "login", ki ga zahteva sistem na *900*#?

T2-jeva tehnicna pomoc o obeh zadevah ni imela pojma - baje trenutno nadgrajujejo sistem in "zelo redke stranke povprasujejo po omenjenih funkcijah"!!! :-)
««
118 / 241
»»