Forum » Omrežja in internet » T-2: Informacije
T-2: Informacije
Temo vidijo: vsi

Alfonsso ::
Sem probal na večih teh serverjih sprobat brzino pa nič. Imam 10/2 Mbit paket brzino pa dosegam kot da bi bil 1/1 Mbit paket. Na t-2 trdijo da je vse uredu nastavljeno pri njih.
Download je največ okoli 120 Kb/s upload pa okoli 108 Kb/s.
Slišal sem tudi da naj bi resetiral vso opremo od modema pa do Wood-a pa da je potem boljše pa ne kaže nič bolje.
Prosim za odgovore.
Download je največ okoli 120 Kb/s upload pa okoli 108 Kb/s.
Slišal sem tudi da naj bi resetiral vso opremo od modema pa do Wood-a pa da je potem boljše pa ne kaže nič bolje.
Prosim za odgovore.

Manyana ::
Glede na to, da T-2 helpdeska ni mogoče priklicati (ta njihov customer support je malce podoben jetiju; sicer baje obstaja, a ga še nihče ni videl), me zanima, če mi lahko kdo pove ali so že koga priklopili na centralo CERKLJE? V seznamu T-2 je sicer navedena kot delujoča, v naši okolici so bili tudi jumbo plakati...sem pa nekaj slišal, da je bilo zadnjič na Valu 202 v oddaji "Kje pa vas čevelj žuli?" nekaj govora prav o tej centrali... Ve kdo kaj več o tem? Osebno ne poznam nobenega, ki bi bil že priklopljen. Jaz sicer še čakam na delno razvezan dostop (sem poslal pogodbo za 10/2 in tudi dobil nazaj popravljeno verzijo za polno razvezano zanko) , toda, če je možen na tej centrali vsaj polno razvezan dostop, bi mogoče moral razmišljati o podpisu spremenjene pogodbe....

stromar ::
Pokliči jih z mobitelom. Jaz sem 15 minut klical s stacionarnim telefonom, vedno se je oglasil zvok za zasedeno, nato sem poklical z mobitelom in dobil takoj. Poskusi pa raje zvečer med 18.00 in 22.00
Zgodovina sprememb…
- spremenil: stromar ()

dr husky ::
Glede na to, da mi od včeraj dela še e-mail naj ekipo T-2 pohvalim še tukaj. Na tem forumu sem za T-2 pred 6 tedni tudi prvič slišal.
Vam povem, da zadeva deluje ! Pred 4 tedni sem po starem analognem modemu posredoval prvo relektronsko prijavo, čez 1 teden sem po pošti prejel uradno pogodbo (jo isti dan izpolnjeno poslal nazaj). Vmes sem klicaril na help desk in ga nikakor nisem mogel priklicati. 3 tedne po posredovani pogodbi (prejšnji petek) me je poklical monter T-2 in prosil ,da se oglasim iz službe domov, da mi preda "vrečko". V 10 minutah je zmontiral celoten hard-ware in se začudil zakaj sem še vedno na Telekomovem signalu. Vendar, glej ga zlomka: ko je monter že hotel oditi je zazvonil telefon in Telekomovec me je osorno opomnil, da me v ponedeljek ob 9.00 zjutraj odklapljajo in, da se naj od tu naprej menim le še s T-2.
Ker sem malo cviknil, sem takoj po analogcu (da izkoristim Telekom do konca) pisal sporočilo na T-2 in jim povedal, da sem od ponedeljka v njihovih rokah.
Telekom me je tako točno kot še nikoli odklopil do sekunde natančno. Po prihodu iz službe sem seveda takoj zagnal "stoj" in ugotovil, da internet DELA !!!
(in to s hitristjo, ki si jo do sedaj nisem predstavljal - Tlekom me je častil s 3-7 kbit/s - sem pač amater). tudi help desk sem popoldne po mobilcu dobil v prvem klicu. IP telefon je po njihovem odgovoru, da morajo "ojačati signal" delal že naslednji dan zjutraj ob 6.00.
Z geslom za "mejlanje" pa so fantje imeli nekaj težav. Geslo je pričelo "delovati" včeraj (petek).
Vmes sem jih pobaral še zakaj še nisem na polni hitrosti (1000/256). Zadevo so uredili v enem dnevu (prilagam analizo speed testa).
Speed Distribution DNS Latency
Last 24 hours Last 7 days
Number of tests 2 10
Download speed 1051.84 KBits/sec
131.48 KBytes/sec 673.15 KBits/sec
84.14 KBytes/sec
Upload speed 255.07 KBits/sec
31.88 KBytes/sec 247.55 KBits/sec
30.94 KBytes/sec
DNS Speed 515.00 mSec 752.00 mSec
Latency 423.00 mSec 484.00 mSec
Mimogrede: help desk T-2 se na moj klic preko IP telefona takoj odzove (če v prvem poizkusu ne, se oglasi v drugem poizkusu).
Torej vse skupaj je bilo operativno v 1 tednu. T-2 očitno "ma jajca". Fantje kar tako naprej (pa ne pozabite, da morate konkurenčni ostati tudi v bodoče).
Pozdrav iz Velenja.
Dr H.
Vam povem, da zadeva deluje ! Pred 4 tedni sem po starem analognem modemu posredoval prvo relektronsko prijavo, čez 1 teden sem po pošti prejel uradno pogodbo (jo isti dan izpolnjeno poslal nazaj). Vmes sem klicaril na help desk in ga nikakor nisem mogel priklicati. 3 tedne po posredovani pogodbi (prejšnji petek) me je poklical monter T-2 in prosil ,da se oglasim iz službe domov, da mi preda "vrečko". V 10 minutah je zmontiral celoten hard-ware in se začudil zakaj sem še vedno na Telekomovem signalu. Vendar, glej ga zlomka: ko je monter že hotel oditi je zazvonil telefon in Telekomovec me je osorno opomnil, da me v ponedeljek ob 9.00 zjutraj odklapljajo in, da se naj od tu naprej menim le še s T-2.
Ker sem malo cviknil, sem takoj po analogcu (da izkoristim Telekom do konca) pisal sporočilo na T-2 in jim povedal, da sem od ponedeljka v njihovih rokah.
Telekom me je tako točno kot še nikoli odklopil do sekunde natančno. Po prihodu iz službe sem seveda takoj zagnal "stoj" in ugotovil, da internet DELA !!!

Z geslom za "mejlanje" pa so fantje imeli nekaj težav. Geslo je pričelo "delovati" včeraj (petek).
Vmes sem jih pobaral še zakaj še nisem na polni hitrosti (1000/256). Zadevo so uredili v enem dnevu (prilagam analizo speed testa).
Speed Distribution DNS Latency
Last 24 hours Last 7 days
Number of tests 2 10
Download speed 1051.84 KBits/sec
131.48 KBytes/sec 673.15 KBits/sec
84.14 KBytes/sec
Upload speed 255.07 KBits/sec
31.88 KBytes/sec 247.55 KBits/sec
30.94 KBytes/sec
DNS Speed 515.00 mSec 752.00 mSec
Latency 423.00 mSec 484.00 mSec
Mimogrede: help desk T-2 se na moj klic preko IP telefona takoj odzove (če v prvem poizkusu ne, se oglasi v drugem poizkusu).
Torej vse skupaj je bilo operativno v 1 tednu. T-2 očitno "ma jajca". Fantje kar tako naprej (pa ne pozabite, da morate konkurenčni ostati tudi v bodoče).
Pozdrav iz Velenja.
Dr H.

elhombre ::
@dr.husky
Ocitno je zelo vazno kje zivis.Monterji v Velenju nimajo toliko dela kot ga imajo v Ljubljani,zato sem ze 6ti dan brez IP telefona,net dela pa ne dela ( moram resetirat modem 2-3 krat na dan ).Ja vecji kraj,daljsa vrsta.
Ocitno je zelo vazno kje zivis.Monterji v Velenju nimajo toliko dela kot ga imajo v Ljubljani,zato sem ze 6ti dan brez IP telefona,net dela pa ne dela ( moram resetirat modem 2-3 krat na dan ).Ja vecji kraj,daljsa vrsta.
Doomsday is coming!!

djurodrljaca ::
Jaz pa imam drugačno izkušnjo s telekomom. Priključujejo me že 5 tednov. Po dveh tednih je monter prišel z informacijo o napačnem hišnem naslovu (je malo telovadil naokoli, vendar mu ni ratalo priklopiti), čez dva tedna (rabili so dva tedna da ponovno probajo priklopiti, čeprav je bila zmešnjava z naslovom njihova krivda), vendar je bil ta kurčev monter tako sposoben da je bil pred blokom 15 minut, naredil pa ni ničesar (lahko bi mi vsaj sporočil a je kaj naredil in kaj je narobe). Mislil sem, da mi internet ne dela zaradi prenapetostne zaščite, vendar sem prejle izvedel od t2 da naj ne bi priklopil, tako da bom verjetno še en teden brez interneta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djurodrljaca ()

mitko25 ::
Elhombre...sam sem iz Velenja in sem čakal na preklop na T2 nekaj več kot teden dni! Izgleda, da priklapljajo bolj po okusu. Imam 10/2 linijo in Ip telefon, download mi dela ok, medtem ko upload s polovično hitrostjo. Že kakšen teden jim težim naj porihtajo zadevico, vendar se še ni nič premaknilo.Malo bom še počakal nato pa zopet klic v brezplačno omrežje ;)
l.p. iz Veleja!

l.p. iz Veleja!

Tody ::
Telekom je dobil kazen za vsako varovalko ki je ne bo odstranil bo dobil položnico za 10 mio SIT. Stric iz amerike povedal

DeletedUser ::
RUO/stran54
-----------------
//V vsakem primeru je odškodnina, ki jo je Telekom Slovenije dolžan plačati operaterju,
//omejena na 2.500.000,00 SIT, razen če je škodo povzročil namenoma ali iz hude
//malomarnosti.
Pr telcu bi stavk končal tam kjer je zadna vejca, ne pa pisal naprej. :)
-----------------
//V vsakem primeru je odškodnina, ki jo je Telekom Slovenije dolžan plačati operaterju,
//omejena na 2.500.000,00 SIT, razen če je škodo povzročil namenoma ali iz hude
//malomarnosti.
Pr telcu bi stavk končal tam kjer je zadna vejca, ne pa pisal naprej. :)

para! ::
Jaz pa imam eno vprašanje glede T-2 TVja, in sicer: naročil sem internet, telefon in 2 TVja, zdaj pa me zanima kako naj jaz napeljem TV signal po hiši? Ali zadeva deluje tako kot SiOL TV, kjer pač povežem tist modem s switchom in potem iz switcha naprej na STB, ali je zadeva drugačna? Rabim poseben switch?
lp
lp
Death before dishonor!

somebody99 ::
@dr husky:
ne se prevec hitr veselit. Men je tud delal 14 dni dokaj solidno, seveda ne tako kot bi moralo ampak solidno. Sedaj pa ze tri dni nic. Sm napisu v drugi temi kaksne tezave so pri meni.
ne se prevec hitr veselit. Men je tud delal 14 dni dokaj solidno, seveda ne tako kot bi moralo ampak solidno. Sedaj pa ze tri dni nic. Sm napisu v drugi temi kaksne tezave so pri meni.

mtp2 ::
So "hecni" tele Telekomovci.
Pri nas smo sami odklopili telefon te teden. Sem vprasal telekomovca kako kaj s T-2, je rekel, da s tem oni nimajo nic, nic ne priklapljajo, nic ne odklaplajajo, da vse samo T-2jevci delajo. Da po njegovo se noben na Vicu v Lj nima T-2.
Mam znanca na Telekomu. Sem vprasal kaj pocnejo, je rekel, da nic ne nagajajo, da je T-2 prioriteta, da bom prej T-2 dobil kot siol, ker ma T-2 dobro financno in politicno ozadje, sam ubogi telekom ne more naenkrat vse postimat za T-2.
Ali se da kle izvedeti, kje in kdaj v Ljubljani se je kdo priklopil na T2?
Pri nas smo sami odklopili telefon te teden. Sem vprasal telekomovca kako kaj s T-2, je rekel, da s tem oni nimajo nic, nic ne priklapljajo, nic ne odklaplajajo, da vse samo T-2jevci delajo. Da po njegovo se noben na Vicu v Lj nima T-2.
Mam znanca na Telekomu. Sem vprasal kaj pocnejo, je rekel, da nic ne nagajajo, da je T-2 prioriteta, da bom prej T-2 dobil kot siol, ker ma T-2 dobro financno in politicno ozadje, sam ubogi telekom ne more naenkrat vse postimat za T-2.
Ali se da kle izvedeti, kje in kdaj v Ljubljani se je kdo priklopil na T2?

rh^ ::
Jaz= LJ-Bežigrad, čakam na priklop iz strani Telekoma (opremo od T2 ima doma) že od 22.11.05.

@matjazp2
Jaz sem se odklopil 13.12. ( najavil se je T monter za ob 11 h in res prisel ob 11 h ),modem in IP telefon sem priklopil isti dan ( prevzel opremo brez STB par dni prej );modem je zacel delati sele potem ko sem javil na T-2 da sem odklopljen in da sem tisto kar imam doma priklopil;
cakal sem 20 min da se je modem sinhroniziral,telefon se ne dela,STB pa tudi se ni nihce prinesel.Sama linija ni v redu,rabi fine tuning.
Sem priklopljen na avtomatsko centralo v Polju in oddaljen od nje cca 1500 m.Linija se mi sinhronizira v tocno 15tih sekundah.Vzel sem poln 10MB/10MB paket.Ceprav sem kar oddaljen sem ze videl hitrosti nad 800kB/s,problem je se vedno upload,ki pa je vseeno vecji od Siolovega ( imel sem 4MB/0.5MB paket ).Pocasi se dalec pride.Upam da bo ta teden zacel delat telefon.
Jaz sem se odklopil 13.12. ( najavil se je T monter za ob 11 h in res prisel ob 11 h ),modem in IP telefon sem priklopil isti dan ( prevzel opremo brez STB par dni prej );modem je zacel delati sele potem ko sem javil na T-2 da sem odklopljen in da sem tisto kar imam doma priklopil;
cakal sem 20 min da se je modem sinhroniziral,telefon se ne dela,STB pa tudi se ni nihce prinesel.Sama linija ni v redu,rabi fine tuning.
Sem priklopljen na avtomatsko centralo v Polju in oddaljen od nje cca 1500 m.Linija se mi sinhronizira v tocno 15tih sekundah.Vzel sem poln 10MB/10MB paket.Ceprav sem kar oddaljen sem ze videl hitrosti nad 800kB/s,problem je se vedno upload,ki pa je vseeno vecji od Siolovega ( imel sem 4MB/0.5MB paket ).Pocasi se dalec pride.Upam da bo ta teden zacel delat telefon.
Doomsday is coming!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: elhombre ()

krisb ::
@stromar:
Meni jih uspe dobiti s Skypom. Pod Search vpisete t2_helpdesk in dobite enih 13 help deskov. Pol pa poskusate. Ce ne gre voice, se da pa chatat. Je fajn ker nimam stacionarnega, z GSMji je pa grozno drago. S Skypom je pa zastonj, ce ti seveda dela internet.
Pokliči jih z mobitelom. Jaz sem 15 minut klical s stacionarnim telefonom, vedno se je oglasil zvok za zasedeno, nato sem poklical z mobitelom in dobil takoj. Poskusi pa raje zvečer med 18.00 in 22.00
Meni jih uspe dobiti s Skypom. Pod Search vpisete t2_helpdesk in dobite enih 13 help deskov. Pol pa poskusate. Ce ne gre voice, se da pa chatat. Je fajn ker nimam stacionarnega, z GSMji je pa grozno drago. S Skypom je pa zastonj, ce ti seveda dela internet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krisb ()

Eschelon ::
Od T2 je prišel odgovor:
Zato sem šel prebrat Telekomovo vzorčno ponudbo.
V njej si Telekom da pravico zavrniti zahtevo po polnem razvezanem dostopu, če na voljo ni rezerve prostih vodov. Če gre za zahtevo po skupnem razvezanem dostopu, se rezerve ne gleda(!).
Nikjer ne piše, v kakšnem času je Telekom dolžan poskrbeti za manjkajočo rezervo!
V tem primeru Telekom onemogoča prosto izbiro ponudnika telekomunikacijskih storitev.
V kolikor je parica že dodeljena in aktivna, je absurdno pogojevati ponudnika. To je povsem v nasprotju z samim bistvom razveza dostopa do lokalne zanke.
Primer:
Centrala ima 1000 priključkov.
Telekom ima nazivno v rezervi 15% - 150 priključkov. Od tega je dejansko v rezervi 140 priključkov.
20 naročnikov ISDN želi zamenjati operaterja s polno razvezanim dostopom.
Zahteva je zavrnjena, čeprav v nobenem pogledu ne vpliva na stanje rezerve!
Če bi ti isti naročniki želeli naročiti ADSL pri SiOL ali poljubnem drugem ponudniku (spomnimo se, da T2 skupnega razvezanega dostopa ne more dobiti, zaradi (?)), bi bilo to možno - obdržati pa bi morali(!) obstoječo telefonsko številko.
Toliko o razvezani lokalni zanki. Pravila so postavljena tako, da je Telekom nagrajen, če NE nadgrajuje svojih central - tako da ima vedno premalo rezervnih kapacitet.
Trenutno sem (upam, da razumljivo) besen. Če kdorkoli ve, kako se zadeve lotiti, bi bil zelo vesel.
Žal je iz Telekoma prispel negativen odgovor. Ni rezerve prostih vodov, tako priklop na vaši lokaciji ni možen.Zanimivo je, da ISDN - torej lastna parica - na lokaciji že obstaja in je aktivna.
Zato sem šel prebrat Telekomovo vzorčno ponudbo.
V njej si Telekom da pravico zavrniti zahtevo po polnem razvezanem dostopu, če na voljo ni rezerve prostih vodov. Če gre za zahtevo po skupnem razvezanem dostopu, se rezerve ne gleda(!).
Nikjer ne piše, v kakšnem času je Telekom dolžan poskrbeti za manjkajočo rezervo!
V tem primeru Telekom onemogoča prosto izbiro ponudnika telekomunikacijskih storitev.
V kolikor je parica že dodeljena in aktivna, je absurdno pogojevati ponudnika. To je povsem v nasprotju z samim bistvom razveza dostopa do lokalne zanke.
Primer:
Centrala ima 1000 priključkov.
Telekom ima nazivno v rezervi 15% - 150 priključkov. Od tega je dejansko v rezervi 140 priključkov.
20 naročnikov ISDN želi zamenjati operaterja s polno razvezanim dostopom.
Zahteva je zavrnjena, čeprav v nobenem pogledu ne vpliva na stanje rezerve!
Če bi ti isti naročniki želeli naročiti ADSL pri SiOL ali poljubnem drugem ponudniku (spomnimo se, da T2 skupnega razvezanega dostopa ne more dobiti, zaradi (?)), bi bilo to možno - obdržati pa bi morali(!) obstoječo telefonsko številko.
Toliko o razvezani lokalni zanki. Pravila so postavljena tako, da je Telekom nagrajen, če NE nadgrajuje svojih central - tako da ima vedno premalo rezervnih kapacitet.
Trenutno sem (upam, da razumljivo) besen. Če kdorkoli ve, kako se zadeve lotiti, bi bil zelo vesel.
Vedeti, razumeti, znati.

jernejp69 ::
Jaz sem bil v isti situaciji!
Edina rešitev ti je ali:
-čakaš v nedogled na proste kapacitete, ali odgovor z APEKa ali mednarodnega sodišča
-vzameš ADSL in potem ko maš linijo greš na T2
Penalov se pač ne moreš znebiti, razen če boš nekaj časa uporabljal ADSL in si jih tako zmanjšal. Glede na celotno situacijo pa se mi zdi da je kakšen mesec pametno počakat s T2 ker imajo ponekod izredne težave - lahko se ponovijo tudi pr tebi!!
Edina rešitev ti je ali:
-čakaš v nedogled na proste kapacitete, ali odgovor z APEKa ali mednarodnega sodišča
Penalov se pač ne moreš znebiti, razen če boš nekaj časa uporabljal ADSL in si jih tako zmanjšal. Glede na celotno situacijo pa se mi zdi da je kakšen mesec pametno počakat s T2 ker imajo ponekod izredne težave - lahko se ponovijo tudi pr tebi!!

dmok ::
Edina rešitev ti je ali:
Saj ravno to je problem - to NI rešitev. Takoj ko odjaviš PSTN/ISDN gre tvoj priključek v rezervo. In iz rezerve se vrne samo za potrebe Telekoma in ni na voljo za polno razvezani dostop. Vsaj tako sem jaz razumel vse skupaj. Druga možnost je torej, da čakaš da bo omogočen skupno razvezan dostop.
d.

NavadniNimda ::
Je rešitev - vzame se ADSL in potem se dokumentacijo nese na T-2.
Tako bodo imeli OGROMNO DOKUMENTIRANO TOŽBO proti Telekomarskim mutibaričem, pa tudi pri "neodvisnem" APEKu. Prec po novem letu pa pridejo dol iz Bruslja, baje že eno leto zelo grdo gledajo...
Tako bodo imeli OGROMNO DOKUMENTIRANO TOŽBO proti Telekomarskim mutibaričem, pa tudi pri "neodvisnem" APEKu. Prec po novem letu pa pridejo dol iz Bruslja, baje že eno leto zelo grdo gledajo...

dmok ::
Je rešitev - vzame se ADSL in potem se dokumentacijo nese na T-2.
Ne vem no. Se mi zdi da bom jaz prej imel optiko kot boste vi po tej poti prišli do VDSL. Upam da se motim.
Mogoče bi bilo bolj pametno dokumentacijo odnesti na NSi.

d.

Po nadaljnjem brskanju, sem prebral FAQ na T2 (priznam - prepozno):
Če bo pritožba s strani APEKa rešena pozitivno (na kar se bomo verjetno še načakali), nameravamo na Telekom poslati zahtevo za povračilo naročnine od novembra naprej (od tistega dne naprej, od katerega so neupravičeno zavrnili zahtevo za priklop).
Za nekatere naročnike, ki so pri podjetju T-2 naročili tudi storitev telefonije, je Telekom Slovenije zahtevo za preklop na omrežje T-2 zavrnil z obrazložitvijo, da je v telefonskem kablu, v katerem se nahaja bakrena parica naročnika, premalo rezervnih parov. Tudi v tem premeru gre za kršitev zakonodaje in s strani Telekoma Slovenije postavljenih pravil. Zato je dne 02.11.2005 podjetje T-2 pred APEK sprožilo postopek za izdajo odločbe, s katero se Telekomu Slovenije nemudoma naloži priklop teh naročnikov na omrežje T-2.Zaenkrat bomo še na suhem - in pridno plačevali ISDN (odpovedati ga ne smemo, ker bo sicer parica očitno romala v sveto rezervo).
Če bo pritožba s strani APEKa rešena pozitivno (na kar se bomo verjetno še načakali), nameravamo na Telekom poslati zahtevo za povračilo naročnine od novembra naprej (od tistega dne naprej, od katerega so neupravičeno zavrnili zahtevo za priklop).
Vedeti, razumeti, znati.

Mene pa zanima ce je kdo dobil danes ali v petek pismo od T-2 z podatki o prikljucku.rad bi vedel kako visoka je ze stevilka ?!
Doomsday is coming!!

dr.ago ::
Imam VDSL, lokacija NM, Mestne njive, priljučen 16/12, paket 10/10. Polne hitrosti še ne dosega (5-6Mbit/s), telefon trenutno še ne dela. TV nisem vzel. Zaenkrat sem zadovoljen.
LP
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dr.ago ()

kitl76 ::
Na T2 je zaenkrat priklopleno le 1k uporabnikov pa še tem v 50% storitev ne deluje dobro. Več o tem si lahko preberete tukaj:
V družbi T-2 so prepričani, da jim Telekom namerno meče polena pod noge in onemogoča normalen prodor na trg
"Dogaja se, da nam na Telekomu zatrdijo, da ni tehničnih možnosti za priklop, potem pa v nekaj dneh ljudi priklopijo na drugega operaterja. Proti temu se lahko bojujemo le s pravnimi sredstvi," eno izmed težav s Telekomom opisuje direktor družbe T-2 Matevž Turk.
"Odziv trga v prvih dveh mesecih je enkraten in presega vsa naša pričakovanja," pravi Matevž Turk, direktor družbe T-2, ki od oktobra ponuja hiter dostop do interneta prek tehnologije VDSL. Čeprav se je za njihove storitve zanimalo že 20 tisoč uporabnikov in jih je pogodbe podpisalo 15 tisoč, imajo trenutno le tisoč priklopljenih. Turk pravi, da zaradi Telekoma. Družba T-2, katere večinski lastnik je finančni holding Zvon Ena, ki ga upravlja Krekova družba za upravljanje, je v začetku oktobra začela prva na našem trgu ponujati zelo hiter internetni dostop prek tehnologije VDSL. Poleg tega so ponudili tudi telefonijo in televizijo prek interneta. Ves čas imajo ogromno težav, saj uporabniki ne dobijo tistega, kar pričakujejo v normalnem roku.
V T-2 napovedujejo, da bodo imeli čez pet let več kot 25-odstotni tržni delež tako pri dostopu do interneta kot tudi pri telefoniji in internetni televiziji.
Telekomove poteze proučuje agencija
"Od tisoč uporabnikov, ki jih imamo, polovici storitve ali ne delajo ali pa delajo bistveno slabše, kot bi morale," razlaga Turk. "Telekom Slovenije nam onemogoča normalno delo. Poleg nerazumljivih varovalk na telefonskih kablih, ki omejujejo hitrost prenosa (zato naročniki ne morejo uporabljati njihovih storitev ali pa so te bistveno okrnjene, op. a.), nam zavračajo priklope strank s pojasnilom, da ni prostih zmogljivosti tudi tam, kjer so že aktivni priključki za telefonijo ali celo ADSL pri kakem drugem ponudniku. To je zame čisti kriminal," se huduje prvi mož T-2. Pravi, da težave poskušajo reševati s pritožbami na agencijo za pošto in elektronske komunikacije.
"Drugih sredstev, da prisilimo Telekom k takšnemu delovanju, kakršno mu nalagajo slovenski zakoni, evropske direktive in njihovi akti - vzorčne ponudbe, nimamo," dodaja. Agencija je do zdaj izdala le poziv Telekomu, naj odstrani vse prenapetostne zaščitne varovalke oziroma druge naprave, ki preprečujejo dostop do širokopasovnega dostopa do interneta oziroma se v istem roku izreče o očitanih kršitvah. V T-2 še nimajo odzivov od Telekoma. "Izkoristili bomo vsa pravna sredstva, ki so nam na voljo," trdi Turk. Težave pa se ne pojavljajo le v zadnjih dveh mesecih, saj so imeli veliko težav že od maja 2004, ko so se s Telekomom poskušali dogovoriti za kolokacijo (gostovanje njihove opreme v Telekomovih centralah).
Uporabniki čakajo več kot mesec dni
Povprečni čakalni rok za priklop uporabnika je več kot mesec dni. Turk je prepričan, da to ni dopustno, še posebno, ker Telekom obljublja, da bo stranke ponudnikov ADSL, ki sodelujejo v partnerskem programu (Siol, Amis, Voljatel in Perftech), priklopil v osmih dneh. Nekateri uporabniki, ki so prišli k T-2, se zato že vračajo k svojim prejšnjim operaterjem. "Take uporabnike razumem. Ne vem, koliko jih je razdrlo pogodbo, prepričan pa sem, da je to število razmeroma nizko. Vendar se to že dogaja in s tem se družbi T-2 povzroča neposredna gospodarska škoda - in ta škoda je nepopravljiva!" trdi Turk. O odškodninski tožbi proti Telekomu že razmišljajo, čeprav vedno, da to ne bo odpravilo težav in da se na pravico na sodišču čaka več let.
T-2 zanika povezavo z Gratelom
Približno takrat, ko se je na svoj prihod na trg začel pripravljati T-2, je podjetje Gratel začelo pospešeno graditi optično omrežje po več delih Slovenije. Zato so se pojavila ugibanja o povezanosti družb. Matevž Turk trdi, da ni nobene povezave med družbama: "Gradijo zelo dobro in sodobno infrastrukturo in mi smo v Kranju odkupili njihovo omrežje, kako bo v prihodnosti na drugih lokacijah, pa bomo še videli."
Prihajata še video na zahtevo in HDTV
T-2 primarno ponuja dostop do interneta, ki je glavni pogoj tudi za preostale storitve. Televizijo prek interneta je zahtevala nekaj več kot polovica naročnikov, podoben odstotek je tudi za telefonijo. Za prihodnost pripravljajo še HDTV (High Definition Television - televizijo z visoko ločljivostjo) in tudi video na zahtevo. Obe storitvi, predvideva Turk, bodo ponudili v pol leta. Največ uporabnikov se zdaj naroči na paket, ki omogoča en megabit na sekundo prenosa tako k uporabniku (download) kot tudi od uporabnika (upload), veliko zanimanja pa je še za hitrejše pakete (do 20/10 megabitov na sekundo), ki pa niso na voljo vsem uporabnikom, saj je hitrost odvisna od oddaljenosti od centrale. Vseeno pa so na voljo v večini urbanih središč.
V družbi T-2 so prepričani, da jim Telekom namerno meče polena pod noge in onemogoča normalen prodor na trg
"Dogaja se, da nam na Telekomu zatrdijo, da ni tehničnih možnosti za priklop, potem pa v nekaj dneh ljudi priklopijo na drugega operaterja. Proti temu se lahko bojujemo le s pravnimi sredstvi," eno izmed težav s Telekomom opisuje direktor družbe T-2 Matevž Turk.
"Odziv trga v prvih dveh mesecih je enkraten in presega vsa naša pričakovanja," pravi Matevž Turk, direktor družbe T-2, ki od oktobra ponuja hiter dostop do interneta prek tehnologije VDSL. Čeprav se je za njihove storitve zanimalo že 20 tisoč uporabnikov in jih je pogodbe podpisalo 15 tisoč, imajo trenutno le tisoč priklopljenih. Turk pravi, da zaradi Telekoma. Družba T-2, katere večinski lastnik je finančni holding Zvon Ena, ki ga upravlja Krekova družba za upravljanje, je v začetku oktobra začela prva na našem trgu ponujati zelo hiter internetni dostop prek tehnologije VDSL. Poleg tega so ponudili tudi telefonijo in televizijo prek interneta. Ves čas imajo ogromno težav, saj uporabniki ne dobijo tistega, kar pričakujejo v normalnem roku.
V T-2 napovedujejo, da bodo imeli čez pet let več kot 25-odstotni tržni delež tako pri dostopu do interneta kot tudi pri telefoniji in internetni televiziji.
Telekomove poteze proučuje agencija
"Od tisoč uporabnikov, ki jih imamo, polovici storitve ali ne delajo ali pa delajo bistveno slabše, kot bi morale," razlaga Turk. "Telekom Slovenije nam onemogoča normalno delo. Poleg nerazumljivih varovalk na telefonskih kablih, ki omejujejo hitrost prenosa (zato naročniki ne morejo uporabljati njihovih storitev ali pa so te bistveno okrnjene, op. a.), nam zavračajo priklope strank s pojasnilom, da ni prostih zmogljivosti tudi tam, kjer so že aktivni priključki za telefonijo ali celo ADSL pri kakem drugem ponudniku. To je zame čisti kriminal," se huduje prvi mož T-2. Pravi, da težave poskušajo reševati s pritožbami na agencijo za pošto in elektronske komunikacije.
"Drugih sredstev, da prisilimo Telekom k takšnemu delovanju, kakršno mu nalagajo slovenski zakoni, evropske direktive in njihovi akti - vzorčne ponudbe, nimamo," dodaja. Agencija je do zdaj izdala le poziv Telekomu, naj odstrani vse prenapetostne zaščitne varovalke oziroma druge naprave, ki preprečujejo dostop do širokopasovnega dostopa do interneta oziroma se v istem roku izreče o očitanih kršitvah. V T-2 še nimajo odzivov od Telekoma. "Izkoristili bomo vsa pravna sredstva, ki so nam na voljo," trdi Turk. Težave pa se ne pojavljajo le v zadnjih dveh mesecih, saj so imeli veliko težav že od maja 2004, ko so se s Telekomom poskušali dogovoriti za kolokacijo (gostovanje njihove opreme v Telekomovih centralah).
Uporabniki čakajo več kot mesec dni
Povprečni čakalni rok za priklop uporabnika je več kot mesec dni. Turk je prepričan, da to ni dopustno, še posebno, ker Telekom obljublja, da bo stranke ponudnikov ADSL, ki sodelujejo v partnerskem programu (Siol, Amis, Voljatel in Perftech), priklopil v osmih dneh. Nekateri uporabniki, ki so prišli k T-2, se zato že vračajo k svojim prejšnjim operaterjem. "Take uporabnike razumem. Ne vem, koliko jih je razdrlo pogodbo, prepričan pa sem, da je to število razmeroma nizko. Vendar se to že dogaja in s tem se družbi T-2 povzroča neposredna gospodarska škoda - in ta škoda je nepopravljiva!" trdi Turk. O odškodninski tožbi proti Telekomu že razmišljajo, čeprav vedno, da to ne bo odpravilo težav in da se na pravico na sodišču čaka več let.
T-2 zanika povezavo z Gratelom
Približno takrat, ko se je na svoj prihod na trg začel pripravljati T-2, je podjetje Gratel začelo pospešeno graditi optično omrežje po več delih Slovenije. Zato so se pojavila ugibanja o povezanosti družb. Matevž Turk trdi, da ni nobene povezave med družbama: "Gradijo zelo dobro in sodobno infrastrukturo in mi smo v Kranju odkupili njihovo omrežje, kako bo v prihodnosti na drugih lokacijah, pa bomo še videli."
Prihajata še video na zahtevo in HDTV
T-2 primarno ponuja dostop do interneta, ki je glavni pogoj tudi za preostale storitve. Televizijo prek interneta je zahtevala nekaj več kot polovica naročnikov, podoben odstotek je tudi za telefonijo. Za prihodnost pripravljajo še HDTV (High Definition Television - televizijo z visoko ločljivostjo) in tudi video na zahtevo. Obe storitvi, predvideva Turk, bodo ponudili v pol leta. Največ uporabnikov se zdaj naroči na paket, ki omogoča en megabit na sekundo prenosa tako k uporabniku (download) kot tudi od uporabnika (upload), veliko zanimanja pa je še za hitrejše pakete (do 20/10 megabitov na sekundo), ki pa niso na voljo vsem uporabnikom, saj je hitrost odvisna od oddaljenosti od centrale. Vseeno pa so na voljo v večini urbanih središč.

Mene pa zanima koliko žic potrebuje za delovanje telefon od T2? Običajen vem, da rabi 2 žici.
Lp
Lp

Pa so vse 4 uporabljene? Tudi pri kablu za navaden telefon pridejo 4 žice, od teh pa sta uporabljeni le dve. Gre se za to, da moram potegnit žice skozi zelo majhno luknjo in original kabel sploh ne pride v poštev, že za posamezne žice dvomim, da bi šle štiri
Lp
Lp

MrStein ::
Gre za ethernet 100BaseT, torej dve sukani parici (=4 žičke).
Če "razsukaš", so težave garantirane. (ali pa če je napačen par zasukan)
Če "razsukaš", so težave garantirane. (ali pa če je napačen par zasukan)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pyr0Beast ::
Nebi morale telekomove rezerve biti namenjene temu da se uporabijo, namesto da se kopičijo.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Javon ::
Zivjo
Mene pa zanima, kako t2 obvesti(ce sploh) bodocega(?) narocnika, o moznosti priklopa oziroma nemoznosti,preko emaila, navadne poste ali telefona?
Hvala in LP
Mene pa zanima, kako t2 obvesti(ce sploh) bodocega(?) narocnika, o moznosti priklopa oziroma nemoznosti,preko emaila, navadne poste ali telefona?
Hvala in LP
Smoke em if you got em!

|bLaD3| ::
Jst sem očitno res en izmed srečnih :) Danes mi ze cel dan deluje upload na 10mb :)
Hehehe :D
Hehehe :D

@Janny76
Hvala za clanek o T-2 proti Telekomu.Ubogi Matevz.Ime Slovenija mora bit nekaksna izpeljanka od " slovo od vsega lepega ".
Hvala za clanek o T-2 proti Telekomu.Ubogi Matevz.Ime Slovenija mora bit nekaksna izpeljanka od " slovo od vsega lepega ".
Doomsday is coming!!

Pyr0: Rezerve so standardna praksa. S stališča naročnika zelo zaželena zadeva, ker omogočajo hitro "popravilo" napake na liniji. Človek se vpraša le, kako Telekomu na toliko lokacijah manjka rezerva - ker rezervo je treba imeti na voljo za primer večjih problemov na omrežju. Kdo je za to odgovoren? Nihče ne more reči, da ni sredstev, če družba izkazuje profit.
Nam, kot naročnikom, naj bi Telekom, takrat ko smo vzeli ISDN, ne dal parice iz rezerve. Razlog, da v rezervi ni več zadosti paric je lahko kvečjemu ta, da je bilo v zadnjem času nepričakovano veliko napak v omrežju (kar seveda ne drži). V normalnem obratovanju naj bi Telekom kapacitete pravočasno nadgrajeval.
Premisa, da imamo naročniki, ki bi radi storitve dobili od drugega ponudnika, parice, ki spadajo v rezervo je abotna. Prav nič se ne razlikujejo od paric ostalih naročnikov. Gre za očitno oviranje razveza lokalne zanke.
Javon: T2 nam je email odgovor poslal šele kot odgovor na naš email s poizvedbo (na telefon jih nismo dobili).
(Mi - smo jaz in moja familija, ki smo si podajali štafeto v klicanju T2,...
)
Nam, kot naročnikom, naj bi Telekom, takrat ko smo vzeli ISDN, ne dal parice iz rezerve. Razlog, da v rezervi ni več zadosti paric je lahko kvečjemu ta, da je bilo v zadnjem času nepričakovano veliko napak v omrežju (kar seveda ne drži). V normalnem obratovanju naj bi Telekom kapacitete pravočasno nadgrajeval.
Premisa, da imamo naročniki, ki bi radi storitve dobili od drugega ponudnika, parice, ki spadajo v rezervo je abotna. Prav nič se ne razlikujejo od paric ostalih naročnikov. Gre za očitno oviranje razveza lokalne zanke.
Javon: T2 nam je email odgovor poslal šele kot odgovor na naš email s poizvedbo (na telefon jih nismo dobili).
(Mi - smo jaz in moja familija, ki smo si podajali štafeto v klicanju T2,...

Vedeti, razumeti, znati.

Dark Angel ::
Nekdo je zgoraj napisal da naj ne bi bilo nobenega na Viču. Jaz stanujem na viču in sem priklopljen na T-2.
Na priklop od vrnjene pogodbe sem čakal 14 dni in bil brez neta samo 1 vikend (pa še to ker t2 ni že v petek me priklopil).
Paket imam 10/2 z telefonom in 2 televiziji. Do tega tedna so bili problemi če sta bila vklopljena 2 STBja, ta vikend pa naj bi nadgradili centralo na Viču (po besedah T2) in ta teden mi dela vse normalno.
Na priklop od vrnjene pogodbe sem čakal 14 dni in bil brez neta samo 1 vikend (pa še to ker t2 ni že v petek me priklopil).
Paket imam 10/2 z telefonom in 2 televiziji. Do tega tedna so bili problemi če sta bila vklopljena 2 STBja, ta vikend pa naj bi nadgradili centralo na Viču (po besedah T2) in ta teden mi dela vse normalno.

svec ::
ma ta telekom je res ....
imam pstn linijo...
6.12. je telekom odobril prikljucitev T-2 , nato mi je T-2 poslal opremo katero imam doma ze nekaj casa, da bi me danes poklicali 20.12. in mi sporocilo da je vse padlo v vodo.
telekom je kao sporocil cez par dni po odobritvi, da pri meni ni mozen priklop VDSL-a.
oddaljen sem od centrale 390m, sem klical na telekomove informacije o prikljuckih, in so mi tam dejali, da je citiram "dostopovalnik je zastarel in da ni mozno prikljucit tako hitrega interneta kot je VDSL".
pa to je hujse kot albanija....
pred par leti sem dal za prikljucek 99.960,00 sit zdaj me pa bo nekdo je*al na suho
imam pstn linijo...
6.12. je telekom odobril prikljucitev T-2 , nato mi je T-2 poslal opremo katero imam doma ze nekaj casa, da bi me danes poklicali 20.12. in mi sporocilo da je vse padlo v vodo.
telekom je kao sporocil cez par dni po odobritvi, da pri meni ni mozen priklop VDSL-a.
oddaljen sem od centrale 390m, sem klical na telekomove informacije o prikljuckih, in so mi tam dejali, da je citiram "dostopovalnik je zastarel in da ni mozno prikljucit tako hitrega interneta kot je VDSL".
pa to je hujse kot albanija....
pred par leti sem dal za prikljucek 99.960,00 sit zdaj me pa bo nekdo je*al na suho

Paramedic ::
Če bi bil priključek zastarel za siLoL adsl, bi ga na TK zamenjali isti dan, če pa za vdsl, se bojo pa mal načakali...
End transmission.

Uganete, kdo je poslal tale odgovor (praktično takoj), po VČARAJŠNJI (modri
) poizvedbi?
"Telefonski priključek na vaši lokaciji izpolnjuje zahteve za storitev ADSL."
Pa saj ne, da nisem pričakoval pozitivnega odgovora, samo v primerjavi s tem, koliko časa so pri Telekomu rabili za isti odgovor za T2... 13 delovnih dni vs. takoj.

"Telefonski priključek na vaši lokaciji izpolnjuje zahteve za storitev ADSL."
Pa saj ne, da nisem pričakoval pozitivnega odgovora, samo v primerjavi s tem, koliko časa so pri Telekomu rabili za isti odgovor za T2... 13 delovnih dni vs. takoj.
Vedeti, razumeti, znati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Eschelon ()

Ja pocasi se blizamo odnosom drzava/raja ki smo jih imeli leta 1914.Kapitalizem ni nic drugega kot uzakonjena mafija.Velike ribe papajo ta male,drzavniki pa to gledajo in ploskajo.Telekom po popapal nemski veliki brat,kaj bo pa z T-2 pa tako ni vazno ( iz vidika Telekoma );gospoda si bo razdelila razne bonuse in regrese za predcasno upokojitev mi bomo pa ostali brez vsega.Sodisca pa meljejo tako pocasi da vecina pritozb zapade ali pa toznik umre.Evropsko sodisce !? Ko bo lastnik nemski Telekom bodo ponovno razdeljene karte in vprasanje je ce bo Telekom dolzan spostovati stare pogodbe.T-2 bi moral doseci na EU da se nas Telekom ne sme prodajati vse dokler se ne resijo obstojeci problemi.
Doomsday is coming!!

Markoo ::
Saj to je normalno toti smrdlivci telekomovski bojo tak dolgo drek mešali dokler jim nebo en res na prste stopu! APEK pa tu nebo nič posredoval ker če ni oni hotli glede tega kaj naret bi že zdavnaj posredovali taka je to država tu se lahko take igrice dogajajo!

madmitch ::
A še vedno ne razumete, da je APEK samo podaljšana roka TK. Nek organ, ki je tam, da podpira in uzakonja TK neumnosti. Narejen je bil zato, da lahko TK reče; "saj so na APEK tako rekli", "Čakamo na odgovor APEK"...
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

mtp2 ::
Razjasnilo se mi je lice, Dark Angel. Ali lahko zaupas lokacijo natancneje (pr Sparu, Vrhovci, Morgle?)

fRiK0 ::
Mene pa sam zanima če se je komu od vas ki imate T2 uspelo logirat v IP telefon? Jaz sem probal z unim user/pass k je v navodilih sam ne gre...
Aja pa javlam se da sem se en k je dobil T2 :D
Aja pa javlam se da sem se en k je dobil T2 :D
Hvala
LP Tadej
LP Tadej

kitl76 ::
APEK je agencija, ki je bilo ustanovljena le zato, da zavaja Bruselj, kar pomeni, da iz Bruslja še dolgo nebo nič pametnega pricurjalo. Poglejmo samo to T2 je 20.10 2005 vložil zahtevek na APEK zoper TK zaradi skupnega razvezanega dostopa, danes smo 20.12 2005 in od tega še ni nič tudi pojasnila še niso dali s strani APEK-a, čeprav je po zakonu APEK dolžan razsoditi v 42 dneh. Takrat nas je kar nekaj pisalo APEK-u in sm se pritožili vsi smo nazaj dobili dopis v katerem je pisalo, da je rok 42 dni in da se bodo zavzeli, da bi vse skupaj rešili pred rokom in kaj so naredil nič od obljubljenega. Vglavnem ta država je v pi...............

somebody99 ::
ma lahk govorite karkoli o APEKu pa telekomu, sam najvecji krivc je pa t2, s svojo "organiziranostjo" in nategovanjem ljudi

xy! ::
A mi lahko kdo pove kakšen kabel moram kupiti za povezavo med to T2 škatlo in računalnikom. Problem je predvsem v dolžini, min 10m. Lahko mi še poveste, kje tak kabel sploh imajo, verjetno ne v vsaki računalniški trgovini.