» »

Carving smučke...

Carving smučke...

Lunik ::

Kupit moram nove karving smučke, ampak ne vem katere naj. V mislih sem imel lanski model elan f-carve 9.0, ampak jih nikjer več nimajo (pravzaprav jih majo, ampak samo 153cm).
V elanu so mi priporočili ta nov whistler, ki naj bi bil nadomestek za f-carve, zdaj pa ne vem? A se kdo kaj spozna?

Aja, smučke jast rabim za tisti karving brez palic itd.
  • spremenil: Lunik ()

Monster ::

:D:Drajši ze zacni bordat ne...:):)
Ka zaboga...

Lunik ::

mah jebesh bord :)
sej je kul pa to, ampak je karving spljoh kul :)

SkIDiver ::

Si že probu kdaj smučat z karving smučmi. Če nisi ti priporočam da najprej probaš z polcarving da se navadš k carving zna bit zahtevn za neizkušene

Lunik ::

Sk|Diver: ghm. vozil sem 2 leti z enimi bednimi polkarving atomic (7.2 se mi zdi), ki so skoz nekam po svoje hotle it. Lani sem pa malo vozil s Fotrovimi™ elan integra 7.0 in so ble jako kul (tisto, ko se čisto do tal nagneš, pa te pol mal noge bolijo, ampak uživaš do amena, sploh če te avstrijski učitleji karvanja samo deblo gledajo... :D)
Karvat torej že nekako znam, samo smučk še nimam :]
Torej, katere?

mmisv ::

kaj pa če bi kr take k ma tvoj fotr? sej pravš da so kul.
Čist trivialna stvar...

Lunik ::

jah sej so kul, ampak ne spet tolk kul, ker majo malo preozke repe... :)

webcreator ::

Atomic so ful dobre, pa fischerke ICE CARVE so tud super (pa še cenovno bl ugodne ...).8-)
To all the virgins: "Thanks for nothing!"

Lunik ::

Atomic sem mel, pa sploh nisem bil zadovoljen (pravzaprav sem bil še kar, ampak sem nehal biti, ko sem probal elan :))
Daj povej malo več o teh fischer (cena, mere..)

LuiIII ::

Integra 9! Amen!

Lui

||_^_|| ::

jz nevem...sm še na GSX:)) ampak se tut da karvat:)

Lunik ::

Lui: jah integra 9.0 je kewl, ampak ima size recomendation +10cm, pa odspred je 1cm ožja kot whistler, odzad pa 0.5...
Pomoje bom vzel whistlerja al pa integro 9.0...

SkIDiver ::

Ja za carving nebi vedu priporočat nism še nč smučal v te vode da bi se v carving vrgu.

kix ::

Hojla.
Skijam že od malih nog in sem zelo dovzeten za vse, kar je novo. Letos bom začel učit tudi bord. Smučanje bom učil samo še občasno. Lani je blo peto leto od kar sem začel vozit tudi karving. Na začetku sem probal kar "orto" karving in to Elan SCX, takrat še testni model iz elana in moram rečt, da sem ga naslednjo sezono že kupil. Začeli smo dodajat različne "platke", ker tega takrat še ni blo in testirali z njimi vse kar se je dalo. Moje mnenje glede karvinga je naslednje:
1. Atomic beta carve (lok 9m) pa dokaj kratke so ble lani the best sam za zelo visoko ceno. V Avstriji nakaj manj, sam na koncu sezone. Dolžina, ki je meni najbolj ustrezala je bila med 150 in 160 cm (imam 184 cm)>:D
2. Elan HCX (podoben lok) je bil Betacarvu bil zelo zelo blizu in cenovno veliko bolj dostopen. Letošnja strategija Elana je naredit smučko še malo boljšo in jo cenovno postavit ob bok Atomicu.:D
3. Še vedno kvalitetno sprejemljiva varianta ter cenovno zelo ugodna je Fischer Radarc (mislim da je oznaka Booster).;)
Začetniki in srednje dobri smučarji načeloma med kvaliteto teh treh smučk ne čutijo neke razlike. Največkrat čutijo predvsem spremembo loka. Buster je na težjih (ledenih in strmih terenih malo torzijsko podlegel, kar je dokaj normalno saj je struktura notranjega dela smučke dokaj enostavna. Sam imam 184 cm in caa 95 kg in pri kaki furi, ki jo naredim zase, nisem mogel uživati toliko kot na HCX-u ali Betacarv-u. Še vedno so pa te razlike za enega, ki ni vsaj učitelj II. stopnje neopazne. Lani sem za učenje uporabljal celo neka Fischerjeva jajca (radarc ice carve ali nekaj takega) pa se je ob idealnih pogojih dalo z njimi tudi kar lepo zapelat.

Verjamem, da imajo tudi ostale firme kavalitetne in cenovno dostopne smučke, samo jaz sem imel priložnost testirat le te tri znamke. Osebno sem bil najbolj fasciniran nad Atomic sam letošnji Elan HCX je "baje" (tako je mnenje testerjev) prava raketa.

Pa prosim nobeden naj se ne pusti ustrahovat glede karvinga. Je res, da je v določenih fazah zavoja malo bolj naporen za kak sklep, je pa užitek glede na vloženo delo kar nekajkrat večji. Vsa vmesna jajca ala PSX (polkarving) to je zgodovina. Pravimo jim suličarji. To govorijo predvsem tisti, ki so še vedno skeptiki glede novosti.

Če se je celotna slovenska ŠOLA SMUČANJA spremenila in prilagodila karving oz. ZAREZNI TEHNIKI, potem mislim, da mora to postati dovolj velik razlog, da vso navlako, ki ima premalo povdarjen stranski lok uporabite za kurjavo. haha.

Pa obilo užitkov in
LP kix

Lunik ::

kix: Hvala za obširno razlago, ampak žal nimam denarja za HCX ali podobne smučke (drugače ga bi seveda takoj kupil, ampak štipendija gre za dij. dom :[ ). Tako mi je nekje uspelo izbrskati f-carve 9.0 173cm in v ponedeljek ga dobim (mere 106-62-105 <- a misliš da je to ok?). Nikakor se ne pustim ustrahovat, saj sem to že poskusil in vem da je užitek neznanski :D. Seveda pa bom moral še izpiliti tehniko :8)
Ker tudi ne smučam TAKO zelo veliko, mislim tudi, da se mi HCXa ne splača kupovati - ali pač?

kix ::

Če nimaš velikih smučarskih apetitov pa bodi pozoren predvsem na trdoto. Pazi, da ne boš vzel preveč mehkih smučk, ker pri male večji hitrosti in večji štajgi začnejo, kar same bezljat. Težko ti povem kaj je dovolj trdo. Poizkusi (z upogibanjem smučke, tako da se upreš na srednji del dilce)trdoto HCX pol pa izbiraj podobno trdoto med cenejšimi znamkami. Čak, da ne bom govoril kar tja v en dan: Koliko imaš kil in tvoja višina ter smučarsko predznanje?

Lunik ::

mam ene 55kil velik sem ene 175cm, smučam pa od... pomoje od 7 leta dalje. Zdej sem 16. Prej sem vozil dve leti z enimi atomic polkarving, lani pa z fotrovo integro 7.0 "orenk" karving :)
Sem pomoje malo nadpovprečen smučar.

kix ::

Prej, ko sem začel brat ta forum nisem zaseledil znamke, ki si jo napisal (zgleda sem spregledal). Elan f-carve še nisem probal, ker mamo pri nas v smučarski šoli, za učit, od teh cenejših smuči, samo Fischer radarc (ker je Vita Trebnje tudi naš sponzor). Dilce semi zdijo zelo vredu predvsem zaradi asimetričnega loka in kaljenih robnikov kar je za začetnike zelo vredu saj ni treba hodit preveč pogosto v servis. Vsi, ki sem jih za carving navdušil so večinoma tudi kupili radarc, kar je normalno saj so se na njih naučili carvat. No ja naučili, vsaj ovohali so slastnost užitkov v novi tehniki.

Ni blema se pa lahko pozanimam, ker ma kolega svojo smučarsko šolo kjer vem da ma nekaj elanovih modelov.

kix ::

Moje mnenje je, da so smučke absolutno predolge zate. Odločitev je vsekakor tvoja, vem pa iz lastnih izkušenj, da idealna dolžina za karving smučke je telesna visina - 20 cm. Pri daljših je karvanje težje, smučka pa ni toliko bolj mirna za večje hitrosti. Sam sem svoje prve karve (scx) nabavil kar 180 cm velike. Saj je blo sam ni to tisto ta pravo. Zdaj mam radarc booster 160 cm in je glih idealka za smučat in učit. Prej sem mel občasno na noga še stare VSL smučke, da sem za feeling potegnil ene par zavojev, zdaj pa tudi tega več ne rabim.

Ne vem, odloči se. Vem le da je s smučkami 160 cm veliko lažje karvat in smučat nasploh, kot s 180cm. Pazi le da je plata (ki je pod pancerjem dovolj visoka 2-3 cm- ne rabiš pretiravat, eni majo po 6 cm kar je že ful nevarno za kolena). Rabiš jo pa predvsem zaradi nasedanja pancerja na sneg.;)

kix ::

O f-carve za enkrat nobenih informacij. Glej le, da ma radius, ki ga opiše stranski lok manj kot 14m. To je tisto ta pravo.

Kolk je pa cena tvojih f-carve??

Se mi zdijo vse eno preveč dolge za tvojo višino predvsem pa težo!!8-O
Se mi zdi, da za karving brez palic lahko vazmeš kar 153cm.:)

Lunik ::

Lok imajo 10-15m se mi zdi. To je elanov lanski model, naslednik scx-a se mi zdi, ni ga v vseh katalogih.
Imajo 10mm vgrajene platke.
Cena je 45k (je nižja ker je lanski model).
Hm, a 153 da bi vzel? Ne vem, jest mislim ša malo zrast, pa zredit se :D

DamoskinoS ::

Jest bi ti predlagou da si nabaviš Integro 7.0, sam delam v Elanovi proizvodni (polizdelki) ubistvu sm pri prvi fazi kjer se smučke sestavlajo (limajo),pa sem delal ze na vseh modelih!
HCX - so trde tekmovalne smuce.Pri teh smučah moraš dobesedno garat,ker so dovol težke,(ojacane so z plehom),torej če nimaš dovolj predznanja za tak model,ti svetujem da jih ne kupis.(Odlocitev je seveda tvoja)
integra 9.0 -so carving trde(mi pravimo da so to smučke za tiste ki majo nabite noge) ker so precej tezke,bol se nagaras kot pa nasmucas!
whistler- smučke polcarving za turno smuko(nasploh za po terenu) ker so širše pa prožne
integra 5.0 - toso ženski modeli smuč,lahke mehke,lepo vodlive
integra 7.0 - mehke,lahke,ravno prav visoke(ker majo že udelano (platformo) smuckeso lepega izgleda.Ravno pravšne za tvoje potrebe!So tudi v cenovno primernem razredu,če gledamo u primerjavi z HCX!
Potlej so pa še GSX,F1,Rental,Dominator
Mislm dasm povedal okvirno od določenega tipa smuči.Če kdo vidi kej narobe nej pove svoje mnenje.
L.P. in ugodno smuko;)

Lunik ::

Tudi sam sem že razmišljal o integri 7.0. Kaj pa f-carve 9.0 (lanski model)???

faca9 ::

Honzy,

kakšna pa je pribižno cena za HCX oz. Integro 9?

LP,
David

mobisuxguru01 ::

honzy al ka kix en nasvet prosim

mam 175 cm pa glih 100 kg (ja vem morm shujšat, bi reku da mam mal močnejše kosti:D), vglavnem mam lansko integro 7, 176 cm, pa sm opazu da so pr večjih brzinah že ful vibrirale, pa tud smeri v zavoju nism mogu več nevem kok držat, tko da vprašanje je a se mi slpača kupt integro 9, mi je pa ful všeč, pa še rmena okovja mam, tko da bi sploh sekal

kva mente

mobisuxguru01 ::

a res noben nima nč za povedat

Lunik ::

hcx stane 79k
integra 9.0 pa 64k

DamoskinoS ::

mobisuxguru01 - ja....zate bi jast priporocou da si kr 9.0 nabaviš:Dložina od 168 - 173.
So res bol težke smučke...pa so tud trde ker so tudi ojačane z 2ma plehoma...Tkoda se ti pri večjih brzinah nebo dogajal to kr se ti pri Integri 7.0!Paše trpežne so :)
Za dizajn pa vem ka:)šne so....od rumenih,plave,črne,rdeče

Lunik ::

Honzy: kakšen je lanski f-carve 9.0?

DamoskinoS ::

faca9 - za HCX cene ti ne morem točno povedat...ker so usi modeli za sezono 2002.Tkoda je za ceno uprašanje.
Mislim pa da bo en par smuči HCX cca. 70.000sit,ne me držat za besedo
Integra 9.0 jepa malenkost cenejša.

kix ::

Honzy - vidim da lahko daš ti informacije iz prve roke. Lepo. Fantom bi rad dopovedal, da je za karving potrebna predvsem krajša smučka. To predvsem mislim za lahkotnost vožnje, malo roke po tleh pa kak krog narejen samo po kanti... Karving v preveliki hitrosti pa itak ni zdrav, predvsem za tiste, ki niso preveč vešči smučanja ("rit laga" in podobno pol pa ni kontrole in nesreča je takoj tu). Krajše ti pa itak dajo prej strah tako da ne divjaš preveč in lepo zapiraš zavoje.

Honzy- ti najverjetneje si smučar??

A si kej zraven pri testiranjih. Neke hude napovedi za letošnji HCX sem slišal. Aje res tok huda. Grem 8. v Kaprun pa me zanima če bo kdo od naših vzel zraven kaj novega.

Lunik ::

Hm. Zdej sploh ne vem kaj naj. Pomoje bom kupil f-carve 9.0 173cm. Za carving so malo dolge, ampak glede na to, da ne bom ves čas karval upam da bojo OK.

Kaj mislite?

DamoskinoS ::

jah...glede novih smučk je tkole...naša SLO reprezentanca ima skorej usa najnovejše smučke HCX,GSX,F1
Za njih majo prou posebn obrat kjer delajo samo izrecno za tekmovalce.Res če ne morejo podelat vseh naročil dajo del proizvodne tudi k nam,tako da še mi pomagamo njim.
Skratka,pr izdelavi tekmovalnih smuči je delo precej zapleteno,ker je usak par izdelan drugače.To pa zato ker si moraš material pripravlat sam in razlike so pač očitne.
Tudi kontrola teh smuči je zelo stroga.Že sama številka izdelanih parov pove da (tekmovalnih se naredi na en delavni da 8 ur; 8 parov,v redni proizvodni pa je ta številka večja za 1x več)
Sam še nisem probov razlike med res tekmovalnimi smučami in smučami ki so malenkost različne po sestavi,da bi lahko rekel da je očitna!Vendar,smuče za reprezentanco morajo ipolnjevat določen kriterij,ker si namore tovarna privoščit slab ugled stem da vrhunskim smučarjem zagotovi slabo kvaliteto smuč.So pač le elita,in morajo met najbolše!
:)

L.P.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup smuči za rekreativca (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5522202 (10012) G_mAn
»

katere nove smuči?

Oddelek: Loža
4916747 (11217) schurda
»

Nakup določene smučarske opreme

Oddelek: Loža
143588 (3380) knesz
»

Kere smuči imate in kam hodite?

Oddelek: Loža
232831 (2435) Vikking
»

A kdo carva?

Oddelek: Loža
91203 (1110) mmisv

Več podobnih tem