» »

črn zaslon

črn zaslon

Jan987 ::

Ko igram igre mi včasih še preden začnem včasih pa po nekaj časa postane kar črn zaslon. Enostavno monitor nima več signala. To se dogaja odkar sem kupil novo grafično (rabljeno)! Po instalaciji windowsev je delalo dan ali 2 normalno potem pa je spet začelo.

kaj bi bilo lahko narobe?

Spartak ::

Odgovor verjetno leži v pregrevanju. To kar si opisal, so namreč nekako standardni simptomi. Ko poganjaš samo Windows in kake grafično nezahtevne programe, dela več ali manj vse tako kot mora (ni pa to pravilo), pod obremenitvijo, ko pa mora kartica napeti vse sile, pa se procesor (pre)greje in posledice so natanko take, kot si jih opisal.
Moj nasvet: odpri računalnik, vzemi ven kartico in si jo oglej. Če na njej vidiš hladilnik (ponavadi to izgleda takole, hladilnik je na desni strani pod ventilatorjem) je to že nekaj. Svetujem ti nabavo ventilatorja (ki je viden na sliki nad hladilnikom) in zadeva bi se morala obnašati malo lepše.
Preden pa se odpraviš v trgovino, naredi še en majhen test: zaženi igro, pri kateri se ti je to dogajalo. Ko se ti računalnik obesi (torej neha delovat tako kot mu je namenjeno) ga takoj izklopi, odpri ohišje in zarini svoj prst na hladilnik ali procesor grafične kartice. Če je zadeva tako vroča, da ne moreš prsta držati gor, brez da bi te peklo, se kartica pregreva in rešitev imaš nekaj vrstic višje.
Sicer pa obstaja še ena možna okvara in sicer je to napajalnik. Venda bi na tvojem mestu raje najprej grafično kartico uredil, če pa težave ne prenehajo, začni razmišljati o nakupu novega in predvsem močnejšega napajalnika.
lp, Spartak
I got my mind made I gotta be that rich mothafucka Set it up so my grandkids don't suffer

Jan987 ::

ja verjetno je res zadje saj temeratura grafičnega jedra ne preseže 45 stopinj, procesorski hladilnik pa je spodaj tudi mlačen in temperatura ne preseže 40stopinj. (everest). Še bolj sumim napajalnik zato ker ko sem sistem navil vn vrglo že pri nalaganju igrice.

Kateri napajalnik pa naj kupim?

Spartak ::

Hja, ne vem sicer, kaj se skriva v drobovju tvojega računalnika, vendar osebno v vsakem primeru ne bi kupoval napajalnika šibkejšega od 350W.
Aja pa še to: če si sistem navil, je velika možnost, da se ti procesor sesuva. Zatorej poglej, kakšna je tovarniška napetost na procesorju in jo poskusi zvišati za kakšno slabo desetinko volta. Pri tem pazi! Preveliko zvišanje napetosti lahko vodi do bridkega konca tvojega mlinčka.
In še to: povej, kakšen procesor imaš (tovarniške nastavitve) in kako imaš nastavljenega sedaj. Gre namreč za to, da pri navijanju enostavno višaš frekvenco vodila. V resnici pa še zdaleč ni tako enostavno. Od frekvence vodila so odvisne tudi vse kartice (grafika, zvok, modem itd.) ter diski! Brez skrbi si lahko pri frekvencah 66/100/133 MHz, ker so pri teh frekvencah faktorji za frekvenco ostalih vodil nastavljeni tako, da vse dela kot je treba. Ko se pa znajdeš v "sivem območju", se pravi nekje med 66 in 100 ali 100 in 133MHz pa previdno!

Upam, da si pobral kaj pametnega ven iz te klobase :)
I got my mind made I gotta be that rich mothafucka Set it up so my grandkids don't suffer

Jan987 ::

je vse na privzeto torej na 166*12!

Spartak ::

Potemtakem odgovor verjetno leži v napajalniku.
I got my mind made I gotta be that rich mothafucka Set it up so my grandkids don't suffer

Jan987 ::

ja sej mam že naročenga lc powerja 550w k ga verjetno jutr dobim (najkasneje v ponedeljek sam ool grem na morje pa ga bom lohk šele začetek septembra preiskusu!

OldSkul ::

Meni ko je to počelo, se mi je kmalu grafična pokvarila. Mogoče si kupil defektno rebljeno grafično. Nebi rekel, da je za vse kril napajalnik.

Jan987 ::

ja sej ga lohk po tridesetih dneh vrnem, če ga lepo odprem!

Kaj pa je razlika me dčrnim in zlatim napajalnikom? Samo barva ali še kaj drugega?

Azrael ::

Kaj pa matična plošča? Kondenzatorji okoli AGP slota?

Znancu se je to dogajalo, ko je v neki Matsonic plošči za P4, zamenjal R9550SE za R9600pro. Problem slabe konstrukcija plošče in je bilo napajanje za AGP slot nezadostno za R9600pro, za R9550SE pa je še zadoščalo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Jan987 ::

ma kodenzatorji so vsi OK!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradite mi grafiko na mojem starem Celeronu :) (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
724666 (3863) jest10
»

zamenjava R9550 za..? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1417161 (5393) sid911
»

Katero grafično naj izberem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
554036 (3201) DominusSLO
»

Kakšna grafična bi bila najboljša izbira?

Oddelek: Kaj kupiti
492440 (1239) Sheva
»

PC iz akcijske ponudbe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
583487 (2688) sid911

Več podobnih tem