» »

simetrično napajanje iz PCja

simetrično napajanje iz PCja

Markiz ::

Problem je sledeč:
kupil sem si kit komplet avdio amp 2x100W nevedoč:| da ima simetrično napajanje +25 , - 25 V.
Stvar sicer deluje tudi na +,-12 V na starem napajalcu ki ga imam ampak rad bi ojač. pognal na napajalniku ki ga imam trenutno v računalniku.
-12 linija je namreč speljana direktno na matično ter poleg tega piše na PSUju da je zmožna le 1.0A.
sem pa precejšen n00b 8-)

Kaj mi je storiti? :\
orkaduš

Azrael ::

-12V iz AT ali ATX napajalnika je zate verjetno neuporabnih, ker ojačevalec lahko potegne večji tok.

Težko boš obstoječ napajalnik predelal v takega 2 x 12V. Previtje transformatorja, nova izvedba regulacijskih zank itd., praktično isto kot, če bi zgradil nov napajalnik.

Imam sicer idejo samo ne vem, če ti odgovarja. Kaj če bi uporabil 2 enaka AT napajalnika, kjer bi bil eden zadolžen za +12 in drugi za -12V tako, da uporabiš +12V liniji iz obeh?

Takole +12, GND+12V, GND
Prvi napajalnik , Drugi napajalnik

Sicer imaš problem, ker se ohišji napajalnikov ne smeta v tem primeru dotikati, vendar bi se z malo spretnosti lahko rešilo ta problem.
Nekoč je bil Slo-tech.

jest10 ::

Pa tudi ozemljitev bi moral izklopiti.

Markiz ::

To sem tud pomislu že, pa bi kr šlo.
Ja tnx da ste povedal d se ne smeta dotikat d nebi blo kaj narobe hehe:\

Kaj pa če bi na eni obstoječi liniji obrnu polariteto iz + na - . Sm že najdu ene sheme ampak tisto vezje se mi zdi da ne prenese več kot 500mA. :|

Če ima še kdo kakšno idejo je dobrodošel:)

Azrael ::

Na ozemljitev sem pozabil, moja napaka.

Če boš delal z dvema računalniškima napajalnikoma.

Odpreti jih boš moral v vsakem primeru (priključki), zato boš tudi lahko pri enem izoliral sedanjo maso od ohišja npr. z plastičnimi podstavki, ki se uporabljajo za podstavke matičnih plošč tako, da z njima nadomestiš obstoječa vijaka, ki služita temu namenu (izbočeno pločevino ohišja, kjer je sedaj navoj, boš moral izravnati).

Tista 2 vijaka, ki sta sedaj namenjena ozemljitvi elektronike na primarni (visokonapetostni) strani napajalnika, pa lepo pustiš tako kot sta.

In ne pozabi obremeniti 5V veje, drugače bosta napajalnika preveč nestabilen.
Nekoč je bil Slo-tech.

Markiz ::

no zakon tnx Azrael!0:)

ampak useeno, kaj pa nekaj v stilu
http://www.aaroncake.net/circuits/vinve...
je možno? za usaj 1,5 A toka?:))

Azrael ::

Iz vezja iz zgornje povezave ne moreš dobiti več kot 280mA, ker je to največji dovoljen tok iz timerja 555. Da bi vezje zmoglo večje izhodne tokove (pogledano preko palca), bi moral vgraditi večje kondenzatorje C2, C3, močnejše diode D1, D2 In na izhod 3 iz 555 vezati močnejši stikalni tranzistor. Ampak, problem je sama zasnova, ki je namenjena majhnim in dokaj stalnim obremenitvam.

Problem takega vezja je, da izhodna napetost zelo pada z obremenitvijo (zelo neugodno za ojačevalec in njegov zvok) in tudi v prostem teku ima vsaj za 1V nižjo izhodno negativno napetost, kot je napetost pozitivne veje napajanja.

Hmm, ko praviš, da bi zadostovalo že 1,5A, samo predlog: Kaj če bi kar poskusil kako bi delovalo, če bi uporabil -12V vejo iz napajalnika (modra žica), če res zmore 1A? Sicer je napajalnik zaščiten pred preobremenitvijo tako, da se bo izklopil. če bo breme preveliko.
Nekoč je bil Slo-tech.

Markiz ::

No sem ravnokar izmeril koliko toka potegne.
Ker je audio signal direkto iz kompa, ojačevalec niti pribljižno ne da od sebe kar bi lahko. Torej brez predojačevanja vhoda mi do konca naglas kuri do 0,8A.;)
Bom potegnu en kabl še iz napajalca -12 pa probov.
Drgač pa mam Cooler Master 550W RealPower. Orkaduš tak orto realpower pa nemorjo dat mal več kt 1A na -12. realOmg:|

stromar ::

Za povečat tok na negativni liniji moraš dat močnejši diodi, previt dušilko in povečat kondenzator. Drugo ni potrebno, saj ima napajalc za negativne voltaže ista navitja kot za pozitivna, le diode so drugače obrnjene. Če piše na napajalcu, da je maksimalen tok na 12v liniji 8A, bi z omenjeno zamenjavo lahko dobil tak tok tudi na negativni


LP

stromar ::

Glede tokovne zaščite napajalnika, naj povem, da je za silo. Če med delovanjem , kratko skleneš katero linijo z maso, ponavadi prebije tranzistorja, greatz in skuri varovalko. Če je napajalnik preveč obremenjen, bo prtebilo diode in mogoče tudi tranzistorje. Sem jih že dosti skuril, a tudi popravil. Negativne činije ne obremenjuj preveč, ker lahko prebije diode za to linijo in posledično tudi tranzistorje


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Preizkus napajalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
373527 (3123) Brane2
»

Comp. napajalnik za ojacevalec???

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
265041 (4638) jRk0
»

voltmod napajalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141523 (1246) stromar
»

PC napajalnik kot napajalnik za vrtalni stroj?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
161729 (1498) stromar

Več podobnih tem