» »

neuspel flash bios-a

neuspel flash bios-a

`ripper` ::

cer!

Kolega je na Asuski A7V880 hotu flashat BIOS in ko mu je eprom zbrisal, je proggy enostavno menda reku 'error flash' in se quitnu. Bios je tako ostal nesprogramiran, en tedn stara plata pa mrtva. On je sicer nekej v navodilih al nekje pac zasledil, da plata ma neko moznost da se pobere brez biosa in ga nekak iz enga backupa potegne... sam zdej se raziskujem. me pa zanima ce je kdo od vas ze naletel na ksne podobne probleme, oz. pozna kakrsnokoli skrivnostno resitev tega. Menda na rudniku u LJ nekdo flahsa zajebane eprome za sicer drage solde... =) tko da to bi nam bla zadnja mozna resitev, ce se da ;)
bibl bubl babl ble
tukej sicer napišeš, kaj maš v ohišju, sam mene je mal sram... :)

Polkovnik Sikorsky ::

Nekatere ASUS plate ali vse novejše (ne vem zdej) imajo možnost bios flasha z vstavitvijo nekega posebnega cd-ja, ki ga dobiš zraven, za takšne primere.....
AMD XP-M 2800+, 1024MB DDR400, GeForce 6600TD 300/550@500/675 Sparkle bios

Matevžk ::

Ja, ponavadi majo take plate kakšno rešitev, naj prebere knjižico z navodili, ki jo je dobil zraven, ali pa naj malo po netu pobrska.
Če pa ne, je pa problem tak, kot tale (samo da je tam še skoraj težje, ker je prenosnik), in naj izvede nekaj od tistega, kar so predlagali in sem predlagal tam ...
lp, Matevžk

`ripper` ::

mnja...sej omenjal je da ma plata neki recovery zadeve, sam ocitno navodil ni prebral dobr... sm ga dal studirat se mal, upam da se bo kej zvohal, ce ne pa bo verjetn pela varjanta iz enga starejs posta... Jae pa cip v kuverti ;)
bibl bubl babl ble
tukej sicer napišeš, kaj maš v ohišju, sam mene je mal sram... :)

Matevžk ::

Mhm, naj le prebere. Samo CMOS reset ni isto, da se ne bo zmotil |O To resetira samo nastavitve.
lp, Matevžk

gofra ::

Enako se je zgodilo tudi meni. Glede na to, da je stara teden dni bi se preprogramiranje najbrž izplačalo - ti pa svetujem, da se prej fajn pozanimaš kje, ker so mene obsuli s ponudbami vse od 4000 - 8000 SIT (btw, ja, enaka stvar). Mojo ploščo naj "bi" se dalo rešiti tudi brez strokovne pomoči (beri: uradne strani, support do floppy-a), a se v to nisem želel spuščati, ker se mi je zavoljo dela precej mudilo in sem si omislil novo plato...

Vso srečo - pa le napiši kaj ti (vama) je uspelo...;)

Matevžk ::

Celo plato si zamenjal 8-O Vsaj zdaj na novo sprogramiraj čip in plato prodaj, če že ne drugega ...
lp, Matevžk

`ripper` ::

hehehehe, tud jest bi reku ja...zdej nimas kej zgubit, bios hotswappaj al pa pac nekak programiraj, pa men plato dej za ksn pocen dinar ;D
bibl bubl babl ble
tukej sicer napišeš, kaj maš v ohišju, sam mene je mal sram... :)

gofra ::

@ ripper: Če kupiš plato za 8 jurjev potem velja. Ponudnika za 4KSIT in plato takšno kot je že namreč imam. Pa recimo, da računam svoje delo + čas + tveganje 4prešerne...:D


Jah, žal sem odvisen od računalnika dnevno in si nisem mogel privoščit, da bi bil dan ali celo več brez. Poleg tega je postopek dokaj "tvegan" in če po pravici povem, ga niti ne razumem najbolje. Plate pa konec koncev niso tako zelo zelo drage.

Zdej, kako sama stvar gre?

- BIOS čip iztaknem iz stare matične in ga vstavim v novo. Najbrž je to mišljeno med delovanjem ne (sicer nekako ne bi imelo smisla, vsaj glede na to, da tudi s staro plato ni nič narobe)
- Kako potem izvedem flash? Iz Windowsov, DOS-a? Pravi BIOS file, univerzalen BIOS file? S katerim flash utility-jem?
- Je treba odstraniti BIOS čip potem ko je flashan takisto med delovanjem? Pa nazaj vstaviti starega na plato - kako?


V glavnem, zelo zelo zelo bi bil hvaležen nekomu, ki bi znal opisati postopek!


Hvala!

Lp!

Matevžk ::

Ja, pri laptopih so plate malo dražje, zato sem se raje tako lotil :D

Najbolje, da delaš na tisti plati, ki je zaradi praznega čipa tako ali tako zdaj neuporabna (da ne boš na dobri kaj pokvaril); če seveda imaš ENAKO plato. Vstaviš čip iz dobre plate v tisto, ki ne dela. Ne porini ga čisto do konca noter, samo toliko, da bodo kontakti prijeli, pa pomaga, če zobno nitko mal okol naviješ, da lažje ven potegneš (vadi pri ugasnjeni in izključeni plošči!). Zaženeš kišto. Potegneš čip ven, daš slabega noter (tokrat ga lahko do konca porineš; samo pazi pa na to, kako je obrnjen; ponavadi je na čipu ena zareza, na podnožju pa puščica; morata se ujemat v smeri). Zaflešaš, rebootaš, dela. Lahko delaš s katerimkoli programom, samo da bo BIOS program pravi (očitno tale, ki je zdaj gor, ni).

Če nimaš enake plate, lahko upaš, da so sicer karakteristike čipov enake (poleg podnožja še vsaj kar se napetosti tiče). V tem primeru moraš delat na plati, ki dela. Vzameš njen čip ven in ga daš nazaj noter tako, kot sem prej rekel - z zobno nitko in ne popolnoma noter. Zaženeš kišto v DOS (sistemska disketa Win98, npr.), zamenjaš čipa (vstaviš "slabega") in opraviš flash s programom UNIFLASH (vprašaj strička googla, kje ga dobiš). Ugasneš mašino, jo izključiš iz napajanja (vse zamenjave čipov, razen tiste, ki jo moraš opraviti pri delujoči kišti, opravi iz varnosti raje pri NEPRIKLJUČENI mašini, ne samo ugasnjeni), vzameš čip ven in ga sprobaš na tisti plati, kjer bi moral delat. Upaš, da dela :D
lp, Matevžk

gofra ::

Heh, car - thanx..big time!

Printam...



:D

Matevžk ::

Ej, ni frke, na koncu sporoči - je ratalo/ni ratalo.
lp, Matevžk

gofra ::

trenutno ugotavljam (ne)identičnost čipov - bom kasneje postal slike. Hočem bit 100% šur, preden kaj userjem :D...

Lp

Matevžk ::

Mnja, js sm od laptopa probal v domači kišti flešat, pa UNIFLASH sploh ni prepoznal čipa (matično ploščo je, torej je bila težava v kompatibilnosti plata-čip). Možno, da ta plata za BIOS uporablja 5V; laptopov čip dela na 3V. Skurilo ga ni. Ampak varno pa tudi ni :D
lp, Matevžk

TriDvaEna ::

Plata mora biti enaka.

Zaženi mašino, pejd v BIOS, zamenjaj čip z praznim, daj "save and exit", reboot in to je to.

:D

Matevžk ::

BIOS je program, ki se ti zažene ob štartu kište in še kasneje, če se ne motim, asistira operacijskemu sistemu pri osnovnih vhodno-izhodnih operacijah. BIOS namreč pomeni Basic Input/Output System.
Stvar, o kateri ti govoriš (res večina reče "pejt v BIOS") so nastavitve BIOS-a (BIOS Setup). Te nastavitve so sicer ponavadi res shranjene na istem čipu, ampak shranjevanje teh nastavitev nima veze s samim programom BIOS. Če tega izbrišeš (ali vpišeš napačnega), se kišta pač ne pobere.

Plata ni nujno, da je enaka, ker UNIFLASH podpira flashanje BIOS programov, ki sicer niso združljivi s to matično ploščo (tega namreč ne preverja). Seveda pa mora plošča prepoznati (in znati delati s) čip(-om) ...

edit: slovnična napaka (oz. njena odprava:D)
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

Pyr0Beast ::

Bi lahko kdo hotswapal al pa flashal čipe od 2xBH-6? :O
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

TriDvaEna ::

Matevzk:

Ne razlagat kaj je BIOS.

Eno možnost sem opisal (če ne verjameš rade volje lahko sam poiskusiš), druga pa je da greš s čipom do nekoga z EPROM programatorjem in čip enostavno kopiraš.

Ja ja ni čip EPROM ampak je FLASH, ampak najprej preveri kaj pišeš, ker sem to počel že najmanj 100x.:\

Matevžk ::

Hm. Če flešanje biosa pri meni traja 10 sekund, shranjevanje nastavitev pa 2 sekundi, verjetno pri shranjevanju ne zafleša še enkrat biosa? Res nisem probal, ampak MOČNO dvomim v delovanje take operacije. Poleg tega bi pa potem res rabil IDENTIČNI plošči, pri programu uniflash pa ne, samo pravi bios moraš dobiti (na netu, npr.).
Saj EEPROM in FLASH sta z uporabniškega stališča isto in nisem govoril o tem; to nima veze.
lp, Matevžk

`ripper` ::

hehehe,a se boste tepl? hit povejte,da si zberem svojga favorita! :D
bibl bubl babl ble
tukej sicer napišeš, kaj maš v ohišju, sam mene je mal sram... :)

gofra ::

Je že v redu fantje...zadevo (čipek) bom nesel na JAE, kjer mi bodo mojstri (hvala Jan(JAE))za pošteno ceno opravili reprogramacijo. Hvala vsem!


lp!

Matevžk ::

No sweat.
lp, Matevžk

TriDvaEna ::

Če je BIOS pobrisan, kako potem lahko zaženeš UNIFLASH?

Na drugi mašini?

Recimo da fašeš virus "černobil", briše BIOS, kako potem sploh prideš do kateregakoli HW iz katerega lahko kaj uporabiš?

Še HW ne pozna kako da bi potem samo mašino pripravil do boota, ne glede s kje.

Razen če imaš na plati še BIOS v ROM-u- (kateri avtomatsko restavrira bios), kot backup kot ga naprimer uporablja IBM.

Matevžk ::

Govorili smo o tehniki hot-swap, ki ti pomaga premostiti te težave (precej plošč namreč nima rezervnega BIOS-a). Malo bolje preberi ...
lp, Matevžk

TriDvaEna ::

Sem mel sam isti problem. Spsodu sem si chip pri LIKOPRIS-u- zagnal mašino z njihovim čipom, ga spulu vn všteku svoj čip, "save and exit" in glej stvar dela.

Isto smo probal na firmi z ASUS in GIGABYTE platami in : spet dela

Matevžk ::

Potem si imel verjetno samo pokvarjene nastavitve ... (preveč overclocka ali kaj takega; čeprav to moderne plate ponavadi same zaznajo)
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC po flash-anju ne dela!

Oddelek: Pomoč in nasveti
261289 (800) WinXP
»

Zaflashan bios

Oddelek: Strojna oprema
182002 (1689) clix
»

FLASH-anje BIOSA, NEUSPEŠNO, rabimo pomoč!

Oddelek: Strojna oprema
131608 (1408) Eagle
»

težave s biosom na abit bh6 440bx

Oddelek: Pomoč in nasveti
171252 (1097) Pyr0Beast
»

BIOS gone bad hitro rabim pomoč pri ukazih

Oddelek: Pomoč in nasveti
6804 (688) Binji

Več podobnih tem