» »

Plazma ali LCD televizor?

Plazma ali LCD televizor?

««
6 / 154
»»

Tomaz27 ::

No ravno to je smesno pri tem da je poceni, 127 cm stane namrec okoli 360.000 SIT, za ta denar pa ne dobis v tej velikosti niti plazme, kaj sele lcd tv.
Edino kar me skrbi je kaksno sliko ima kaj z analognim signalom, bral sem same dobre komentarje na tujih forumih ampak vecina ima tam sky hd signal in xbox 360 gor itd.
____________________________________________________________________
http://www.elektronskacigareta.si

glinik ::

Preveč dobre slike res ni za pričakovati, vsaj pri trenutni oddaji programa ne. Diagonala 127 cm je res ogromna. Kakšen CRT ima z diagonalo 82 cm seveda bolše karte v rokah :) .

LCD proti plazmi potegne krajšo, to se ve. Ampak tegale Sonyja bi res rad videl. Samo še nekega dilerja morem poiskati v MB, pa da vidimo ... :D

Sedaj so na vrsti ponudnki programa, da začnejo oddajat v boljši kvaliteti, saj se je na tem področju naredilo bol malo ... Izjema so v KR, ki imajo celotno pokritost optike (če so moje informacije pravilne).

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Tomaz27 ::

Sej razmisljam ce nebi rajsi 106 cm vzel. Sony ma 2 modela tega TV enega z 127 in enega z 106 cm. Glede na to da sedim nekje 2,5 - 3 m stran se bojim da bo 127 prevelik in bom videl pikice itd. Ceprav ko sem gledal instructions manual za tega vecjega pise da je priporocena oddaljenost od 2 m, za manjsega pa od 1,8, ampak potem sem gledal malo na netu in pise da pri dvd in hd signalih ni problema si lahko tudi blizje, problem je pri normalnem signalu ki je slabsi in ce si preblizu vidis pol vse napake.

glinik ::

Najprej je potrebno zadevo videt v živo, šele nato lahko sodimo sliko. Tako dobra slika sigurno ni, kot pri tistem SIM TVju.

Drugače bi meni diagonala 106 za tako malo oddaljenost povsem zadostovala, to je moje mnenje. Ko se bodo signali TV signali izbolšali, si pa lahko večji model nabaviš. Ne se bati, vsaj še kakšni dve ali tri leta bo preteklo, preden domo dobivali v domove PRAVI signal ;)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

fizolcek ::

Verjetno se zavedas da imas tukaj tudi zarnico, ki ima zivljensko dobo se mi zdi da okoli 5-6k ur. Nova zarnica pa kolikor sem gledal stane cca 300 EUR, tako da ce mas TV skoz prizgan, bos kmalu prisel nad ceno kake postene plazme.

Tomaz27 ::

Ma ja sej zdaj vedno bolj studiram da bi kr eno plazmo vzel z ceno tam do max. 400.000 SIT. A mi kdo kaj priporoca lahko pametnega. Kak se kaj obnesejo nove LG plazme? Ker ponavadi hvalijo samo Samsung in Panasonic pa me zanima kak se kaj LG obnese.

lp

Tomaz

Fizikalko ::

Ojla. Kakšen LCD TV za do 200k? Gledam

tega Samsunga

in pa

tega Philipsa.

Pri Samsungu piše tehnologija zaslona DNIe... WTF? Kaj je to? Kakšno nova vrsta matrike?

Hvala in lp.

Spock83 ::

Ne splača se majhnih LCD in plazem zaslonov kupovat, vse kar je pod 40". Samo poglej koliko višine izgubiš. Raje imam navaden TV vsaj do jeseni, dokler ne padejo cene

Fizikalko ::

Lej, nisem vprašal, kako velikega naj kupim. Odgovori raje na tisto, kar me zanima . torej kupuje se do 200k, basta...

dugy ::

Kaj pa pravite na tega Philipsa, ki ga imajo v BB za 300k? Oz. kater LCD TV predlagate za cca.: 300k?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dugy ()

anze20 ::

Poglej, če ti je to v redu

https://mal.e-trgovina.com/cgi-bin/b2bs...

Pa še dodatne popuste ponujajo, ker pride nov model naslednji mesec
Anze

MadMicka ::

Zanimiv, da Dejan83 kulturno (in še kako na mestu) pove, da se plazem in LCD pod 40" ne splača kupovati, Fizikalko ga pa nadere...

Jaz osebno sm pred cca pol leta kupoval plazmo ali lcd tv za v delovno sobo, vendar prostora ni kaj dosti, tako da sem potem pristal na 32" in ko sem primerjal zadeve med sabo sem se na koncu odločil za Loewe CRT TV DR+. Enostavno je treba vedt, za kaj stvar rabiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Fizikalko ::

Aha, nadrl sem ga pa kje že? Pač, LCD za toliko denarja in take velikosti se bo kupoval, to tko je, razlogi sploh niso važni. Zanima me le, kaj naj kupim znotraj teh zahtev. Torej mi res ni treba namesto odgovora na vprašanje "Kje so Jesenice" odgovorit "Ne splača se ti it na Jesenice...". ja?

Nadrl pa nisem nobenega, sicer maš pa Pritožbe na voljo, če si tako zagret.

MadMicka ::

Povsem zgrešena je tale tvoja primerjava z Jesenicami. Na mestu bi bila naslednja primerjava: ti izibraš med dvema znamkama avtomobila do 2 milijona, nekdo pa ti predlaga tretjo znamko, za katerega trdi, da je pri tej ceni boljši od obeh prej naštetih. Za enako denarja več muzike. Capiš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Spock83 ::

No. Potem mi samo nekaj povej in ti ne bom več moril. Za kaj ga boš rabil in kje ga boš postavil?

Fizikalko ::

MadMicka, nikakor. Za 160 jurjev (pa tud za 200), kolikor stane LCD v mojem linku, ne boš nikjer dobil ful velikega ekrana, Kapiš? Ker pogoj je LCD, tudi to je tema o LCDjih in ne o CRT. Če bi rabil CRT, bi šel v drugo temo. Sicer se mi pa ne da s tabo ukvarjat... Če je kdo res tisto vzel kot dretje, se pa opravičujem.

Dejan83, ja rabila bi ga moja sestra za TV gledat, ima pa pač dokaj kratko polico in ji gre že en mail CRT komaj v globino. Pa še estetsko ji LCD sede. Torej: kakšen je optimalen LCD TV za do 200k, raje kak tolar manj... ? Hvala ti.

Stepni Volk ::

"Idealen LCD TV" je zelo širok pojem. Vprašanje je iz kakšne razdalje ga kaniš gledati in za kaj vse ga misliš uporabljati?
Bo to samo in zgolj gledanje TV?
Je tu še kakšna igralna konzola ali PC?

Če so razdalje majhne, ter v primeru večnamenskosti je odgovor jasen: računalniški zaslon z vgrajenim TV. Cena za 19" je že od 80K naprej.

Fizikalko ::

Ne, zgolj gledanje TV.

d0rK ::

Povej mi zakaj nej bi bilo kupovanje LCD TVja pod 40" brezveze?

tris ::

Fizikalko:

Karkoli boš kupil v določenem cenovnem rangu bo približno istih(podobnih) karakteristik in kvalitete.......poglej sliko na obeh in kupi tistega , ki ti je bolj všeč(slika + oblikovno )......
....na razne "tehnološke" izraze pa se je brezveze ozrat.........v končni fazi je vedno važna le kvaliteta slike(vsaj meni)......


PS:
Mi je pa nekaj zanimivo: dosti ljudi kupuje LCD-je zato ker kao "nimajo prostora", ampak za tako velik ekran (recimo 82") rabiš kar nekaj razdalje(prostora" če nočeš videt vseh "artefaktov"......torej s kakšne razdalje neki se večino LCD-jev gleda če pa ni prostora?????
Pomeje je veliko novopečenih lastnikov LCD-jev razočaranih, ker je slika "slaba"........ampak je.i ga , imajo pa "flat" ekran (priznajmo-trenutno statusni simbol), sosed pa " le" CRT.

Spock83 ::

@d0rK: Ni brez veze, sem pa ugibal, da bo sedela vsaj 2m od LCD-ja.

http://www.myhometheater.homestead.com/...

http://www.dtvcity.com/lcdtv/lcdscreens...

d0rK ::

Jz sm pa v reviji What Hi-Fi nasel naslednje mere:

Pod 2.5m -> 13-20" 4:3 ali 17-29" 16:9
Med 2.5 in 3m -> 28-32" 16:9
Med 3 in 4m -> 36-42" 16:9
Nad 4m -> 42-50" 16:9


Zakaj nej bi ble te ocene slabse kot tvoje?

Stepni Volk ::

Razdalje od ekrana do gledalca so različne za LCD, plazmo in CRT ob isti diagonali ekrana. Poglejte na 3 str te teme, kjer sem že podal povezavo za izračun idealne razdalje do Plazme in LCD ekranov.

dadooo ::

jaz sem včeraj dobil tega :d zelo sem(bom) zadovoljen z njim.

Zgodovina sprememb…

d0rK ::

Stepni, isti link je dal Dejan. In se vedno me zanima zakaj so te mere bolj natancne od unih v moji svetnvno priznani reviji.


Sicer pa, zanima me tudi kaksen je smisel nakupa TVja k je HD-Ready v Sloveniji. Se bo dal to kej hmal izkoristit?
Se da slucajno ze? In naprej, kater standard bo/je pri nas podprt? 720p? 1080i? Morda celo 1080p?

Se da HD podporo izkoristiti se kje poleg gledanja tv programa?

glinik ::

Mogoče za kakšno konzolo ali uporaba TVja kot monitor? Recimo ... ?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

What Hi-Fi je britanska revija. "Sun never sets on british empire"... so nekoč pravili, a od takrat je minilo kar nekaj časa.

Poanta ni lestvica, temveč dejstvo, da je priporočena diagonala TV zaslona ob dani razdalji do ekrana različna za LCD, plazmo ali CRT. Pri LCDjih je potrebno še upoštevati "native resoltion" velikost piksla, kontrast, kotno vidljivost itd... Ni enako gledati 82 cm diagonalo resolucije 600x420 ali 1020x720, kjer je izvor PAL TV signal cca 580x400, na katerega smo v Sloveniji za vsaj 5 let+ še obsojeni. Zaslon z večjo resolucijo, bo piksle "sestavljal" in proizvedel kockasto sliko. Po domače: podn. Z veliko oddaljenostjo od zaslona se potem to nekoliko porazgubi.
Zato so vse podane ocene le približki. Dejansko bi moral točno izračunati za vsak model posebej. A so k sreči odstopanja in človeška prilagodljivost tako velika, da so liste s približki čisto sprejemljive. Res pa je, da ljudje kupujemo večje zaslone, kot jih dejansko potrebujemo (enako z avtomobili, ravno obratno z mobilci).

Glede tega, kaj je človeško oko sposobno videti, sem že... poglej povezavo 2 do 3 sporočila nazaj.

Zgodovina sprememb…

Pizzicato ::

Sony KLV-S40A10E (Bravia S) je v BOF-u 530.000,00 SIT, v Avstriji (Peluga -Graz) pa 1799,00 EUROV. Razlika je očitna.

A se za 1799,00 EUROV splača vzet tale LCD (gledanje TV in DVD filmov)?
Bogo

andre1000 ::

Eno laicno vprasanje:
Zaradi svetovnega prvenstva kupujem nov televizor.
Opcije so CRT 4:3 (72cm), plasma 852*640, plasma 1024*768
Kateri ekran je najprimernejsi (torej pretezno za gledanje tv programa)?
Kot slisim je pri plasmah problem signal: Bi bila slika na recimo SLOII boljsa preko SIOLove televizije kot kabelske Telemachove?

Hvala

tris ::

andre1000
CRT, sploh pa za športne dogodke,.....če ne verjmeš kupi LCD(tako majhne plazme mislim da ni) pa boš videl kaj milsim.

Tomaz27 ::

Jaz sem imel že naročeno plazmo LG 42 inch, pred tem projekcijskega sony 3lcd 50 inch, zdaj sem pa vzel 32 inch crt philips z hdmi podporo. Zakaj? Zato ker kot je napisal Stepni... smo tukaj še 5+ let obsojeni na SD in ne HD signal, in pri tem signalu je še vedno daleč najboljša slika na CRT, naslednji faktor je oddaljenost. Na plazmah in lcd lahko sediš blizu res samo pri HD signalu, malo dalje pri DVD sliki, še dalje pri SD sliki, tak da bi moral 42 inch plazmo za normalno gledanje met vsaj 3,5 m stran.
Spet naslednji problem je črna barva, lcd niti približno ne zna dobro prikazati črnih barv, plazma nekoliko boljše, ampak pri plazmi je problem burn-in z recimo logoti od tv postaje itd.
Tak da ko sešteješ na koncu pluse in minuse in pa ceno ugotoviš da je za 130.000 SIT cisto novi philips 32 CRT z HDMI priključkom, popolnoma ravno sliko, 100 hz, pixel plus 2,... idealen nakup za vsaj naslednja 3 leta.

Btw večina se sploh ne zaveda da teh resolucij od LCD ne bodo nikoli izkoristili, kje pa imamo pri nas sploh HD signal?
HD-dvd še tudi ni veni,... Večina bi na teh TV-jih gledala DVD-je, ki pa imajo resolucijo 2x nižjo od tiste ki jo je sposobna prikazat plazma ali lcd. KAj ti pol to pomaga. DVD so mislim da na 480p posneti, plazme in lcd pa prikazujejo 720p, 1080i in celo 1080p. Torej imaš na koncu v sobi nekaj kar sploh ne moreš izkoristit,...

delfinus ::

@Lover22 sem v isti skepsi. LCD sem skenslal, je bol kot ne metanje denarja stran. Blur in kockice si ne zelis. O plazmi se malo razmisljam, a je cenovno sigurno zalogaj. Sicer pa pomembno vprasanje. Kje si nabavil Philipsa 9551? Sem tudi sam zelo zagret zanj, prej pa ga moram videt. Lp, D.

Tomaz27 ::

Videl ga še nisem, ker je čisto novi model in ga nikjer v Slo še ni, sem pa prebral dosti opisov o njem, obiskal nekaj forumov: avforums, hi-fi.de,... in večina ga kr hvali. Sicer ni ravno hd ready ampak bolj hd compatibel, ker ni sposoben prikazat ravno hd signala( ima namreč 576 črt, za hd bi mogo met jih 720 min), ima pa hdmi vhod in pa s pomočjo pixel plus 2 logaritma sam izračunava manjkajoče dele in nato prikaže sliko sestavljeno iz 800 linij. Oz. pač navideznih 800 linij. Koliko sem bral zgledajo dvd-ji na njem res super odlično, isto xbox in igrice kdor jih pač igra. Polek tega naj bi pixel plus 2 res kr dobro sliko naredo.
Jaz ga bom naročil iz Nemčije preko enega ko vozi to sem. Ima pa trgovino v Mb.
Nekaj časa sem se odločal za tega Samsung slimfit tudi ampak imajo baje obupne težave z geometrijo tak da ni vredno, sicer pa prostor meni ni problem, mam zdaj Sony 29 ki je tudi 50 kg svija.

Kar se LCD tiče jaz sploh nebi mel, kot sem napisal, kot gledanja, črna barva ki je ne zna prikazat, kockice,..
Imel sem naročeno plazmo LG RZPC1R, ki ima res odlične lastnosti, xd engine,... in cena 360k sit, kar bi bilo ugodno, ampak pol sem pa razmišljal, največ še vedno gledam normalno TV, pol pa dvd-je oz. divx, zakaj bi 400k vrgo v nekaj kar niti 3/4 nebom izkoristo, ko bo pa hd signal veni bi pa za isti denar dobo 50inch in boljšo. Torej se ne izide.
Tak da ti svetujem ja da malo premisliš še kolko boš res izkoristo plazmo. Čez 3-4 leta ko bo mogoče res uporabna, bo pa tvoja že zastarela in bojo nove z manjšim burn-in problemom, boljšo sliko ,.... Jaz mislim da tolko kolko smo mi še od hd oddaljeni se nekak ne splača še. Pa še res cenovno gledano 130.000 proti 400.000 je dosti. Za ta denar bom zdaj polek kupo še dober dvd player, en počivalnik za udobno gledanje, HT že mam, 2 dodatna zvočnika še, pa še za novi računalnik mi ostane na koncu leta hehe.

Aja btw za 150.000 SIT ima ta Philips TV tudi ELTUS, ki mislim da je zastopnik za philips, ampak ga trenutno tudi nimajo na zalogi, tak da videt ga pomoje še pri nas skoraj nimaš kje.

delfinus ::

Jup sem bil prejsnji torek v ELTUSu in so mi ga pred nosom odpeljali, zadnji razstavni model, nisem ga imel niti priloznosti videti, zal samo zapakirano skatlo, ki je odhajala. Imeli so eno malo testnih primerkov 9551. Sicer pa kar se tice 9551 ima ta Pixel Plus 1 in ne 2 kot to ima 9520. Razlika naj ne bi bila opazna. Sicer pa sem na nemskem forumu prebral dosti HIFI Forum pozitivnih mnenj cca 75% zelo dobrih mnenj.

imi ::

dugy ::

Zanima me, katero Philipsovo plasmo bolj priporočate. 42PF5321, ki je letošnji model ali, se mi zdi, da je lanski 42PF7320, ki jo ima zdaj BB za 400k?!?!?!

dugy ::

Ali pa bi ta LG bil boljša izbira? Kakšne so sploh vaše izkušnje z LG plasmami? Kje bi se recimo dalo videt ta model (45PC1R)?

Tomaz27 ::

dugy:

To plazmo sem si jaz mislil naročit dokler si nisem premislo pa sem kupo CRT. Mislim da je odlična, glede na lastnosti sploh. Sem malo forume prebiral in jo zelo hvalijo. Sicer pa je LG največji proizvajalec plazm. Večina misli da je to Samsung ali Panasonic pa ni. Pred 3 dnevi sem bral članek in največji del trga pokriva LG. Ogromno vlagajo v razvoj in nove izdelke, tako da pomoje brez problema konkurirajo ostalim. Za taki denar( dobiš jo za 360.000 SIT) dobiš pomoje daleč največ kar je možno.

delfinus ::

Juop js sem si tudi premislil v zadnjem hipu. Tako, da sem sedaj tudi sel se na navadni CRT, sem narocil tistega philipsa zgoraj. Sem nekako skalkuliral, da je se mal prehitro za plazme. Od tega me je mal odvrnilo tudi, ko sem se v soboto sprehajal po salonih in so bile nekatere plazme prezgane z logoti. Sicer pa sem se zagrel za LG 42PC3R. Ta je po karakteristikah ista, tudi 1024 x 768 resolucija. Kar ima manj kot ona tvoja je, da nima dveh tunerjev, torej PiP less. Je pa malce cenejsa.

Tomaz27 ::

Delfincek:

si ze dobil philipsa? Jaz se namrec cakam na svojega. Kje si ga pa narocil in za kolko.

lp

Tomaz

delfinus ::

@Lover na mimovrste sem ga narocil. 145k bo prisel skupaj z dostavo. Se mi zdi cena ugodna, ker je v Nemciji ta trenutek cena 599EUR kar je prakticno isto.

iggyman ::

Za vse, ki premlevate med plasmo in LCD, predvsem pa o ceni: plasma tv porabi približno 50x (beri PEDESETKRAT) več štroma od LCD tv s podobnimi karakteristikami (diagonala, kvaliteta slike - osnovna). Sicer, če maš 600-800 jurjev za tv, potem te najbrž ne zanima račun za elektriko, ampak podatek je v današnjih časih vreden razmisleka, če ne zaradi drugega, pa zaradi jederskih odpadkov, ozonske luknje in ameriškega "osvobajanja" planeta. Zato glasujem za LCD! Po moje je pa sicer kvaliteta slike tudi pri LCD že dovolj dobra in zadovoljuje večino naših potreb ob gledanju televizije, pixel ti pa tko al tko lahko crkne vsepovsod.

Stepni Volk ::

O tem koliko stane različna uporaba električne energije, smo že tu: je dobro imeti racunalnik prizgan 24ur na dan?

MEDENA ::

Zakaj ne pokličete direkt Philips SLO? ooo super 16:9 je tale TV ...a majo kje v KRANJU razstavljenega?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

ljmgd8 ::

A je kdo že vidu nove panasonicove plazme.Jst sm zadnic testiru eno 37. pv60. In slika iz kabelske (digitalni) je super. Da ne govorim ka priklopim kaksen 720p film. Ko ljudje sprasuejo kako izkoristit HD. Vsak film ka se je predvajal na ksni HDTV ( v usa, v nem, uglavnem povsod) je "dobavljiv". TV stane cca 1500evrov. Pa tud DVDji upscaled..so velik boljsi od kakrsnga koli CRTja. Pa se neki...crna je CRNA.
8-) LP

andre1000 ::

Kupil sem Philips 29PT9521- 72 cm, Pixel plus, Hd ready in druge neumnosti.
Ampak...
Ko se slika hitreje premika (npr.pri nogometu) slika zaostaja. Skratka
ni gladkega premikanja. Kaj je problem - TV ali signal?

Hvala za odgovor

glinik ::

A na drugih TVjih je slika OK? Saj nimaš LCDja z leta 2002 :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

andre1000 ::

Sem ze preveril na drugih TV. Slika zaostaja samo na tem Philipsu.
Je ze sel nazaj v trgovino.

Zupa852 ::

Sem ze preveril na drugih TV. Slika zaostaja samo na tem Philipsu.


Živjo, prešnji teden sem tudi jaz kupil tak TV, samo da je 32" (16:9)
In sem pri nogometu isto opazil, da ni gladkega premikanja? Na drugem TV-ju pa je normalno.

Si ga nesel nazaj? Kaj so rekli? Kje si ga pa kupil?

Lp

delfinus ::

Poskusi ugasnit double lines ali kaksen drug "efekt", ki bi naj izboljsal sliko. Sicer pa tole ze sodi v debato CRT. Prenasam tja.
««
6 / 154
»»