» »

Rolerji - nakup

Rolerji - nakup

BlackHole ::

Rad bi kupil ene dobre rolerje. Ker bo to moj prvi nakup, bi rad zvedel vse oz. čim več kar je treba paziti pri nakupu. Koliko bi kaj moral odšteti za ene dobre rolerje pa v čem se razlikujejo med modeli.

asPeteR ::

Kot prvo moraš vedet, da obstajajo rolerji za različne namene:
-rekreacija(navadni)
-off-road
-tekmovalni&hitrostni

Verjetno se boš odločil za navadne.
Te se pa delijo na AC1, AC3, AC5

Vzemi sredino AC3. Najboljši so AC5.

Cena je ranga 20.000-30.000.

BlackHole ::

Verjetno bom res vzel navadne, glede na to, da sem začetnik in mislim to imet za rekreacijo, samo vseeno bi bilo dobro poznat razliko med modeli. Bom še malo po netu pobrskal, če pa ima kdo še kaj predlogov oz nasvetov, pa kar.

BlackHole ::

Rad bi tudi prebral kaj o sami tehniki in specialnih potezah ter gibih pri rolanju.

matevzm ::

AC? Si mogoce mislil ABEC? Ti gredo do 9 (mogoce se vec). Samo nima smisla pretiravati, to so samo (precej stroge) tolerance pri proizvodnji lezajev. Malce peska, pa si za rang nizje. :P

BlackHole ::

Kje v Mariboru imajo kake trgovine z dobro izbiro rolerjev? Je morda celo kaka specialna freestyle trgovina?

HEKO ::

Ya poglej v Freestyle, ampak mislim da majo tam bol rolere, za đampanje (širša, manjša kolesa).

Priporočam ti ABEC5, rolerje pa take, da se noga DOBRO počuti v njej in da je noga "TRDNA" --> torej za začetek kupi rolerje s klipsnami! (Roces je firma za rekrecijo (cenen niso visoke.)). Predno kupi nam powej kaj misliš kupit.


Aja -> pa kolesa morajo bi seveda gumijasta. Če pa maš denar ka kupi posebej kolesa Hyper (prozorna so ql..)
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

BlackHole ::

Jutri grem v nakup, danes dobim še en katalog, tako da se bom lažje odločil, bom tudi javil, če bo čas in če se bom odločil. Tole z Freestyle trgovino sem ugibal. Kje v MB pa je sploh? Kakšen premer koles priporočate za cestno rolanje in izvajanje kakih trikov (slalom pa te fore). Rad pa bi tudi, da bi rolerji omogočali hitro vožnjo. Kaj je tako posebnega na teh kolesih Hyper (cena?), ker mi jih je že kolega omenil.
Kaj so pa tista kolesa, ki se ponoči (tudi podnevi) svetijo, dobesedno. Zadnjič sem na netu opazil, da imajo nekateri rolerji tudi neko avtomatsko zavoro, se mi zdi da moraš samo malo na prste pritisnit, pa ti sama dol skoči, zavora je pa še vedno zadaj.

HEKO ::

Freestyle je v MB na Koroški cesti (newem štewilke). Premer koles naj bo nekje normaln, torej nekje srednja velikost. Hyper kolesa so pšač kvalitetna, mehka, zgledajo ql.....so res dobra (jih imam sam). Kolesa so zelooo pomembna pri rolanju, posebej pri trikih. Tista auto-zavora je čista bedarijo. Nasjprej kar sem jaz naredo z mojimi rolerji, ko sem jih pripeljal domov, sem odšraufal bremzo. Najprej se moreš naučit ustavljat brez bremze!!! zadnj nogo samo obrneš za 90 sopinj pa je. s kolesi torej bremzaš. Tista bremza, ki je poleg običajno slabi in neefektivno bremza, posebej pri večji hitrosti. Torej se morepš najprej naučit bremzat s kolesi!!! Te bodo že prijatelji, ki rolajo naučili. Ležaji, pa naj bodo minimum abec3!!! Potem je tud pametno vsaki mesec kolesa dol vzet, jih malo očistit, namazat kuglagere, in jih obrnit. Aja, pa Hyper kolesa so najbolša za skakanje in "štenge", kr komot zdržijo miljarde skokov:) Vajn se je naučit kakega oneeightija, 360 , betwist......sej boš videl, da je ql.


Od kot pa si ti?
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

BlackHole ::

No končno nekdo, s katerim se bo dalo malo podebatirat o zadevi. Torej, čisto slučajno me je kolega povabil na rolanje zadnjič in sem bil navdušen, ker tudi rad smučam je skoraj
logično, da mi je všeč tudi rolanje. Moram rečt, da sem se v treh dneh, kar sem rolal, že kar nekaj naučil in da ne bi smelo bit problema za nove finte. Sicer so tudi ti rolerji, ki sem jim imel sposojene bili brez zavore, pa tudi večina jih pravi da je brezveze, tako da bi moral sam probat. Ustavljal sem se že tudi, ampak nisem še poskušal pri večji hitrosti.
Do zdaj sem se pač ustavljal z tistim obratom (okoli svoje osi), ne vem kakosereče. Nekaj sem poskušal tudi z tistim, kar si ti omenil, mislim da se temu reče "T-stop", vendar se mi
zdi, da se kolesa preveč obrabljajo pri tem. Kupil bom pa itak rolerje višje kakovosti, ker hočem da stvar leti. Za skakanje še zankrat nisem navdušen (čeprav je pri smučanju
obratno), ker se mi zdi nevarno za kolena, predvsem pri večjih višinah, pri malih tako ni adrenalina. Vidim, da poznaš veliko trikov, pa bi bilo fajn če bi na hitro kakega opisal.
Včeraj sem ravno poskušal 180 obrat, vsaj mislim da je bilo to. Izvedel sem pa tako, da sem se pri pararelni vožnji naprej dvignil na sprednja kolesa in se na njih nato zasukal
za 180 stopinj, tako da sem se potem peljal vzvratno. Ne vem če je to pravi one-eighty, vendar mi je kar uspevalo. Lahko seveda tudi skočiš in se v zraku obrneš, vendar temu se še nisem posvečal.
Sem pa iz Sl. Bistrice.

BlackHole ::

Ogledal sem si katalog ROCES modelov in se mi zdi, da bi bil primerni model NYC (new york city) fitness-man. Ležaji so ABEC-5, spominska Alu zaponka zgoraj in spodaj vezalke (ne vem, če so vezalke v redu), kolesa so 80mm 78A Hyper X-360 in Biomex okvir. Zgoraj je nekdo omenil, da imajo rolerji ležaje z oznako od ABEC1-ABEC5, v katalogu pa je tudi model SYD (sydney). ki ima ABEC 7 ležaje, kolesa pa 80mm 82A Hyper Air. Naj mi nekdo pojasni te razlike med ležaji, kaj je to število kroglic ali kaj in kje se ta razlika občuti. Če ti SYD ne bi bili predragi, bi se lahko odločil tudi za te. Med modelli za rekreacijo pa nisem našel nobenih z ABEC 5 ležaji ali več, tako da upam da sem se pravilno odločil. Agrressive modeli so verjetno mišljeni bolj za skakanje, ker imajo raven profil koles.

HEKO ::

Hya np....rad pomagam...

1.) Moj nasvet: kupi ABEC 7, torej Syd (btw ---> kolko staenj sploh?). Število poleg ABEC-a newem kaj pomeni, vem pa da se razlika opazi. Če je cifra ečja, pomeni, dqa so ležaji boljši/dražji, velik plus pa je, da kolesa kar "letuijo", kar pride zeloooo prav, tak da je abec7 zlooo dobra odločitev. (vsi hitrostni rolerji imajo abec 9+, pa še 5 koles). Super je, da soi kolesa Hyper (80 mm je ravno prav). Ja vezalke + klipsna ---> najboljša rešitev (klipsna odzgoraj seveda!). Rolerji za đampanje inmajo kolesa manjšega premera, in so debelejpša ya (običajno bela oz. svetla). Pravi one-eighty je trik, pri katerem MORAŠ skočit oz. se odrinit in se V ZRAKU obrnit za 180 stopinj. To boš delal kasneje. Tud, če se obrneš na sprednjih koselih je za 3 dni super.Tistemu ustavljnju se reče luni (kakšno naključje :)), kr v bistvu nardiš polkorog --> lunico. To je zlo ql ustavljnje, ampak pri malo višjih hitrostih je neprimerno. Ya, pri bremzanju s kolesi, pa se kolesa rabijo, zatop sem jih jaz vsaki mesec obrnil (na notranji strani se bolj obrabijo, ko na zunanji, tzato jih je dobro obrnit, da so somerna). Skakanje je pa legenda, ko obvladaš, res pa je, da kolena trpijo. Yaz osebno sem začel (s prijatelji) na dvorišču na mali skakalnici (višina = 40 cm), kjewr smo delali 180, 360, bed-twiste (skočiš v zrak, in daš obe nagi pokrčćeni vzporedno v desno - kao pri boradnju)...

Če te še kaj zanima vprašaj!

p.s: -----> sorry za slovnične napake, kr se mi mudi...


Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

BlackHole ::

Super, hvala za vso pomoč. Potem bom res vzel ABEC 7, upam da bodo v akciji (jitri je namreč posezonsko znižanje). Danes sem gledal rolerje Tehnica, tudi z ABEC 7 ležaji in so stali okrog 40k SIT. Kaj pa misliš o tistem kolesu , ki ima dinamo vgrajen in se ob vrtenju svetijo. Baje je fajn dat po eno tako kolo ne vsak roler. Po moje, če imaš vse štiri take, potem to dinamo malo zavira vrtenje, vsaj pri kolesu (biciklu) je bilo tak. Ja lunico sem naštudiral, sem pa tudi že na lastni koži občutil, da ni za večje hitrosti. Tudi padat je treba znati.
Glede avtomatske zavore, ne vem če si mislim enako kot jaz, no jaz sem mislil tole.

Našel pa sem tudi, kaj pomenijo ozanke ABEC x.
ABEC ležaji

Veliko se govori o ABEC (Annular Bearing Engineer's Committee) številčenju, pa čeprav večina rolarjev ne ve prav dosti kaj sploh pomeni. Pomen ABEC številčenja se začne pri ugotavljanju prilagodljivosti specifičnega ležaja (velikost prostora med krogljicami in kanali). ABEC standardi so bili narejeni za visoko specializirane stvari pri letalski proizvodnji in za druge stroje, ki so zahtevali izjemno popolnost in natančnost (ABEC 9 ima tako manj kot 0,0005 mm med kroglicami in zunanjim kanalom oz. obročem).
Malo ljudji pozna, za kaj pri ležajih sploh gre: večina rolerskih navdušencev pač ve, da je ABEC 5 boljši kot ABEC 3, a ne vejo, zakaj je temu tako?

Razlika med ABEC 1, 3, 5, 7 ter SWISS ležaji:
• je v stopnji obdelave ter materialih: ABEC 1 ležaji so najmanj obdelani in imajo najmanj fine materiale od vseh, SWISS so najbolje obdelani in imajo najboljše materiale - višja je stopnja obdelanosti, manjše je trenje in s tem večja hitrost.

Cene za ROCES pa še ne vem, mislim pa da bodo z akcijo vred ceneje, kot Tehnica.

BlackHole ::

Še tole me zanima. Danes, ko sem gledal rolerje po trgovinah v Bistrici sem probal zavrteti kolesa od enih Roces rolerjev, ležaji so bili ABEC 5, kolesa pa mislim da Hyper Fatback. Kaj pomeni, če se kolo ne vrti gladko oz se hitro ustavi, ker na enih drugih rolerjih pa se je kolo ful dolgo vrtelo (recimo 10 x dalj časa), pa niso bili ležaji nič boljši. Se da tu še kaj nastavljat ali je to kak slab znak?

SkIDiver ::

Glede teh ABEC ližajev. Zadeva je podobna kot pr avtu. Recmo se ti pr avtu zjebe ližaj. Lahko greš k pooblaščenemu serviserju pa naročiš original, ki je 1 klase al pa greš v kako štacuno z avto deli in naročiš enga k je 2. al pa 3. kllase. Nižja ko je klasa nižja je cena, slabša je kvaliteta. Pr ABEC standardu pa višja je cifra bolša je kvaliteta. Recmo kup rolerje z ABEC 7 pa pejd v štacuno pa kup pol koleščke z ABEC 1 ližaji pa boš vidu kok bo šla 1 počasnej od 7. Jz ti priporočam če maš dnar čim višjo cifro zaradi kakovosti materjalov, sam je pa res, da pesek izredno hitro uničuje ližaje na rolerjih.

BlackHole ::

SkyDiver, kar se tiče ležajev, si zgoraj preberi. To misliš, da se hitro uničijo, če se voziš preko peska, ki je na cesti ali da pesek pride hitro v ležaje in jih tako uniči?

Našel sem eno z stran opisi trikov in tehnike rolanja. Naj mi nekdo še po domače opiše, kako se poganjati med vzvratno vožnjo. Kakšno hitrost se da doseči nazaj v primerjavi z vožnjo naprej (v %)?

HEKO ::

Ya, sem mislil pravo bremzo. Vendar ta bremza stane preveč in je premalo učinkovita. tak da ti je NE priporočam (podobno, ampak drugačno so mele Barcelonke (roces)). Hya odloči se sam ali oš mel Roces (jaz ti JIH priporočam). Ya nekatera kolesa se vrtijo dost manj, kot druga, vendar se običajno "zalufajo", tak da tu ni neke panike, vednar kupi taka ki že kot nova vrtijo "optimalno" (se vrtijo vsaj 15s, če jih dobro zavrtiš). Hya hvala, zdaj vsaj vem, kaj pomeni ABEC standart. Res kupi 7, pa boš mel mi. Tisto, da pesek uničuje ležaje. To je, če hodiš po pesku (kao preko peskovnika), tak da "pesek" na cesti --> ni panike.


Hya, poganjat nazaj se je logično treba naučit. Si ksdaj drsal mogoče? Lej najboljše je, da se postaviš vzvratno, in začneš vijugat, oziroma vozit slalom vzvratno. To je to. Ko dobiš oblčutek, bo uživl v tem (garantirano). Ena možnost je tud, da delaš "balončke" --> da greta nogi narazen - skupaj - narazen - skupaj.....

Probaj, pa prosi kolege, da grete 1× skupaj blejdat, pa bo.
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

HEKO ::

Aja, pa glede dinama....

Hya, tega še nisem videl ali občutil, vendat tega ne pripročam, razeč, če boš rolal v tebi (varnost). Če pa že hočeš to met, pa daj na vsaki roler 1 takšno kolo in nič več! Če jih boš imel več, se bo počtil, kot da maš ABEC -7 ležaje --> nikam neo šlo (po štajersko). Pomoje je to že mala šminkarija, tak da jaz tega nebi imel....

Če rabiš kaj vprašaj...
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

BlackHole ::

Nakup uspel delno. Ker so pač imeli akcijo sem se kljub temu, da nisem dobil kar sem hotel, odločil za nakup. No, kupil sem ROCES NYC, ABEC 5, Hyper X-360 80mm kolesa. Cena iz 30k na 24k SIT. Škoda, ker niso imeli modela SYD z ABEC 7 ležaji, ampak sem videl, da bodo tudi ti fajn leteli. Sprobal še nisem zunaj, ker je vreme pač tako kot je. Zanima pa me, ali lahko npr. na enih starejših rolerjih ROCES, ki imajo recimo ležaje ABEC 1 ali ABEC3, zamenjam ležaje za recimo ABEC 5. Bo to isto letelo kot da bi original sestavljeno kupil?

Od zaščitne opreme nisem kupil še nič, bom pa verjetno kupil itak samo ščitnike za zapestja.

Zakaj pa dinama ne bi priporočal, dinamo je vgrajeno noter v kolesu okrog ležaja nekak, jaz sem imel to kolo v roki in tudi v temi sem ga že videl. Dobro zgleda.

HEKO ::

Dobro si kupo in za DOBRO ceno. Ya, ležaje lahko zamenjaš in bo bolše. Ya sej pravim, da o dinamu newem dost, tak da če ti zgleda kupi. Ampak če se ti pol vse šajna....odvisno kolko sveti pač. To je čist tvoja odločitav.


Ya, kupi si ščitnike za zapestje, kr VEDNO padeš na roke....kasnej pa za kolena mogoče (če boš đampo...)

Hehe -> komaj čakaš sonce?! >:D
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

BlackHole ::

Majke mi, pa še res je. Kupml si nove rolerje, zdaj pa že dva dni dežuje. Upam da bo jutri kaj bolj ugodno vreme oz. cestišče. Še zdaj ne vem, kako se poganjaš vzvratno. Nekaj sem poskušal po hodniku, pa ne gre. Kaj je treba vijugat?

Tista kolesa z dinamo pa zgledajo res dobro in se sploh ne svetijo premočno, ravno prav. Bo še kdo mislil, da se zeleni možje vozijo po Zemlji.

BlackHole ::

Za vse ljubitelje rolanja je tukaj zelo zanimiva stran. Npr. ste vedeli, da ABEC 5 ležaji ne bodo nujno omogočali hitrejšega rolanja kot pa npr. ABEC 3?!

Zanima me kako je kaj s pravili pri nas v SLO, kar se tiče rolanja. Kolikor vem, imamo na cesti enako prioriteto kot vozila. Kako pa je kaj z vožnjo npr. po trgovinah, ali je
dovoljeno?

ahac ::

No, da ne bom nove teme odpiral...

Jest tud mislm rolerje kupt.
Dejte mi mal predlogov.
Sem pa bolj začetnik (ok, včasih sem kotalkal, znam še kr dobr smučat pa tud mal drsat, ampak na rolerjih še nisem stal) in bi jih rabu tko, da bi sem mal vozu (recimo na faks). :\\
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

IR Babun ::

Jest sem imel Rocesove Münich pa so mi ble ful dobre, čevelj, pa oblika, novejši model je pa še boljši,
zdej mam pa 5th Element, razmišljam pa o Stealth (5 biciklov)
SCREW THE GOVERNMENT

BlackHole ::

No, jaz sem lani kupil ROCES NYC (v akciji) in moram rečt, da sem zadovoljen z njmi. Ker so pa moji prvi, še nisem imel šanse primerjati z drugimi, razen z enimi starimi (od kolega), kjer so kolesa šle vsaka v svojo smer. Razlika je bila občutna.

Daniel ::

No, pa še jaz dam svoj prispevek.Kupil sem rolerje Salomon x-trainer kolesa Salomon 78mm, alu podvozje PowerArch.Zanima me vaše mnenje o Salomon rolerjih,kako se vam zdijo.So letnik 2001 in so bili znižani iz 34000 na 24000 Sit
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

BlackHole ::

Ker pa jih ravno že imaš, kaj če bi ti povedal, kako se ti zdijo.

Daniel ::

Meni osebno se zdijo superca, mene je samo zanimalo ce ma kdo kake iskusnje z njimi.
LP

JurijTurnsek ::

evo moje izkušnje:

rojstni dan št 1: dobim rorelje, se pelem nimam pojma po 2 tednih jih prodam...

rojstni dan št 2: dobim skejt: se pelem enkrat se skor ubijem-- skejtam pa še danes :D :D

nauk: jebi rorelje pa kupi skejt!
http://www.slatnaskejta.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rolerji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6917596 (5692) fireX88
»

Kupujem rolarje prosim za pomoč

Oddelek: Loža
347009 (4234) DOOM_er
»

nakup rolarjev in rezervnih delov

Oddelek: Kaj kupiti
71545 (1479) retard
»

Rolerji

Oddelek: Kaj kupiti
317387 (6692) SmeskoSnezak
»

katere rolerje

Oddelek: Loža
234281 (3846) Gandalfar

Več podobnih tem