» »

Na znam več splesti mreže

Na znam več splesti mreže

Damjan Jagar ::

Sploh ne vem kdaj se mi je mreža "razstrgala". Šele včeraj opazil. Sem se pa cel večer trudil, da bi zadevo uredil, vendar brez uspeha.

Imam workstation in laptop z WLAN kartico, do interneta pa dostopam prek Routerja. Internet na obeh deluje brez problema, mreža pa ne. Sem šel gledat članek Deljenje internetne povezave (by ali3n) in v usmerjevalniku sploh nimam možnosti ICS za obkljukati.

Računalnika sta v isti skupini, se med seboj vidita, ko pa hočem pogledati vsebino mi javi error "\\computer si not accessible. You might not have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions. The network path was not found."

Kaj naj še preverim?
http://jagar.si

grim_ ::

mogoče firewall? (ugibam ;)

nejc_ ::

A si mogoce na enem spremenil uporabnika/geslo na drugem pa ne? Si si vklopil firewall? Si spreminjal kaksne druge nastavitve? Kaksen UNC si imel: \\IP ali \\IME_racunalnika? Ce si imel slednje, poskusi se z \\IP (in preveri, da je ziher ta prav).

Damjan Jagar ::

Pozabil sem povedati, da sem imel prej urejeno prek switcha, ki ga je sedaj zamenjal WLAN router. Samo nisem opazil, kdaj je stvar nehala delovati. Workstation je priklopljen prek kabla na router z laptopom pa dostopam brezžično. Rad bi si uredil mrežo med tema dvema računalnikoma.

Firewalli so izklopljeni vsi. Na enem sem spremenil ime uporabnika ampak kasneje popravil nazaj. Samo to mi ni čisto jasno. Kaj mora biti na obeh isti username z istim passom? Ker prek switcha nisem imel tako. Zanimivo je da se računalnika v Exploreju najdeta. Samo ne morem brskati.
http://jagar.si

Damjan Jagar ::

In kaj če bi začel od začetka. Se pravi: kabel modem -> WLAN router, vanj pa kišta z kablom in laptop po zraku. Računalnika dam v isti workgroup jo poimenujem, izklopim FW,kaj še? Pri katerem pokljukam ICS?
http://jagar.si

nejc_ ::

za ziher poskusi, ce se pingata med sabo
ce se, potem je zadeva sledeca: v winxp imas dva razlicna nacina za sharanje - guest only (default) in "classic mode". ce imas default, potem ne rabis dveh enakih username-ov in passwordov (ker uporablja guest account)... ce pa imas v classic-mode, potem rabis (v workgroupah)
preveri, kako imas to postimano (local security policy - tam malo prebrskaj).. potem preveri, da imas na obeh izklopljen firewall (pri winxp sp2 je default vklopljen - to je (w)lan adapter-properties (tam nekje), da nimas kaksen zonealarm...)..
preveri, da je guest vklopljen (ce imas default sharing)
vklopi auditing - v local security policy in precekiraj event log

ce ti dela internet (routing ti dela wlan router), potem ne rabis na nobenemu vklapljati ics

Damjan Jagar ::

U, pismo. Tega pa še nikol nisem pedenal. Bom pogledal. Kar se tiče FW, jih lahko črtamo. Imam SP1 na obeh mašinah, kjer je FW ziher izklopljen, naknadno inštalirenega pa nimam. Ne vem zakaj imam probleme s tem. Preko switcha je to špilalo.
http://jagar.si

Damjan Jagar ::

Pingata se med seboj, da bi pa preveril če imam res guest sharing vklopljen pa nisem našel. Prav tako ne vem kater auditin bi moral vklopiti. Tega je dosti tam. Lahko bolj konkretno?
http://jagar.si

MRB0rYS ::

Poglej sem imel enak primer, računalnika se med seboj vidita če se ne motim tudi pingaš lahko. Ja potem ti lahko pomagam. Poglej verjetno si enkrat mal šarav po nastavitvah in spremenil preprosto skupno rabo v advance.

Rešitev: pojdi v MOJ RAČUNALNIK > ORODJA > MOŽNOSTI MAPE > okvir POGLED ; ter tam najdi če imaš slo winse UPORABI PREPROSTO SKUPNO RABO DATOTEK (PRIPOROČENO), TUKAJ MORA BITI KLJUKICA!!!

Kajti če je ni, imaš advance in moraš pri uporabnikih omogočit kdo lahko vidi na obeh mašinah, kar pa je zapleteno.

Se pravi, tam daj kljukico in na obeh mašinah daj eno mapo v skupno rabo, potem se zadeve uredijo.

Upam da sem ti pomagal.
b0rys

Damjan Jagar ::

Ja tukaj je kljukica že od nekdaj in ne pomaga. Sem pa poizkusil še z \\192.168.1.xxx in zadeva dela!!! Hvala nejc_ in ostali. Me pa sedaj zanima kako lahko dostopam prek imena računalnika. Ker če izbiram v explorerju mi mreže ne odpre, ampak morm ročno vpisat IP. Kako to rešit?
http://jagar.si

nejc_ ::

ce imas staticne IPje, potem je mogoce najlazje, ce si vpises "IP hostname" v %systemroot%\system32\drivers\etc\hosts.
ce pa ne, pa pozeni nbtstat -R in ipconfig /flushdns

Damjan Jagar ::

Hvala! Sem zdaj vpisal to in dela na ime. Me pa še vseeno moti, ker ne najde šeranih map v explorerju, ampak morm ime kompa ročno not vpisat. Bom potrpel. A drugim to normalno dela, ali imate podobne probleme.
http://jagar.si

nejc_ ::

kaj dobis, ce nardis \\ime_racunalnika? se ti odpre explorer s seznamom map?

Damjan Jagar ::

Tako je. Popravljam, sedaj ko sem poštimal po tvojih navodil vse dela tako kot mora. Še enkrat hvala.
http://jagar.si

Damjan Jagar ::

Za popeesdit...

Se hočem konektati na svojo web stran, ki jo hostam iz svojega računalnika in v browserju dobim error: While trying to retrieve the URL: http://x.x.x.x/ The following error was encountered:* Connection Failed The system returned:(111) Connection refused The remote host or network may be down. Please try the request again.

Ok, sem predvideval da sem v nastavitvah za router kaj spregledal in "odsurfam" na http://192.168.1.1/. Isti error. Kako naj zdaj sploh pridem v nastavitve za router. Prav tako mi ne deluje remote dostop.
http://jagar.si

Damjan Jagar ::

Porihtal. Krivec je bil proxy, ki so ga očitno malo spremenili.
http://jagar.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Reševanje povezave s tiskalnikom Vista - XP

Oddelek: Strojna oprema
132070 (1950) nejcek74
»

Računalnika se ne vidita na mreži

Oddelek: Omrežja in internet
101892 (1631) vladika
»

workgroup noce in noce

Oddelek: Omrežja in internet
202022 (1815) Microsoft
»

crossover povezava

Oddelek: Omrežja in internet
131914 (1821) dope
»

Mojstri še enkrat Crossover povezava - POMOČ

Oddelek: Omrežja in internet
321936 (1494) MrStein

Več podobnih tem