» »

Katera klima

Katera klima

««
158 / 161
»»

feryz ::

Ja, vsaka spalnica svojo, vsak skupni prostor svojo.

tony1 ::

No, končno apartma kot se zagre. Koliko stane na dan?

Klima je pa res prava zverina.

Ni to apartma. Stane pa več kot pol manj kot na bookingu.
Tam je napisano toliko, da niti pomisliš ne, da bi to najel. Neka skoraj 5 mesta cifra pač. Zato pa je prazno sredi poletja.

Evo, tako se naredi predpriprava za klime če ni fasade.
Ampak ta ne bo unisex, se bo vsaka zase vrtela, pač drug tip zgradbe.
Vidim pa, da kroate hudo vaservaga zajebava. Ampak ok, fasada vse pokrije, baje, pa bo še to.

Ta mi pa še vedno živce pije.
Noče na več in konec. Čeprav sem jo naštelal na 40 stopinj.

zbe- ::

Buggy je izjavil:

aborko je izjavil:

A kompresor je v notranji enoti? Zanimivo da so se tako odločili oz. da so kompresor uspeli dovolj utišati, da ni moteč znotraj.

V kleti je 19 stopinj, spodnji štuk ima med 22 in 23 stopinj, mansarda 24 do 25 stopinj. Popolnoma znosno.

Pa vlaga? Pri nas je komot 70+ brez klime.

ce sprasujes mene...kompresor je zunaj. Fiksna napeljava med notranjo in zunanjo pa je plin, regulacija in cev za kondenz ki pa ima v notranji pumpo in jo siba ven kjer se upari, visek pa odtece. To pa je tudi edini potencialni problem o katerem porocajo. Namrec ta pumpica rada zataji. Jebat ga. Testiral bom, garancija je pa itaq 5 let.

Kompresor je v notranji enoti. Kar se pumpe tiče, je problem, da je v notranji enoti en filter, ki se zamaši in ti pumpa šopa na vsake 5 minut in se matra, ker skoz zamašen filter ne teče dost hitro kondenz. Jaz sem jo kupil lani in je delala okej, letos je pa tole začel zajebavat. Sem jo 15 min nazaj odprl in vrgel filter ven. (4 šraufi, celo sprednjo masko odhaklaš naprej/proti sebi) Pa ko jo boš nehal uporabljat, iztoči ves kondenz skozi odtočno luknjo zadaj v notranji enoti, ker pumpa je višje in ti ostaja voda spodaj.

Vanich ::

starfotr ::

V Evropi nimamo proizvajalcev split klim. Zato tudi ni carin in dodatnih davkov.

Vse že desetletja prihaja iz Azija. Sprva iz Japonske - Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic ... Japonci so še vedno špica v tem poslu.

Sedaj pa vedno več iz Kitajske. Gree, Midea, Haier, Hisense, TCL ...

miko22 ::

Kaj pravite na tole ponudbo?
https://mi-store.si/collections/xiaomi-...

Malo me samo moti kao da je za 15-25 kvadratov, kar se mi zdi malo
Ima pa zelo dober Seer in scoop

aborko ::

Japonci so še vedno špica v tem poslu.

So japonci še vedno špica ja, ampak se tudi kitajci ne hecajo, vsako leto so bližje. Japonci so še spredaj tehnološko + ljudje jim zaupajo, tudi sam če bi dal za klimo jurja+, bi to moral biti japonec.
Pomoje bo tako kot pri telefonih, low end je itak vedno bil njihov (kitajski), če pa plačaš več, pa boš tudi pri njih dobil top robo. Pri telefonih (če gledamo kamere) trenutno najboljšo! Glede vzdržljivosti vsaj zame ni več debate, že low end klime delajo in delajo, telefoni pa sploh. Huawei P30 pro iz 2019 kr noče crknit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aborko ()

Top telefon je še vedno jabuk in korejska galaksija. Ne glede na to, da ti kinez dela povsem solidno.

DarwiN ::

miko22 je izjavil:

Xiaomi ravno ni uveljavljen na področju klim in tudi vprašanje kolk gre verjeti številkam.

Imaš uveljavljenega kitajca za 669€.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

DarwiN je izjavil:

miko22 je izjavil:

Xiaomi ravno ni uveljavljen na področju klim in tudi vprašanje kolk gre verjeti številkam.

Imaš uveljavljenega kitajca za 669€.

Prvič slišim za C&H
scoop in seer sta veliko slabši od Xiaomi.

aborko ::

Top telefon je še vedno jabuk in korejska galaksija. Ne glede na to, da ti kinez dela povsem solidno.

Če druga nisi sprobal v zadnjem času, potem razumem tvoje mnenje. S24 ultra 512GB je že dobro leto v predalu, nabira prah, vsaj prodati ga bi moral dokler je še kaj vreden. Ko imaš 1x stik s čim drugim kot mainstream tukaj, vidiš da so korejci ostali zadaj. Za Apple ne bom trdil isto, ker za tisto pa res nimam izkušenj iz prve roke.

Uglavnem če se vrnemo na klime: https://www.aliansa.si/beko-klimatska-n...
Za 600€ (11€ na mesec) dobiš klimo+montažo res ni potrebe da na desetisoče ljudi dodatno umira: https://siol.net/novice/svet/junijski-v... Te predpise, ki prepovedujejo montažo klim, ker te pogršajo izgled stavb se mora odpraviti, seveda montaža predpisana na nek pameten način, ne da vsak po svoje montira. Vzame se najmanj opazno mesto, po možnosti ista vertikala za vse, mogoče še tako kot italjani se klima skrije v neko dodatno ohišje in je to to. Vsak naj ima pravico do klime. Mislim... folk nam umira, ene pa skrbi izgled?

darkolord ::

miko22 je izjavil:

Klima je baje super.

Kot zanimivost, teli modeli imajo podporo za meritev vakuuma in tesnenja med instalacijo; zaenkrat je to samo na Kitajskem, ampak tam pri uradni montaži lahko izdajo potrdilo, da je klima ustrezno montirana šele, ko je ta test uspešno opravljen. Digital Vacuum Service rečejo temu, super ideja sicer, se izognejo večini težav, ki so posledica šalabajzerske montaže.

sbawe64 ::

miko22 je izjavil:

DarwiN je izjavil:

miko22 je izjavil:

Imaš uveljavljenega kitajca za 669EUR.

Prvič slišim za C&H

C&H je v tej temi prvič omenjen kar nekaj let nazaj.

Bolj pomembno je, da imaš servis blizu in so odzivni, če jih potrebuješ.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

To so klime ranga 300 evrov.
Vse so isti k..., đabe se kregate katera je boljša. Podatki pa so odvisni od tega, kdo se upa bolj zlagati in bolj prirediti številke.

Podpora za meritev vakuma in tesnjenja? Kaj naj bi bilo pa to? Vakumska z wifi modulom, da dobiš sprintano tabelo? Jasno je, da je vsaka zvakumirana in stestirana. Papir gor ali dol.

sbawe64 je izjavil:

miko22 je izjavil:

DarwiN je izjavil:

miko22 je izjavil:

Imaš uveljavljenega kitajca za 669EUR.

Prvič slišim za C&H

C&H je v tej temi prvič omenjen kar nekaj let nazaj.

Bolj pomembno je, da imaš servis blizu in so odzivni, če jih potrebuješ.

C&H je podgrupa od Gree. Iste komponente, mogoče malo cenejša plastika. Imam tole talno in dela kot šus... Wi-FI, funkcije, itd...

Noah0024 ::

Mitsubishi MSZ-AY35VGKP2 s sistemom Plasma Quad Plus.

Bolano dobra zadeva. Furam v tej vročini na 23-24 stopinj, poraba minimalna. Top! Vročina nima za burek. :D

krho ::

Noah0024 je izjavil:

Bolano dobra zadeva. Furam v tej vročini na 23-24 stopinj, poraba minimalna. Top! Vročina nima za burek. :D

Ja to košta cca 1500€ z montažo, Medtem ko Gree Airly ki ima zraven še Wifi stane pod 1200€ z montažo. Pa se mi zdi oboje drago kot hudič
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

energetik ::

krho je izjavil:

Noah0024 je izjavil:

Ja to košta cca 1500€ z montažo, Medtem ko Gree Airly ki ima zraven še Wifi stane pod 1200€ z montažo. Pa se mi zdi oboje drago kot hudič
Gree Fairy 3,5kW so mi 2 leti nazaj zmontirali za 890€. Dela ko šus.

Kaj ima firma veze z vročino, pa bo povedal Noah. Jaz svojo gonim na Quiet mode, da se ventilator komaj vrti, pa je v celi bajti premrzlo, temp. leze proti 23 in še nižje, da jo moram občasno izklapljati...
vires in numeris

katimm ::

Pravi test za klimo je hlajenje mansarde... itak je pa odvisno od izolacije sten, volna na strehi in zatemnitev oken... moja ce laufa cel dan ne bo shladila mansarde krepko pa je toshiba 4,2kw za hlajenje... je pa izolacija res bolj na meji

easyrider3 ::

Ne omenjat telefon ker ne sodijo v to skupino pa čeprav se lahko reče,da so Kitajci z Oppo in Vivo najboljši telefoni kar se tiče kamere tak,da Iphone ali Samsung niste na istem nivoju.

Glede klim pa iz svojih izkušenj povem,da Mitshubishi ne bom kupil nikoli več saj imam probleme z njo pa letos na dopustu na morju sem imel tudi Mitshubishi pa spet lahko na hitro rečem klima ima dosti slabši izpuh zraka kakor Vivax pa funkcije kakor samo ugašanje ,ko doseže določeno nastvaljeno vrednost nima in sama cena je tudi očitna. Sam sem tudi primerjal že klime z najboljšim izkoristkom za hlajenje in tistimi standardnimi okoli dobrih 6 SEER pa ni vredno toliko denarja vreči za tiste boljše saj letno pri porabi elektrike ne boš 50 eur prišparal.

https://inpro23.com/blog/a-energetski-r...

Kot je že tisočkrat bilo rečeno ,če rabiš klimo za hlajenje kupiš tiso cenejšo pa si zmagal saj kaj ,če meni Mitshubishi ko po dobrih 10 letih bo letela v smeti a stala me je pa kar nekaj denarja.

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::

katimm je izjavil:

Pravi test za klimo je hlajenje mansarde... itak je pa odvisno od izolacije sten, volna na strehi in zatemnitev oken... moja ce laufa cel dan ne bo shladila mansarde krepko pa je toshiba 4,2kw za hlajenje... je pa izolacija res bolj na meji

Kaj da ne, to vsaka kitajska 3.5kw zmore. Moras pa imeti zaprto mansardo od stopnišča, ker hlad gre dol.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

IL_DIAVOLO je izjavil:

katimm je izjavil:

Kaj da ne, to vsaka kitajska 3.5kw zmore. Moras pa imeti zaprto mansardo od stopnišča, ker hlad gre dol.
Eh, jaz imam klimo na vrhu stopnišča v mansardi - mansarda in pritličje je lepo ohlajeno na +-0,5K. Le vrata morajo biti vsa odprta.

Je pa res, da moja mansarda je komplet narejena (strop in poševnine) iz 14cm armiranega betona, na njem pa 20cm SF34...
Pa čez zunanje rolete ne pride nič sončnega obsevanja.
vires in numeris

Sure, sure, random kitajci naščijejo micko.

Za 600€ (11€ na mesec) dobiš klimo+montažo res ni potrebe da na desetisoče ljudi dodatno umira: https://siol.net/novice/svet/junijski-v... Te predpise, ki prepovedujejo montažo klim, ker te pogršajo izgled stavb se mora odpraviti, seveda montaža predpisana na nek pameten način, ne da vsak po svoje montira. Vzame se najmanj opazno mesto, po možnosti ista vertikala za vse, mogoče še tako kot italjani se klima skrije v neko dodatno ohišje in je to to. Vsak naj ima pravico do klime. Mislim... folk nam umira, ene pa skrbi izgled?

Prav je, da ljudje umirajo. To so največkrat taki, ki so stari, imajo neke pridružene in kronične bolezni. Po vrhu vsega so pa še škrti. Pač taka je narava in usoda. Vročina je samo kaplja čez rob.

Sedaj se bomo sekirali za 14k smrti? Tobak jih samo v EU pokosi 700k na leto. Nobenega ne briga.
https://health.ec.europa.eu/tobacco/ove...

Klime že danes montirajo vsepovsod, prosto po Prešernu. Ti bi še ukinil te mile omejitve? Privoščim ti, da si sosed enega ali več objektov, ki so grdi ko pes zaradi klim. Pa še kričečo barvo fasade si naj izberejo, da te bodo pekle oči vsakič, ko stopiš na zrak.

DarwiN ::

easyrider3 je izjavil:

Kot je že tisočkrat bilo rečeno ,če rabiš klimo za hlajenje kupiš tiso cenejšo pa si zmagal saj kaj ,če meni Mitshubishi ko po dobrih 10 letih bo letela v smeti a stala me je pa kar nekaj denarja.

Tak easy pa spet ni, I think.. Že sam SEER faktor, ki mu bojda v EU lahko dokaj zaupamo, četudi ne 100%.. Že tu je opazna razlika za nekoga, ki klimo goni celo poletje. Med SEER 6.1 in 8.5, kot smo zgoraj primerjali C&H in Xiaomi, je ~30€ razlike v porabi na poletje.. Pa če je klima zraven tega še tišja in ponuja kakšne funkcije, ki jih misliš izkoristit, potem se splača doplačat teh ~200€ ali še kaj več, če se misliš še ogrevat.. No, pretiravat pri ceni pa zagotovo nima smisla. Neke usrane klime za ++++1500€..

Po drugi strani pa ogromno ljudi od klime pričakuje samo 1 gumb (vklop/izklop) in jo uporabljajo mogoče 1/3 poletja oziroma za spanje ali kadar jim je vroče.. Za takšne je omenjena C&H polna kapa.

@Energetik: Gree je res huda zadeva ja.. Tvoje Fairy mislim da več ne delajo. Po novem je Airy.. Jaz sem vzel Gree Cosmo in je res bomba.. Quiet način je super.. In aplikacija, v kateri lahko nastavljaš vse živo, od pozicije vertikalnih/horizontalnih lopatic, kdaj naj se klima vklopi in izklopi, health način z ionizatorjem (če to res kaj pomaga), kdaj/če naj preide v sleep mode, 2-minutno sušenje klime pred izklopom, itd, itd.. Lahko sestaviš enostaven urnik in preprosto pozabiš na klimo do konca poletja...

No, sej verjetno ostale priznane znamke ponujajo podobno funkcionalnost..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Dober članek:

Pa gledam eno Mitsubishi kaj je zgoraj dal en link...najtišje je pod 20 decibelov, dočim ostale poceni vključno z xiaomi imajo tam okoli >55 decibelov. To pa tudi ni zanemarljiv podatek ali gledaš tv poleg mikserja ali pa lepo v tišini uživaš.

DarviN

Meni se zdi da vse vstopni rang Mitshubishi klime ne ponujajo pol funkcij kot vse druge pa me naj kdo popravi,kateri ima današnjo vstopni model Mitshubishi klimo. Moja Mitshbishi nima tudi funkcije ,da bi lahko samo ventilator vrtel kaj šele vse ostalo in edino kar ima poleg hlajenja in gretja je timer.

miko22 je izjavil:

Dober članek:

Pa gledam eno Mitsubishi kaj je zgoraj dal en link...najtišje je pod 20 decibelov, dočim ostale poceni vključno z xiaomi imajo tam okoli >55 decibelov. To pa tudi ni zanemarljiv podatek ali gledaš tv poleg mikserja ali pa lepo v tišini uživaš.

Ti si to popolnoma narobe dobil podatke glede glasnosti ostalih klim saj ta glasnost je ponavadi na zunajnih enotah in notranje enote se vse gibljejo okrog 20 decibelov in malo več(moja Micka ima 19 decibelov).

Zgodovina sprememb…

starfotr je izjavil:

Klime že danes montirajo vsepovsod, prosto po Prešernu. Ti bi še ukinil te mile omejitve? Privoščim ti, da si sosed enega ali več objektov, ki so grdi ko pes zaradi klim. Pa še kričečo barvo fasade si naj izberejo, da te bodo pekle oči vsakič, ko stopiš na zrak.
Ja, res me ful moti barva fasade in kje so kakšne zunanje enote. :))
vires in numeris

Preprostih in boga boječih ljudi ne moti.

Koga moti kako zgleda ali kje visi zunaj klima je njegov problem saj važno ,da funkcionira :D:))8-)

V nekem normalnem sistemu so zadeve predpisane kaj se sme in kaj ne.

Če smo pa texas, potem pa kar.

pri nas na vasi je kakor hočeš tak,da jupi je.

katimm ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

katimm je izjavil:

Ja je res stopnice niso zaprte in tudi postavitev je malo cudna in pozicija klime... ampak zdaj je kar je :)

starfotr je izjavil:

V nekem normalnem sistemu so zadeve predpisane kaj se sme in kaj ne.

Če smo pa texas, potem pa kar.
Ja, ker v našem bananistanu je najbolj važna stvar, da so pošlihtane barve fasad in zunanje enote klim, tudi če vse drugo razpada ;((
vires in numeris

krho je izjavil:

Noah0024 je izjavil:

Sej mam tud jaz Mici na Wi-Fi. Je bla pa 1500, ja.

IL_DIAVOLO ::

katimm je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

katimm je izjavil:

Ja je res stopnice niso zaprte in tudi postavitev je malo cudna in pozicija klime... ampak zdaj je kar je :)

Ja, potem pa se to uredi in bos videl, da bos imel hladilnico :)
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

WaterBoy ::

Mojstri potrebujem pomoč.

Na vikendu na lošinju imamo klimo Airwell AWSI-HKD012-N11 in po nekaj dneh delovanja brez problema se je pojavila napaka P0. Ko se napaka pojavi klima še deluje, piha samo topel zrak in utripajo lučke. Zunanja enota ne deluje. Klime sedaj nisem prižgal en dan in vceraj je začela spet delovati, tako da sumim da je neka napaka v zunanji enoti.
Danes dopoldne ni delovala, sedaj zvečer deluje.
Se je mogoče kdo srečal z podobnim problemom in kako bi zadevo popravil, ali je to kompresor napaka, mogoče celo.kalsna temperaturna zaščita, ki se aktivira ko je prevroče ali kaj...

Danes je lokalni mojster prišel gledati in ni šlo popravit in mi za 900 ponuja novo z montažo. Se splača to?
Hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenil: WaterBoy ()

WaterBoy je izjavil:

Danes je lokalni mojster prišel gledati in ni šlo popravit in mi za 900 ponuja novo z montažo. Se splača to?
Hvala

900eur za katero znamko? Sicer po opisanem je to, kar imaš zdaj, lahko fuč kompresor. Djabe popravljat, ker bo takoj 200-300eur.

Opkow ::

@WaterBoy
Tukaj imaš servisna navodila za tvojo enoto.
Poglej pod troubleshooting in imaš tudi diagrame, kako preveriti kaj te heca. Če se vsaj malo spoznaš na tehniko. :)

WaterBoy
P0 je "IPM malfunction or IGBT over-strong current protection"
https://www.hvachowto.com/how-to-fix-a-...

Possible Causes of P0 Error Code
Improper Wiring
Loose Wiring Connections
IPM Error
Outdoor Fan Motor
System Pressure Error
Faulty Main PCB
Bad Ventilation of Outdoor Unit

tu piše, kaj je IPM ter IGBT
https://applianceteacher.com/fix-p0-err...
What is an IPM Module and an IGBT in the context of an Inverter AC?
The IPM (Intelligent Power Module) is a high-performance module that combines the functions of a power transistor and a control circuit. It is responsible for controlling the power supplied to the compressor of the Inverter AC. On the other hand, an IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor) is a type of transistor used in the IPM module to control the power supplied to the compressor. An IGBT Over-Current Protection error means that too much current is being supplied to the compressor.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Hvala
To sem tudi jaz našel. Problem je ker imam.zravwn samo fazni preizkuševalec in še en izvijač, drugega orodja pa nimam :)

Najbolj mi je to čudno ko najprej je delalo, pol.dva dni ne, nato spet en dan delalo, naslednji dan dopoldne ne, sedaj pa dela.
Jutri je pa spet uganka :)
Grem.na lestev jutri pa z raznimi preizkuševalcem vse vijake zahtevnem.lar jih vidim v zunanji enoti

So ti ob montaži vakuumirali sistem ?
Starost klime ?

Voltaža v vtičnici je 230V ?
Količina plina je ok ?

Da nimaš v zunanji enoti kakšne ose.Ali miške v kablih.
Zunanji ventilator, kondenzator sta ok ?

Pri tebi je problem, si na otoku, sredi sezone, živ bog ne bo sedaj hodil delati proper diagnostiko, tudi če zna.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Klima je bila že na hiši ko se je kupila 5 let nazaj, tako da ne vemo natančno, je pa zagotovo 6+.
Napetost je ok, druga novejša dela ok, res pa je da je nisem pomeril.

Je pa tast se kar zmenil za menkavo v torek, po eni strani je to varna varianta, ampak 900 je pa malo veliko za novo klimo, na žalost pa.ne vem proizvajalca ker se je vse tast zmenil, ker je tak.od.njega vikend.
To sta opcijo, 900 pa pride v torek montirati, ker ima ravno neko luknjo, al pa mi klimo nabavijo, samo pol pa ka veš kak dolgo čakati montažo sred poletja ko imajo ful gužvo :)

gddr85 ::

900€ z montažo imo je dost normalno, cene montaže grejo gor, ne pa dol ;)

Noah0024 je izjavil:

Sej mam tud jaz Mici na Wi-Fi. Je bla pa 1500, ja.
Verjeti ali ne, klima za 290 evrov ima tudi vse to in še več.
Ima wifi, aplikacijo, 5 programov kot vse ostale, urnik, krmiljenje horizontalnih in vertikalnih lopatic, "nevidni" prikaz temperature na ohišju in še in še.

Hrupnost notranje enote je odvisna od nastavitve hitrosti ventilatorja, lahko je tiha, lahko se dere preko vseh meja. Sliši se zrak, ne ventilator.

Vam pa verjamem, da pri dražjih piha, da se moraš držati da te ne odnese in ima pri tem 20 dB. Kar je praktično neslišno. Zelo vam verjamem.
Ker imam tudi Daikinko za 2 jurja. Ampak v mojem spominu ni tako tiha, kot tukaj trdite.

Saj ste brali, da pri Midei prileti s traku vsakih 6 sekund nova klima?
Da ne boste mislili, da je klima kakšna ultra ekskluzivna zadeva.
Navadna štanca. Cena pa je odvisna od nalepke.

OZZY ::

miko22 je izjavil:

Tole je zelo podobna Midea klimam - Oasis, ki so na voljo pod svojo znamko z manjšo vizualno spremembo desno, ter so malo dražje. Tole je cena OK sploh z montažo. Strnaka v službi mi je tudi omenila, da naj bi klime za Xiaomi prozvajala Midea.. tako da..
Hladila bo 25m2 BP in tudi več. Jaz imam 2x2,6kw za 60m2. Dal na 2x različni poziciji in je stanovanje lepo pokrito. Ko vžgeš ne ugasneš.
Go with the flow.

Zimonem ::

Sem malo raziskoval xiaomi. Lani so odprli lastno proizvodnjo(7m enot na leto). Prej so prepakirali tujo robo.

IL_DIAVOLO je izjavil:

katimm je izjavil:

....pravzaprav - ne. Imam odprto stopnišče in mi fino ohladi celo bajto, tudi spodaj. Je pa res, da ni velika bajta. 70m2 vse skupaj. Lesena brunarica. Voreng izolirana, overkill.
««
158 / 161
»»