» »

Katera klima

Katera klima

««
151 / 153
»»

Buggy ::

...to je zacasna zadeva. Ker pa je mobilna gre lahko, ko bo jeseni prisel monter za proper klimo (upam da tako ki bo kompatibilna (smart) z Sinenergy resitvijo elektrarne, pristala v enem od treh stukov ali pa pri bratu v bajti. Ni pene. Za tale ekstremcek porezat je pa epic. Grdo je pa za popizdit ja, samo bo sla itaq dol cez mesec ali dva.

Groot ::

rafunc je izjavil:

Je še kdo v igri za nakup klime iz Italije?
https://www.climaconvenienza.it/en/coll...

kaj pravite?

Mene bi zanimalo, sem ravno v iskanju nove klime. Odvisno kaj se najde.

rafunc ::

Hehe, vidim da sva danes ujela že min. 10 posto podražitve :D

GGsprXx ::

Midea porta split je drugace super zadeva.

Mam tisto 12000BTU verzijo, sem si porihtal še izolacijo s stirodur xps plato v okvir okna + zvocna izolacijska pena od znotraj.

Porabila pa je cca 12,5 kWh v zadnjih 8 ali 9 dneh. Torej slabe 3EUR porabe.

Hladim pa dve sobi s tem, nekje 60m2 skupaj, visoki stropi, pritlicje, slabo izolirana stara bajta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GGsprXx ()

joez7 ::

Katere klime imajo scroll kompresor? (TČ imajo scroll)
Tele poceni imajo preverjeno batne kompresorje - kljub temu, da jih oglašujejo kot inverter (zgleda, da majo scroll 3f kompresor - 1f-inverter v 3f -- batne pa 1f-inverter v 1f) .
Ene imajo celo kapilaro namesto EEV (kar pa ni nujno slabo).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

enavlaka ::

Klime imajo rotacijski ne batni.
TČ imajo scroll ali rotacijskega

Batne kompresorje najdeš samo še v hladilnicah.

joez7 ::

Hvala za namig. Glede na tole https://www.lg.com/global/business/insi... klasične batne pa majo zgleda sam še hladilniki in nekatere stare klime.
Bo treba podrobno brat prospekte - tehnična navodila. V reklami je inverter - ni pa nič omenjeno kater kompresor.
Pol pa je TČ bistveno tišja kot klima (še sreča, da klima obratuje manj časa in pri zaprtih oknih) :)) .

Sem mal pošnofiril po naši TČ - ma rotacijskega. Klimo pa ob priliki odprem 8-) .
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Glede na ceno dobiš dobrega rotacijskega in zelo popvprečnega scroll, oba pa ropotata približno isto.
Scroll ima tudi probleme z lastno kompresijo. Tisti, ki je narejen z nizke temperature bo trpel pri redni uporabi v nekih normalnih temperaturah. Pa tudi zanesljivost zaradi lastnega rotacijskega mehanizma, ki orbitira scroll je slaba. Klime s scroll so izjemno redke.
Rotacijski je univerzalen za temperature, ki jih doživljajo klimatske naprave, zraven pa še zelo preprost za izdelavo in požre marsikaj, sploh novejši modeli, ki imajo feder v centru (če požre tekočino gre rotor proti centru = manjša kompresija ali pa celo nič.

Bolje je iskat po COP (ne SERR). Nekatere klime gredo Bp čez 5 ali 6.

energetik ::

joez7 je izjavil:

Katere klime imajo scroll kompresor? (TČ imajo scroll)
Tele poceni imajo preverjeno batne kompresorje - kljub temu, da jih oglašujejo kot inverter (zgleda, da majo scroll 3f kompresor - 1f-inverter v 3f -- batne pa 1f-inverter v 1f) .
Ene imajo celo kapilaro namesto EEV (kar pa ni nujno slabo).
No, večina TČ in klim ima rotacijske kompresorje, to nima veze z inverterjem.
Sicer pa kapilara je seveda slaba, to dajejo le še v najcenejše zadeve, hladilnike in razvlažilnike.
EEV omogoča v vseh razmerah optimalno delovanje, kapilara pač ne.
vires in numeris

Jaz bi vprašal kako je z montažo zunanje enota kar na tla balkona z protivibracijsko talno konzolo ali gumj. nogicami? Načeloma imam možnost montaže tudi v fasado na balkonu samo bi bilo na isti višini kot če je zun. enota na tleh (povsod drugje so okna)?

se močno pozna razlika v hrupu in vibracijah?

tony1 ::

Na zunanjo stran balkonske ograje pa ne gre? Z vidika hrupa je to najboljša rešitev.

Vseeno bolje na steno, če pa ne bi rad vrtal vanjo, pa na tla balkona ampak poštudiraj ene hude protivibracijske konzole (nekoč sem nad sabo v bloku dobil enega eskima, ki je tudi ponoči lavfal klimo, položeno na tla na obične votle plastične podstavke... hrup se je v spodnje stanovanje prenašal po stropu, kar ni OK)...

IL_DIAVOLO ::

rafunc je izjavil:

Jaz bi vprašal kako je z montažo zunanje enota kar na tla balkona z protivibracijsko talno konzolo ali gumj. nogicami? Načeloma imam možnost montaže tudi v fasado na balkonu samo bi bilo na isti višini kot če je zun. enota na tleh (povsod drugje so okna)?

se močno pozna razlika v hrupu in vibracijah?

A nimajo te moderne nove hiše za to misljene ravne strehe?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

tukaj se gre za starejšo enostanovanjsko dvonadstropno hišo. tole bi bilo v drugem nadstropju na balkonu, ki ma leseno horizontalno ograjo (ne tako na gosto deske), tako da pretok zraka ne bo problem.

Je pa spalnica na tej strani, tako da me malo skrbi hrup oz. vibr.

Ograja niti ogrodja nima iz železa? Je cela iz lesa?

Balkon je boljši kakor zid

takole sem našel eno sliko kako imam, samo da je so okna po skoraj celi širini hiše balkona. Recimo, kje bi vi mojstri tukaj enoto zmontirali ?
 primer

primer

Mogoče je opcija pod slemenom, samo je malo grše, pa tako kot na sliki je samo opaž tam in nimam kam zares sidrat.

ograja ima ogrodje iz jekla, samo potem se mi zdi estetsko kar grdo (no če bo taka razlika v delovanju bi to tudi požrl)

Kaj pa za notranjo enoto predlagate?
Trenutno je namen da je tukaj v zgornji dnevni sobi in da je v liniji z hodnikom (hodnik gre po slemenu). Bo tako vredu ali naj bo raje drugače?

DarwiN ::

Takole na steni? :
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

jah je res to najlepše, samo je direktno v tem kotu zgoraj spalnica, nekako bi dal tole enoto čim bolj proč stran.

Pol pa na nasprotno steno na drugi strani hiše. Pa potem odvisno, kje bo notranja enota. Nad 4m povezave med enotama in dodatni preboji se sicer doplačajo, ampak who cares. Jaz sem doplačal 300EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

Enoto si daj tako, da ne boš rabu lojter, da jo spucaš in tako, da ti ne bo ropotala v spalnico.

Furbo ::

Na balkon jo položiš pa je. Če je tako kot pri 99% hiš, nanj itak stopiš samo za rože zalivat.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Hehe, res je.

easyrider3 ::

Najslabše kar je možno,da zunajno enoto montiraš na konzole katera je fiksirana na betonsko ploščo saj nobeno protivibracijsko sredstvo ne pomaga,da se ne bi slišalo ropotanje v stanovanju. Verjetno je pa to zaradi jeklenih mrež itd....v betonskah ploščah.
Montaža klime na steno in to na tisto katera ni v prostoru kjer se spi je nekako bolj ali ne idealna rešitev

Twixz ::

rafunc je izjavil:

takole sem našel eno sliko kako imam, samo da je so okna po skoraj celi širini hiše balkona. Recimo, kje bi vi mojstri tukaj enoto zmontirali ?
 primer

primer

Mogoče je opcija pod slemenom, samo je malo grše, pa tako kot na sliki je samo opaž tam in nimam kam zares sidrat.

ograja ima ogrodje iz jekla, samo potem se mi zdi estetsko kar grdo (no če bo taka razlika v delovanju bi to tudi požrl)

Kaj pa za notranjo enoto predlagate?
Trenutno je namen da je tukaj v zgornji dnevni sobi in da je v liniji z hodnikom (hodnik gre po slemenu). Bo tako vredu ali naj bo raje drugače?

Nad vrata v preklado.
Če je zidano z opeko boš rabu še dvokomponentno maso za sidranje konzole.
Kam boš kondenz cev speljal?

Nad steklenimi vrati so nadsvetlobe in nad njimi samo opaž, zato pomojem ne bo šlo

MadMax ::

Imam občutek, da gre za montažno hišo, obzidano s silikatno opeko.
Če občutek ne vara, je treba to upoštevat pri montaži zunanje enote, pač kakšna specifika ne uide.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

sbawe64 ::

2020 is new 1984
Corona World order

Ganon ::

Ljudje so povsod enaki. Klimo se vedno kupuje takrat, ko je zunaj že 40°C. :))

Če ne gre za prenosno, kdo bo to montiral ?
2020 is new 1984
Corona World order

In v Bruseljski palači visoki EU birokrati izklapljajo klimo za prvih sedem nadstropij.
https://www.politico.eu/article/eu-comm...

Višje ne, ampak je samo slučajnost, da so tam taglavni birokrati.

Če nimajo za kruh naj jedo potico.
->
Če jih je vroče naj odprejo okno.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Ganon ::

Iz radovednosti preletim članke o pravilni uporabi klime in kot vedno v vsakem isti šmorn.

Temperatura v prostoru naj bo največ za 6 do 8 stopinj Celzija nižja kot na prostem.

Jo boste danes nastavili na 33°C? :))

Bedarije reciklirane še iz Yugo-redukcij
Nastaviš na 24°C in pozabiš.

Ganon je izjavil:

Kot je pisal invictus: razmišljati znajo le kaj bo do naslednjega vikenda.

NejcSSD ::

Jaz sem povečal obe na 25C, 24C je premrzlo :D
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

energetik ::

enavlaka je izjavil:

Bedarije reciklirane še iz Yugo-redukcij
Nastaviš na 24°C in pozabiš.

Se strinjam, neke bedarije iz preteklosti, kot da živimo v šotorih.
Če v masivni izolirani bajti ugasnem klimo, traja par dni, da se temp dvigne za 1K. Kako hudiča bi sploh lahko imel samo 6K manj kot zunaj ves čas? Razen če odprem vsa okna na stežaj sredi dneva :))

tony1 je izjavil:

Ganon je izjavil:

Kot je pisal invictus: razmišljati znajo le kaj bo do naslednjega vikenda.
Je res, ampak to folk dela vsako leto, že 20let+. Vsako leto rečejo, ah sej je samo 2 tedna za zdržat. A potem trpijo 2 meseca vsako leto in po Bavbavih iščejo neke prenosne in ventilatorje.
Split klimo se da montirat januarja in imaš mir in udobje za 15+ let.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Blinder ::

energetik je izjavil:

Če v masivni izolirani bajti ugasnem klimo, traja par dni, da se temp dvigne za 1K.

Odpiraš okna ponoči? Imaš v hiši 26°C, medtem ko je zunaj 32?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

No ja nima zdaj veliko veze kdaj montiras, glavno da se odlocis za proper zadevo in ne zapravljas denarja za zacasne zadeve.

Zdaj ce folk nima kesa viska pozimi in caka na regres da si privosci kak tak bomboncek, ni nic narobe s tem.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Twixz ::

Tole s klimami je tako kot korona ko so vse zaprli jaz pa delal takrat v skladišču Merkurja.

Pa Beko je mel glih akcijo ob nakupu hladilnika dobiš bazen.

Pokupli so bazene hladilnike vse kar je zadrževalo vodo ker so mislili da ne bodo smeli 10 let nikamor. Brutalno :))

PluribusUnum ::

Zgleda, da je prekipevanje potencialnih neimetnikov klim zaradi vročine linearno skozi čas.

DamijanD ::

Ganon je izjavil:

Iz radovednosti preletim članke o pravilni uporabi klime in kot vedno v vsakem isti šmorn.
Temperatura v prostoru naj bo največ za 6 do 8 stopinj Celzija nižja kot na prostem.

Jo boste danes nastavili na 33°C? :))

Pozimi pa, ko je zunaj -10 ogrevamo na največ 0 ?

Se pa spomnim, da so enkrat eni otroci umrli, ko so neki skandinavci imeli klimo v avtu na zelo hladno (oz. njim prijetno) in so bili nekje na zelo vročem - torej ubila jih je prevelika nenadna sprememba.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

Blinder ::

Če je zunaj 40 in si cel dan v hiši, lahko po kmečki logiki imaš 24 in ti zdravje ne bo trpelo.
Če delaš dostave z avtom, kjer vsake dve minute stopiš ven iz avta, pa bi mogoče vredno trpet vročino za ne delat shocka telesu. Potem pa tak človek skoči v morje z 24 st.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Če bi res bila to optimalna temperatura, potem bi klime imele opcijo ?T na daljincu in bi se klima ves čas prilagajala na zunanjo T minus 7C, seveda s spodnjo mejo pri ~24.

Je pa za porabo oz. učinkovitost bolje, da klima čim manj hladi. 8-)

feryz ::

Yep, kot moja.
V škatlah v garaži se ima prav fajn in nič ne kuri.
Ampak jo bom šel danes razpakirati. Ker je res škoda da jo tam hudič jemlje in ne na zidu.

Btw, če delaš dostave in skočiš iz avta za minuto ali dve, ni nobenega šoka. Prekratka sprememba, da bi se pregrel.

Jaki gospodar, ki toliko stvari zna, da bognedaj da bi kdo od ta mladih poklical monterja in bi bilo dejansko zmontirano.

Verjetno bi se ferdotu zmesalo.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

feryz ::

Bogi, bogi, foušija, jebi ga. Mulca imata v Ljubljani v stanovanju klimo, ta je za domačo bajturo.

Sem se lotil, jutri bo hladila. Danes ne more, ker moram v štacuno po par koščkov.
Računam da bo strošek z montažo nekje 350 evrov. V resnici je seveda nič, ampak nekaj si moraš obračunati.
Ker delo je delo, ležanje na kavču pa ležanje na kavču. Se pravi, če ležiš, je strošek ure nič evrov, če namesto tega nekaj delaš, pa to stane ... nimam pojma, na tem forumu okrog 100 evrov na uro. Baje.
Kakorkoli, nekaj bom spet prišparal. Čeprav se tukajšnjim ultra kapitalistom zdi brez veze, da človek to sam počne. Namesto tega bi lahko milijone služil ta čas, drugi pa bi montirali pri meni.
Ampak jaz sem skromen človek. Malo po malo prišparam in se nabere za eno zafiro. Itak jo bo treba kmalu menjati, je že 2 leti in pol pri hiši.

PROTEINSKI ::

Čestitke za premik naprej. Pir, čips, kavč in TV ne bodo šli nikamor. Maš to. :)

simnov ::

xiaomi 3.7kw a to gre na vtičnico

Ne samo na vtičnico, se na podaljsek ce zelis.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

endelin ::

Morda se splača postati monter klimatskih naprav. Verjetno lahko računaš tudi 1000eur za montažo ob vročinskih valovih ko je nuja.:))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Furbo ::

simnov je izjavil:

xiaomi 3.7kw a to gre na vtičnico

Gre ja, ker tistih 3.7 daje ven, porablja pa nekajkrat manj.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
««
151 / 153
»»