Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima

Magic1 ::
Seveda je tudi zelo odvisno, kako imaš urejeno prezračevanje in senčenje. Če potrebuješ kontantno zračit in imaš okna/vrata konstantno odprata, potem je slika lahko drugačna, saj konstantno dovajaš topel in vlažen zrak. Senčenje oken pa sploh ima ogromen vpliv, saj ti nažiganje sonca čez oken lahko dovaja do 1kW toplote na kvadraten meter!
Magic

energetik ::
OutOfTheBox je izjavil:
Ti je že @Magic napisal kako je.Meni ni treba razlagat, imam 65m2 mansardo, pa je 3,5kW klima totalni overkill ne samo za mansardo, ampak za celo 135m2 bajto.
Verjamem. Zdej pa še povej kakšni so vaši vročinski vali oz. kakšne so zunanje temperature v špici sezone in potem bomo govorili naprej.
Sem v LJ kotlini in verjemi, da so tukaj vročinski valovi ubijalski, sploh glede vlage. Ampak kot rečeno, v izolirani masivni bajti načeloma to sploh nima veze, jaz od zunaj ne dobim skoraj nič. Odvesti moram le tisto, kar proizvedemo notri (toplota in vlaga). Tega pa je za za manj kot 800W konstantno.
Ker imam premočno, to rešujem tako, da imam stalno na quiet mode, kjer se ventilator komaj še vrti, potem spusti kompresor na nekje 180W moči, ampak v razmerah ko je zunaj npr. 25°C (zvečer) ima to COP za hlajenje komot 6+, kar še vedno pomeni hladilno moč 1kW. Meni bi moral kompresor na nekih 80W, da bi imel nekih 400W razvlaževanja, to bi bila idealka.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

darkolord ::
Ampak kar sem gledal, večinoma sploh ni razlike med 2,5 kW in 3,5 kW v minimalni moči ...Premočna? Saj inverterska klima lahko deluje z zmanjšano močjo...?Ja, poglej si kolikšna je ta zmanjšana moč. Redkokatera bo šla pod 1kW hladilne moči. Za našo bajto 135m2 je še 1kW preveč, ker se začne potem ohlajati pod 22°... termostat klime pa ima preveliko histrerezo. Meni bi najbolj prav prišla mala ~700W klima, ki bi ves čas delala in razvlaževala.

barakus ::
Sedaj ko je emundia propadla, katera bi bila zaupanja vredna trgovina za naročit Cooper & Hunter klimo z dostavo in brez montaže?

JohnyQ_ ::
Mal me bega kako zadeti lokacijo da bo potem prišla prav k bom dejansko montiral klimo.
Načeloma mora biti nekaj nižja kot je. Notranja enota.
Pa lahko bi se končala v "dozi" ki bo potem skrita za zunanjo enoto.
Načeloma mora biti nekaj nižja kot je. Notranja enota.
Pa lahko bi se končala v "dozi" ki bo potem skrita za zunanjo enoto.

Magic1 ::
Napelji si par cevi 50/70mm vertikalno od tal do podstrešja in si označi točno kje grejo. Nikoli ne veš kaj vse boš rabil nekoč kam speljat.
Magic

starfotr ::
A ima smisel dajati kako cev za kondenz na steno preden se dela fasada?
Splača se napeljat cev za kondenz kar v odtok preko sifona.
In ne pozabi na nosilec za klimo iz nerjaveče pločevine montirat pred fasado. Tako bo bolj estetsko in ne boš imel problema z rjo, ki bi tekla po fasadi ob uporabi klasičnih nosilcev.

easyrider3 ::
Kakor sem že omenil,da bom dal klimo pregledati ali ima dovolj plina v sebi saj ne deluje dobro so mi ta teden to tudi iz servisa klim storili.
V glavnem manjkalo je v njej plina 200 gramov ampak povedali so,da pri hlajenju klime se to niti ne bi poznalo kot problem sploh,ker zunajno in notranjo enoto loči samo stena a recimo za gretje tam pa se pozna manjkajoči plin pravijo. Sedaj klima res hladi kot včasih in ali je krivec bil manjkajoči plin ali pa se je poznalo to,da poprej klima sploh ni bila vakumirana in je z leti prišlo do tega. Sedaj moram eden dan probati še gretje klime in,da vidim ali bo povzročala vlago kakor poprej al je sedaj tako kot mora biti,da samo greje.
Kaj mislite a me je prišel ta servis pregleda in dofilanja plina drago ali je to normalna cena 166 Eur.
Kaj pravite za klimo PANASONIC Etherea Z25ZKE za ceno 1266 Eur z montažo vred ? https://www.biro.si/panasonic-klima-eth...
Nekako po podatkih je ta klima kar dobra med boljšimi in imam več kakor 10 prijateljev kateri imajo Panasonic klime nižjega ranga pa so vsi zadovoljni nimajo nobenih problemov zato me nekako zanima Panasonic.
V glavnem manjkalo je v njej plina 200 gramov ampak povedali so,da pri hlajenju klime se to niti ne bi poznalo kot problem sploh,ker zunajno in notranjo enoto loči samo stena a recimo za gretje tam pa se pozna manjkajoči plin pravijo. Sedaj klima res hladi kot včasih in ali je krivec bil manjkajoči plin ali pa se je poznalo to,da poprej klima sploh ni bila vakumirana in je z leti prišlo do tega. Sedaj moram eden dan probati še gretje klime in,da vidim ali bo povzročala vlago kakor poprej al je sedaj tako kot mora biti,da samo greje.
Kaj mislite a me je prišel ta servis pregleda in dofilanja plina drago ali je to normalna cena 166 Eur.
Kaj pravite za klimo PANASONIC Etherea Z25ZKE za ceno 1266 Eur z montažo vred ? https://www.biro.si/panasonic-klima-eth...
Nekako po podatkih je ta klima kar dobra med boljšimi in imam več kakor 10 prijateljev kateri imajo Panasonic klime nižjega ranga pa so vsi zadovoljni nimajo nobenih problemov zato me nekako zanima Panasonic.

OutOfTheBox je izjavil:
Katero klimo so ti polnili? Koliko časa jo imaš?
MITSUBISHI MSZ-GE25VA imam pa jo od leta 2012 ali 2013.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://www.mitsubishitech.co.uk/Data/M-...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: easyrider3 ()

easyrider3 je izjavil:
Kakor sem že omenil,da bom dal klimo pregledati ali ima dovolj plina v sebi saj ne deluje dobro so mi ta teden to tudi iz servisa klim storili.Ali so ti našli mesto puščanja in ga popravili? Klima je popolnoma hermetično zaprt sistem in nima kaj puščat, ni to avto klima z dihtungami in oringi. Če je manjkal plin, bi morali napako najti in odpraviti. Sicer te čez X mesecev/let spet čaka servis.
vires in numeris

tony1 ::
Hišna klima nima gumijastih cevi, in v teoriji ne sme puščati, cevi hišne klime so kovinske in niso porozne.
Tudi cena ni preveč ugodna, nekaj pač prinese inflacija in to, da je serviser moral priti na teren. Ampak, če so problem rešili, in tudi čez nekaj let (prej itak ne boš mogel vedeti) ne bo puščanja plina, je še kar OK.
Tudi cena ni preveč ugodna, nekaj pač prinese inflacija in to, da je serviser moral priti na teren. Ampak, če so problem rešili, in tudi čez nekaj let (prej itak ne boš mogel vedeti) ne bo puščanja plina, je še kar OK.

Pri avtu deluje čisto normalno,ko imaš na avtomatsko pri hišni ko daš na avtomatsko je pa vse zajebano vsaj pri tej Mitsubishi je tako in tudi vsi serviserji so mi že takrat povedali,da moram imeti na hlajenje nastavljeno saj drugače senzorji si totalno zmešani in enkrat toplo piha drugič mrzlo.
Zakaj pri avtomobilu vse nor akno deluje zakaj pri hišni ne more biti na avtomatsko nastavljeno
energetik@
Mogoče zaradi ne vakumiranja je manj plina bilo notri in pa vsak serviser mi je rekel,da z leti plin upade v sistemu. Itak bom videl koliko časa bo delovala itak pa bo jo treba menjati in manjšo kupiti 2.kW ali še manjšo če obstaja
Zakaj pri avtomobilu vse nor akno deluje zakaj pri hišni ne more biti na avtomatsko nastavljeno
energetik@
Mogoče zaradi ne vakumiranja je manj plina bilo notri in pa vsak serviser mi je rekel,da z leti plin upade v sistemu. Itak bom videl koliko časa bo delovala itak pa bo jo treba menjati in manjšo kupiti 2.kW ali še manjšo če obstaja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: easyrider3 ()

lonewolf_ ::
easyrider3 je izjavil:
Kakor sem že omenil,da bom dal klimo pregledati ali ima dovolj plina v sebi saj ne deluje dobro so mi ta teden to tudi iz servisa klim storili.
Gretje bi moral sprobati še ko je bil serviser tam. A čisti pa sta notranja in zunanja ali sta zabasane z prahom itd? Lahko imaš plina kolikor češ notri, če ni odvzema dela bistveno slabše, ampak bi se kompresor ugašal, pregegreval, bil glasen itd.
Napiši jim za reklamacijo servisa, če ti niso odpravili problema pri takem računu.
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

thundercat ::
Ima kdo kako priporočilo za Split varjanto, v dveh nadstropjih, Mid Range, hlajenje 1 mesec na leto, v vsakem nadstropju cca 40m2? Katero vzet in koliko naj pričakujem z montažo cca?
Thundercat

Kaj pa je glavna razlika med avtom in hišno klimo?Kot rečeno ima avto vmes gumi cevi, spoji so narejeni z gumi tesnili, os kompresorja je tesnjena z gumi tesnili. Vse to se stara in je pričakovano da počasi spušča.
Hišna klima NIMA nobenega gumi tesnila, vse je hard lot in pa konus spoj baker na baker, kompresor je hermetično zaprt v jekleno posodo. Če je korektno narejeno ob montaži in v tovarni, nima kaj spuščat niti po 15 letih.
easyrider3 je izjavil:
Pri avtu deluje čisto normalno,ko imaš na avtomatsko pri hišni ko daš na avtomatsko je pa vse zajebano vsaj pri tej Mitsubishi je tako in tudi vsi serviserji so mi že takrat povedali,da moram imeti na hlajenje nastavljeno saj drugače senzorji si totalno zmešani in enkrat toplo piha drugič mrzlo.Serviser te nateguje, ker se mu ne da nafilat z dušikom in najti mesta puščanja.
energetik@
Kakšni zmešani senzorji, to nima veze s plinom. Če so zmešani, uveljavljal garancijo ali pa nabavi drugo, ki ne bo imela takih problemov.
Samo za info - pri naših doma je zmontirana stara on/off Panasonic, nekje 20 let. Še vedno deluje brezhibno, brez vsakega servisa, razen DIY pucanja kondenzatorja in evaporatorja z navadno milnico in vodo.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…

lonewolf_ ::
thundercat je izjavil:
Ima kdo kako priporočilo za Split varjanto, v dveh nadstropjih, Mid Range, hlajenje 1 mesec na leto, v vsakem nadstropju cca 40m2? Katero vzet in koliko naj pričakujem z montažo cca?
Jaz drugega kot Gree ne bi gledal, razen, če misliš tam 2k+€
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz

Opkow ::

Za tiste, ki nimate možnosti za montažo split klime, lahko zdaj dobite v Ljubljanskem Bauhausu v BTCju prenosno split klimo.
https://www.bauhaus.si/klimatske-naprav...

krefi ::
Imam tole https://haloklima.si/izdelek/klimatska-... klimo pa.me zanima kje se dobi wifi modul?
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s

endelin ::
Zakaj se junija ko je sezona lotite ubadat s klimo?
a prej ni bilo časa, je tudi mojstre verjetno lažje dobit

kixs ::
Za mene je sezona navadno nekje sredi julija, ko se notranjost hise segreje nad 24stC. Pri 25stC bi klima pocasi ze pasala. Potem je obicajno kaksna 2 tedna med 25 in 26stC, ko bi klima res pasala, ampak pride ze konec poletja. Tako je zdaj ze kaksnih 5-6 let in klime se kar nisem nabavil. Ampak zdaj pa resno gledam kaj nabaviti

ZveeZ ::
Za mene je sezona navadno nekje sredi julija, ko se notranjost hise segreje nad 24stC. Pri 25stC bi klima pocasi ze pasala. Potem je obicajno kaksna 2 tedna med 25 in 26stC, ko bi klima res pasala, ampak pride ze konec poletja. Tako je zdaj ze kaksnih 5-6 let in klime se kar nisem nabavil. Ampak zdaj pa resno gledam kaj nabaviti![]()
Gledat moras kdaj se zacne sezona monterjem:)
Mi ze pridno hladimo oz razvlazujemo in bo tako do cca konca septembra;)
Pol pa menjava treh klim s kvalitetno (lastno) montazo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()

kixs ::
Ce je cakalna doba 3-5 tednov, potem je za mene OK. Ce bi jo moral imeti pa jutri, potem sem pa en mesec prepozen.

predi ::
Sem že mislil enkrat prej vprašat.. Nekam dosti vas ima certifikat za ravnanje s plini v klimatskih napravah, da lahko montirate klime v lastni režiji. Prodajalci vam klimatskih naprav sploh ne bi smeli prodati, če ni zagotovljena profesionalna montaža (čeprav gre za šalabajzerje v resnici). Vem sicer za en primer, ko je nekdo res naredil ta izpit, da je lahko potem sam izvedel montažo, ampak, a je med vami res toliko takšnih?

Nihče tu ni monter. Tudi vakuumske črpalke nimajo. Še orodje so si kupili na temuju, ker nimajo 200 eur za montažo.

Nihče tu ni monter. Tudi vakuumske črpalke nimajo. Še orodje so si kupili na temuju, ker nimajo 200 eur za montažo.
Kar na pamet, a?;)
Vecina profesionalnih monterjev pa crpalke sploh ne uporablja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()

Nihče tu ni monter. Tudi vakuumske črpalke nimajo. Še orodje so si kupili na temuju, ker nimajo 200 eur za montažo.Daj ne nabijaj. Monterjem, ki so meni zmontirali, ne bi dal izpita za pline niti od daleč.
Ne gre, da ne bi imeli za montažo, ampak da so monterji taki šalabajzerji, da jim ni mogoče zaupat. Večina niti vakumirke ne uporablja.
Sem že mislil enkrat prej vprašat.. Nekam dosti vas ima certifikat za ravnanje s plini v klimatskih napravah, da lahko montirate klime v lastni režiji. Prodajalci vam klimatskih naprav sploh ne bi smeli prodati, če ni zagotovljena profesionalna montaža (čeprav gre za šalabajzerje v resnici). Vem sicer za en primer, ko je nekdo res naredil ta izpit, da je lahko potem sam izvedel montažo, ampak, a je med vami res toliko takšnih?V Baubau si naložiš split klimo na voziček in greš na samopostrežno blagajno. Si ziher, da ne smejo prodati? Sicer pa je seznam monterjev z izpitom javen. Ob nakupu navedeš monterja, če je potrebno. Nihče te ne more prisiliti, da ga potem res pokličeš za montažo.

vires in numeris
Zgodovina sprememb…

Sem že mislil enkrat prej vprašat.. Nekam dosti vas ima certifikat za ravnanje s plini v klimatskih napravah, da lahko montirate klime v lastni režiji. Prodajalci vam klimatskih naprav sploh ne bi smeli prodati, če ni zagotovljena profesionalna montaža (čeprav gre za šalabajzerje v resnici). Vem sicer za en primer, ko je nekdo res naredil ta izpit, da je lahko potem sam izvedel montažo, ampak, a je med vami res toliko takšnih?
Mogoce bi slo skozi, ce pri nakupu v spletni trgovini navedes podatke kakega spja, ki se ukvarja z montazo, naslov dostave pa das svoj:)
Ali pa v fizicni trgovini zahtevas racun na firmo. Dvomim, da bi te povprasali, ce imas s seboj licenco.

Za mene je sezona navadno nekje sredi julija, ko se notranjost hise segreje nad 24stC. Pri 25stC bi klima pocasi ze pasala. Potem je obicajno kaksna 2 tedna med 25 in 26stC, ko bi klima res pasala, ampak pride ze konec poletja. Tako je zdaj ze kaksnih 5-6 let in klime se kar nisem nabavil. Ampak zdaj pa resno gledam kaj nabavitiTo si ti, jaz pa zašvicam, ko gre v bajti preko 23° in se vlaga začne nezadržno dvigovati preko 60%, kljub nočnemu zračenju. Zato mi klima že par dni laufa na razvlaževanju. To me stane nekje 40 centov na dan. Bo kar ostala tako do septembra.![]()
vires in numeris

mihor ::
Ne gre, da ne bi imeli za montažo, ampak da so monterji taki šalabajzerji, da jim ni mogoče zaupat. Večina niti vakumirke ne uporablja.
No meni so eni lepo zvakumirali in zmontirali, pa potem pozabili napolnit s plinom. :) So morali ponovno prit plin noter dat. Roko na srce je bilo razen tega kar solidno narejeno. Je pa res, da človek sam sebi še najbolje naredi.

To bi lahko naredil sam, ker bi moral samo odviti 2 imbusa pri zunanji kišti. Plin je že v zunanji enoti pripravljen in če je bil sistem zvakumiran, drugega ni potrebno naredit. Je pa šalabajzerstvo to, da niso zagnali klime in preverili, če normalno deluje. Sicer to "majstri" ponavadi naredijo tako, da z roko pošlatajo, če piha hladno, pa vendar.Ne gre, da ne bi imeli za montažo, ampak da so monterji taki šalabajzerji, da jim ni mogoče zaupat. Večina niti vakumirke ne uporablja.
No meni so eni lepo zvakumirali in zmontirali, pa potem pozabili napolnit s plinom. :) So morali ponovno prit plin noter dat. Roko na srce je bilo razen tega kar solidno narejeno. Je pa res, da človek sam sebi še najbolje naredi.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…

MadMax ::
To bi lahko naredil sam, ker bi moral samo odviti 2 imbusa pri zunanji kišti. Plin je že v zunanji enoti pripravljen in če je bil sistem zvakumiran, drugega ni potrebno naredit. Je pa šalabajzerstvo to, da niso zagnali klime in preverili, če normalno deluje. Sicer to "majstri" ponavadi naredijo tako, da z roko pošlatajo, če piha hladno, pa vendar.Ne gre, da ne bi imeli za montažo, ampak da so monterji taki šalabajzerji, da jim ni mogoče zaupat. Večina niti vakumirke ne uporablja.
Če je zadeva zvakumirana in plin ne spuščen iz zunanje enote, potem dejansko ni zvakumirano.
Hint: odklop priključka vakumirke.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zna bit, da imaš prav. Čez schrader ventil bi vakuum verjetno not potegnil zrak.
vires in numeris

MadMax ::
Saj ne da bi vakuum povlekel vzmet.
Priključka pač ne moreš odklopit v trenutku, brez da ti vmes povleče zrak v sistem... Koliko, to je sicer diskutabilno, enako je pa tudi prepihovanje namesto vakumiranja.
Pač ni najboljša možna/edina pravilna izvedba.
Priključka pač ne moreš odklopit v trenutku, brez da ti vmes povleče zrak v sistem... Koliko, to je sicer diskutabilno, enako je pa tudi prepihovanje namesto vakumiranja.
Pač ni najboljša možna/edina pravilna izvedba.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

predi ::
V Baubau si naložiš split klimo na voziček in greš na samopostrežno blagajno. Si ziher, da ne smejo prodati? Sicer pa je seznam monterjev z izpitom javen. Ob nakupu navedeš monterja, če je potrebno. Nihče te ne more prisiliti, da ga potem res pokličeš za montažo.Če je plin v napravi kateri izmed F-plinov ali ozonu škodljivih snovi, potem da, ne bi ti je smeli prodati kar tako, v kolikor seveda prav berem in sem bil pravilno obveščen.![]()
https://www.gov.si/teme/ozonu-skodljive...
S tem povezana Uredba: https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=URE..., verjetno njen 39. člen (1), točka 14. in 15.
(1) Z globo od 4.000 do 30.000 eurov se kaznuje pravna oseba, ki daje na trg fluorirane toplogredne pline za nameščanje, servisiranje, vzdrževanje ali opremo, ki vsebuje fluorirane toplogredne pline ali za svoje delovanje potrebuje te pline, če:EU Uredbo v citiranem besedilu zgoraj je sicer nadomestila druga, ki vsebuje podobno besedilo.
...
14. proda opremo, ki ni hermetično zaprta in je napolnjena s fluoriranimi toplogrednimi plini, končnemu uporabniku brez dokaza, da jo bo namestilo pooblaščeno podjetje ali serviser v skladu s petim odstavkom 11. člena Uredbe 517/2014/EU;
15. ne hrani dokaza o prodaji opreme, ki ni hermetično zaprta v skladu z 8. členom te uredbe;
...
Recimo, v moji klimi naj bi bil R32 plin, torej HFC-32 (fluorirani ogljikovodiki, difluorometan), ki je eden izmed plinov za katerega Uredba velja (je v Prilogi 1 na linku zgoraj). Poleg tega ne more biti hermetično zaprta, saj mora plin nekako priti v cevi, ki se montirajo ločeno. Mogoče ti lahko na lepe oči prodajo prenosno klimo, ki je morda res popolnoma zaprt krog.
(9) „hermetično zaprta oprema“ pomeni opremo, pri kateri so vsi njeni sestavni deli, ki vsebujejo fluoriran toplogredni plin, med postopkom proizvodnje v prostorih proizvajalca neprepustno zaprti z uporabo varjenja, spajkanja ali podobne metode trajnega spajanja, kar lahko vključuje zaprte ali zaščitene točke dostopa za omogočanje ustreznega popravila ali odstranitve, in katere spoji imajo testirano stopnjo uhajanja plina manj kot 3 grame na leto pod tlakom najmanj četrtino maksimalno dovoljenega tlaka;
https://eur-lex.europa.eu/legal-content...
Ali se to v praksi preverja pa je druga zgodba.

p1nky ::
Živjo, vidim, da se kar spoznate na klime, zato me zanima, če bi mi znali svetovati.
Rabim klimo za občasno hlajenje, takrat ko je res prevroče predolgo, tako da se bo vklapljala le po potrebi (sicer ne maram klime in imam rada vročino, samo včasih bi bilo dobro tudi shladiti stanovanje - na kakšnih 27 ali 28 stopinj bi bilo super :)).
Stanovanje ima nekaj več kot 60m2, vendar bo klima v ne velikem prostoru, ki se preko vrat povezuje s še dvema, tako da bo dejanski prostor za hlajenje manjši. Rada bi klimo tako za gretje kot hlajenje, in da ne piha premočno, da zmrzneš, vendar ne spet premalo, če bi npr želela na hitro vsaj malo ohladiti stanovanje.
Hvala za morebitne predloge :)
Rabim klimo za občasno hlajenje, takrat ko je res prevroče predolgo, tako da se bo vklapljala le po potrebi (sicer ne maram klime in imam rada vročino, samo včasih bi bilo dobro tudi shladiti stanovanje - na kakšnih 27 ali 28 stopinj bi bilo super :)).
Stanovanje ima nekaj več kot 60m2, vendar bo klima v ne velikem prostoru, ki se preko vrat povezuje s še dvema, tako da bo dejanski prostor za hlajenje manjši. Rada bi klimo tako za gretje kot hlajenje, in da ne piha premočno, da zmrzneš, vendar ne spet premalo, če bi npr želela na hitro vsaj malo ohladiti stanovanje.
Hvala za morebitne predloge :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: p1nky ()

joez7 ::
Odloč se, kaj je prednost - hlajenje ali gretje. (je konstrukcijska izpeljanka)
Ta ko ma prednost hlajenje - dobro hladi in povprečno greje. SEER večji kot 6 in SCOP ~4
Ta ki ma prednost gretja - dobro greje in povprečno hladi. SEER ~4 in SCOP večji kot 5.(nordic variante +grelec v zunanji enoti).
Men je blo izhodišče cena in hlajenje. Take maš od 350€ dalje + material za montažo ~150€ in montaža ~ 200€ (tle je odvisno kam pride zunaja enota - potreba po dvigalu + 100€).
Ni pa problem dast 1500€ za klimo.
Trenutno so v akciji OLIMPIJA NEYA S4 E 12C ~350€ - 3.5kW. Nič posebnega, sam zadost za tiste najbolj vroče dneve.
Maš pa malo morje modelov, Gree, Panasonic, Micke, ..... ......
Mal zamujaš, zdejle je že težko dobit monterja - konec septembra pa jih je polno. Tudi v trgovini septembra dobiš kak popust.
Ta ko ma prednost hlajenje - dobro hladi in povprečno greje. SEER večji kot 6 in SCOP ~4
Ta ki ma prednost gretja - dobro greje in povprečno hladi. SEER ~4 in SCOP večji kot 5.(nordic variante +grelec v zunanji enoti).
Men je blo izhodišče cena in hlajenje. Take maš od 350€ dalje + material za montažo ~150€ in montaža ~ 200€ (tle je odvisno kam pride zunaja enota - potreba po dvigalu + 100€).
Ni pa problem dast 1500€ za klimo.
Trenutno so v akciji OLIMPIJA NEYA S4 E 12C ~350€ - 3.5kW. Nič posebnega, sam zadost za tiste najbolj vroče dneve.
Maš pa malo morje modelov, Gree, Panasonic, Micke, ..... ......
Mal zamujaš, zdejle je že težko dobit monterja - konec septembra pa jih je polno. Tudi v trgovini septembra dobiš kak popust.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

mihor ::
To bi lahko naredil sam, ker bi moral samo odviti 2 imbusa pri zunanji kišti. Plin je že v zunanji enoti pripravljen in če je bil sistem zvakumiran, drugega ni potrebno naredit. Je pa šalabajzerstvo to, da niso zagnali klime in preverili, če normalno deluje. Sicer to "majstri" ponavadi naredijo tako, da z roko pošlatajo, če piha hladno, pa vendar.
Ne vem, oni so meli s sabo neko jeklenko in še nek manometer ali nekaj podobnega. :)

Kar na pamet, a?;)
Vecina profesionalnih monterjev pa crpalke sploh ne uporablja.
Ti pa kar enačiš profiče s šalabajzerji, a?
Recimo, da se lotiš sam montirat. Torej v lajfu zmontiraš 1 - 3 klime za hišo. In morda čez desetletje ali 2 ponoviš vajo. Torej recimo zmontiraš 6 klim v lajfu. In še kar meniš, da boš naredil bolje od nekoga, ki to dela vsak dan? Profič postaneš, če neko stvar delaš vsaj 10k ur. To je pa kar leta in leta drila, ne pa da boš zmontiral klimo ali 2 in boš naredil kar apriori bolje. Kaj točno boš naredil bolje? Dal bolj v vaservago? Lepše napeljal kabel in cevi? Bolje vakuumiral? Bolje napreljal odtok?

Če je plin v napravi kateri izmed F-plinov ali ozonu škodljivih snovi, potem da, ne bi ti je smeli prodati kar tako, v kolikor seveda prav berem in sem bil pravilno obveščen.Za take in podobne birokratske izume mi dol visi. Če mi ne bodo tega prodali tu, bom pa naročil pri kitajcu.
https://www.gov.si/teme/ozonu-skodljive...
So bolj papeški od papeža, samo da EU komisar zakurbla svojo jahto za 1 min spusti več CO2 v luft kot je ekvivalent R32 od moje klime, ČE bi zafrknil in vse izpustil v luft. Hkrati pa to lahko naredi šalabajzer z narejeno OŠ in certifikatom. Bo njegov izpust birokratsko požegnan.
Recimo, da se lotiš sam montirat. Torej v lajfu zmontiraš 1 - 3 klime za hišo. In morda čez desetletje ali 2 ponoviš vajo. Torej recimo zmontiraš 6 klim v lajfu. In še kar meniš, da boš naredil bolje od nekoga, ki to dela vsak dan? Profič postaneš, če neko stvar delaš vsaj 10k ur. To je pa kar leta in leta drila, ne pa da boš zmontiral klimo ali 2 in boš naredil kar apriori bolje. Kaj točno boš naredil bolje? Dal bolj v vaservago? Lepše napeljal kabel in cevi? Bolje vakuumiral? Bolje napreljal odtok?Ja, za vse to kar si napisal, bi osebno naredil bolje kot moji monterji. Sem stal zraven in se držal za glavo. Ampak je bila že plačana montaža, pa sem ju pustil, da končata. Če bi hotela zagnati brez vakumirke, bi ju pa direkt domov poslal.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…