Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima

energetik ::
Živjo, vidim, da se kar spoznate na klime, zato me zanima, če bi mi znali svetovati.Joj, ti se moraš najprej izjasnit, kaj sploh hočeš. Imaš rada vročino, hkrati bi tudi shladila. Na 28°?
Rabim klimo za občasno hlajenje, takrat ko je res prevroče predolgo, tako da se bo vklapljala le po potrebi (sicer ne maram klime in imam rada vročino, samo včasih bi bilo dobro tudi shladiti stanovanje - na kakšnih 27 ali 28 stopinj bi bilo super :)).
Stanovanje ima nekaj več kot 60m2, vendar bo klima v ne velikem prostoru, ki se preko vrat povezuje s še dvema, tako da bo dejanski prostor za hlajenje manjši. Rada bi klimo tako za gretje kot hlajenje, in da ne piha premočno, da zmrzneš, vendar ne spet premalo, če bi npr želela na hitro vsaj malo ohladiti stanovanje.
Hvala za morebitne predloge :)

Meni bi se pri 28° glih utrgal.
Za tvoje odgovore lahko komot vprašaš tudi AI. Sicer pa verjetno ne boš sfalila, če naročiš Gree Pular ECO 3,2kW z montažo. Problem je le, ker boš verjetno čakala 100 let na montažo.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

mihor ::
Recimo, da se lotiš sam montirat. Torej v lajfu zmontiraš 1 - 3 klime za hišo. In morda čez desetletje ali 2 ponoviš vajo. Torej recimo zmontiraš 6 klim v lajfu. In še kar meniš, da boš naredil bolje od nekoga, ki to dela vsak dan? Profič postaneš, če neko stvar delaš vsaj 10k ur. To je pa kar leta in leta drila, ne pa da boš zmontiral klimo ali 2 in boš naredil kar apriori bolje. Kaj točno boš naredil bolje? Dal bolj v vaservago? Lepše napeljal kabel in cevi? Bolje vakuumiral? Bolje napreljal odtok?
No daj, to zdaj govoriš kot da je montiranje klim nek rocket science. Sicer pa ja, zase se bistveno bolj potrudiš dat v vaservago, ker monter to gleda (ponavadi) 1x v lajfu, ti pa potem vsak dan in če je vse krivo, te žre vsak dan posebej. Glede vakuumiranja ne vem, nisem stručko, se mi pa zdi, da pač ali narediš prav ali pa ne. Pri odtoku pa se je že treba malo bolj potrudit, da je v redu narejeno. Nenazadnje tudi vrtanje luknje v steno za konzolo se lahko naredi na lepo ali pa pač na grdo, če se ne izmeri pravilno 2x, 3x, preden se greš detla na napačni lokaciji. Pa kable je tudi dobro lepše pospravit, če želiš imet ugođaj. Če kaj, bodo monterji znali dosti hitreje kot ti narest, ker so dosti različnih problemov že 100x reševali. Pa če gre kaj narobe v toku garancije, se bodo pač oni s tem jebali, ne pa ti. No, pa orodje imajo ponavadi boljše, ker ga boljšega tudi rabijo. Roba s temuja je v redu za par jobov, kaj več pa niti ne. Tu se pa prednosti nekako končajo.

Točno tako. Tudi odtok po fasadi navdol gledam zdaj po 1 letu, že odstopa od fasade. Kako sem popravljal elektro priklop na notranji enoti, sem pa že pisal.
Tudi vakumiranje - ko sem nabavil vakumirko, sem prvič zvakumiral avto-klimo, tako kot se zagre. Pa sem imel zadevo prvič v rokah. Vem pa v piko, kako toplotne črpalke delujejo in kakšni so postopki.
Tudi vakumiranje - ko sem nabavil vakumirko, sem prvič zvakumiral avto-klimo, tako kot se zagre. Pa sem imel zadevo prvič v rokah. Vem pa v piko, kako toplotne črpalke delujejo in kakšni so postopki.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…

easyrider3 ::
Za shladiti kdaj pa kdaj prostor na 27-28 stopinj ti je sedaj sigurno najbolje kupiti kar prenosno klimo saj ne rabiš nobene montaže.
Nekako mene pa zanima tudi multisplit klima katere imajo 3 notranji enoti z močjo 2.5kW hlajenja in zunajno enoto z močjo hlajenja 6.1 kW a potem,če so vse vključene in dosežejo določeno temperaturo in obratujejo na najnižji moči kakšna bi bila takrat poraba elektrike??
A je potem na tak način poraba elektrike manjša kakor s tremi split klimami?
Recimo Cooper&Hunter je že ena takšnih za dobrih 1.500 Eur https://esvet.com/izdelek/cooperhunter-...
Nekako mene pa zanima tudi multisplit klima katere imajo 3 notranji enoti z močjo 2.5kW hlajenja in zunajno enoto z močjo hlajenja 6.1 kW a potem,če so vse vključene in dosežejo določeno temperaturo in obratujejo na najnižji moči kakšna bi bila takrat poraba elektrike??
A je potem na tak način poraba elektrike manjša kakor s tremi split klimami?
Recimo Cooper&Hunter je že ena takšnih za dobrih 1.500 Eur https://esvet.com/izdelek/cooperhunter-...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: easyrider3 ()

Furbo ::
Jaz že na polno razvlažujem in hladim![]()
Zdaj se že ljudje hvalite s tem, da nimate izolirane objekte?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Nekateri res nimamo izolirana stanovanja-hiše samo siporeks 25cm in omet od znotraj pa od kar so plastična okna je problem vedno poprej z vlago kakor z vročino.

joez7 ::
Klub temu, da je hiša izolirana (~40l objekt) je poleti glavni problem vlaga. To reši samo klima.
Razni prezračevalni sistemi so super pozimi, jeseni in spomladi, poleti pa nabijajo vlago.
Razni prezračevalni sistemi so super pozimi, jeseni in spomladi, poleti pa nabijajo vlago.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

OutOfTheBox ::
Nihče tu ni monter. Tudi vakuumske črpalke nimajo. Še orodje so si kupili na temuju, ker nimajo 200 eur za montažo.
Kar na pamet, a?;)
Vecina profesionalnih monterjev pa crpalke sploh ne uporablja.
Ti pa kar enačiš profiče s šalabajzerji, a?
Ne gre, da ne bi imeli za montažo, ampak da so monterji taki šalabajzerji, da jim ni mogoče zaupat. Večina niti vakumirke ne uporablja.
No meni so eni lepo zvakumirali in zmontirali, pa potem pozabili napolnit s plinom. :) So morali ponovno prit plin noter dat. Roko na srce je bilo razen tega kar solidno narejeno. Je pa res, da človek sam sebi še najbolje naredi.
Recimo, da se lotiš sam montirat. Torej v lajfu zmontiraš 1 - 3 klime za hišo. In morda čez desetletje ali 2 ponoviš vajo. Torej recimo zmontiraš 6 klim v lajfu. In še kar meniš, da boš naredil bolje od nekoga, ki to dela vsak dan? Profič postaneš, če neko stvar delaš vsaj 10k ur. To je pa kar leta in leta drila, ne pa da boš zmontiral klimo ali 2 in boš naredil kar apriori bolje. Kaj točno boš naredil bolje? Dal bolj v vaservago? Lepše napeljal kabel in cevi? Bolje vakuumiral? Bolje napreljal odtok?
Kadar veš postopek in to nekajkrat ponoviš, ni neka grozna znanost montirat klimo tudi če imaš 2 levi roki. Postopek je na koncu vedno isti. Tisti ki montira klimo vsak dan, ne odkriva tople vode, ampak kako zadevo čim bolj časovno efektivno izpeljat , kjer ohrani kvaliteto dela. Na žalost se monterjem dostkrat toliko poveča delo (montirat nerealno število klim v dnevu), da presega njihove zmožnosti, zato velikokrat naredijo delo na pol.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

ZveeZ ::
OutOfTheBox je izjavil:
Kadar veš postopek in to nekajkrat ponoviš, ni neka grozna znanost montirat klimo tudi če imaš 2 levi roki. Postopek je na koncu vedno isti. Tisti ki montira klimo vsak dan, ne odkriva tople vode, ampak kako zadevo čim bolj časovno efektivno izpeljat , kjer ohrani kvaliteto dela. Na žalost se monterjem dostkrat toliko poveča delo (montirat nerealno število klim v dnevu), da presega njihove zmožnosti, zato velikokrat naredijo delo na pol.
In najvec casa se prispara ce se ne zvakuumira.

Sploh ni res. Za priklop vakumirke rabiš glih 2 minuti. Medtem, ko pumpa, lahko priklapljaš štromarijo zunaj in notri, zaključuješ nadometni kanal, napeljuješ odvod kondenza zunaj - vse to traja vsaj 15-30min in to je dovolj, da je zvakumirano tačas. Samo ne da se jim, ali pa niso zorganizirani.OutOfTheBox je izjavil:
vires in numeris

darkolord ::
Recimo, da se lotiš sam montirat. Torej v lajfu zmontiraš 1 - 3 klime za hišo. In morda čez desetletje ali 2 ponoviš vajo. Torej recimo zmontiraš 6 klim v lajfu. In še kar meniš, da boš naredil bolje od nekoga, ki to dela vsak dan? Profič postaneš, če neko stvar delaš vsaj 10k ur. To je pa kar leta in leta drila, ne pa da boš zmontiral klimo ali 2 in boš naredil kar apriori bolje. Kaj točno boš naredil bolje? Dal bolj v vaservago? Lepše napeljal kabel in cevi? Bolje vakuumiral? Bolje napreljal odtok?Takšne enostavne stvari, kot je montaža klime, profiči naredijo predvsem mnogo hitreje, bolje pa zelo redkokdaj. Spoje (pertlanje in zategovanje) naredijo na uč; zanje je vseeno hitreje, če pridejo naknadno popraviti slab spoj, kot če vsakega posebej pomerijo in zategnejo z momentnim ključem. Ali pa vakuumiranje, kdo bo čakal 30 minut za vsako klimo? Minuta, dve in čao. Profič mi je rekel "boli mene kurac kaj piše v navodilih, jaz bom naredil tako kot delam že 25 let"

Sploh ni res. Za priklop vakumirke rabiš glih 2 minuti. Medtem, ko pumpa, lahko priklapljaš štromarijo zunaj in notri, zaključuješ nadometni kanal, napeljuješ odvod kondenza zunaj - vse to traja vsaj 15-30min in to je dovolj, da je zvakumirano tačas. Samo ne da se jim, ali pa niso zorganizirani.OutOfTheBox je izjavil:
Prej je organizacija problem, kakor lenoba. Npr vecinoma montirajo klimo v teamu. Eden se loti notranje enote, drugi zunanje (ko so napeljave resene).
Dejansko enkrat ko so obe enoti priklopljeni klimo zazenejo, da vidijo ce dela. Medtem uredijo odtok kondenza iz zunanje enote (ce je potrebno). Realno jim to vzame par minutk. Ce bi se vakuumirali, bi jim sigurno vzelo extra 15min+. Pri 5-6 montazah dnevno lahko to pomeni ena montaza (200€ neto) manj.

Torej sem jaz dobil orto šalabajzerje, ker meni so single split klimo montirali kar 2 dni, 2x po 5h. So pa zvakumirali. Največ težav jim je delal nadometni kanal in sama fizična montaža notranje enote, čeprav je bilo vse dostopno na do 2m višine
Dejansko enkrat ko so obe enoti priklopljeni klimo zazenejo, da vidijo ce dela. Medtem uredijo odtok kondenza iz zunanje enote (ce je potrebno). Realno jim to vzame par minutk. Ce bi se vakuumirali, bi jim sigurno vzelo extra 15min+. Pri 5-6 montazah dnevno lahko to pomeni ena montaza (200EUR neto) manj.

vires in numeris
Zgodovina sprememb…

Torej sem jaz dobil orto šalabajzerje, ker meni so single split klimo montirali kar 2 dni, 2x po 5h.
Dejansko enkrat ko so obe enoti priklopljeni klimo zazenejo, da vidijo ce dela. Medtem uredijo odtok kondenza iz zunanje enote (ce je potrebno). Realno jim to vzame par minutk. Ce bi se vakuumirali, bi jim sigurno vzelo extra 15min+. Pri 5-6 montazah dnevno lahko to pomeni ena montaza (200EUR neto) manj.
Ce je montaza kvalitetna svaka cast monterju za predanost.
Drugace pa, sem jaz porabil manj casa za montazo trojcka (prvic v zivljenju). Po 3h letih in 11 mesecih se vedno deluje bp.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()

Ni bila predanost, ampak neorganiziranost. Prej sta pol noči montirala neke plinske peči na eni firmi in prišla sfu.. k meni. In to 2x. Pa je zmanjkalo kabla. Pa vogalnik za kanal. Take fore.Torej sem jaz dobil orto šalabajzerje, ker meni so single split klimo montirali kar 2 dni, 2x po 5h.
Ce je montaza kvalitetna svaka cast monterju za predanost.
Drugace pa, sem jaz porabil manj casa za montazo trojcka (prvic v zivljenju). Po 3h letih in 11 mesecih se vedno deluje bp.
vires in numeris

Ni bila predanost, ampak neorganiziranost. Prej sta pol noči montirala neke plinske peči na eni firmi in prišla sfu.. k meni. In to 2x. Pa je zmanjkalo kabla. Pa vogalnik za kanal. Take fore.
Uh, to sta pa delala z minusom :) Toliko casa za eno montazo.
Mene res moti, da je tezko oz skoraj nemogoce dobiti kvalitetnega monterja.
Po poletju morem menjat enega od trojckov (tisti, ki je bil montiran s strani "profijev") pa res nimam volje.
Bi raje placal monterja tudi 50% vec samo da bi mi naredil kot se zagre. Ampak tudi če maham z denarjem ni nujno, da ne bom dobil le dragega šalabajzerja.

boolsheat ::
Mnenja glede te klime?
https://gree.si/klimatske-naprave/stens...
https://www.klimashop.si/artikli-katego...
Hlajenje tja do 50m2, gledam 2.7kW izvedbo, cena pa nekje med 800/900eur z montažo.
Hlajenje tja do 50m2, gledam 2.7kW izvedbo, cena pa nekje med 800/900eur z montažo.

aborko ::
Tole on/off sem 15 let nazaj zmontiral, sicer še priblizno hladi, ampak se mi zdi da ji manjka plina, verjetno zato tile termalni pasovi na zunanji enoti?
https://ibb.co/twj3FDRq
https://ibb.co/4Z6qNyVY
https://ibb.co/JWy3BYw5
https://ibb.co/twj3FDRq
https://ibb.co/4Z6qNyVY
https://ibb.co/JWy3BYw5

Mnenja glede te klime?
Airy bo boljša opcija, ker ima očitno boljšo podporo za nadzor vlage:
Cena je malenkost višja sicer.

Ganon ::
Mnenja glede te klime?
Stegni se do airy, ne bo ti žal.

p1nky ::
Hvala za predloge, si bom ogledala. Vem, da sem pozna, samo iz različnih razlogov prej nekako ni šlo.
V najhujši vročini je lahko tudi čez 30 v stanovanju, pa tudi ponoči se ne shladi kaj dosti, tako da bi čisto enostavno za take trenutke pač potrebovala klimo, da vsaj malo znižam temperaturo, vsaj začasno, da nisi pač konstantno na tako vročem. Sicer pa kakor komu, meni na 23 ni prav toplo, če je pa še pihanje od klime zraven, mi pa res ne paše... Če telovadiš npr, je 28 res malo veliko, če pa sediš pred računalnikom pa čisto prijetno
V najhujši vročini je lahko tudi čez 30 v stanovanju, pa tudi ponoči se ne shladi kaj dosti, tako da bi čisto enostavno za take trenutke pač potrebovala klimo, da vsaj malo znižam temperaturo, vsaj začasno, da nisi pač konstantno na tako vročem. Sicer pa kakor komu, meni na 23 ni prav toplo, če je pa še pihanje od klime zraven, mi pa res ne paše... Če telovadiš npr, je 28 res malo veliko, če pa sediš pred računalnikom pa čisto prijetno
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: p1nky ()

DamijanD ::
p1nky - sem podobno razmišljal kot ti - rabim klimo za ene 2 vročinska valova. No sedaj, ko jo imamo - nam dela že kakšen teden 
Je pa res, da če bi imel zunanje rolete, da bi preprečil ogrevanje prostora od Sonca, potem še ne bi potreboval klime...

Je pa res, da če bi imel zunanje rolete, da bi preprečil ogrevanje prostora od Sonca, potem še ne bi potreboval klime...

Nekateri pa še zdaj ne razumete, da imaš lahko 1 meter izolacije, pa ti to ne pomaga glede notranjih pribitkov toplote in vlage. Praktično ves porabljen štrom v bajti se spremeni v toploto, razen dela tople vode, ki odteče čez odtoke. In kot rečeno imaš lahko 1 meter izolacije, pa se bo teh recimo 10-15kWh štroma spremenilo direktno v toploto. Ker ta nima kam it, se bo notranjost objekta segrevala, tudi če nič ne pride čez fasado in okna.Jaz že na polno razvlažujem in hladim![]()
Če je bajta masivna in so noči še dokaj sveže, potem še nekako gre, ko so tudi noči tople in vlažne, pa te reši le klima. Je pa res, da je poraba klime v dobro izolirani in senčeni bajti zanemarljivo majhna. Odvesti mora tistih ~15kWh toplote, če to naredi s COP=3, porabi 5kWh štroma na dan. To je nekje 75c dnevno z DDV.
vires in numeris

Jaz celo leto sem brez problema pri 22 stopinjah v sobah saj hočem frisen zrak sploh za spanje je še bolje,da je na 20 stopinj ali kako manj. Drugače v kuhinji in jedilnici pa je nekje do 24 stopinj še za zdržati kar je pa več mi pa sploh ne paše saj je avtomatsko tudi vlaga večja.

easyrider3 je izjavil:
Jaz celo leto sem brez problema pri 22 stopinjah v sobah saj hočem frisen zrak sploh za spanje je še bolje,da je na 20 stopinj ali kako manj. Drugače v kuhinji in jedilnici pa je nekje do 24 stopinj še za zdržati kar je pa več mi pa sploh ne paše saj je avtomatsko tudi vlaga večja.
Mi smo en dan zracili stanovanje (cel dan odprta vsa okna).
Temp zunaj in noter 27°c+. Sploh nisem vedel, dokler nisem pogledal na vremensko postajo.
Zakaj je bilo prijetno? 35% RV

Nekateri pa še zdaj ne razumete, da imaš lahko 1 meter izolacije, pa ti to ne pomaga glede notranjih pribitkov toplote in vlage. Praktično ves porabljen štrom v bajti se spremeni v toploto, razen dela tople vode, ki odteče čez odtoke. In kot rečeno imaš lahko 1 meter izolacije, pa se bo teh recimo 10-15kWh štroma spremenilo direktno v toploto. Ker ta nima kam it, se bo notranjost objekta segrevala, tudi če nič ne pride čez fasado in okna.Jaz že na polno razvlažujem in hladim![]()
Če je bajta masivna in so noči še dokaj sveže, potem še nekako gre, ko so tudi noči tople in vlažne, pa te reši le klima. Je pa res, da je poraba klime v dobro izolirani in senčeni bajti zanemarljivo majhna. Odvesti mora tistih ~15kWh toplote, če to naredi s COP=3, porabi 5kWh štroma na dan. To je nekje 75c dnevno z DDV.
Izredno lepo razloženo.
Delno pomaga pravilno zračenje - odpreš okna ob ~24h in zapreš ob ~7h. To gre, dokler so jutranje temperature pod 18°C. Tečno pa rata, ko je zutraj ob 5h 23°C in čez dan 40°C pik. Tle brez klime ne gre.
In točno tako - vsaka uporaba elektrike se konča z toploto, povprečna dnevna poraba pa je od 5kWh na glavo na dan.
Mi se dobro počutimo do nekje 26°C ob pogoju, da je vlaga pod 60%. Če je vlaga višja, mora biti temperatura nižja. Če vlaga naraste nad 72%, ni nobena temperatura vredu.
Če je vlaga pod 45%, je lahko temperatura tudi do nekje 28°C - pa je še znosno.
Glede cene - če maš SE je zastonj. (vsaj variabilni del).

profii ::
Če gre za bajto, in ne moreš dobiti SE, je lahko tudi tale "balkonska SE" super za nuliranje stroškov hlajenja.

Pravilno zračenje ni nujno tako glede na čas. Pogleda se vremensko postajo zunaj/notri in upošteva še zunanje rosišče. Enkrat odprem ob 7h, drugič ob 22h, velikokrat pa sploh ne, ker je zunaj prevlažno in laufa celo noč klima.
Poleg tega sem pri moji bajti opazil, da sploh nima veze, koliko je zunaj Tmax. Čez 15cm stiropora pride bore malo toplote, sonca čez zunanje rolete pa nula, komplet strop mansarde pa je betoniran.
Vse kar je važno je, koliko ur sem lahko ponoči zračil in kakšen je bil Tmin. Poleg tega, koliko in kaj smo zganjali doma (kuhanje, pečica, TV, likanje, fenanje). Če je ponoči npr. pod 12°C, je lahko čez dan 50° zunaj pa notri ne bom rabil klime.
Poleg tega sem pri moji bajti opazil, da sploh nima veze, koliko je zunaj Tmax. Čez 15cm stiropora pride bore malo toplote, sonca čez zunanje rolete pa nula, komplet strop mansarde pa je betoniran.
Vse kar je važno je, koliko ur sem lahko ponoči zračil in kakšen je bil Tmin. Poleg tega, koliko in kaj smo zganjali doma (kuhanje, pečica, TV, likanje, fenanje). Če je ponoči npr. pod 12°C, je lahko čez dan 50° zunaj pa notri ne bom rabil klime.
Mi se dobro počutimo do nekje 26°C ob pogoju, da je vlaga pod 60%. Če je vlaga višja, mora biti temperatura nižja. Če vlaga naraste nad 72%, ni nobena temperatura vredu.Dobri ste. Meni je meja 24°@60% - če nisem pretirano aktiven. Če pa kaj počnem fizično, bi imel rad 15°.
Če je vlaga pod 45%, je lahko temperatura tudi do nekje 28°C - pa je še znosno.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…

Če gre za bajto, in ne moreš dobiti SE, je lahko tudi tale "balkonska SE" super za nuliranje stroškov hlajenja.Lani mi je klima skozi celo poletje porabila 310 kWh, to je nekje 45€. Za 135m2 na 23°C 24/7. To je premali drobiž, da bi se sploh lotil ukvarjanja s SE.
vires in numeris

Mnenja glede te klime?
Se strinjam.
Kaj pa med 2.7 in 3.5kw - cena je enaka.
Pri minimalnem hlajenju je nekje 200W razlike. 600w vs 800w pri 3.5kw.
Edino pri razvlaževanju je pa verjetno boljša 3.5kw izvedba?

deco16 ::

kixs ::
Sem malo poklical monterje... cakalna doba za montazo okoli 2 tedna. Cene z montazo od 700€ naprej (Hisense, Midea), od jurja naprej (Mitsubishi, Daikin).

Magic1 ::
Mnenja glede te klime?
Se strinjam.
Kaj pa med 2.7 in 3.5kw - cena je enaka.
Pri minimalnem hlajenju je nekje 200W razlike. 600w vs 800w pri 3.5kw.
Edino pri razvlaževanju je pa verjetno boljša 3.5kw izvedba?
Zakaj? Razvlažuje se pri minimalni moči. Če je dimenzija notranje enote enaka, potem ni razlike. Ok, je razlika pri max moči, samo potem imaš tudi hladilnik sobo, ne samo razvlaženo.
Kaj je fino pazit pri izbiri klime? Katere funkcije so "must-have"?
Tišina, izkoristek (če veliko porabiš), nizka minimalna moč, kvaliteta. Niso pa to funkcije, bolj osnovne lastnosti. Funkcije so BS.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

MadMax ::
Pri cenenih modelih običajno nimaš motoriziranih loput levo-desno.
Ostalo je pa že Magic1 povzel na koncu.
Ostalo je pa že Magic1 povzel na koncu.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Nekatere firme majo notranjo in zunanjo enoto za 9. in 12. popolnoma enako. Razlika je samo jumper v zunanji enoti, ki definira 9. ali 12. (BTU) 9.=~2.5kW in 12.=~3.4kW.
18. so ponavadi popolnoma druge zverine.
Spet druge firme majo kar razlike med 9. in 12.
Razvljažuje pa najbolj tista, z nizko temp. plina in velikim uparjalnikom in nizko hitrostjo ventilatorja.
Nekatere majo celo nastavitev željene vlažnosti - zame idealne.
Pač na navadni, daš silet mode in malo nižjo tem. pa lepo razvljažuje.
Motorozirane lopute so tak tak. Nekateri modeli majo namesto lopute nekakšno mrežico z luknjami - kao brez prepiha - ma kdo konkretne izkušnje?
WindFree?
18. so ponavadi popolnoma druge zverine.
Spet druge firme majo kar razlike med 9. in 12.
Razvljažuje pa najbolj tista, z nizko temp. plina in velikim uparjalnikom in nizko hitrostjo ventilatorja.
Nekatere majo celo nastavitev željene vlažnosti - zame idealne.
Pač na navadni, daš silet mode in malo nižjo tem. pa lepo razvljažuje.
Motorozirane lopute so tak tak. Nekateri modeli majo namesto lopute nekakšno mrežico z luknjami - kao brez prepiha - ma kdo konkretne izkušnje?
WindFree?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

MadMax ::
Windfri je samsung.
Od njih se kupuje pa TVje,SSDje in telefone, ne pa klime...
Od njih se kupuje pa TVje,SSDje in telefone, ne pa klime...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Monter bo jutri (najverjetnje) prisel pogledat situacijo in da ga vem kaj vprasat ;)
Naceloma bo klima na vrhu hodnika (2 stuka), ki je centralno postavljen v hisi. Predvidevam minimalno delovanje nekaj ur na dan. Ker ze zdej ni bilo grozne potrebe, razen 2 tedna cez poletno sezono, ko sem v zgornjem stuku uporabljal ventilator. Verjetno pa bo na koncu vec, pac komfort.
Naceloma bo klima na vrhu hodnika (2 stuka), ki je centralno postavljen v hisi. Predvidevam minimalno delovanje nekaj ur na dan. Ker ze zdej ni bilo grozne potrebe, razen 2 tedna cez poletno sezono, ko sem v zgornjem stuku uporabljal ventilator. Verjetno pa bo na koncu vec, pac komfort.

Ok. Obratno, ker ima začetno moč hlajenja manjšo (600W proti 800W na 3.5kW)?
Spodaj je primerjalna tabela:
https://www.biro.si/gree-klima-airy-09-...
Manjša je tudi rahlo bolj učinkovita - SEER je višji.
Spodaj je primerjalna tabela:
https://www.biro.si/gree-klima-airy-09-...
Manjša je tudi rahlo bolj učinkovita - SEER je višji.

Šibkejša bo učinkoviteje razvlaževala, prostore bosta shladili obe. Močnejše ni vedno boljše.

tony1 ::

aborko ::
Mene je zmotilo plastično ohišje zunanje enote pri Samsungu, mogoče celo neupravičeno. Ampak ja, raje preverjene japonske firme ali pa kak Gree malo boljši model...

Se dogaja kdaj, da spusti notranja enota kaksno vodo? Na mestu kjer bi bila idealna lokacija, je spodaj ravno elekro omarica :lol:

Absolutno se to dogaja, v datacentrih se zato izogibajo dati klime direktno nad omare z opremo... Čeprav, ponavadi v takem primeru lepo kaplja ven iz reže za prezračevanje na tla, ne teče po steni...
(Še to: si ziher, da ne gre kaj kablov iz el. omare po steni navzgor, kjer boš moral vrtati za inštalacijo notranje enote?)
(Še to: si ziher, da ne gre kaj kablov iz el. omare po steni navzgor, kjer boš moral vrtati za inštalacijo notranje enote?)

OK. Kabli seveda so v okolici. Ampak kot izgleda, bi se vseeno dalo vmes montirat notranjo enoto.
Bom videl kaj bo monter predlagal.
Bom videl kaj bo monter predlagal.

Če je lokacija res v redu, el. omara pa podometna, bi jaz klimo tja zmontiral, samo dajte pazit, da ne boste prevrtali kakšnega kabla v steni. (Probajte ponucati kakšen detektor kablov?)