Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
Oldi ::
Saj ta hladilnik ni nič posebnega, čez dan ohladi zrak na cca 23°C. Itak glavnino energije rabiš za kondenzacijo vlage.
Prejšna leta sem imel sveži zrak po kilerju speljan še skozi kartonski rekuperator, ki je še nekaj razvlažil, letos pa imam bypas, da lahko ponoči hladim bajto, ko je zunaj dovolj hladno. Včeraj in danes to odpade, ker je zunaj več vlage in samo vlago teraš v hišo.
Imam pa prezračevanje, svež zrak v 2 spalnici, dnevno in kabinet, odvod kuhinja, predsoba in WC/kopalnica. Divota, samo prešibak kompresor imam, zato moram v pasjih dnevih znižati pretok zraka na cca 30 do 50 kubikov na uro, pa kar gre. Če bi še enkrat delal, bi vzel kako rabljeno prenosno klimo.
Prejšna leta sem imel sveži zrak po kilerju speljan še skozi kartonski rekuperator, ki je še nekaj razvlažil, letos pa imam bypas, da lahko ponoči hladim bajto, ko je zunaj dovolj hladno. Včeraj in danes to odpade, ker je zunaj več vlage in samo vlago teraš v hišo.
Imam pa prezračevanje, svež zrak v 2 spalnici, dnevno in kabinet, odvod kuhinja, predsoba in WC/kopalnica. Divota, samo prešibak kompresor imam, zato moram v pasjih dnevih znižati pretok zraka na cca 30 do 50 kubikov na uro, pa kar gre. Če bi še enkrat delal, bi vzel kako rabljeno prenosno klimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Oldi ()
smash ::
uff toliko strani..ne da se mi vsega brat...na kratko....rabim za stanovanje 80m2...rekli so mi, da mitsubishi ali fujitsu in gledat je treba na dobro montažo
je še kaj takega kar moram pazit?
panasonic so mi odsvetovali
aja še to...cena naj bi bila vpovpreču 1000EUR +- 100EUR, z montažo seveda
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: smash ()
Hayabusa ::
NejcSSD ::
Živjo, eno vprašanje:
Lahko kej zgrešim z 2,5kw inverter klimo Panasonic,Mitsubishi,Toshiba z montažo v kompletu pri Harvey Normanu.
Imam 30 kvadratov , mansarda. Limita pri budgetu ni(seveda iščem optimalno za moje potrebe), cene so tm od 700 evrov naprej z montažo vred.
Moram biti pozorn na kakšne "bonbončke" pri klimah?
Najlepša hvala za odgovor.
Lahko kej zgrešim z 2,5kw inverter klimo Panasonic,Mitsubishi,Toshiba z montažo v kompletu pri Harvey Normanu.
Imam 30 kvadratov , mansarda. Limita pri budgetu ni(seveda iščem optimalno za moje potrebe), cene so tm od 700 evrov naprej z montažo vred.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti
destiny ::
Pomoje ne morš nč zgrešit, sploh z Mitsubishijem in Toshibo. Mitsubishi FH serija ima nek "3D I-See" senzor, ki prepozna osebo v prostoru in glede na prisotnost/odsotnost prilagodi delovanje. Ne vem pa kako to v praksi deluje. Sem ravno sam v fazi nakupa in sem se že odločil da bo ena izmed Mitsubishijev.
Brias ::
Živjo, eno vprašanje:
glej da ti za ta denar dajo klimo z inverterjem / toshiba ali mitsubishi / ker obe firme imajo tudi samo ON/OFF klime ...
Ko te ni zraven, lahko klima laufa na optimalnejšem režimu, to je ventilator na ful in da še malo bolj pohladi, ko prideš zraven pa zmanjša na minimum ali celo izklopi vse skup za recmo pol ure.
Drugač pa je največja kriza kam jo dat, ka te ne bo ledeni zrak 10 x na dan stuširal, da ne bo v predsobi 18, v spalnici pa 26 ipd.
Glede moči pa vsi pretiravajo, rabiš predvsem za odstranjevanje vlage, za kar je dosti 500W moč je pa odvisno od stvari, ki bodo laufale v stanovanju in izolacije na podstreho. Slednja je ponavadi dobra, če pa imaš nonstop prižgana 2 PC-ja s po 100W in potem še 400W plazmo, pa likalnik, kuhalnik in ni nape z odvodom vlage iz loncev, takrat pa res rabiš 3kW.
Drugač pa je največja kriza kam jo dat, ka te ne bo ledeni zrak 10 x na dan stuširal, da ne bo v predsobi 18, v spalnici pa 26 ipd.
Glede moči pa vsi pretiravajo, rabiš predvsem za odstranjevanje vlage, za kar je dosti 500W moč je pa odvisno od stvari, ki bodo laufale v stanovanju in izolacije na podstreho. Slednja je ponavadi dobra, če pa imaš nonstop prižgana 2 PC-ja s po 100W in potem še 400W plazmo, pa likalnik, kuhalnik in ni nape z odvodom vlage iz loncev, takrat pa res rabiš 3kW.
Anney ::
Imam samo eno vprašanje. Lastim si klimo coolwex (inverter), odlično funkcionira.
Zanima me pa, če je normalno, da se v zunanji enoti ventilator skoz vrti (konstanto-majhni obrati), klima dela od jutra do večera.
Zanima me pa, če je normalno, da se v zunanji enoti ventilator skoz vrti (konstanto-majhni obrati), klima dela od jutra do večera.
krisspace ::
uff toliko strani..ne da se mi vsega brat...na kratko....rabim za stanovanje 80m2...rekli so mi, da mitsubishi ali fujitsu in gledat je treba na dobro montažo
No jaz coolwex ti dam z montažo še po nižji ceni. Paziti pa moraš kako imaš stanovanje. Če je več prostoro vedi, da vse ne boš ohlajal in ogreval. Zrak ne gre tako z lahkoto mimo ovinkov in skozi vrata :)
NO cca 800€ z montažo pride klima za 60m2
Imam samo eno vprašanje. Lastim si klimo coolwex (inverter), odlično funkcionira.
Ja če klima potrebuje to je možno. Imajo te klime to, da lahko spreminja obrate zunanjega ventilatorja. In pri tebi očitno dela nonstop na min. Če je pa vseeno ti to čudno pokliči na servis.
Rabim klimo za 25m2 sobo z računalnikom. Nekaj samo za vročinske vale in mogoče kaj malega pozimi dogret, ko je res mraz.
V šparu imajo v četrtek gree gwh12pb za 300€. Gledal sem tudi recimo tudi tole panasonic. Čez 350€ ne mislim dajat.
Nič mi niso spustili ceno..barabe haha...no z ddv okoli 350€
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krisspace ()
Dela verjetno skoz na minimumu, se je pa prej ugasnila za nekje 10min, sem lih ujel tisti trenutek, tako da je vse ok.
Moj Panasonic inverter tudi dela na minimumu, včasih se pa ugasne, saj je čez glavo premočan in pač dela na minimalni moči. Ko ga pa zaženem pa seveda nekaj časa laufa na ful. To je pač ena od lastnosti inverterja.
prosim če mi nekdo hitro pove, kaj se bolje splača..
fujitsu 12 LMC 1000€ z montažo (2 leti garancije)
ali
mitsubishi msz-sf35 1050€ z montažo (2 leti garancije)
pomembno: baje da so deli za mitsubishu 2x dražji
fujitsu 12 LMC 1000€ z montažo (2 leti garancije)
ali
mitsubishi msz-sf35 1050€ z montažo (2 leti garancije)
destiny ::
Pomembno zato ker pričakuješ da boš potreboval veliko rezervnih delov al kar tako?
Pomembno zato ker pričakuješ da boš potreboval veliko rezervnih delov al kar tako?
ne vem....se te klime sploh kvarijo, da bi bilo to pomembno?
zanima me tudi, ali se splača delati te letne servise....so mirekli, da to pride 60€+ddv
antonija ::
40EUR ti bojo zaracunali samo zato da se pripeljejo do tebe ;) Pol je pa se material, pa ure, pa malica, pa stroski praskanja po glavi, pa... Znajo serviserji kar fino zaracunat svoje pol ure dela. (seveda so svetle izjeme, ampak na zalost so to izjeme, ne pravilo)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
40EUR ti bojo zaracunali samo zato da se pripeljejo do tebe ;) Pol je pa se material, pa ure, pa malica, pa stroski praskanja po glavi, pa... Znajo serviserji kar fino zaracunat svoje pol ure dela. (seveda so svetle izjeme, ampak na zalost so to izjeme, ne pravilo)
bolj me je zanimalo, ali to sploh rabim, ta vsakoletni servis
energetik ::
Če so obvezni za ohranitev garancije, potem se jih recimo splača naredit. Glede same naprave pa ne. Čist navaden Panasonic 2,5kW pri nas dela že 5 let brez kakršnegakoli servisa, brezhibno.
Vsake toliko vzameš ven filtre, jih posesaš in to je to.
Če še pred izklopom poskrbiš, da se evaporator posuši, tudi nimaš nikoli problemov s kakšnimi bakterijami in zato tudi razkuževanje ni potrebno.
Vsake toliko vzameš ven filtre, jih posesaš in to je to.
Če še pred izklopom poskrbiš, da se evaporator posuši, tudi nimaš nikoli problemov s kakšnimi bakterijami in zato tudi razkuževanje ni potrebno.
samo_jure ::
Bolj je pomembno da ti lepo naredijo.Ja, saj zato pa sprašujem, če ima kdo dobre izkušnje s kom. Ali pa slabe - da se izognem.
O.
Meni so v začetku junija iz podjetja Ream monteral Mitsubishijevo klimatsko napravo serije FH, ampak zadeva res deluje in tudi kar se montaže tiče so zelo korektni in natančni, tako da iz moje strani priporočam
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: samo_jure ()
Bolj je pomembno da ti lepo naredijo.Ja, saj zato pa sprašujem, če ima kdo dobre izkušnje s kom. Ali pa slabe - da se izognem.
O.
Meni so v začetku junija iz podjetja Ream monteral Mitsubishijevo klimatsko napravo serije FH, ampak zadeva res deluje in tudi kar se montaže tiče so zelo korektni in natančni, tako da iz moje strani priporočam
kolk te je prišlo vse skupaj?
meni je cool line montiral mitsubishi nekje feb/mar 2011, ko sem ga vprasal za te servise je rekel da ce vse dela ok, prve tri leta ni treba nic ( ce imas snemljive/pralne filtre )
http://www.cool-line.si/CENIK-KLIME.htm
( gledas cena z montažo in 8,5 % DDV fizične osebe )
in racunas na to ceno 10% dol na gotovino ...
preden se domenita vedno pride na ogled ... in na ogledu se vidi a je 5-6 m cevi dovolj, a je klasicna montaza ... etc etc ,,,,
uber izolirane cevi, konkretni parapeti, ene parim sem ga svetoval tudi na slotechu, noben ni bil razocaran ...
gor13azd ::
Zanima me, če pozna kdo razliko med klimama DAIKIN FTX35JV+RX35JV ter DAIKIN FTX35J2V1B...???
gogi
samo_jure ::
Skupaj je bilo 1200€ z montažo
O.
kolk te je prišlo vse skupaj?
OBELIKS ::
meni je cool line montiral mitsubishi nekje feb/mar 2011, ko sem ga vprasal za te servise je rekel da ce vse dela ok, prve tri leta ni treba nic ( ce imas snemljive/pralne filtre )
preden se domenita vedno pride na ogled ... in na ogledu se vidi a je 5-6 m cevi dovolj, a je klasicna montaza ... etc etc ,,,,
uber izolirane cevi, konkretni parapeti, ene parim sem ga svetoval tudi na slotechu, noben ni bil razocaran ...
A kaj veš, se do Ljubljane pripeljejo za montažo?
A kaj veš, se do Ljubljane pripeljejo za montažo?
ja se ja, brezplacno ...
povem ti da je model korekten ...
koncno ceno ti bo dal pri ogledu ( na ogled pride vec ali manj zelo hitro ) ... takrat pogleda ce nimas kaksnih cudnih zelja z odvodom vode iz notranje v zunanjo ( pa da je treba dati crpalko ... ) ali pa montaza na nedostopno fasado in je treba kak kamion/dvigalo najeti ... etc etc ...
pac vidi da je vse protokolarno in da je prava dolzina ... in ne dvigne cene niti za cent ... tudi ce je sama dolzina zunanja/notranja 1m cez ... "osnovno" montazo .... ne dvigne cene ...
skratka na ogledu se vse dorece ( zmenita se za datum montaze )
are ne rabis nic dajati ...
in to je to ...
YaN-cH ::
Eno vprašanje. kaj kondenz iz notranje enote je potrebno obvezno speljati v zunanjo enoto.
Okapi ::
Eno vprašanje. kaj kondenz iz notranje enote je potrebno obvezno speljati v zunanjo enoto.Ne. Predvsem ga sploh ne pelješ v zunanjo enoto, ampak pač po cevi nekam, kjer lahko nemoteno odteka. Ta cev gre sicer lahko po istem kanalu kot ostale povezave med zunanjo in notranjo enoto, ampak če ni zagotovljen nemoten prosti pad po vsej dolžini povezave (kar običajno ni), moraš uporabiti črpalko, kar precej podraži vse skupaj. Tako da v večini primerov gre cev za kondenz iz notranje enote ločeno od ostali vodov, v najbližji primerni odtok. Lahko je to zunaj, ali pa znotraj. Pri meni gre recimo v umivalnik v stranišču (kondenz iz zunanje enote pa v korito za rože na balkonu).
O.
Spelješ lohk kamor hočeš, magari v lonček z rožami za zalivat.Cisto tehnicno gledano je to drugace super ideja, ker voda iz klime je precej blizu destilirani vodi, roze pa niso najbolj navdusene nad vodo polno soli.
Čisto tehnično gledano je problem edino ta, da lončka ne smeš pozabit redno praznit. Sicer nimam pojma, koliko se dejansko nateče kondenza v recimo enem dnevu, vem pa, da so lani v eni pisarni, kjer so imeli kondenz speljan kar v vedro (ker ni bilo druge pametnejše rešitve), v ponedeljek zjutraj, ko so prišli v službo, najprej brisali mokra tla.
O.
O.
Prenosna 2,3kW klima mi je zadnjič, ko je bilo precej vlažno, naredila 1L/h kondenza.
Seveda se ta količina s časom manjša (če se ne zrači), ker je količina vlage v zraku vedno manjša oz. zrak vedno bolj suh.
Seveda se ta količina s časom manjša (če se ne zrači), ker je količina vlage v zraku vedno manjša oz. zrak vedno bolj suh.
Trosobno stanovanje na Gorenjskem "pridela" priblizno 10L vode na dan. Ima pa eno zunanjo in eno notranjo enoto, Mitsubishui nekaj, povrsina ~80m^2.
Te vode ni malo.
Te vode ni malo.
cordoba ::
A je tukaj kakšen mojster, ki bi mi znal svetovati pri prenosni klimi? Imam jo že nekaj let in hladi ok, problem je, ker se, ko shladi na npr 24 stopinj, kot imam naštimano, klima ne ugasne, ampak še kar hladi.
Kot kaže napaka termostata oz elektronike?
Lp
Kot kaže napaka termostata oz elektronike?
Lp
Nekdo mi je rekel, da te klime prenosne nimajo termostata, ampak, da je to elektronika???
Ok nima veze. Misliš, da je to težko popraviti? Električar bi znal zrihtat? Pa še zanima me, kako bi ponovno napolnil plin, na prenosni klimi?
Če je šel samo kakšen termosenzor, bi se mogoče dalo popravit, elektroniko pa vprašanje. Ponavadi menjajo komplet.
Pa še zanima me, kako bi ponovno napolnil plin, na prenosni klimi?Pokličeš serviserja klima naprav?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
wechta ::
Pozdravljeni, iščem klimo primarno za gretje. V stanovanju 55m2 imam toplozračni kamin, ki sicer lepo ogreje, je pa problem ko me ni doma in ker blok ni izoliran se stanovanje konkretno shladi (zjutraj 15c...).
Torej, potreboval bi klimo za vzdrževanje neke normalne temperature, kaj mi svetujete da je najboljš glede na price/performance. Cena nekje do 1.5k, seveda z montažo..
Torej, potreboval bi klimo za vzdrževanje neke normalne temperature, kaj mi svetujete da je najboljš glede na price/performance. Cena nekje do 1.5k, seveda z montažo..
klima123 ::
Razmišljam o nakupu stenske klime za stanovanje 60m2 in bi prosil za nasvet tiste, ki imate s tem izkušnje:
1. katero znamko priporočate?
2. katerega monterja priporočate?
3. kakšna moč je potrebna glede na velikost stanovanja?
1. katero znamko priporočate?
2. katerega monterja priporočate?
3. kakšna moč je potrebna glede na velikost stanovanja?
1) Odvisno od tega, koliko bi rad porabil cekinov.
2) Cool-line - naslov in link je nekje v tej temi.
3) Jaz imam 3,5 kW za 75 kvadratov in se mi zdi, da bi bilo v resnici tudi 2,5 kW dovolj (čeprav po tehničnih navodilih sodeč naj bi bilo 2,5 za nekje do 40 kvadratov). Je pa to odvisno tudi od izolacije in lege, kar je pri meni oboje ugodno.
O.
2) Cool-line - naslov in link je nekje v tej temi.
3) Jaz imam 3,5 kW za 75 kvadratov in se mi zdi, da bi bilo v resnici tudi 2,5 kW dovolj (čeprav po tehničnih navodilih sodeč naj bi bilo 2,5 za nekje do 40 kvadratov). Je pa to odvisno tudi od izolacije in lege, kar je pri meni oboje ugodno.
O.
easyrider3 ::
Jaz pa imam sobo 25 kvadratov pa se mi zdi da klima preslabo hladi ker bi moralo to bolje hladit.Imam pa klimo 2.5 kw Mitshubishi MSZ-GE25VA.
Sam imam tole:
http://si.coolwex.com/klimatske_naprave...
Dela izvrstno, do desetinke stopinje natančno.
http://si.coolwex.com/klimatske_naprave...
Dela izvrstno, do desetinke stopinje natančno.
Vanadium ::
Zadnjič sem opazil v mercatorju da prodajajo posebaj stensko enoto klime in zunanjo enoto. Skaratka stenska je bila od gorenja nevem kateri tip in je stala 89€. Prišel sem do ideje da bi izkoristil zbiralnik deževnice ki ga imamo (cca 10-11m3 vode katera ima okoli 15 stopinj) in bi hladno vodo šibal čez to stensko enoto z neko 12 volt pumpo (imamo 12V kolektorje na bajti)
Je že kdo probaval kako tako varianto?
Je že kdo probaval kako tako varianto?
Teoretično bi verjetno šlo in v praksi bi morda celo nekaj hladilo, ampak takole čisto na pamet bi rekel, da so cevi, prilagojene plinu, preozke, da bi lahko z vodo učinkovito hladil, se pravi odvajal toploto, pa še 15 stopinj je verjetno premajhna temperaturna razlika.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()