» »

Katera klima

Katera klima

««
18 / 132
»»

Azrael ::

Prenosne klime so preč vržen denar, vse.

Če pa že vstrajaš, v Obiju so imeli prenosne klime po 66€ v neki akciji, 2 tedna nazaj, mogoče imajo še, ob nikakvem poletju, kot je letošnje, ta roba pač ne gre v prodajo.
Nekoč je bil Slo-tech.

darkolord ::

Prenosne klime so preč vržen denar, vse.

Zakaj že?

djordjevic ::

Če hočeš, da hladi, kot se spodobi, moraš vrtat luknje v steno/okvir okna ali vrat za dovajanje svežega zraka. Ne, hvala.

Točno tako.

Vroč zrak, ki ga kuha klima moraš spraviti iz prostora in istočasno preprečiti, vdor zunanjega toplega zraka. Če tega ne narediš, klima nima smisla.

In tako so gradbena dela nujna. in jih ni bistveno manj kot pri split izvedbi. Ob tem, da so cene klim vb split izvedbi zaradi mokrega in hladnega poletja prav ugodne in na voljo obilna izbira, je izbira prenosne klime presneto vprašljiva, oz. je res treba najti dobre razloge zakaj, kupiti tako izvedbo.
Nekoč je bil Slo-tech.

In tako so gradbena dela nujna.

Ampak potrebuješ samo eno (1) luknjo, ni ti potrebno postavljati grde zunanje enote na fasado (že iskanje pravega mesta je komplicirano) in do nje speljevati dolgih cevi.

Sicer so prenosne klime res bolj namenjene Američanom, ki imajo takšna okna, da lahko samo vmes vstavijo cev z adapterjem, a so z malo bolj premišljeno izgradnjo odvoda lahko tudi tukaj čisto uporabne.

Se strinjam, da so običajne boljša izbira, a da je prenosna "stran vržen denar", ne moreš reč (zgolj zaradi tega, ker se ti ne sanja, kako bi izvedel odvod zraka). Hladijo pa čisto OK.

Hehe, pri split klimi pa dve. Eno za odvod kondenza, iz druge pa potegneš štrom. Ni neka jaka znanost to. Ima od deklice mama prenosno klimo, pa nismo bili najbolj navdušeni. Plus tega zasede kar precej prostora. Notranja enota splita gre lepo na steno in basta. Meni hladi 3,5 kw iz dnevne sobe vse prostore, tudi kabinet, ki ni ravno nasproti, čisto zadovoljivo. Ni šans, da bi vrtal v steno luknjo, nato pa jo za zimo zadelal z navadno pokrovko. Mislim, ja, čuje se enostavno, tale prenosna klima, samo gre bolj v kategorijo: Nisem tako reven, da bi kupoval poceni robo.

Majek ::

Klime za cca 70 m2 HLAJENJE PORABA GRETJE PORABA
PANASONIC CS-E15GKE $999 4.40 1.37 5.50 1.57 A/B
FUJITSU AWYZ14LB $805 4.20 1.02 6.00 1.35 A
TOSHIBA RAS-B16SKVP $982 4.50 1.38 5.50 1.51 A
MITSUBISHI MSZ-GB50VA $1142 5.00 1.66 5.60 1.70 B
DAIKIN FTXS50F/RXS50G $1071 5.00 1.55 5.80 1.60 A
Cene v dolarji pomenijo porabo el. energije v 10 letih po Avstralskih tarifah pri delovanju 200 ur za hlajenje in 200 ur za gretje na leto.
Klime še nimam in ne vem za kaj naj se odločim. Nagibam se k FUJITSU-ju ki je tudi najcenejši 1.240,16 eur z montažo-(www.klimashop.si) Moč napisana zgoraj je povprečna, največja delovna moč je 5.3 KW za hlajenje pri Fujitsu-ji. Ima kdo kake izkušnje z Fujitsu-ji? Daikin je dober vendar ne z ceno 1.696,00 € brez montaže(http://www.nakupovanje.net/daikin-ftxs5...
Prosim za nasvete.
Vir goraj navedenih podatkov(http://www.energyrating.gov.au/appsearc...

Pyr0Beast ::

Prenosne klime imajo tako slab izkoristek da ti je slabo, poleg tega so težke in jih je smotano prenašat.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spajky ::

@ Majek : informativno zate, moj trenutni primer : PANASONIC CS-E9GKE + 35m2 solidno izoliranega stanovanja v Portorožu: manj kot 1000kWh/leto gretje+hlajenje=cca.100 euro! Torej naj bi tebe isto stala klimatizacija letno 3x več stroškov=300e! .. 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

schurda ::

Za prenosno klimo vrtaš luknjo fi 20, za split pa fi 5. Any questions?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Eno vprašanje: a se da ti dve bakreni cevi od klime podaljšat?

Možno je.

Moraš pa cevi obvezno vakumirat in odvisno od njihove dolžine dodati ustrezno količino freona (plin). Včasih je celo v navodilih za montažo klime napisano koliko plina je potrebno dodati za kakšno dolžino.

Ampak pomni še nekaj. Tudi, če imaš kllmo za samomontažo, se moraš v takem primeru obrniti na servis, da ti garancija velja, čeprav vakumiranje ni noben bav bav in pri manjših dodatnih dolžinah ni treba dodajati plina.
Nekoč je bil Slo-tech.

V bistvu me zanima glede že montirane klime. Če bi želel cevi skriti, bi jih verjetno bilo treba malo podaljšati.

Prilagam še slikico, kako nekatere firme "profesionalno" izvedejo montažo (odštevši luknje, ki se bodo še zagipsale):

profi

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: darkolord ()

Mnja. Meni sta jo tako fino zmontirala in tako fino zatesnila vse ventil, da so mi potem 14 dni servisirali klimo, da je končno zalaufala, kot bi morala. Se pozna, da je veliko ljudi nabavilo klime, število serviserjev oz. monterjev pa je bilo omejeno, in so firme improvizirale - beri, montiral je lahko vsak, ki ima deset minut časa.
No grave is deep enough to keep us in chains.

kok ::

A mi lahko kdo pove kateri multi split sistem (trojček 3 x 3,5 kW) je trenutno najboljši na trgu? Uporaba bo za gretje in hlajenje. Prodajalec vsak hvali tisto kar prodaja - en mi svetuje Mitsubischi FD, drugi mi reče, da je ta top samo 2,5kW enojček, za trojček majo pa še starejšo tehnologijo in mi svetuje Toshibo, spet tretji še vedno prisega na Daikin. Če je kakšen znalec na forumu bi ga prosil za nevtralen nasvet?

destiny ::

Pomoje ne boš zgrešil s katerokoli od omenjenih treh firm, je pa res da boš pri Daikin plačal premium.

BuzzFuzz ::

Toshiba in Daikin sta 1a. Katerokoli od teh dveh kupiš si zmagal. Jaz osebno bi se odločil za Toshibo.
V pisarni imamo 5 Toshib, tri so že stare 10 let in delajo brez problema. Dve pa sta novejši in sicer model Toshiba Daisekai. Skratka moj glas Toshibi.

neish s tabo se strinjam

Sicer pa je vredno razmisliti o ceni. Ni nujno, da je split cenejši.

A mi lahko kdo pove kateri multi split sistem (trojček 3 x 3,5 kW) je trenutno najboljši na trgu? Uporaba bo za gretje in hlajenje. Prodajalec vsak hvali tisto kar prodaja - en mi svetuje Mitsubischi FD, drugi mi reče, da je ta top samo 2,5kW enojček, za trojček majo pa še starejšo tehnologijo in mi svetuje Toshibo, spet tretji še vedno prisega na Daikin. Če je kakšen znalec na forumu bi ga prosil za nevtralen nasvet?

Če kupuješ trojček kupi kvalitetno klimo. Ker če ti gre kompresor oz ena enota, potem ne boš mogel uporabljat niti ostalih dveh. Razmisli vsaj v smeri dvojček in en enojni sistem...Priporočam, da ti nekdo pride pogledat prostore ki jih želiš hladit-ogrevat in ti malce svetuje kje in kaj zmontirat. Polovica dobrega efekta klime je montaža. Zato dobro premisli kje naj bo zmontirana. Priporočam Toshibo ali Daikin. Če si kupuješ klimo na daljši rok, za lastne potrebe ti ne bo nikoli žal nekaj več denarja ki si ga odštel za eno od teh znamk. In obvezno kupi inverter (če kupuješ za domačo uporabo). Konec koncev je Toshiba pionir v klimatizaciji. Vse pizdarije (novejši plini, inverter, bolj efektivni ventilatorji, kondenzatorji...) vse so pri Toshibi patentirali prvi. In to nekaj pove.

Problem pri nizkocenovnih klimatskih napravah je, da preverjeno potrebujejo več časa za ohladitev-ogrevanje enako velikega prostora. Trik je samo v ventilatorju na notranji enoti. In tega se pri Toshibi dobro zavedajo.

Samo za info: celoten Henkel Slovenija, ELES, večina Abank, večina NKBM, Lek...ima Toshibo.
Parlament in javne ustanove Daikin. Seveda k temu veiko pripomore politika in veze. Pač Klima Petek in Daikin.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BuzzFuzz ()

Okapi ::

Kaj pa LG? Po svetu je zelo priljubljen.

O.

LG je tudi ok. Ni v ranku Toshibe oz Daikina, je pa kvaliteten. Čeprav, če gledaš po srednjem razredu, če lahko temu tako rečem, poglej še po AerMec. Vsaj jaz bi raje kupil Aermeca kot LGja. Firma je iz Italije in ti lahko povem, da izdelujejo zelo kvalitetne klime vseh tipov. Po moji oceni se ne more primerjat z Panasonic, Lg, Coolw... itd. In cenovno je ugoden, ker je uvoz iz Italije.

Ker bo kdo vprašal od kje mi vse te informacije. Včasih sem delal pri podjetju ki se bavi s klimatizacijo, prezračevanje, projektiranjem in temi stvarmi. Moje delo je bilo projektiranje, in kot veš da si pri takšnem delu nenehno v stiku s prodajalci, monterji, serviserji...

Aermec tržita v Lj-Trzin Pro Klima, v Mb pa Experto.
Za LG pa poišči čim več ponudb, ker se znajo cene zelo razlikovat. Priporočam nakup pred sezono, ker so cene nižje.

Srednji razred - glas za Aermec.

destiny ::

Kaj pa Mitsubishi FD serija vs Toshiba Super Daisekai? Cenovno sta nekje skupaj, funkcije so tudi podobne, s tem da ima FD še I-see senzor za usmerjanje toka zraka.

Mah vsi ti kvazi senzorji, razni ionizatorji so bolj lari fari. Bolj ali manj marketinška varianta...
Če pogledaš iz praktičnega vidika uporabnika je pomembno samo tiho in efektivno delovanje ter koeficient efektivnosti delovanja gretja pri nizkih temperaturah.

Toshiba ni več tako draga kot je bila. Včasih so kupovali invertetje samo podjetja in fizične osebe ki so pač hotele najboljše. Posledično je Toshiba morala znižati cene naprav, kajti ostala podjetja so tudi pričela izdelovat inverter tehnologijo... Pridobimo pa samo mi potrošniki.

Dovolj je bilo hvaljenja Toshibe in Daikina, ker bo še kdo mislil da živim od teh podjetij ;)
Nočem delati reklame nikomur... Za Aermec sem prepričan da tržita samo zgoraj omenjeni podjetji. Toshibo in Daikin ter ostale pa znajo bit cene različne od podjetja do podjetja. Sploh če je komu ostala še stara zaloga. Zato si je treba prej pogledat na spletnih straneh izdelovalcev klimatskih naprav, če so lansirali nove modele... da vam kdo ne proda "lanski" model po enaki ceni ali celo po novem ceniku. Nekatere cene so zelo odvisne od tuje valute (jeng, dolar, evro). Ker uvoz poteka iz Japonske-Koreje v Ameriko in nato Europa-Dunaj centralno skladičše.

Mah vsi ti kvazi senzorji, razni ionizatorji so bolj lari fari. Bolj ali manj marketinška varianta...

Controlled studies have reported greater subjective well-being in an artificially negatively-ionised environment

Ionizator je samo po sebi je super. Seveda delujejo preverjeno. Vendar vse ostale pizdarije ki si navezujejo na ime ion na klimi so zgolj marketing. Potem so še tukaj razni dodatni filtri, ki so tako majhi da imajo skoraj ničen efekt. Če so pa večji pa prekrijejo osnovni filter kar pa ne smejo, ker je potem vsesavanje zraka premajhno. A večina podjetij to oglašuje, ker lučke in razne nalepke na enotah pritegnejo pogled.
Ne vem od kje ti tisti stavek, drži vendar je spet vse odvisno od pogojev "testiranja". Tudi najboljši ionizator ti ne bom zelo koristil, če nimaš dovolj velikega vhoda svežega zraka v prostor (veže se s kisikom).
In v zaprtem prostoru ti ionizator tudi ne deluje tako kot mora na daljše časovno obdobje. So spisane cele študije o tem. Bom se potrudil dobit nekaj spisov teh študij.

Eno začetniško vprašanje, ker se še nisem resneje poglabljal v različne modele klim - a imajo vse tudi gretje, oziroma ali obstajajo takšne, ki gretja nimajo in so zato cenejše. V bloku imam namreč gretja tudi brez klime več kot preveč (pol radiatorjev je zaprtih, pa je še vedno 25-26 °C):P
Ali drugače povedano, rad bi se čim bolje hladil, ne bi pa rad po nepotrebnem dajal denar za grelne lastnosti, ker jih niti najmanj ne potrebujem.

O.

Seveda. Kupiš klimo, ki ni inverter. Je pa res, da bo izbira verjetno bistveno manjša, ker zadnje čase ljudje ne kupujejo drugega kot inverter. Je pa hecno tole gretje. Sem poskusil za šalo letos in moram reči, da zadeva prijetno greje, se pa vidi, da ni mišljeno za resno gretje ampak zgolj za dogrevanje. Če bi se ogreval samo s tem, bi morala klima laufati nonstop, v tem primeru pa sem prepričan, da bi bil račun za elektriko krepko višji (pa že zdaj ni nizek), četudi izkoristek ni slab, mislim, da nekje čez 3,5 cop.

Dvomim da boš sploh še kje lahko kupil klimo brez gretja. Gretje ti bo prav prišlo spomladi ko je kakšen dan hladnejši.

Hočeš reči, za tista dva ali tri dneve v letu, ko me bosega in v kratkih rokavih malce zebe in moram obuti nogavice?:P
Resno - če česa ne potrebujem popolnoma nič, ne potrebujem gretja. Sem pa imel občutek, da se mu bo težko izognit, zato sem tudi vprašal.

O.

Si direktno na toplarno priključen in ti grejejo kot nori? V MB v Novi vasi imajo enake težave. Da je zadeva še boljša, nimajo števcev za plin in plačujejo visoook pavšal (beri vsaka soba ima svoj vod, ki pelje v višje nadstropje).

Toplarna je res blizu. Ampak bolj je po mojem "krivo" to, da pač cel blok kuri, izolacija je očitno kar dobra in ko se vse skupaj enkrat segreje, je veselje. Za 75 kvadratov imam 6 radiatorjev, od katerih so trije ves čas zaprti, eden je odprt do konca, dva pa na pol. Ko je bilo letos januarja zunaj -10, mi je temperatura v stanovanju padla pod 22 in sem moral za kakšen teden ta dva radiatorja odpreti do konca:P
Svoje prispevata tudi dva 24/7 delujoča peceja in 7x130 vatni ojačevalnik, tako da tudi v "prehodnih" dneh ni sile - pač malo manj zračim:P.

O.

Svoje prispevata tudi dva 24/7 delujoča peceja.
Ne govori. :) Ko je poleti vse stanovanje lepo ohlajeno na 24, je v kabinetu konstantno vsaj 3 stopinje več. Si ne upam pomisliti, koliko je bilo razlike, dokler nisem kupil klime. :D

roli ::

PRi nas tudi razmišljamo o klimah. HOčemo nekako klimatizirati dva prostora oziroma enega, ter z drugo klimo še kak prostor več. Torej zanima nas katere firmer so dobre pa, da so poceni. Gledali smo nekako lanske modele Coolwex (z inverterjem), ki pridejo zelo poceni. Torej tam nekje max 500EUR za klimo (raje manj). Potem je vprašanje še montaža. Koliko približno stane in kaj lahko narediš sam? Pač bolj splošne informacije. Morda še kako podjetje, ki se s tem ukvarja in je poceni ter kvalitetno?
http://www.r00li.com

Dami ::

Če si lahko sposodim temo. Imamo že 2 panasonicovi klimi 4 leta in še nista bili "servisirani" (pač pregled plina itd.), tak da bi letos blo že skor nujno. Lahko kdo koga priporoča, ki se s tem ukvarja s tem (sem iz Slov. Bistrice)?
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

........................................

Zgodovina sprememb…

Če si lahko sposodim temo. Imamo že 2 panasonicovi klimi 4 leta in še nista bili "servisirani" (pač pregled plina itd.), tak da bi letos blo že skor nujno. Lahko kdo koga priporoča, ki se s tem ukvarja s tem (sem iz Slov. Bistrice)?

Seveda, poglej zasebno sporočilo.

P.S: Hiter namig, če ti klimi hladita in grejeta tako kot morata so skrbi odveč. Lahko še pogledaš na zunanji enoti, če je kje kaj mastno od olja okrog priklopov cevi ali če mogoče ledeni. Seveda če opaziš kaj od tega potem sem prepričan da ti tudi ne hladita, grejeta dobro. Če vse štima, vzami wapa ali cev ter z vodo očisti klimo, predvsem od zadaj, po tistih srebrnih režah ki so v ohišju, če so reže polne umazanije. Pa pazi da jih ne deformiraš. S prevelikim pritiskom pod napačnih kotom se namreč upognejo.
Filtre pa upam da si že očistil v teh štirih letih

Napisal sem ti po "kmečko" ker ne vem ali si tehnični tip ali ne. :))

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Seveda. Kupiš klimo, ki ni inverter. Je pa res, da bo izbira verjetno bistveno manjša, ker zadnje čase ljudje ne kupujejo drugega kot inverter. Je pa hecno tole gretje. Sem poskusil za šalo letos in moram reči, da zadeva prijetno greje, se pa vidi, da ni mišljeno za resno gretje ampak zgolj za dogrevanje. Če bi se ogreval samo s tem, bi morala klima laufati nonstop, v tem primeru pa sem prepričan, da bi bil račun za elektriko krepko višji (pa že zdaj ni nizek), četudi izkoristek ni slab, mislim, da nekje čez 3,5 cop.

Tole si pa kar fajn mimo usekal. Nima veze inverter z gretjem. Je pa res, da so inverterske klime ponavadi vse z gretjem. Greje tudi naša navadna klima, pač pri gretju EM ventil preklopi smer pretoka hladila. Inverter pa samo pomeni, da se kompresor lahko vrti s skoraj poljubnimi vrtljaji in zato veliko enakomernejše prilagaja moč hlajenja/gretja.
Poleg tega - kaj misliš s tem, da ni za resno gretje? A za resno hlajenje pa je? Itak, da moraš imeti ves čas prižgano, da ti ogreva prostor, saj termostat lepo skrbi za nastavljeno temepraturo. A centralno tudi nimaš ves čas prižgano, da ne bi preveč olja/plina porabil? Trenutno je ogrevanje s kvalitetno klimo cenejše kot z plinom/oljem. Problem je edino pri temp. pod -10°C, ko zelo pade izkoristek. Sicer pa imajo najmanjše klime okoli 3 kW grelne moči - in to zame je resno gretje (pač za 1 prostor). Ko sem za štos v moji 60m3 sobi pri zunanjih -5° nastavil gretje na 23°, se je klima vklopila vsako toliko za par minut. Sicer je pa to predvsem odvisno od izolacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Glede inverterja imaš prav, je vezano na poljubno vrtenje kompresorske enote. Kar pa se tiče ogrevanje, pa še vedno vztrajam pri svoji oceni. Naš blok je dobro izoliran in se ogrevanje (plin) vklopi nekajkrat dnevno, pač po potrebi glede na nastavljeno temperaturo (22,5-23 stopinj). Rečeš, kar hočeš, ampak je razlika med ogrevanjem s centralno in ogrevanjem s klimo. Kar se same porabe energije oz. denarja for that matter tiče, tu res ne šparam. Tistih dodatnih 10 evrov mi ne pomeni nič, če to pomeni, da me bo v lastnem stanovanju zato zeblo.

energetik ::

Ja, je razlika, pri radiatorju se vroč zrak sam dviga, pri klimi pa ga ven piha ventilator. Pa klima je ponavadi montirana pod stropom, radiator pa nižje. To so pa edine razlike. Povprečna klima je močnejša od povprečnega radiatorja z vrelo vodo. Torej komot enako kot radiator segreje sobo, pri tem da so stroški malo manjši.

Pri radiatorju se topel zrak nabere pod stropom, na tleh ostane mrzel. Klima zrak premeša. Radiator zraven še seva. Klima pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: schurda ()

klasicni ::

Ali ima kdo od vas tudi ionizator pri klimi, in če kako ste z njim zadovoljni? Pa tudi to me zanima, kako se vam zdi da delujejo filtri za čiščenje zraka?

Pri radiatorju se topel zrak nabere pod stropom, na tleh ostane mrzel.

Rešitev problema je ventilatorček za 10 €.

O.

kuntek ::

Ali mi lahko kdo pove, če imata klimi Coolwex CHS 9 I10 ali Coolwex CRS 12 I10 24h timer? Na Horizont-u mi trdijo, da nimata pa mi je to full čudno.

Ali mi lahko kdo pove, če imata klimi Coolwex CHS 9 I10 ali Coolwex CRS 12 I10 24h timer? Na Horizont-u mi trdijo, da nimata pa mi je to full čudno.

Imata, vendar samo 24 urni.

thinkblue ::

Tip klime: Panasonic CS/CU-E9JKEW-3

[url=http://www.klimaa.si/podrobnosti_klimat... TUKAJ !!![/url]

A jo kdo ima in kakšne so izkušnje? Nameravam kupiti ta teden :)

lp , TB

e-marko ::

Poročaj kako se obnese! Morda se sam odločim za model CS/CU-E7JKEW-3.

LP
...somebody, somewhere...

BluPhenix ::

Kakšni so pa kaj komentarji na klimate Samsung? Od prodajalcev sem slišal marsikaj lepega, ima kdo kaj izkušenj?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

potepuhec ::

A ima kdo slucajno izkusnje z URURU SARARA klimo od Daikina, ker se nagibam k nabavi le te? Vsi nasveti in izkusnje dobrodosle. Thx

Kakšni so pa kaj komentarji na klimate Samsung? Od prodajalcev sem slišal marsikaj lepega, ima kdo kaj izkušenj?

Doma imam ta model, in sicer 12-ko:
http://www.aircon247.com/p/513115/samsu...
Hladi super, greje tudi ... Ko dela. Vzel sem jo pri Klimi Petek in sta jo montirala dva jako prijazna, a očitno nesposobna monterja. Slabo sta zatesnila ventile in kanale notranje enote, pa tudi zunaj sta očitno bila površna, ker je kaj kmalu ušel plin. Po treh obiskih serviserja smo jo le usposobili in ugotovili, da ob najmanjšem padcu količine plina naprava javlja napako za pomanjkanje in se samodejno izklopi. Letos sem imel isto težavo, ker sta prišla ista monterja popravit kompresor (en stenski vijak je popustil in se je kompresor malo nagnil naprej). Jasno sta vse odklopila in površno končala. Od zadnjega obiska serviserja, ko smo vse uredili, kot je treba, pa tudi klima dela, kot se šika. Predstavljam si, da bi delovala brez težav, če bi bila montaža že na začetku korektno opravljena.

OZZY ::

A ima kdo slucajno izkusnje z URURU SARARA klimo od Daikina, ker se nagibam k nabavi le te? Vsi nasveti in izkusnje dobrodosle. Thx

Marcedes med klimami...prav tako cena. Sam sem razmišljal tudi o njej pa sem raje vzel mitsubishi FD serijo, ki ponuja podobno za manj denarja.
Go with the flow.
««
18 / 132
»»