» »

Katera klima

Katera klima

««
64 / 132
»»

Napajalc ::

Če je vhodna temperatura višja bo tudi izhodna toliko višja, maximalna izhodna moč klime bo vedno enaka dokler ne presežemo okvirja vhodne temperature posamezne klime.
Še nekaj nasplošno za imetnike prenosne klime: prenosna klima bo najbolje delovala če je v bližini odprtega okna, na ta način zagotovimo da bo po najkrajši poti dobila svež zrak za lastno hlajenje in obenem ne bo sesala ohlajenega zraka.
011011100111010101100010

hoyladri ::

Ni niti približno res, ker imaš problem s saturacijo izmenjevalcev, poleg padca izkoristka, narašča tudi poraba in temperature navitja.
Ker prenosne klime nimajo TXV-ja pa zmogljivost še dodatno pade.

luky ::

;-) je izjavil:

;-) je izjavil:

Pa je upam da (resitelj) doma montazo so mi obljubili se ta teden,. Ker sem zaletav sem se oslocil za beko ki po googlanju dela samo ta model klime za nas trg...zdaj lahko je to dobro da delajo en model pa tega vredu lahko pa da je se vse v povojih in vse je**.

Ce bo prestala test da jo naredim na minimum nevem 16stopinj in to vzdrzuje se kupim za hlajenje kleti :)

Pa je zmontirana dva dni popolnoma zadovoljen z tem kaj je pokazala vceraj ohladila stanovanje, danes ga greje funkcij ravno dovolj in lepo dostopne zunanja enota skoraj neslisna v nasem okolju, notranja ni moteca, slisim jo pri najvecji hitrosti ponoci pa na sleep nacin. Monter je rekel da jih od 2012 montira in da je imel 2 reklamaciji do sedaj ena je crknil pilotek in pri eni ekrancek vse ostalo je popravljal za salabajzerji.

Kaj je to prenosna klima, ki ne potrebuje tiste cevi za odvod zraka?
Hvala
luky!

Netrunner ::

luky je izjavil:

Hvala

Tisto ni prenosna ampak čisto klasična split nemontirana klima (zunanja enota spodaj in notranja na vrhu).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Netrunner ()

energetik ::

hoyladri je izjavil:

Čakaj, to si testiral samo za testiranje ?

Vlažnosti so nepomembne, če ti sesa svež zrak noter. Masa vlage bo ista.
Ne, testiral med normalnim obratovanjem. Masa vlage NI ista. Kolikokrat moram še napisat, da pumpica neprestano poliva po kondenzatorju skondenzirano vodo in jo izpareva skozi izpuh?

Seveda da je pomembno. Višje kot so temperaturne in posledično tlačne razlike, manjša je kapaciteta kompresorja in večja je poraba. Večja poraba sicer ni problematična s stališča uporabnika, zmanjšanje kapacitete pa je, če je zasnovana na nož.
To je res, EER se jasno zmanjša če na kondenzator pripelješ vroč zunanji zrak, skozi evaporator pa še vedno teče bolj ali manj ohlajen sobni zrak.

Lahko en pokaže tabelo kako pada izhodna moč klime (zmogljivost klime) glede na temeraturo zraka ki ohlaja kompresiranje plina v tekoče stanje.
011011100111010101100010

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Napajalc ()

Magic1 ::

energetik je izjavil:

hoyladri je izjavil:

Čakaj, to si testiral samo za testiranje ?

Vlažnosti so nepomembne, če ti sesa svež zrak noter. Masa vlage bo ista.
Ne, testiral med normalnim obratovanjem. Masa vlage NI ista. Kolikokrat moram še napisat, da pumpica neprestano poliva po kondenzatorju skondenzirano vodo in jo izpareva skozi izpuh?

Seveda da je pomembno. Višje kot so temperaturne in posledično tlačne razlike, manjša je kapaciteta kompresorja in večja je poraba. Večja poraba sicer ni problematična s stališča uporabnika, zmanjšanje kapacitete pa je, če je zasnovana na nož.
To je res, EER se jasno zmanjša če na kondenzator pripelješ vroč zunanji zrak, skozi evaporator pa še vedno teče bolj ali manj ohlajen sobni zrak.

Fora je v tem, da nima veze, koliko vlage kondenzira in se izloči čez izpuh, če vleče zrak od znotraj. Tvoj DIY ni relevanten, ker skoraj nihče drug nima tako zrihtano(je pa seveda prav, če hočeš normalen izkoristek).

Izkoristek ima vezo le z razliko med notranjo in zunanjo temperaturo, drugo ima bolj malo veze.
Magic

ProGo ::

Ampak energetik je IZRAČUNAAAAAAAAAAL! Kako tega ne razumeš?

krefi ::

zivjo
pred 1 mesecem smo kupili klimo sinclair ASH-13AIK hladilna moc 3.5kw grelna moc pa 3.8kw in ze odkar jo imamo se klima zaganja slisi se kot prepih in to ves cas in nima veze na kateri stopnji hlajenja je. je to normalno?
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s

Prepih? Ventilator premika zrak... Ali pa ventil spušča plin iz zunanje enote v notranjo. Odvisno kaj je zate zvok prepha?!?

Energetik malo zavaja. On je naredil iz svoje klime, da deluje kot split:

]
in je izračunal, da dela po specifikacijah.
Magic

pc neenakomirno pihanje tudi ce ti na avtomatskem stanju

Če bi bil vsaj za silo pismen, bi te morda kdo razumel... Sej vem, da je to samo net, vsaj malo se potrudi za pomoč.
Magic

Zgleda imajo prenosne klime v podatkih že navedeno izgubo zaradi sesanja ohlajenega zraka, vzel sem 3.5 kw split klimo in 3.5 kw prenosno klimo, obe sta za zelo podobno kvadraturo, s tem da ima prenosna klima na "kompresorju" 500w več, spli 800w, prenosna 1.3 kw:
https://www.ga.si/aparati/klimatska-nap...

https://www.amazon.de/KLIMATRONIC-Klima...

Zanima me če kdo ve za tabelo da bi si lažje predstavljali koliko večje je poraba na kompresorju v odvisnosti od temperature zraka za hlajenje "kompresorja".
011011100111010101100010

AC_DC ::

krefi je izjavil:

zivjo
pred 1 mesecem smo kupili klimo sinclair ASH-13AIK hladilna moc 3.5kw grelna moc pa 3.8kw in ze odkar jo imamo se klima zaganja slisi se kot prepih in to ves cas in nima veze na kateri stopnji hlajenja je. je to normalno?

Ni normalno.
So mojstri vakuumirali cevi ?
Če daš v dry program se tudi zaganja (tam deluje ventilator na minimumu) ?

BorutK-73 ::

Zaganjanje ni normalno, ventilator pa stalno deluje na notranji, tudi ko je že dovolj hladno.

sem klical mojstra in je reku da je mozno to zaradi tega ker je zunanja enota na delu hise kjer je vedno veter ali je to res mozno?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: krefi ()

antonija ::

BorutK-73 je izjavil:

Zaganjanje ni normalno, ventilator pa stalno deluje na notranji, tudi ko je že dovolj hladno.
Ce jaz moje Micke nastimam na hlajenje (snezinka), potem tudi ko doseze temperaturo so rebra se vedno hladna, in ventilator se vrti na minimumu. Kar nadalje pomeni da se z dobro izolacijo hise in izklanpljanjem velikih generatorjev toplote temperatura v prostoru spusti tudi do 3 stopinje nizje od nastavljene temperature.

Ce pa nastimam na auto (4 puscice v krogu), potem pa ko ohladi prostor neha hladit rebra, ventilator se mi pa zdi da se se vedno vrti na minimumu.

Tako da poglej navodila, preveri nastavitve, potem pa poklici monterja/serviserja ce bo se vedno cudno.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

billy ::

Keri model pa imaš, pri FH jaz tega ne opazim..

antonija ::

MSZ-EF
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

krefi je izjavil:

sem klical mojstra in je reku da je mozno to zaradi tega ker je zunanja enota na delu hise kjer je vedno veter ali je to res mozno?

O kakšni hitrosti vetra je govora ?
Sunki +80 kmh ?
Na kateri nadmorski višini si ?

In ne, to ne more biti zaradi vetra.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AC_DC ()

6151 ::

To se pri moji panasonicovi dogaja od začetka, sem mislil da je normalno. Prvih ~10sek po zagonu, nato tišina. Kako daleč imaš enote?
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB

;-) ::

luky je izjavil:

;-) je izjavil:

;-) je izjavil:

Pa je upam da (resitelj) doma montazo so mi obljubili se ta teden,. Ker sem zaletav sem se oslocil za beko ki po googlanju dela samo ta model klime za nas trg...zdaj lahko je to dobro da delajo en model pa tega vredu lahko pa da je se vse v povojih in vse je**.

Ce bo prestala test da jo naredim na minimum nevem 16stopinj in to vzdrzuje se kupim za hlajenje kleti :)

Pa je zmontirana dva dni popolnoma zadovoljen z tem kaj je pokazala vceraj ohladila stanovanje, danes ga greje funkcij ravno dovolj in lepo dostopne zunanja enota skoraj neslisna v nasem okolju, notranja ni moteca, slisim jo pri najvecji hitrosti ponoci pa na sleep nacin. Monter je rekel da jih od 2012 montira in da je imel 2 reklamaciji do sedaj ena je crknil pilotek in pri eni ekrancek vse ostalo je popravljal za salabajzerji.

Hvala

Hehe ne. Tu je odpakirana cakala montazo. Ta teden je ves teden hladila na 21stopinj in ji je slo dobro notranja enota je prakticno neslisna tako da problemi zgoraj navedeni o prepihu in zaganjanju... izgleda da gre nekaj narobe.

Sem pa opazil 3 kapljice kondenza na zunanji enoti, ampak to je bilo ko je zunaj termoneter kazal skoraj 34 stopinj v senci, nevem vmce je to razlog zabkak poseg ali reklamacijo?

Hm, 21 stopinj v bivalnih prostorih ali je to kakšen poslovni, ker če je bivalni, a ni to nekam malo?

uff 21°C? Jaz imam na 24°C in me prav zazebe ko pridem skozi vrata na hodniku.

Jop, jaz ponavadi na 26 ali pa 25.5, ravno toliko da sem lahko pač bos, ali občasno tudi brez majice.

Za 21 bi moral imeti dolge rokave in hlače, ali pa ene 100kg več špeha na sebi ;) Še pozimi imam več kot 21, razen v spalnici

Hehe ne. Tu je odpakirana cakala montazo. Ta teden je ves teden hladila na 21stopinj in ji je slo dobro notranja enota je prakticno neslisna tako da problemi zgoraj navedeni o prepihu in zaganjanju... izgleda da gre nekaj narobe.

Sem pa opazil 3 kapljice kondenza na zunanji enoti, ampak to je bilo ko je zunaj termoneter kazal skoraj 34 stopinj v senci, nevem vmce je to razlog zabkak poseg ali reklamacijo?

Nekdo se izživlja, ker se lahko pri 21°C....
Kondenz se pri hlajenju ne dela na zunanji enoti, poglej od kje voda prihaja.
Magic

MadMax ::

Ena cev je kljub vsemu teoretiziranju tudi sred poletja na zunanji mrzla.
Samo da ni olja na spojki...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Imaš prav, so izgleda malo več izolacije odrezal, da jim je bilo lažje delat. Ni ga čez komot.
Magic

MadMax ::

Saj to ni panike, tudi znotraj škatle je še kak pedenj popolnoma neizolirane cevi.
Pa izolacija se sčasoma malce skrči in golota se tako še malce poveča.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Meni se je samo včeraj dopoldne nateklo malo kondenza iz zunanje (0.3 dc), prej par dni pa par kapljic.

Gregor P ::

NIJZ: Varna uporaba klimatskih naprav
Prebivalci mest večino svojega časa preživimo v zaprtih prostorih, doma, na delovnem mestu, v restavracijah, trgovinah ... Vzdrževanje kakovosti zraka je zato v našem bivalnem okolju zelo pomembno.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Kaj pa tiste klime ki imajo ne vem kakšne sploh oh in ah filtre, ki čistijo zrak?

Gregor P ::

Saj to je vse fajn, samo moraš (očitno) še vedno redno prezračevati bivalne prostore (če le imaš to možnost).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

energetik ::

Jasno da moraš, če imaš klimo prezračuješ tako kot pozimi ob mrazu; torej večkrat na dan na stežaj odpreti okna za par minut, narediš prepih, nato spet vse zapreš. Po 5min imaš spet hladen, vendar svež zrak.
Ampak kot vidim to skoraj nihče ne počne.

Filtri niso čudežni, bolj kot ne večino naredi prašni filter, ki zadrži prah. Ostalo je bolj BS. Zračenje je potrebno doma, že zaradi CO2, pozimi pa še vlage. V poslovnih stavbah imajo zato prezračevanje, a to je lahko še slabše, če ni primerno oskrbovano. Ne nasedat PR-ju, klima opravlja funkcijo gretja ali hlajenja(razvlaževanja), ne pa čudežno čisti zrak.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Kaj pa tisti, ki živimo v mestih in je zrak zunaj itak onesnažen. Potem se nekako ideja luftanja z namenom svežega zraka izjalovi, ker spuščamo not smog?

Neke silne plazma filtre imajo klime, ki bi naj očistili zrak, ne mislim tiste osnovne.

Tole ima mitsubishi: http://www.mitsubishi-electric.co.nz/he...

Kako pa naj ti klima CO2 odstrani, ki ga ti izdihneš? Sej če imaš normalno čisto stanovanje, se not ne proizvaja kakšno hudo sranje v velikih količnah. Zračit je potreba v vsakem primeru. Sej to ni potrebno počet konstantno, če nimaš mišje luknje, bo enkrat dnevno zadosti.
Magic

leiito ::

Sori, če je že kdo spraševal za te proizvajalce in/ali modele, frend kupuje in zdaj so tu neki Gree, Pakistan če se ne motim, Vivax (Hrvatska?) in LGjev kvadrat. Jaz bi izbral LG, nekako po logiki, da je firma s tradicijo, ugledom etc., kvadrat je tudi lep dizajn. Po drugi strani vsaj na papirju zgledata tudi pakistanska in hrvaška OK, ampak na papirju zgleda tud kej druzga OK pa je potem v real lifu ni čist tko. Kaka sugestija?

https://www.mimovrste.com/stenske-klima...

Okapi ::

Gree je največji svetovni proizvajalec klimatskih naprav. Kitajsko podjetje. Vivax je samo blagovna znamka, prodajajo OEM kitajsko robo.

Gree in midea sta kitajska proizvajalca.

Gree Electric @ Wikipedia
Midea (company) @ Wikipedia

Za jurja sto dobiš micko fh model, kitajca od zgoraj sta 200-300 eur cenejša.

lg, samsung in so samo rebrandi.
Od japoncev bi omenil še toshibo, daikin in panasonic.

Zgodovina sprememb…

leiito ::

OK, hvala, ali potem torej z Gree in/ali Vivax za isti denar dobiš več kot pri LG ali Panasonic.

Jaz imam sicer Panasonic, Etherea ali nekaj, neslišno, odlično hladi in greje, v 2 letih + nikakršnih težav. Če je Gree za manj denarja ista oz. podobna kakovost, potem je bolj racionalen nakup.

Za dihanje je skoraj nepotrebno prezračevanje, mislim da 0.5 m3 na uro, baje to pride skozi špranje, za imet kvaliteten zrak pa okoli 25 m3 na uro po osebi.
011011100111010101100010

Če imaš prenosno, te nima bit strah da ti bo kisika zmanjkalo ker vleče zrak v prostor skozi vsako špranjo. Bolj bi lahko bil problem z klasičnimi split klimami kjer je vse diht zaprto in ni vleka.
Zato se pa prezrači, najbolje zjutraj za uro ali dve ko je še mrzlo zunaj.

Mogoče je res problem teh 25m3 frišnega zraka na uro na osebo če imaš split klimo, s toplotno črpalko klima-topla voda ni nobenih dodatnih izgub.
011011100111010101100010

leiito
OK, hvala, ali potem torej z Gree in/ali Vivax za isti denar dobiš več kot pri LG ali Panasonic.

Ne moreš v isti stavek dajati gree in vivax.
Kot bi primerjal passata in cliota.
vivax je kot gorenje klima, komponente vprašljive kvalitete (you never know what you gonna get).

Samsung vzameš, če imaš malo prostora, imajo tudi notranje enote trikotne oblike.

Panasonic se je par let lepo ustreli v koleno, ko so imeli serijo fail kompresorjev, od takrat jih ima dosti klima monterjev na shit listi.

Lestvica, najboljši prvi 3
daikin
mistubishi
toshiba

Razlike se pojavljajo potem pri ogrevanju in hrupnosti notranje enote.

Zgodovina sprememb…

jakan123 ::

Iščem klimo za 2 sobi. Moram kupiti dve ali se da hladiti to z eno? Sobi ločuje hodnik širok 2m. Ena soba je velika 30m2, druga pa 40m2.

Pomoje bi šlo z eno 3.5 kW, samo vrata morajo biti odprta.Kubatura je sicer dokaj velika, sploh če gre za standardno višino 2.5m.
Daj sliko tlorisa.

Kako dolg je hodnik ?

Zgodovina sprememb…

Mogoče klimo v hodnik, da piha v obe sobi?

jakan123 ::

Sem že razmišljal, da bi jo dal na hodnik in da bi nekako gor spravil 2 cevi in vsako v eno sobo.

Tloris na hitro:

Hodnik je speljan naprej na stopniče in je precej velik skupaj s stopniščem. Strop v sobah je max 2.20 (mansarda).

Okapi ::

Z eno klimo boš lahko hladil obe sobi samo, če bo na hodniku. Ampak v tem konkretnem primeru bo problem, ker bo hladen zrak uhajal po stopnicah dol.
««
64 / 132
»»