» »

Katera klima

Katera klima

««
41 / 130
»»

Pyr0-2 ::

energetik je izjavil:

Če imaš res blizu enoti, tisti zrak zelo malo vpliva na delovanje. Izračunaj si maso preostalega zraka v ceveh in notranji enoti in primerjaj z maso hladilnega plina...

Problem je dvigovanju obratovalnih tlakov, oksidaciji olja in delanju kislin.

Hkrati pa zrak v kapilari povzroči neenakomeren pretok hladiva in raztolče TXV

Oldi ::

Ali je smiselen nakup prenosne klime, ki ni obratovala 10 let - varianta za frende. Gledam po Bolhi in upam na še en vročinski val, da bi zadevo sprobal. Še vedno me matra ideja, da bi jo dal na balkon, v stanovanje pa speljal ohlajen zrak in s tem naredil klimatizacijo s prezračevanjem, dve muhi na mah za manj kot 100EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Oldi ()

Okapi ::

Varianta za frende pri 10+ let stari prenosni klimi je brezplačen odvoz, v najboljšem primeru ga častiš še kakšen pir ali dva. Da bi za tako klimo plačeval, se mi zdi malo mimo. Rezervna varianta za frende je, da ti takšno klimo (brezplačno) posodi. Potem se pa ti lahko igraš z njo in eksperimentiraš. Do konca septembra bo sigurno še nekaj dni s 30+.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Pri frendih bi experimentiral, kupil pa pri bouhačih :-)

milica ::

Kar kupi! Nam boš potem opisal tvoje izkušnje.

papasmrk ::

Uglavnem, nabavil sem Mitsubishi MSZ/MUZ-SF35VE klimo in zaenkrat dela super :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: papasmrk ()

Ima kdo izkušnje s klimami, ki jih sam lahko zmontiraš in zaženeš. Pri cenejših modelih je montaža skoraj pol cene. Kako je z garancijo?

mevden ::

Pozdravljeni,

odločam se za nakup klime med dvome modeloma:

http://www.mimovrste.com/artikel/364001...

in

http://www.mimovrste.com/artikel/364001...

Sem bil že odločen za drugo, vendar mi je kolega monter priporočal obvezno prvi model. Naj bi bil dovolj za moje 75m stanovanje. Mi lahko mogoče kdo bolj strokovno razloži kaj je razlika med modeloma, razen da prvi nekoliko manj pokuri in da je druga močnejša. Hvala za vaše odgovore

4,2 kW je več kot dovolj za 75m2. Je sicer odvisno tudi od lege in izolacije stanovanja, ampak pri meni je bil v enako velikem stanovanju 3,5 kW Panasonic brez težav kos letošnjim rekordom.

O.

mat xxl ::

Sam imam 3,5 kw enako staro sedaj 3 tedne za 105 m2 in ogladi povsem za šalo enako verjetno pogreje..........

Razen če imaš neizolirano podstrešno stanovanje ali enormno veliko porabnikov, 2m plazmo, par računalnikov.... V normalnih razmerah zadostuje 1kW

mat xxl ::

Ma glih 1 nikakor ne, samo z 2,5 bi pa šlo, v 3,5, kar jaz svetujem, je žekar nekaj rezerve, kar je pa več, je pa povsem predimenzionirano in bodo kvečjemu težave .....

matoalfa ::

Živjo!
Če, se kdo zanima za nakup naprav za ogrevanje ali hlajenje si lahko ogledate tukaj: http://www.tersus.si/
imajo kvalitetne znamke in dokaj nizke cene. Na telefonski številki pa odgovarjajo na razna vprašanja :)

LP Matevž

ducky ::

a letos je že kdo kaj primerjal cene, kje se splača nakup?

al1976 ::

Ima kdo izkusnje z LG. Tole naj bi bilo ugodno:

http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_...

kos1 ::

zelo dobre t.j. najboljse izkusnje imam, konkretno, s klimami znamke:
Panasonic, Fuji in Daikin.

Ima kdo izkusnje z LG. Tole naj bi bilo ugodno:
LG so čisto dobre klime, 500 evrov za tole je videti v redu cena, samo vprašanje, kako je z montažo, ki zna zadevo precej podražiti (ne vidim, da bi bila vključena). Če kupuješ klimo, ki ima montažo vključeno (oziroma jo kupiš pri nekom, ki klime montira), zna biti končna cifra ugodnejša. Pa vedno moraš tudi preverit, kje jo boš montiral, ker osnovna montaža običajno vključuje samo 3-5 metrov oddaljenosti med zunanjo in notranjo enoto. Skratka, po mojih izkušnjah se je bolje menit z monterjem, ki pogleda situacijo in pove ceno. Primerjaš ponudbe 3-4 monterjev, se malo zdilaš in prideš najbolje skozi, kar se cene tiče.

O.

Zgodovina sprememb…

fantasycamp ::

Odpiram nov post ker kupujem klimo ko so še akcije in stare zaloge..

Imam 62m2 sem na vrhu in me zanima kakšna moč je za to kvadraturo pomembna?

Je 220€ preveč za namestitev klime?

Klima monter je rekel da je dovolj klima za 40m2, v stanovanju živimo trije in me zanima koliko KW rabim da čim prej ohladim?

Ima kdo klimo take moči in mu je dovolj za cca 60m2 ?

Odvisno je od lege in izolacije stanovanja, ampak po mojem bi moralo biti 2,5 kW dovolj. Jaz imam 3,5 kW za 75 m2 in je več kot dovolj. Enaka klima je tudi v enem 80 m2 velikem stanovanju, in je prav tako povsem dovolj močna za hlajenje. Sta pa obe stanovanji solidno izolirani in moje recimo gleda na vzhod, ono drugo pa na severozahod, tako da toplotno nista zelo obremenjeni.

Ne vem pa, zakaj bi rad "čim prej" ohladil. Klima načeloma hladi sproti, zaradi tega, da ti enkrat na leto, ko prideš z morja, stanovanje ohladi v pol ure namesto v dveh ali treh, nima smisla kupovati močnejše. Kvečjemu kupiš takšno, ki jo lahko časovno programiraš, ali vklopiš prek interneta.

O.

Okapi je izjavil:

Odvisno je od lege in izolacije stanovanja, ampak po mojem bi moralo biti 2,5 kW dovolj. Jaz imam 3,5 kW za 75 m2 in je več kot dovolj. Enaka klima je tudi v enem 80 m2 velikem stanovanju, in je prav tako povsem dovolj močna za hlajenje. Sta pa obe stanovanji solidno izolirani in moje recimo gleda na vzhod, ono drugo pa na severozahod, tako da toplotno nista zelo obremenjeni.

Ne vem pa, zakaj bi rad "čim prej" ohladil. Klima načeloma hladi sproti, zaradi tega, da ti enkrat na leto, ko prideš z morja, stanovanje ohladi v pol ure namesto v dveh ali treh, nima smisla kupovati močnejše. Kvečjemu kupiš takšno, ki jo lahko časovno programiraš, ali vklopiš prek interneta.

O.

svetoval mi je ta model ampak ne pri tej firmi http://www.klima.si/klimatske-naprave/p...

ne vem ali je ta osnovni model ok..?

Tega (ali pa en zelo podoben model od Panasonica, ne vem na pamet teh oznak) imam tudi jaz in je čisto dovolj dober. Verjetno bi šlo v 62 m2 stanovanju že z manjšim modelom.
http://www.klima.si/klimatske-naprave/p...
Ampak razlika v ceni je manj kot 100 evrov, tako da verjetno nima smisla preveč šparati.

Kar se stroškov montaže tiče, je pa največ odvisno od razdalje med notranjo in zunanjo enoto. Če imaš notranjo klimo nekje na zunanji steni, prideš skozi s "tipsko" montažo, ki vključuje do 4 m razdalje, čim pa bi rad notranjo enoto postavil na kakšno bolj strateško mesto, je lahko razdalja hitro 10+ m (ker boš verjetno hotel cevi speljati čim bolj neopazno, po robovih sten).

V glavnem, jaz sem pred enim letom za takšno klimo z montažo vred dal 900 evrov (razdalja med zunanjo in notranjo enoto je menda 12 m, če se prav spomnim).

Okapi je izjavil:

Tega (ali pa en zelo podoben model od Panasonica, ne vem na pamet teh oznak) imam tudi jaz in je čisto dovolj dober. Verjetno bi šlo v 62 m2 stanovanju že z manjšim modelom.
http://www.klima.si/klimatske-naprave/p...
Ampak razlika v ceni je manj kot 100 evrov, tako da verjetno nima smisla preveč šparati.

Kar se stroškov montaže tiče, je pa največ odvisno od razdalje med notranjo in zunanjo enoto. Če imaš notranjo klimo nekje na zunanji steni, prideš skozi s "tipsko" montažo, ki vključuje do 4 m razdalje, čim pa bi rad notranjo enoto postavil na kakšno bolj strateško mesto, je lahko razdalja hitro 10+ m (ker boš verjetno hotel cevi speljati čim bolj neopazno, po robovih sten).

V glavnem, jaz sem pred enim letom za takšno klimo z montažo vred dal 900 evrov (razdalja med zunanjo in notranjo enoto je menda 12 m, če se prav spomnim).

jp sem ga malo prej gledal samo je za manjšo kvadraturo!

Primerna za prostore velikosti: 25 – 45 m2

Poslušaj monterja:-)
Klima monter je rekel da je dovolj klima za 40m2,

Te kvadrature v tehničnih podatkih so po mojem izračunane precej z rezervo. Ta klima, ki preverjeno lepo dela v 75 in 80 m2 velikih stanovanjih, je po tehničnih podatkih namenjena za 40-60 m2. Pa je čisto lepo hladila tudi ko je bilo zunaj 40 stopinj. Kot rečeno, odvisno je tudi od izolacije in lege stanovanja - je precejšnja razlika med dobro izoliranim stanovanjem z vzhodno lego, in kakšno slabo izolirano mansardo.

Upoštevati pa je treba tudi dejanske razmere v naših krajih. Mogoče te cifre veljajo za recimo kakšen Dubai, kjer mora klima garati praktično celo leto, in so temperature redno okoli 40 ali celo več stopinj. Pri nas je 40 stopinj dan ali dva vsakih nekaj let, in recimo skupaj en mesec na leto, ko je čez 30 stopinj.

O.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Poslušaj monterja:-)
Klima monter je rekel da je dovolj klima za 40m2,

Te kvadrature v tehničnih podatkih so po mojem izračunane precej z rezervo. Ta klima, ki preverjeno lepo dela v 75 in 80 m2 velikih stanovanjih, je po tehničnih podatkih namenjena za 40-60 m2. Pa je čisto lepo hladila tudi ko je bilo zunaj 40 stopinj. Kot rečeno, odvisno je tudi od izolacije in lege stanovanja - je precejšnja razlika med dobro izoliranim stanovanjem z vzhodno lego, in kakšno slabo izolirano mansardo.

Upoštevati pa je treba tudi dejanske razmere v naših krajih. Mogoče te cifre veljajo za recimo kakšen Dubai, kjer mora klima garati praktično celo leto, in so temperature redno okoli 40 ali celo več stopinj. Pri nas je 40 stopinj dan ali dva vsakih nekaj let, in recimo skupaj en mesec na leto, ko je čez 30 stopinj.

O.

zakaj bi ta potem bila boljša? Kao novejši model ali tišja? Mogoče manj elektrike porabi?

Ni boljša. Če je lahko manjša, potem je pač bolj varčna.

V mislih imam nabaviti mitshubishi sf42 za stanovanje 80m2. Sonce imam samo dopoldne do 11 ure, nato se orne na drugo stran. Zanima me kaj je posebnost serij sf razen da je varčna, zelo težko je kaj drgačnega najti med serijami istega proizvajalca. Mi je pa kolega zelo priporočalle to serijo sf. Uporabljala se bo 90% za ohlajevanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mevden ()

šernk ::

Za 80 kvadratov bo po mojih izkušnjah SF35 več kot dovolj. Mi imamo 3,5kW in nam drži temperaturo čez celo nadstropje brez težav (cca 60 kvadratov hlajenih, če na hitro izračunam). Mitshubishi je tiha, zanesljiva in predvsem enostavna za uporabo. Slednje sem ugotovil da pri klimi še največ pomeni.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Bom vztrajal na 4.2kw, itak dobim dober dopust na klimo. Se kaj posebnega na seriji sf? Ker sem v bloku me zanima ali je zunanja enota tok tiha da ne bo motila sosedov. Ne bi rad da sploh opazijo da je klima prizgana da ne bo kdo kaj moril. Itak se slisi malce promet z ulice, dvomim da bi ga klima preglasila.

Kako glasna je ta sicer ne vem, ampak načeloma ne bi smelo biti problema. Je pa seveda odvisno od tega, kje bo zunanja enota nameščena in kakšna je zvočna izolacija stanovanj (predvsem okna). Če jo namontiraš poleg (slabo zvočno izoliranega) okna od sosedove spalnice in ima ta bolj rahel spanec, ga bo motila.

Težave s hrupom manjša dejstvo, da ponoči klime praviloma ne delajo s polno močjo, če sploh delajo. Jaz sem recimo imel svojo večino časa programirano tako, da je bila od polnoči do sedmih zjutraj izklopljena.

O.

MeGreat ::

Imam sf in fh. Iz prve roke lahko povem da je mitsubishi fh serija kar občutno tišja, poleg tega tudi manj porabi

fruchty ::

Kako je z on-off klimatskimi napravi? Iščem eno, ki se bo uporabljala izključno za hlajenje manjše sobe (torej rabim 2-2,5kW hlajenja oziroma najmanj, kar nudijo proizvajalci) in zato tudi ne rabim, da ima klima 1000 funkcij, vseeno pa me zanima, ali je opazna razlika pri hlajenju med inverterskim in on-off sistemom.
Vem, kaj pomeni eno in kaj drugo (on-off dela na polno ali pa sploh ne dela), ampak zanima me, kako je s tem v praksi - je kakšna bistvena razlika ali ne?

energetik ::

Ni bistvene razlike. Tudi ON-OFF prilagaja hitrost ventilatorja in ob vzdrževanju temperature je praktično neslišna. Samo za hlajenje ene sobe nabavi on-off, pa je.

Hvala!

s6c-gEL ::

Vem, kaj pomeni eno in kaj drugo (on-off dela na polno ali pa sploh ne dela), ampak zanima me, kako je s tem v praksi - je kakšna bistvena razlika ali ne?

Ne.
Inverterska ti bo prej crknila, je tudi bolj občutljiva na sunke omrežja (napetost).

Trenutno gledam Daewoo DSB-F1273H, ki je sicer 3,5kW vendar pride 260€ in ima menda Toshibin kompresor. Ima že kdo kakšne (slabe) izkušnje?

BorutK-73 ::

Lahko link kje to gledaš, tudi nabavljam klimo za hlajenje only.

Tule: http://www.europatrade.hr/detalji_proiz...

Meni je sicer Zagreb blizu, v Sloveniji pa se mi zdi, da so malo dražje.

Za 260e je super cena, problem je da bo montaža najbrž kakšnih 150-200e

Jaz upam, da bom to uspel zbiti nekoliko dol, ker bom notranjo in zunanjo enoto sam montiral, pravtako tudi preboj stene, potem pa upam, da bo kolega, ki se s tem ukvarja, zrihtal cevi in vakuumiral...

Potem pa kar, kakšen youtube video si najdi kako se inštalira in je to to.. Lahko tudi sam vse narediš če si sposodiš aparat za vakumiranje. Pazi na odvod drenažne vode da je padec po celi dolžini, malo je treba paziti pri krivljenju cevi, kako se naredi spoj pa ziher kje na netu najdeš detajlna navodila

Super, hvala! :)

Sposodiš si tole orodje za spoje nardit, pomoje je to lažje kot lotanje pa ravno tako OK, pri meni so tako delali .. Drugače orodje lahk itak iz ebaya dobiš za kakšnih 20e + par evrov vsaka spojka.

Treba je samo upoštevati, da morda garancija ne bo veljala, če montaže ne bo opravil pooblaščeni servis.

O.

Garancije ne boš imel, če ne bo pooblaščeni servis montiral.. Ampak pri klimi za 260e če prihraniš 200e montaže je to kar zajeten delež stroška. S tem da kakšni monterji naredijo tako, da bi sam bolje naredil (en majster me je prepričaval da se vakuumira šele od 10m naprej itd itd).
Če narediš sam prihraniš 200e, pa dobiš nov skill .. če ti je to v veselje narediš če ne pa plačaš enemu :)

s6c-gEL ::

fruchty je izjavil:

Jaz upam, da bom to uspel zbiti nekoliko dol, ker bom notranjo in zunanjo enoto sam montiral, pravtako tudi preboj stene, potem pa upam, da bo kolega, ki se s tem ukvarja, zrihtal cevi in vakuumiral...

Če se kolega ukvarja s tem, potem ima vsa orodja na razpolago.Sama montaža ni neka znanost, vendar če tega nisi še nikoli počel zna biti zanimivo, sploh če imaš "hoby" orodje.

Drugače so cene montaž cca 250 eur, kakor najdem na netu cenike...Lahko za test pošlješ ponudbe večim mojstrom v tvoji okolici, mogoče bo v predsezoni kaj bolj ugodno.
http://www.ceneje.si/Izdelek/3646520/do...

Neverjetne cene imajo teli monterji.. Najcenejši so tam okoli 200e mogoče malo manj in to za eno do dve uri dela... Samo ne mi govoriti oprema oprema, namreč za 200e lahk kupiš komplet orodje z vakumirko vred..

V resnici lahko računaš v povprečju na 4 ure, ker običajno ne montiraš samo najbližjim sosedom in ne poteka delo vedno brez zapletov. Delati morata vsaj dva, se pravi 8 ur. Običajno je v 200 evrov osnovne montaže vključeno tudi vsaj za 20-30 evrov cevi, kanalov ... Odšteješ še ddv, prispevke, dohodnino ... in ugotoviš, da vseeno to ni tako huda zlata jama. Je pa res ena od priložnosti za malo bolj spretne nezaposlene, da nekaj zaslužijo.

Moraš upoštevati še, da če naročiš samo montažo, je cena višja, kot če jo kupiš v kompletu s klimo (monter zasluži tudi z maržo za prodajo klime).

Pravi denar se skriva v večjih naročilih (in pogodbenem vzdrževanju), ne v individualni montaži klim po stanovanjih.

O.

Ne zlata jama ziher ni, poleg tega rabiš skoraj vedno vsaj dva, saj ne moreš sam nositi klime po lestvi. Vendar glede na ceno orodja in relativno preprosto inštalacijo bi pričakoval nižje cene.

A ima kdo slučajno kakšne izkušnje s Hokkaido proizvajalcem?

Tole sem danes našel na (novi) notranji enoti... A bo tu slučajno plin puščal oziroma je tole za reklamacijo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fruchty ()
««
41 / 130
»»