» »

Solarij?

Solarij?

Mr_Globus ::

Poletje je še daleč ampak.. Vsako poletje hočem čimprej met lepo rjavo barvo :D tako da je skoraj 80% da me bo na začetku vsaj malo ožgalo. Če ne drugo me skeli dan al dva. Zdej vprašanje je: je bol zdravo da si nardim začetno barvo v solariju in pol uživam na plaži po 16h ko ni več Žabarjev in močnega sonca?

BigWhale ::

Ja UV zarki so precej zdravi. Pa tudi kozo zelo pomladijo... ;>

DoloresJane ::

Sončenje v solariju ti ne da zaščite kože o kateri slavni (in neumni) tako radi govorijo v smislu "14 dni pred dopustom hodim v solarij, potem me pa nič ne opeče na morju". Seveda ne... Čez 15 let bo pa kožni rak. :) Človeške celice so bile deprivirane začite pred UV žarki in zato je vsakršno namensko izpostavljanje soncu za voljo videza in hrustljavega tena kože, skrajno neumno. Ne pravim, da se izogibaj soncu (z izjemo opoldneva), je pa izpostavljanje in praženje na plaži (ki je samo sebi namen) malone izjava o dosegu posameznikovega intelekta. Lepo se da porjaveti tudi v senci (kako nenavadno!? :\ ) in s številnimi samoporjavitvenimi pripravki, če je že barva kože lepotni imperativ. Sicer pa predvsem zmernost. Pa prosim, s sončno kremo se ni tako slabo mazati...

perci ::

Kaj pa visoki faktorji na kremah - nekje sem slišal, da to tut ni fajn zarad kancerogenosti? Je kaj na tem?

DominusSLO ::

sovražim kreme za sončenje..pol si ves masten ;((
Naj me rajši zakuri, solarij je pa za pičke>:D prav tako kreme, še posebej če moram jaz namazat:D V tem primeru se da potrpet mastne roke..

Trik, da te ne opeče je, da greš najprej za malo časa na sonce ali na manj močno sonce in pol postopoma večaš megaherce(čas na soncu), nato pa voltažo(ure sončenja) :P

Seveda trik ne pomaga, če imaš jogurt type kožo(dobil si pač slab primerek) :D

DominusSLO ::

perci
v smislu, da so kreme kancerogene al kaj? Jaz nisem nikoli slišal kaj takega...

root987 ::

Tist da si masten izgine v približno 5-10 min (če se seveda nisi mazal že na soncu). Torej, bolje 5 min potrpet, ko pa da si opečen.

Lahko pa tut po tvoje, sam to mal dolgo traja. :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

dela ::

Lepo aprila, maja čimbolj pomanjkljivo oblečen na sonce. Začneš z 20 minutami... vsak dan, ko je sonce. stopnjuješ. Tud če te malo opeče (huje bo, če te bo junija), naslednji dan nadaljuješ. Vse skupaj brez kreme, ali pa z malo olivnega olja.

Na tak način sem si lani naredil tako podlago, da me poleti od 12h do 19ih, ko sem bil non-stop na soncu brez kreme, ni niti malo opeklo. Taka 7-urna seansa se je končala res s čisto malo rdečkasto kožo in popolnoma brez skelenja... Glede na to, da imam svetlo kožo (mislim,da ga smatrajo kot tip 2 (od štirih, ki ga ima bela rasa)) , se mi zdi to lep dosežek.

Za primer:
s kolegico sem malo pred poletjem (začetek junija) dopoldan do dvanajstih bil zunaj... Po rokah jo je tako opeklo, da je šla k zdravniku, meni pa koža niti ni malo pordečela. Pa imama isti tip kože.

Od tega poletnega izpostavljanja pa sem še imam vedno kar lepo barvo, ki bi skoraj gotovo trajala še do jeseni, tudi če bi me sedaj zaprli v neko jamo. :D
Ampak letos nameravam isto, da vidim kolk se še da gradit na tej podlagi.
Kolk bom pa mel od tega posledic, bom pa videl čez par let. Ampak po moje vseeno manj, kot nekdo, ki ga sonce preseneti poleti.

Solarija še sam nisem obiskal, vendar pa se tamkajšnje kratke seanse ne morejo kosati z urami in urami izpostavljanja na soncu. Poleg tega je drago. Dermatologi pa pravijo, da tudi manj zdravo od sonca. Mislim, da jim kar verjamem. Sigurno te na konfrontacijo z veliko ognjeno kroglo bolje pripravi manjši odmerek velike ognjene krogle, kot pa nekaj žarnic :)

BlackHole ::

Ma od tega solaraija dobiš samo rjave flike po telesu. Tudi, če ne bi bilo škodljivo, je zelo neestetsko.
LP Marko

Tear_DR0P ::

Solariji so samo tržna niša. Porjavitvene kreme pa tud. Barva kože še vedno izraža modno in rasno prepričanje.
Iste firme ki v evropi prodajajo porjavitvene kreme, v aziji bogatijo na račun beljenja kože. Pač pr nas je modern da si to kar nisi, tko kot v aziji.

Jst sm sicer mal sovražno naravnan do sonca in njegovih učinkov na koži. Pač mam mlečno belo kožo in v pigmentnih znamenjih zgoščen pigment. Jebiga. Zato pa ratam napol blont polet.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

DoloresJane ::

Res je, da so se pred kakšnim letom ali dvema začele pojavljati trditve o kancerogenih elementih, ki jih dodajajo v kreme. Ti elementi naj bi bili predvsem del kemičnega ščita za kožo pred UVB žarki. Pred UVA žarki naj bi se dalo kožo zaščititi le mehansko. V čalnkih, ki sem jih brala, so se ponavljajoče omenjale predvsem tri sestavine, vendar se ne spomnim, katere so bile. Vem samo, da krema, ki sem jo takrat uporabljala, ni vsebovala nobenega od tistih treh.

Obstajajo kreme, ki se hitro vpijajo in ne mastijo kože. Poleg tega ni vse "krema". Zaščita pred soncem obstaja v obliki mleka, kreme, gela, olja... za kožo. Od forme je odvisno, kako dobro se stvar vpija v kožo. Krema (približek, sicer brez faktorja za ščitenje kože bi bila temno modra Nivea krema) je manj sposobna vpiti se v kožo kot mleko in naj bi bila tudi bolj mastna. Sicer pa na kozmetičnem trgu obstaja vse mogoče in ko boste kupovali kaj, se da dobiti izdelek, ki bi vam ustrezal v vseh pogledih. Tudi za moške, ki sovražijo kreme, se da dobiti kaj, če je seveda interes.

Falcon - če je koža minimalno pordečila, bi bila jaz na tvojem mestu pazljiva. Postopno izpostavljanje soncu, ki si ga opisal, se mi zdi smiselno in poleg kreme in sence edino pametno. Vendar je časovni obseg in del dneva, v katerem si se izpostavljal soncu tak, da bi ti vseeno priporočala previdnost ali umik v senco za kakšno uro na polovici dneva. Če koža pordeči (tudi, če je že porjavela) je to znak, da je že prišlo do poškodbe. Bodi previden. Ne bi te rada čez 10 let srečala na onkologiji.

dela ::

Mogoče sem res malce pretiraval.... no, tista rdečica je izginila v roku nekaj ur. Prav tako ni bilo skelenja. Klasični sun-burn traja malo dlje in tudi skelenje je prisotno. Občutek je bil precej podoben tistemu, kot če bi z nepripravljeno kožo šel na sonce za zgolj 10 minut. Po moje je škoda, narejena ob teh mojih sedmih urah enaka tej. Že res, da je čas izpostavljanja velik faktor. A prav tako je to pripravljenost kože, mar ne?

Sicer bom pa letos izvajal enako zadevo, s tem da imam sedaj še močnejšo bazo za vse skupaj. Bom videl, če bo kaj razlike napram lani. Če je ne bo, potem je moja koža verjetno že na maksimumu.

dela ::

No... vsaj takšen občutek sem dobil. Če nekdo z istim tipom kože dobi strašne opekline, medtem ko pripravljena koža ostane popolnoma untouched ob istih pogojih, potem pač dobiš občutek, da je ta sun-training strašno efektivna zadeva.:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

Mr_Globus ::

Ok alora pozabim solarij in se grem kratke seanse. Bala ker ni hitrejšega načina

Pithlit ::

Jest sm yogurt type... pa sonca tud ne maram lih preveč. Jeba je k greva z ženo u Grčijo na bopust pa se je pol treba po otoku s skuterjem fjakat :'( . Sem pa pogruntal de so une kreme s faktorjem 30 in več zakon. Pa uni senčniki na plažah tud :D ... Tko da ponavad pridem nazaj domov tak kkr sm dol šel. Tud to je res da se ponavad me 12-15 spraviva na kako malo pojedino, tzatziki pa to :P in seveda greek coffee.
Life is as complicated as we make it...

dela ::

Saj yoghurt type je kr ok. Je bol nevarno, če si baker type. :)

DoloresJane ::

Jaz prakticiram podobno. Na plaži ležim v senci, če je le mogoče. Mažem sem se s faktorjem 30 in nosim klobuček, da me ne ožge po obrazu. Po osmih dneh morja pridem domov in ne zgledam skoaj nič zagorela. Če se pogleda črte od kopalk, se pa opazi izrazito razliko.

Kaj hočem - imam pač zelo svetlo kožo in če bi se pražila na soncu kot nekateri drugi, bi jo uničila in postarala.

perci ::

Jaz prakticiram podobno. Na plaži ležim v senci, če je le mogoče.
Ko pridem iz vode, mi sede posušit se na soncu in še par minut ekstra, da se pogrejem, potem pa v senco.
Mažem sem se s faktorjem 30 in nosim klobuček, da me ne ožge po obrazu.
Meni na začetku zadostuje 12, po parih dnevih šaltam na 6.
Če se pogleda črte od kopalk, se pa opazi izrazito razliko.
Ne nosit kopalk, jst sem ce se le da nudo :)).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje kupujete IR-A sončno kremo ?

Oddelek: Loža
305107 (4148) Glugy
»

Sončna krema

Oddelek: Loža
324367 (3296) Okapi
»

Rekordna ozonska luknja nad Skandinavijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3711859 (9753) Pyr0Beast
»

Krema za sončenje - faktor

Oddelek: Loža
91517 (1438) Tarzan

Več podobnih tem