» »

Razlika med HUB in ...

Razlika med HUB in ...

Uporabnik ::

Kakšna je razlika med hubom in switchem??

Dax ::

Kolkr vem je hub neaktivna verzija switcha. Aktivno stikalo ma mende lasten procesor, ki skrbi za nadzor paketov in tega, kam jih pošilja. Medtem ko hub enostavno paketek pošlje na vse naslove. Za domačo mrežo pa se itaq splača bolj hub, ker je dosti cenej.

andrej ::

ce enostavnih switchev je samo par jurjev visja od hubov, tak da se jih splaca kupit. recimo 10/100 hub je le 4 jurje cenejsi od switcha...
Glavna razlika med hubom in switchem je da ko en node (racunalnik) poslje paket, hub poslje ta paken na vse izhode, medtem kot switch poslje paket samo na en izhod, kjer se nahaja racunalnik kamor je bil paket namenjen. Pri hubu si torej vsi racunalniki delijo hitrost, pri switchu pa je kao point-to point...
Pri domacih mrezah ni razlike v hitrosti... Ko pa mas velika omrezja in veliko racunalnikov se ti switch res izplaca...

sinko999 ::

Bi blo to dovolj veliko switch , 2 x hub16 . S že to splača ali ne .

Ni? ni ve?no !

LuiIII ::

Ha ce imas za povezat dve masini je to cisti overshooting! Pri 32 masinah in pro uporabi pa prej razmislil o dveh switchih in ne o hubih!
Aja a kdo ve kako se kaj obnese 1Gb mreza in kaksni so kaj realni prenosi,... Imam namrec na enem compu (G4) 10\100\1Gb kartico pa me mal matra firbec.
P.S. Ta ista masinca ima tudi DVD-RAM!

TylerDurden ::

DVD-RAM je za reveze. Idi kupi DVD-R pa se pol prid hvalt. G4 pa itak ne bom komentiru. Ops, pa bom no, cez kaksno leto, ko bom jaz menjal samo proc. ali grafiko ali ram ali bilo kaj bos ti kupoval strojnih delov za maca sploh ne, software bo pa na ravni win 3.1 (kvantitativno, ne kvalitativno). Ce pa imas G4 kot kaksen dedicated graphics machine pol pa vzamem vse nazaj.

LuiIII ::

Glede DVD-R se cist strinjam s tabo! Ampak saj ves da je pro MACih tako, da dobis stvar pac v paketu. Aja pa lahko vzames besede nazaj saj gor poganjam samo Adobov software. Je pac bistvena razlika v zmogljivosti med PC in MACi kar se kaksnega Photoshopa ali pa Illustratorja (na splosno DTP) tice.

Loki ::

Yep, strinjam se.

PC prodaja visja stevilka v mhz, maci (seveda G4, ne pa kaksen i-mac) pa so za resne oblikovalce.



BTW DVD-RAM smrdi do neba.

Andrej a swithc posilja paketke glede na IP compa v mrezi al na kaksn drug nacin?

PaJo ::

Swich si naredi nekakano route tabelo glede na to kera mrezan je na katerem portu in mislim da to dela na osnovi serijskih stevilk mreznih kart, nisem pa cisto prepican:8)

V glavnem pri kaksnih 32 masinah se ti ze ziher splaca uporbljat swich, lahko tudi da ti ze pri 16 pride prav, pac odvisno kaj delas na mrezi:D

Aja.. kar se pa tice Macov se tudi strinjam da so zakon sploh glede poblikacjskih in graficnih progamov, DVD-RAM pa itak sux, bo treba na poceni DVD-R pocakat, samo potle se morajo se prazni mediji pocenit, da se bo sploh spalacalo sneamt:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

andrej ::

switch dela na nivoju MAC cifer. To je unikatna stvevilka vsake mrezne kartice. Pod win9x jo vidis v winipcfg, v w2k pa z ipconfig. Primer: 00-10-A4-E9-2D-C5.
Kot je ze pajo reko si switch naredi tabelo, da ve na katerem portu je katera cifra...

sleby ::

A potem recimo da bi mel lan pa bi blo ene 10 folka pa bi si 2 kopirala en od drugega, drugih 8 pa bi nabijalo spile pa jim nebi stekal ? Ker z hubom ta varianta steka ..

andrej ::

tocno pri switchu ne bi smelo stekat.
Pri hubu je tako, da ko en racunalnik poslje paket morajo vsi ostali bit tiho in poslusat. Ce v istem casu nekdo poslje paket pride do kolizije (nesrece) in je potrebno zacet znova. Pri hubu ko nekdo poslje paket, vsi ostali ki so priklopljeni na hub ta paket dobijo - torej ne morejo nicesar sprejemat.
Pri switchu je zadeva malo drugacna. Ko nekdo poslje paket dobi switch ta paket. Switch pogleda na katerem portu je racunalnik, ki mu je namenjen paket. Ce ga najde mu paket poslje. V tem casu pa lahko ostali racunalniki nemoteno posiljajo pakete. Torej lahko vsi hkrati posiljajo, ker je med njimi switch, ki zadeve urejuje...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenski izraz za HUB je ....

Oddelek: Pomoč in nasveti
151578 (1332) Yohan del Sud
»

Povezava dveh rač prek ADSL - HUB vs. Switcher

Oddelek: Omrežja in internet
61943 (1756) ali3n
»

Ker switch mi priporočate (čim cenejši!!!)

Oddelek: Kaj kupiti
141093 (838) bastadu
»

Kteri hub?

Oddelek: Kaj kupiti
81222 (1075) Dami
»

gateway, router, ipchains, ipmaskerada......

Oddelek: Pomoč in nasveti
81464 (1339) Gh0st

Več podobnih tem