Forum » Omrežja in internet » Omejevanje pasovne širine
Omejevanje pasovne širine
aljazh ::
Zanima me sledeče:
Na switch je priklopljenih 6 računalnikov. Ali je mogoče vsakemu izmed njih omejiti pasovno šririno?
Situacija je namreč takšna: V hiši so študentske sobe. Imamo kabelski internet hitrosti 2MB, s tem da je kabelski priključek v sosednji (lastnikovi) hiši. Tam je tudi router. V tej hiši, kjer smo mi, je pa switch (do katerega imam dostop), od njega pa gredo kabli v vsako posamezno sobo.
Sodu je izbilo dno danes, ko je prenos za navadno surfanje po internetu počasnejši kot preko gprs povezave. Sicer pa je že pred tem včasih bil prenos obupno počasen za kabel. Očitno torej nekateri sostanovalci pridno uporabljajo p2p programe in zasedajo vso pasovno širino, tako da se še surfati ne da normalno. Ne verjamem, da bi bila povezava tako počasna, pa če bi vseh 6 naenkrat uporabljalo 2MB povezavo za surfanje in elektronsko pošto.
Zanima me torej, če obstaja kakšna možnost, da bi se posameznemu uporabniku omejila pasovna širina, čeprav nimam dostopa do routerja.
Da, lahko bi se tudi pogovoril z njimi, vendar mislim, da to ne bi rešilo problema
Na switch je priklopljenih 6 računalnikov. Ali je mogoče vsakemu izmed njih omejiti pasovno šririno?
Situacija je namreč takšna: V hiši so študentske sobe. Imamo kabelski internet hitrosti 2MB, s tem da je kabelski priključek v sosednji (lastnikovi) hiši. Tam je tudi router. V tej hiši, kjer smo mi, je pa switch (do katerega imam dostop), od njega pa gredo kabli v vsako posamezno sobo.
Sodu je izbilo dno danes, ko je prenos za navadno surfanje po internetu počasnejši kot preko gprs povezave. Sicer pa je že pred tem včasih bil prenos obupno počasen za kabel. Očitno torej nekateri sostanovalci pridno uporabljajo p2p programe in zasedajo vso pasovno širino, tako da se še surfati ne da normalno. Ne verjamem, da bi bila povezava tako počasna, pa če bi vseh 6 naenkrat uporabljalo 2MB povezavo za surfanje in elektronsko pošto.
Zanima me torej, če obstaja kakšna možnost, da bi se posameznemu uporabniku omejila pasovna širina, čeprav nimam dostopa do routerja.
Da, lahko bi se tudi pogovoril z njimi, vendar mislim, da to ne bi rešilo problema
hruske ::
Na switchu, ki ga dobiš v štacuni za manj kot 10ksit, ne boš mogel omejevat prometa. To se tudi običajno dela na gatewayu.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Seadoo ::
Lahko pa na sosedovem routerju omejiš pasovno širino, seveda pa to ne bo preprečevalo situacij, ko bo nekdo recimo kopiral datoteke iz enega na drug računalnik preko switcha.
Out of my mind. Back in five minutes.
shock ::
V takem primeru kot si ti, si nabavi linux router ali pa kakšen drug router z več funkcijami. Vzami od kod en star pc(pentium) s 64 mbrama in 1 GB diska. Saj vem čim kdo sliši linux je oh in sploh, da ne in nevem še kaj. Na internetu dobiš na strani www.clarkconnect.org operacijski sistem ki je namenjen za router in kjer piše korak za korakom namestitev tega OS-ja. Omejevaje bandwitha in forwardiranje portov je sila preprost.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ClarkConnect linux kot PC routerOddelek: Omrežja in internet | 1548 (1207) | jurre |
» | Sheranje interneta preko WLAN povezave?Oddelek: Omrežja in internet | 2516 (2279) | ABX |
» | Switch in SIOL TVOddelek: Pomoč in nasveti | 1119 (923) | jurec |
» | omejitev pasovne širineOddelek: Programska oprema | 1089 (1003) | boogoo |
» | ena ADSL povezava za dva PC-ja?Oddelek: Programska oprema | 1505 (1124) | Lime |