» »

Crknjen RAM ali kaj drugega?

Crknjen RAM ali kaj drugega?

Jeebs ::

Pozdravljeni! Sej vem, skrajni čas bi bil za nabavo nove kištice, ampak trenutno res ni denarja za ta podvig. Torej, tole je sestava mojga kompa:

PIII 450Mhz SLOT1
440BX-2 Intelova matična
2x 128Mb SDRAM (ena ploščica 100Mhz in ena 133)
Voodoo 3 3000 AGP
Creative Live! Value zvočna kartica
Belkin mrežna kartica
TEAC CD-RW (48/40/12)
Maxtor 80Gb disk (Diamond 9 al neki tazga)

No v glavnem stvar je) taka. 2 dni nazaj sem se očitno malce preveč igral, ker sem hotel vgraditi notri še prejšnji disk (10 giga od Seagate), katerega nisem uporabljal odkar sem vgradil 80-gigaša. Najprej mi ga nikakor ni uspelo usposobit (naredil sem tudi low level format), ko pa sem ga odstranil so se začele težave, ker mi iz Maxtorja nikakor ni hotelo priti v sistem (Windows XP). Prav tako je mašina zmrznila ob poskusu nalaganja S-T Live CD Linuxa (poskusil sem verzijo 1.0 in 2.0oziroma kateregakoli drugega sistema (poskusil sem na 10giga disk inštalirati originalne Win98, pri čemer je bil v sistemu samo ta disk). Po kaki uri mučenja in zaj.... z vsem mogočim (nastavitve BIOS...) mi je ob zagonu postreglo z nekaj takega kot ''Extended RAM failure'' ali nekaj podobnega. Po preverjanju vsega mogočega sem se odločil ven dati polovico rama (133Mhz novejši modul) in potem mi je Windowse (iz 80giga diska, ki sem ga sedaj uporabljal) normalno naložilo. Sedaj pa me zanima, če mogoče ve kdo, zakaj se gre? Je res skurjen tisti RAM modul ali je možno KARKOLI drugega? Predvidevam, da je ob inštalaciji 10giga diska (primary slave) skupaj z 80giga (primary master) potegnilo peveč toka skozi napajalnik (nek glup 230W ali 320W nekaj takega napajalnik če se ne motim) in skurilo tisti RAM modul. Ali se motim? 10giga diska za vsak slučaj nisem več preizkušal, ker nočem da še kaj crkne. Poskusil sem tudi zamenjati RAM (133 ''nedelujoči'' modul sem dal v slot kjer je bil delujoči 100Mhz in obratno) in po tem koraku se ob zagonu sistema ni prikazalo NIČ na monitorju (tudi POST screen ne). Lahko zaključim, da je šel 133Mhz ram k vragu ali bi mogel preveriti še kaj? Da ne bom kupil novega rama, pa bi mi ga spet skurilo mogoče?!;( Hvala!
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

dxx ::

Verjetno kar prav razmišljaš, ko si priklopil še en disk je v napajalniku prišlo do preobremenitve in se je skuril ram.

Jeebs ::

Hvala, bom pa vseeno počakal še na kako mnenje, preden se spravim kupovat nov RAM ali karkoli. Pa upam, da nisem tistega zgoraj preveč idiotsko napisal, mal sem neprespan, pa tud točne oznake se mi zdle ne da gledat v komp. V bistvu mislm, da bom samo še ta preklet RAM nabavu, pol pa ko bo še kej crknilo se sploh več ne bom obremenjeval s temi starimi jajci, ker mi je vse skupaj že preveč živcev požrlo.;(
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Jeebs ::

P.S.: Glede na to, da sedaj vse deluje stabilno, je mogoče kaka možnost, da bi kupil nov RAM in bi mi tudi tega skurilo?:\ Seveda tistega 10gb diska NE bom več vgrajeval notri. Pa še nekaj, je možno, da je tudi ta 10gb disk kaj poškodovalo? 80gb disk, ki ga drugače uporabljam drugače deluje OK. Zanima me zato, ker imam drugač že kupca za ta 10gb disk.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Azrael ::

Za tistih 5W kar kuri disk, se napajalcu, ob ostalem kar poganja, ne bo nič poznalo. 60 ali 65W je za star 230W napajalnik mala malca, je pa res lahko problem pri nekaterih današnjih napajalcih, ki imajo moč navedeno po istih standardih, kot plastik fantastik računalniški zvočniki...

RAM stestiraj z Memtest86 ali Memtest86+. preizkusi vsak plošček posebej in če bo en delal težave, ga porini v drug slot, mogoče bo bolje.

Možni vzroki težav:

- prah
- statična elektrika
- nisi izklopil napajalnega kabla, ko si šaril po kišti
- RAM odšel v večna lovišča, se dogaja tudi najboljšim, moje sožalje...

Disk, če dela je OK, če ga pa res misliiš vreči stran, pa povej, lahko osebno poskrbim za strokovno reciklažo:D :D :D .

LP, Azrael

p.s. Ker imaš Slot1 , preden obupaš, potegnil procesor iz slota in ga postavil nazaj (seveda ko je stvar brez elektrike, 2x ponovi vajo, mogoče je procesor zlezel iz slota in se mu občasno blede. Značilnost Slot1 zadev.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

xabre ::

Jaz bi prodal disk, kupil ram in zamenjal napajalc

Jeebs ::

No ja, disk imam praktično že prodan, pa v bistvu ne bom jokal za tistimi 10 giga. Kar se pa rama tiče bom kupil 256Mb pa je. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Azrael:

1. Hehe, verjemi, vem dobro o čem govoriš.:D Zvočniki 5x5cm na njih pa piše 1000W pa z malo P.M.P.O.;((

2. Tisti RAM, ki je preživel bom za vsak slučaj stestiral, ''mrtvega'' pa rajši ne tlačim več notri. Tako ali tako se mašina sploh ne zbudi, če ga vtaknem v prvo luknjo za RAM.

3. Prah verjetno ni, ker mašino dokaj pogosto sčistim. Statiko tudi ne verjamem, da bi bila, saj VEDNO ko šarim po drobovju računalnika poskrbim, da se prej razelektrim. Prav tako sem računalnik izklopil iz elektrike, ko sem šaril po njemu (mislim dobesedno izklopil kabel za napajanje, ne samo na gumb ugasnil kot počnejo to nekateri newbiji). Verjetno je res šel RAM v večna lovišča, čeprav mi je čudno, da je RAM, ki je bil originalno not (mašina je letnik 99) preživel, novejši (mislim da je manj kot 2 leti star) pa je šel k hudiču.;(

4. Za ''strokovno reciklažo'' diska je ''na žalost'' že poskrbljeno.:) Jebat ga, želim si, da nebi tako hitro stegnil gobca, zdej pa sm ga enmu že obljubu za pof... 2 jurja.;(

5. Procesor še nikoli ni romal dol iz matične odkar je bil računalnik kupljen, ker se mi enostavno ne sanja, kako se prekleta stvar sname.;( No ja, 1x sem previdno poskušal, ampak ni šlo, ravno razbit vsega skupaj pa ne mislim.:\

Kakorkoli že, disk bom v vsakem primeru prodal, kupil 256Mb RAM-a, napajalnik pa bo ostal kar isti, ker se mi za ta stara jajca ne splača kupovat novega. Dokler bo delalo bo pač delalo. Preden bom vgradil nov RAM bom seveda stvar pošteno stestiral in spucal vsak kotiček računalnika. Potem pa bo kar bo. Hvala vsem!
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Jeebs ::

Majke, znoru bom zraven teh starih jajc!;( Dons šel nabavit novo ploščico 256Mb 133Mhz RAM-a, pa je očitno pri tej prekleti stari škatulji crknilo nekaj drugega in bo tako kmalu odšla v večna lovišča. Pa pojdimo po vrsti...

1. V prvem slotu za RAM ves čas delujoč 128Mb 100Mhz modul, v drugem slotu pa novih 256Mb 133Mhz. Mašina se zbudi, pri POST screenu napiše 384Mb RAM-a installed, vendar se spet obesi pri nalaganju Windows (ntfs.sys cannot be found or is damaged ali nekaj takega). Z ostalimi op. sistemi sicer nisem preizkušal, vendar predvidevam, da bi dobil enake rezultate kot sem že enkrat opisal (da se pri vsakem sistemu sesuje).

2. Preizkusil sem samo novo 256Mb ploščico v prvem slotu. Mašina se kao prižge, vendar se ne prikaže niti POST screen.

3. Novi 256Mb modul v prvem slotu, stari 128Mb 100Mhz v drugem. Isto kot pri 2. točki.

4. V prvem slotu 100Mhz modul, (pri katerem stvar deluje, če je samo ta modul notri) v drugem slotu v tej temi že omenjeni 128Mb 133Mhz modul, v tretjem slotu pa novih 256Mb 133Mhz. Isti rezultat kot pri 2. točki.

5. V mašini samo 128Mb 133Mhz modul. Mašina se prižge, vendar je že POST screen iznakažen (za grafično recimo napiše Vood... pa neki čudni znaki naprej.

Ok, sam sklepam, da je nekaj narobe s samo matično ploščo in predvidevam, da bo šla kmalu v večna lovišča. Prav tako imam na sumu skurjen 128Mb 133Mhz modul, medtem, ko sta starejših 128Mb 100Mhz modul in novi 256Mb 133Mhz verjetno OK. Se motim in tej mašini res ni več rešitve ali ima kdo še kako idejo?8-O Gledal sem, če ima matična mogoče kak jumper za memory ali kaj podobnega, pa nisem opazil, da bi imela. Je pa matična od Intela 440BX-2. Ima kdo kakšno idejo??? HVALA!
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Azrael ::

Ali je ta novi RAM eno ali dvostranski ? Če ni dvostranski - chipi na obeh straneh ploščice (mislim, da mora biti 16 chipov) potem na BX ploščah ne dela!

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Jeebs ::

Ta novi RAM ima na vsaki strani po 4 čipe, tako da predvidevam, da to pomeni da je dvostranski. Vendar glede na ostale simptome mislim, da je napaka drugje, saj je v kombinaciji 128Mb 100Mhz čip (prvi slot) in 256Mb 133Mhz čip (drugi slot) pokazalo pravilno 384MB RAM-a na POST screenu, vendar se je računalnik obesil pri nalaganju sistema.

P.S.: RAM, ki je bil originalno v računalniku (128Mb 100Mhz) in tisti, ki sem ga nabavil malo kasneje (128Mb 133Mhz), pa sta drugače oba enostranska.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jeebs ()

Azrael ::

128MB je lahko enostranski, samo 256MB modul mora biti obvezno dvostranski in tudi chipov na njem mora biti 16 ali 32 nisem siguren(2x več kot na 128 MB modulu).
Nekoč je bil Slo-tech.

Jeebs ::

Jah, ta RAM, ki sem ga danes nabavil ima na vsaki strani 4 čipe in je 100% 256Mb. Ampak pustimo sedaj to. Mene bolj zanima, če bi se dalo še kej naredit preden dokončno obupam.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Azrael ::

Ta tvoj 256MB SDRAM ne dela na nobeni BX plošči, Link.
Popolna novica na X-bits labs, tukaj.

Ravno iz tega razloga so trgovci svoj čas prodajalli 2 sorti 256MB SDRAM (za starejše računalnike (jasno dražje) in za novejše).

Pa še to za info, doma imam en Kingstonov 256MB modul (16 chipov), ki ima to čudno lastnost, da pravilno dela samo v Abit BF6 in prav nikjer drugje (BX133 Raid, BH6 in nekaj z LX chipsetom).

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Jeebs ::

No sedaj se tako ali tako menim z nekom za drugo mašino, pa bom vprašal, kateri ram potrebuje mašina za katero se menim in po potrebi menjal.:\ Če bom pa ugotovil, da sem samo RAM narobe kupil bom pa popizdil.;( Drugače pa, oznaka matične plošče je na originalnem računu (od računalnika, firma Jerovšek, leto 99) naslednja:

Intel Seattle SE440BX, ATX, SB, 100 Mhz

Sem torej res kupil napačen RAM? Prosim, za čimhitrejši odgovor, ker menjati moram v 8 dneh.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Azrael ::

Ta 256MB SDRAM ni združljiv s tvojo plato, ker BX čipovje ne zna pravilno delati s tako velikim memorijskimi chipi.

Največji chipi, ki jih BX še podpira so velikosti 16MB (128Mbit) kar je v praksi pomeni 16 chipov za 256MB
Ti pa imaš na tvojem novem modulu 32MB (256Mbit) velike chipe in je zato na njem samo 8 chipov.
Žal to ne gre skupaj s plato, menjaj dokler še lahko.

Aja pa še link, ki to potrjuje.

Če imaš švoh povezavov svet je tukaj najpomembnejše iz linka:

System Memory Combinations

The motherboard has three, dual in-line memory module (DIMM) sockets. Minimum memory size is 16 MB; maximum memory size is 768 MB. The largest DIMM supported at this time is 256 MB using unbuffered 128 Mbit technology parts. The BIOS automatically detects memory type, size, and speed

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Jeebs ::

Najlepša ti dala, grem takoj ju3 menjat čip!:\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Jeebs ::

Evo, RAM včeraj menjan in stvar hvala bogu deluje. Zdej pa samo upam, da se ne bo še kej spuntalo.:\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sdram dimm - kaj izbrati 1 x 256 mb 100 hz ali 2 x 128 133 hz ?

Oddelek: Programska oprema
131814 (1730) Fizikalko
»

Zopet problem z RAM-om

Oddelek: Pomoč in nasveti
6793 (708) Fim
»

Problem z ABITKO BE6-II in RAMI-i pomoč zaželjena!

Oddelek: Pomoč in nasveti
61228 (1137) Kekec
»

CAS2 ali CAS3?

Oddelek: Kaj kupiti
131292 (1124) ABX
»

RAM?!

Oddelek: Kaj kupiti
251331 (956) Trdi

Več podobnih tem