Forum » Izdelava spletišč » Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali.
Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali.

arjan_t ::
http://www.timeprog.com/wwwstats/wwwsta...
Kako naj poravnam text in slikico pri last 10 days (procenti)
Kako naj poravnam text in slikico pri last 10 days (procenti)

njok ::
A mislis poravnat tako, da bojo slikice ena pod drugo? Najenostavneje je, da slikce das na desno. ;)
Sicer imas pa najbrz vec kot eno opcijo. Lahko celici (ali kakemu drugemu wrapperju) dodelis padding na levi, vsebino poravnas pravtako levo. Potem se lahko kaj pomatras tudi s pozicioniranjem (top / right), pa gotovo obstaja se kaka moznost.
Sicer imas pa najbrz vec kot eno opcijo. Lahko celici (ali kakemu drugemu wrapperju) dodelis padding na levi, vsebino poravnas pravtako levo. Potem se lahko kaj pomatras tudi s pozicioniranjem (top / right), pa gotovo obstaja se kaka moznost.

Ja mislim centriranje (vertikalno) teksta in slikice, bom poskusil s paddingom
EDIT:
Eh ja lol, mislim tudi centraranje vseh slikic v stolpec, ceprav nisem spraseval po tem :)
EDIT:
Eh ja lol, mislim tudi centraranje vseh slikic v stolpec, ceprav nisem spraseval po tem :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: arjan_t ()

Ni ravno CSS ampak vseeno:
Kako oznacim da mi ne zrenderira php in html kode ampak da jo samo izpise?
EDIT:
Sem spremenil < v < ampak je še kakšna boljša rešitev?
Kako oznacim da mi ne zrenderira php in html kode ampak da jo samo izpise?
EDIT:
Sem spremenil < v < ampak je še kakšna boljša rešitev?
Zgodovina sprememb…

R33D3M33R ::
Ponavadi se PHP koda v fajl .phps
Apaču rečeš:
AddType application/x-httpd-php-source .phps
in ti lepo pobarva ter je ne izvede.
Je pa seveda še trik, da izvedeš recimo highlight_file(), ti lepo obarva vse. Nisem se še ukvarjal s tem. Eksperimentiraj.
Apaču rečeš:
AddType application/x-httpd-php-source .phps
in ti lepo pobarva ter je ne izvede.
Je pa seveda še trik, da izvedeš recimo highlight_file(), ti lepo obarva vse. Nisem se še ukvarjal s tem. Eksperimentiraj.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Jackass ::
Živjo!
Ubadam se z naslednjim problemom in mi ga nikakor ne uspe rešiti.
Imam CSS meni. Struktura je taka:
< div id="meni" >
< ul>
< li id="meni">< a href=".....">link1< /a>< /li>
< li id="meni">< a href=".....">link2< /a>< /li>
< li id="meni">< a href=".....">link3< /a>< /li>
< /ul>
< /div>
v CSS-ju imam določeno:
#meni {.........}
#meni ul {........}
#meni li a {.......}
Rad bi pa npr. link2 obarval drugače kot link1 in link3. Zanima me zato, ker skušam narediti, da se bo aktivni link obarval (s pomočjo javascripta). Učim se javascript.
Ampak očitno mi še CSS ne gre preveč dobr...
Ubadam se z naslednjim problemom in mi ga nikakor ne uspe rešiti.
Imam CSS meni. Struktura je taka:
< div id="meni" >
< ul>
< li id="meni">< a href=".....">link1< /a>< /li>
< li id="meni">< a href=".....">link2< /a>< /li>
< li id="meni">< a href=".....">link3< /a>< /li>
< /ul>
< /div>
v CSS-ju imam določeno:
#meni {.........}
#meni ul {........}
#meni li a {.......}
Rad bi pa npr. link2 obarval drugače kot link1 in link3. Zanima me zato, ker skušam narediti, da se bo aktivni link obarval (s pomočjo javascripta). Učim se javascript.

jAcKaSS

ja pa daš nardiš 2 classa link-neaktiven in link-aktiven in potem z javascriptom daš tistega ki potrebuješ

Sm probu na 2 načina. Al tko da mam dva različna id-ja al pa 2 class-a.
#meni-normal li a{......}
#meni-active li a{......}
pa s classi:
#meni.normal li a{....}
#meni.active li a{....}
Sam ne dela. Sm opazu, da če se id layerja v katerem je ta seznam ( < ul>< li>...< /li>< /ul>) ne ujemata, da pol stvar ne dela.
#meni-normal li a{......}
#meni-active li a{......}
pa s classi:
#meni.normal li a{....}
#meni.active li a{....}
Sam ne dela. Sm opazu, da če se id layerja v katerem je ta seznam ( < ul>< li>...< /li>< /ul>) ne ujemata, da pol stvar ne dela.
jAcKaSS

Kot je že arjan_t rekel naredi dva classa poleg idjev. torej .meni in ne #meni!, nato pa menjaj classe s recimo:
Dela pri meni bp na vseh treh brskalnikih (IE, Opera, FF)
document.getElementById(id).className="aktivno";
Dela pri meni bp na vseh treh brskalnikih (IE, Opera, FF)

Ok, sm probal vse kar mi je padlo na misel, vendar mi ne uspe. Vsaj ene 10 različnih kombinacij. Očitno sm nekolk zabit za te stvari.
Če prav razumem ohranim vse id-je, poleg pa naredim 2 class-a?
Nekako tako:
< div id="meni" >
< ul>
< li id="meni" class="normal">< a href=".....">link1< /a>< /li>
< li id="meni" class="active">< a href=".....">link2< /a>< /li>
< li id="meni" class="normal">< a href=".....">link3< /a>< /li>
< /ul>
< /div>
CSS:
#meni {.........}
#meni ul {........}
#meni li a {.......}
#meni.normal li a {.......}
#meni.active li a {.......}
ali tako:
< div id="meni" >
< ul>
< /ul>
< /div>
CSS:
#meni {.........}
#meni ul {........}
#meni li a {.......}
.normal {.......}
.active {.......}
Prosil bi za nekoliko bolj natančen opis.

Če prav razumem ohranim vse id-je, poleg pa naredim 2 class-a?
Nekako tako:
< div id="meni" >
< ul>
< /ul>
< /div>
CSS:
#meni {.........}
#meni ul {........}
#meni li a {.......}
#meni.normal li a {.......}
#meni.active li a {.......}
ali tako:
< div id="meni" >
< ul>
< /ul>
< /div>
CSS:
#meni {.........}
#meni ul {........}
#meni li a {.......}
.normal {.......}
.active {.......}
Prosil bi za nekoliko bolj natančen opis.
jAcKaSS
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jackass ()

CaqKa ::
ID se uporablja ko neko stvar na pejdžu uporabiš samo enkrat, class pa ko jo večkrat uporabiš, ko imaš objekt ki spada v enak razred.
jaz imam to tvojo zadevo rešeno nekak tak:
torej a hrefu dodam, id aktiven
delujoč primer za tole ki sem ga naredil: FeriX GNU/Linux
jaz imam to tvojo zadevo rešeno nekak tak:
<div id="meni"> <ul> <li class="meni"><a href=".....">link1< /a></li> <li class="meni"><a href=".....">link2< /a></li> <li class="meni"><a id="aktiven" href=".....">link3< /a></li> </ul> </div> .meni {.........} .meni ul {........} .meni li a {.......} .meni li a #aktiven {.......}
torej a hrefu dodam, id aktiven
delujoč primer za tole ki sem ga naredil: FeriX GNU/Linux
Zgodovina sprememb…
- spremenil: CaqKa ()

Jackass:
Prva napaka, ki jo delaš: na strani lahko obstaja le en id z nekim imenom! Če imaš več elementov z enakim idjem je to napačno, saj brskalniki ne vedo na katerega se sklicuješ pri getElementById.
Sestavil sem ti delujoč primer. Skopiraj ga v datoteko in poženi. Meni deluje :)
Prva napaka, ki jo delaš: na strani lahko obstaja le en id z nekim imenom! Če imaš več elementov z enakim idjem je to napačno, saj brskalniki ne vedo na katerega se sklicuješ pri getElementById.
Sestavil sem ti delujoč primer. Skopiraj ga v datoteko in poženi. Meni deluje :)
<style> .aktivno { background: black; } .neaktivno { background: blue; } a { color: white; } </style> <script> function Menjaj(st) { for(i=1;i<4;i++) { if(i==st) { document.getElementById("meni"+st).className="aktivno"; } else { document.getElementById("meni"+i).className="neaktivno"; } } } </script> <div id="meni"> <ul> <li id="meni1" class="neaktivno"><a href="#" onclick="Menjaj(1);">link1</a></li> <li id="meni2" class="neaktivno"><a href="#" onclick="Menjaj(2);">link2</a></li> <li id="meni3" class="neaktivno"><a href="#" onclick="Menjaj(3);">link3</a></li> </ul> </div>

R33D3M33R: Najlepša hvala!
Hvala vsem, ste mi zelo pomagali.
Sedaj sem ugotovil v čem je bil problem. Napaka je bila da sem določil "#meni li a". Ta slog je namreč povozil vse ostale, ki sem jih naknadno določil s class-i. Sedaj imam namesto tega slog določen 2×, enkrat pri ".aktivno a" in ekrat pri ".neaktivno a" in stvar dela pravilno.
Torej tako:
<div id="meni">
<ul>
<li id="meni1" class="neaktivno"><a href="domov.html" target="main" onclick="Menjaj(1);">link1</a></li>
<li id="meni2" class="neaktivno"><a href="prenosi.html" target="main" onclick="Menjaj(2);">link2</a></li>
<li id="meni3" class="neaktivno"><a href="kontakt.html" target="main" onclick="Menjaj(3);">link3</a></li>
</ul>
</div>
CSS:
#meni{...}
#meni ul {...}
.aktivno a{....} //celoten slog namesto "#meni li a", le drugo ozadje
.neaktivno a{.....} //celoten slog namesto "#meni li a"
Hvala vsem, ste mi zelo pomagali.
Sedaj sem ugotovil v čem je bil problem. Napaka je bila da sem določil "#meni li a". Ta slog je namreč povozil vse ostale, ki sem jih naknadno določil s class-i. Sedaj imam namesto tega slog določen 2×, enkrat pri ".aktivno a" in ekrat pri ".neaktivno a" in stvar dela pravilno.
Torej tako:
<div id="meni">
<ul>
<li id="meni1" class="neaktivno"><a href="domov.html" target="main" onclick="Menjaj(1);">link1</a></li>
<li id="meni2" class="neaktivno"><a href="prenosi.html" target="main" onclick="Menjaj(2);">link2</a></li>
<li id="meni3" class="neaktivno"><a href="kontakt.html" target="main" onclick="Menjaj(3);">link3</a></li>
</ul>
</div>
CSS:
#meni{...}
#meni ul {...}
.aktivno a{....} //celoten slog namesto "#meni li a", le drugo ozadje
.neaktivno a{.....} //celoten slog namesto "#meni li a"
jAcKaSS

Ker želim tokrat narediti 100% XHTML stran, brez tabel, sem primoran v izdelavo layout-a z uporabo layerjev. Želim narediti naslednje:
Tako postavitev mi je delno uspelo narediti (deluje v Firefox-u), vendar v IE nikakor noče, zato prosim za vašo pomoč.
Tako postavitev mi je delno uspelo narediti (deluje v Firefox-u), vendar v IE nikakor noče, zato prosim za vašo pomoč.
jAcKaSS

Tody ::
A ti mene zafrkavaš ? Oz nas... v prvem postu maš generator ki ti tole pljune ven z vsemi možnimi heki za IE.

Hm... nimam vs namena zezat, sam tist Layout-o-Matic na slikci sicer lepo pokaže kako je srednji okvir raztegnjen čez celo okno, vendar ko pogledaš kaj ti je izplunil ven, opaziš, da stvar ni raztegnjena čez celo višino zaslona. Mislm ta generator mi nič ne pomaga, to znam narest tut sam.
Če sem pa kej spregledal se pa opravičujem.
Če sem pa kej spregledal se pa opravičujem.
jAcKaSS
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jackass ()

Road Runner ::
kot vedno, ti bo znalo vec ljudi pomagat ce bos dal se link do kode ;)
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Saj sem jo hotel prilepiti, vendar sem nato ugotovil, da tudi tisto, kar sem mislil, da v Firefox-u dela kot želim, ni najbolje delovalo.
<style type="text/css">
html {
padding: 0px;
margin: 0px;
height: 99%;
}
body {
height: 98%;
margin-top: 10px;
margin-bottom: 0px;
}
#container {
margin: 0px auto;
border: dashed 1px #666666;
height: 99%; /*IE je potrebno določiti višino tako, če je potrebno jo že sam raztegne*/
min-height: 99%; /*firefox-u pa je potrebno določiti najmanjšo višino, če želimo, da jo raztegne, žal IE tega parametra ne pozna*/
width: 750px;
}
/*Kako torej narediti, da bo IE dobil podatek "height", ostali brskalniki pa "min-height" in ne "height"*/
#header {
position: relative;
width: 100%;
height: 130px;
border: solid 1px #CC0066;
}
#telo { /* ta layer naj bi se raztegnil čez preostanek "containerja" (ki ostane med "header" in "footer"), če pa je vsebina tega layerja večja, pa naj se ta layer raztegne (in seveda pomakne "footer" nižje in posledično raztegne tudi "container")*/
/*top: 140px;
bottom: 40px;*/
border: solid 1px #99CC66;
}
#footer {
bottom: 0px;
height: 30px;
border: solid 1px #0000CC;
}
</style>
-------------------------------------------------------
<body>
<div id="container">
<!--Višina tega layerja naj bo 99% ali več, če je vsebina večja.-->
<div id="header">
</div>
<div id="telo">
<!-- Ta layer naj bi se raztegnil, čez preostanek containerja, če pa vsebina večja, pa se prilagodi vsebini-->
</div>
<div id="footer">
</div>
</div>
</body>
V kodi sem pokomentiral, kakšne lastnosti naj bi imel posamezen layer, vendar v moji kodi žal ne dela tako (nekak na približno).
<style type="text/css">
html {
margin: 0px;
height: 99%;
}
body {
height: 98%;
margin-top: 10px;
margin-bottom: 0px;
}
#container {
margin: 0px auto;
border: dashed 1px #666666;
height: 99%; /*IE je potrebno določiti višino tako, če je potrebno jo že sam raztegne*/
min-height: 99%; /*firefox-u pa je potrebno določiti najmanjšo višino, če želimo, da jo raztegne, žal IE tega parametra ne pozna*/
}
/*Kako torej narediti, da bo IE dobil podatek "height", ostali brskalniki pa "min-height" in ne "height"*/
#header {
width: 100%;
height: 130px;
border: solid 1px #CC0066;
}
#telo { /* ta layer naj bi se raztegnil čez preostanek "containerja" (ki ostane med "header" in "footer"), če pa je vsebina tega layerja večja, pa naj se ta layer raztegne (in seveda pomakne "footer" nižje in posledično raztegne tudi "container")*/
/*top: 140px;
bottom: 40px;*/
border: solid 1px #99CC66;
}
#footer {
bottom: 0px;
height: 30px;
border: solid 1px #0000CC;
}
</style>
<body>
<div id="container">
<!--Višina tega layerja naj bo 99% ali več, če je vsebina večja.-->
<div id="header">
</div>
<div id="telo">
<!-- Ta layer naj bi se raztegnil, čez preostanek containerja, če pa vsebina večja, pa se prilagodi vsebini-->
</div>
<div id="footer">
</div>
</div>
</body>
V kodi sem pokomentiral, kakšne lastnosti naj bi imel posamezen layer, vendar v moji kodi žal ne dela tako (nekak na približno).
jAcKaSS

Še nekaj me zanima:
Kako naj postavim sliko na dno layerja (ta se namreč razteza odvisno od vsebine)?
Kako naj postavim sliko na dno layerja (ta se namreč razteza odvisno od vsebine)?
jAcKaSS

Sam rd bi, da je ozadje barvno, na konec bi dal pa sliko (ta slika je ubistvu barvni preliv). Sem razmišljal da bi dal v layer in nastavil sliko kot ozadje, vendar tudi layerja ne znam pritrditi na dno parent layerja.
A mi lahko kdo pomaga?
A mi lahko kdo pomaga?
jAcKaSS

Ziga Dolhar ::
Jackass, kar lepo nosilnemu elementu, ki se pač razteguje do konca, določi ozadje (sledi njoku).
Glede na to, da gre za [nebistven] element designa in ne uporabniškega dela vmesnika [npr. za "gumb" oz. "vsebinsko sliko"] je tudi smiselno [in html-pragmatično] bolje, da je stvar umeščena v ozadje [oz. css].
Glede na to, da gre za [nebistven] element designa in ne uporabniškega dela vmesnika [npr. za "gumb" oz. "vsebinsko sliko"] je tudi smiselno [in html-pragmatično] bolje, da je stvar umeščena v ozadje [oz. css].
https://dolhar.si/

njok ::
Tocno tako kot pravi Ziga. Ce bi rad ozadju poleg slike rad dodal se barvo (primer za crno):
Ne bo skodilo, ce bos za kako tako malenkost kdaj vpregel googla. Nasploh je lepo, da se navadis brskat po specifikacijah, bos prihranil nekaj casa (sebi in nam). Ce pa kaj res ne gre, smo se vedno tu. ;)
background: #000 url('spet url') bottom no-repeat;no-repeat zamenjas z repeat-x ce imas samo delcek preliva (prihranek pri velikosti slike).
Ne bo skodilo, ce bos za kako tako malenkost kdaj vpregel googla. Nasploh je lepo, da se navadis brskat po specifikacijah, bos prihranil nekaj casa (sebi in nam). Ce pa kaj res ne gre, smo se vedno tu. ;)

http://www.timeprog.com/anarchy88/
Kako naj poravnam shoutbox cisto na desno?
login in shoutbox imata float:right
Kako naj poravnam shoutbox cisto na desno?
login in shoutbox imata float:right

norden ::
Rad bi dal v body sliko katera bi se raztegovala z besedilom. Raztegoval bi se sredinski del, se pravi ostaneta samo zgornji in spodnji del fiksna. A je to sploh mogoče narest kot body al je treba pač narest 3 okvirje.
Mitja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: norden ()

jaz bi dal na začetek en div id="glava" in na konec en div id="noga"
pa njima dvema daš ozadje.
pa njima dvema daš ozadje.

norden ::
Ful hvala, jst sem tud razmišljal v tej smeri. Bom kar tako naredil.
Še enkrat hvala
lp
Še enkrat hvala
lp
Mitja

baker ::
ne
bom pa vprašal točno:
jest sm v wordpress vgradil punbb forum in sicer tko da sem kopiral header od worpressa in ga dal v punbb template + dodal nekaj wordpress css-ja v punbb .css datoteko
uglavnm zdej se tekst spreminja, pa nikakor ne morm naštimat da se nebi
http://www.prizecontests.net/
http://www.prizecontests.net/forum/
Kako bi to naštimu na najbl preprost način?

bom pa vprašal točno:
jest sm v wordpress vgradil punbb forum in sicer tko da sem kopiral header od worpressa in ga dal v punbb template + dodal nekaj wordpress css-ja v punbb .css datoteko
uglavnm zdej se tekst spreminja, pa nikakor ne morm naštimat da se nebi
http://www.prizecontests.net/
http://www.prizecontests.net/forum/
Kako bi to naštimu na najbl preprost način?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: baker ()

baker ::
V headerju se spremeni: na glavni strani je pisava arial, na /forum je pa times new roman
Kako bi to najlažje spremenil?
Aja pa zakaj se v explorerju tok čudn pokaže stran, v firefoxu pa normaln
Kako bi to najlažje spremenil?
Aja pa zakaj se v explorerju tok čudn pokaže stran, v firefoxu pa normaln

BluPhenix ::
a) uporabiš različne classe za različne elemente, vsekakor priporočam, da v google napišeš css tutorial in prebereš par njih
b) IE je čuden, ker se ne drži standardov
b) IE je čuden, ker se ne drži standardov
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Ni ravno CSS ampak vseeno:
tr style="background-color:#85a1bc" onmouseover="this.bgColor='#b0c2d3'" onmouseout="this.bgColor='#85a1bc'" itd.
Kako bi nardil da bi javascript forciral svojo nastavitev pred tisto ki je definirana z CSS ko greš z miško čez?
EDIT:
jao jao this.style.backgroundColor
tr style="background-color:#85a1bc" onmouseover="this.bgColor='#b0c2d3'" onmouseout="this.bgColor='#85a1bc'" itd.
Kako bi nardil da bi javascript forciral svojo nastavitev pred tisto ki je definirana z CSS ko greš z miško čez?
EDIT:
jao jao this.style.backgroundColor

Zgodovina sprememb…

Tody ::
Drsnik ? misliš da je pobarvan ? Drugače CSS nezna drsnika delat, se naredi avtomatično ali pa z Iframom če že... Aja samo IE 6 zna prikazat barve drsnika za 7 pa nevem...

bluefish ::
hmm. Stran imam narejeno v html-ju + CSS za izgled. Za navigacijo pa skrbi php. Je smiselno uporabiti iFrame ali pa obstaja še kakšna rešitev?

Ziga Dolhar ::
Podrsavajočemu elementu nastavi property overflow. (overflow: scroll; recimo)
https://dolhar.si/

preko cssja lahko forsaš prikaz drsnika ali ne.
če se ne motim je nekak s pomočjo 'overflow:'
če se ne motim je nekak s pomočjo 'overflow:'

je žiga napisal.
recimo za en div:
recimo za en div:
<div style="overflow: scroll"> tale blokec ima skroler </div>
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | poravnava li elementovOddelek: Izdelava spletišč | 2296 (2161) | boss-tech |
» | Wampserver in FirefoxOddelek: Izdelava spletišč | 1978 (1858) | jonystar |
» | CSS problemi (strani: 1 2 )Oddelek: Izdelava spletišč | 10268 (8067) | nuuush |
» | [CSS]Pozicioniranje footer divaOddelek: Izdelava spletišč | 2618 (2565) | amaze646 |
» | CSS background-image in IE6?Oddelek: Izdelava spletišč | 3190 (3056) | Road Runner |