» »

Microsoft patentiral sudo

Microsoft patentiral sudo

Slashdot - Kot je bilo že večkrat omenjeno, si lahko z veliko denarja, posebej pa v Združenih državah, privoščiš marsikatero neumnost.

Tako je ameriški patentni urad Microsoftu odobril patent št. 6.775.781, ki opisuje, kako lahko navaden uporabnik zažene drug proces z administratorskimi pravicami.

Patent je zanimiv iz dveh vidikov, prvi je ta, da je ukaz su oziroma sudo prisoten v operacijskih sistemih odprte kode že nekaj časa, drugi pa je to, da se sorodnih postopkov ne da zlahka patentirati. Klik.

Hvala vsem uporabnikom, ki so nas opozorili na novico.

56 komentarjev

«
1
2

Z-lot ::

isn't that worm/virus friendly? 8-O

NoUse4AName ::

ne.

Road Runner ::

a nebi kr izdelavo operacijskih sistemov patentiral.

MrStein ::

No ja , sudo ni glih proces, kot se omenja v patentu.

Je pa to itak očitna ideja, ki je ziher že kje implementirana.

Zelo podobna je interakcija med user-landom in kernelom. Userland nima privilegijev za neke operacije, zato prosi kernel ( syscall ) da to naredi zanj, kernel pa prej preveri, če je klicoči upravičen to zahtevane storitve. Sicer tu tudi ne gre za proces, ker kernel pač ni proces.

Sem že sam imel podobno idejo, za izboljšavo varnosti z setuid aplikacijami na unix-u.
Primer za ping :

- ping je setuid root, in če ga uporabniku uspe ukaniti da naredi nekaj nepredvidenega, recimo da izvede poljubno kodo, je problem
- predlog rešitve :
- ping program, ki ni več setuid, ampak po obdelavi vhoda pošlje zahtevo pingd ( ping demon proces, ki laufa kot root ) , ki izvede operacijo in vrne rezultat ping aplikaciji
- komunikacija med ping in pingd pa mora biti zelo enostavna, da se sploh zmanjša možnost problemov, precimo ping pošlje pingd le en kos podatkov kot na primer :
struct {
int [4] dest_address;
int number_of_pings;
int ping_size;
bool dont_fragment ;
int TTL;
int timeout;
} ping_request;

Ker ni nobenih stringov ipd. je možnost buffer overflowa minimalna. Ker je vsak podatek preprost, ga je tudi preprosto preverit, če je v okvirih normale.

Sicer tega nisem objavil in ne velja kot prior-art, ampak je več ali manj očitna ...

Jaka83 ::

Ja kaj se pa grejo, najbolš da kr VSE patentirajo, skupaj z nami. Mogoče bojo še določene poze pri sexu patentiral, mislm KAWA!
Swashta bereš.

MrStein ::

Aja, se popravljam. Sudo _JE_ drugi proces.

Microsoft ::

I love Microsoft.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

CCfly ::

MicroSutra.
Registered, patented, and trademarked (translation we own you).

KoMar- ::

Očitno kani Microsoft ves svoj denar porabiti za patentiranje vsega mogočega :/

fiction ::

MrStein: To kar si opisal je fora "privilege separationa" kot ga naprimer uporablja OpenSSH
ze dalj casa. En priviligiran proces od nepriviligiranega dobiva
preko socketa stvari, ki naj jih naredi. Ce je v nepriviligiranem procesu napaka
ta lahko kvecjemu omogoci napadalcu, da zahteva od priviligiranega procesa stvari, ki jih drugace
ne bi, ne omogoci pa mu dostopa do vseh pravic, ki jih ima priviligiran proces.

Alternativa (za programe, ki rabijo posebne pravice samo ob zagonu), recimo
za poslusanje na portu < 1024 ali kaj podbnega je "privilege reduction", ko suid program
s pomocjo setuid() klica za stalno spusti svoje privilegije. Pri tem je treba
omeniti da na Linuxu setuid() deluje zelo cudno deluje in v kolikor EUID ni root, samo zacasno(!)
spusti privilegije (na BSD-ju recimo je to drugace). setreuid() je bolj siguren za uporabo na Linuxu.

Glede na novico pa samo WTF. Kako lahko Microsoft patentira stvar, ki je sploh ni "izumil" on?!

Spc ::

Gremo patentirat Bill Gates-a.
8-O

Monster ::

..pizda no .. jim ne bi blo ceneje da kupijo kr celo linux skupnost.. na dva obroka :)))
Ka zaboga...

roko22 ::

Zgleda, da se jim tudi malo ne sanja kaj počnejo. Nevem zakaj jih noben ne toži, saj se krši en kup zakonov.

Zheegec ::

Ni važno, kdo se je česa spomnil, kdo je nekaj prej uporabljal, ampak je važno samo, kdo prej vloži prošnjo za patent in ima denar za plačilo patentne vloge.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

NoUse4AName ::

roko22: kot npr?

BigWhale ::

I hereby claim the patent on claiming patents! ;>

Pa tudi kolo, kolo bom patentiral...

DSmidgy ::

To vi mislite, da se jim ne sanja, kaj delajo.

Kaj pa ta scenarij: MS patentira pibližno 1000 podobnih zadev v enem letu in nato vloži v enem tednu 1000 tožb zaradi kršitve patentov. A mislite, da bo odprtokodna skupnost imela denar za odvetnike?

NoUse4AName ::

lol DSmidgy, ja bravo pravi car si. Noben sploh ni pomislil da bi lahko MS uporabil te patente proti linuxu.

Azrael ::

Saj je bilo že davno povedano, kako si na drugi strani znan zagovornik odprte kode IBM, tudi grabi in patentira vse mogoče in nemogoče...

Gre samo zato da si podjetja naberejo svojo kvoto patentov, s katerimi si bodo izboljšala pozicijo pri patentnih sporih. Primer:

Podjetje I: Podjetje M uporablja v svojih programskih rešitvah naš patent!
Podjetje M: Že mogoče, samo vaše podjetje v svojih rešitvah "po francosko" uporablja rešitev, ki smo jo mi patentirali...

Stvar je taka, da če dandanes IT podjetje nima kupa svojih patentov, potem zelo kmalu: adijo, bye-bye, sajonara...

Neke sorte hladna vojna v IT industriji, skratka.

Najbolj žalostno je to da na teh patentih najbolj zaslužijo patentni uradi, ne podjetja in ne uporabniki.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

swar ::

I curse M$

CCfly ::

MAD - mutually assured destruction

WhiteAngel ::

Enga članka neki cajta nazaj se spomnim, ko je nekdo omenjal, naj se open-source ne boji patentnih vojn med podjetji, da neko podjetje ne bo tožilo fizične osebe za določene dele kode itd.
Samo mene skrbi, če npr. jest sprogramiram program pod licenco GPL, nato pa pride nekdo z M$-ja in me toži, da sem uporabil njihov patent za recmo branje datotek al pa renderiranje slik, za katerega pa sploh nikol še nism slišov. Em... in meni preostane kaj, najem odvetnika za $$$, al pa, da skenslam projekt. M$ bi to naredil, ker ima mogoče kakšen konkurenčn izdelek, pa bi se jim to splačal, kar so nardil z mano, al pa kej tacga.
A je to možn???

AndrejS ::

Upam da bo M$ uspelo patentirat Linux in ne bo več vojn linux : windows na slo-techu :D

Daedalus ::

To se bo začelo dogajat. S to razliko, da če maš mnogoveliko $$$ boš lahko na sodišču spodbijal patent s prior art. Če maš res veliko $$$. Drugače boš pa praktično prisiljen se prodati/prepustiti svoj projekt podjetju, katerega "patente" si "kršil." Na tak način lepo spraviš s poti posameznike/podjetja, ki bi lahko s svojimi konkurirali tvojim izdelkom. Krasna prihodnost, ni kaj. In tisti, ki celo podpirajo takšno početje (Jimi, po postih sodeč) so idioti. In za to izjavo se ne nameravam nikomur opravičiti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

DSmidgy ::

NoUse: Nisi zastopil bistva mojega posta.

Vem da se ve, da jih bo uporabil TUDI proti Linuxu. Samo če bi to MS sproti vlagal na sodišča, bi se lahko še linuxaši (in drugi freeware programerji) še branili (bi lahko skupaj denar zbrali za kakšen primer) - in MS bi verjetno sproti izbubljal za take primere, za katere so dokazi, da so se uporabljali že prej iz strani drugih programerjev. Ko bo pa morje tožb uloženih proti fizičnim osebam in organizacijam naenkrat, se bodo pa težko branili, ker bodo en kup denarja naenkrat rabil. Ker verjetno bodo tožbe šle posebej na RedHat, ker to prodaja, na Mozillo, ker je program napisala, ... Oni pomojem dobro vejo, da patenti ne bodo zdržal na sodišču. Vejo pa, nekaj toženih tega ne bo finančno zdržal.

Samo pomojem MS pretirava s temu, ker se lahko vse proti njim obrne, če dosežejo umik Linuxa in OpenOffica in s tem dobijo monopol. Potem se bo pa država na njih spravla.

Microsoft ::

Daedalus, ni se potrebno upravicevati. Saj meni ne. :))

Drgace ste pa lahko srecni, da je zaenkrat samo to. Ko bodo patenti za kaksen kljucni del na internetu, kot je prejemanje/posiljanje email ali ogled internetna strani, potem ste ga sele najebal. :)))))))))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

jype ::

Po moje to ne bo tak problem. Ce te Microsoft tozi, da krsis patent, pac preselis hosting projekta v "non-extradition-treaty" drzavo, kjer Microsoftov zakon pac ne velja. Vcasih je bila to Slovenija, odkar smo v EU pa ni vec in bomo na zalost zdaj tudi mi imeli programske patente.

Po drugi strani se vas vecina verjetno ne zaveda, da po slovenskih zakonih EULA za Microsoftove izdelke ne velja v Sloveniji. Ce bootate sistem se ne pomeni, da se avtomaticno strinjate s pogoji v EULA, saj imate po zakonu brezpogojne pravice, ki vam jih Microsoft enostavno ne more odvzet. In tako dalje. Najemite pravnika, pa vam bo razlozil :)

hruske ::

Ne, jimi, ti si ga najebal. Potem se bo namrec vsa odprtokodna skupnost, ki zdej dela linux, spravila pisat viruse za windows.

ješ ::

opensource prelaga odgovornost za početje programa in kršenje morebitnih patentov (in zakonov o kriptiranju) na uporabnika. Razvijalec s tem nima nič (dokler ima kodo samo v izvorni obliki). če je patent bil vložen v ZDA, se program še vedno lahko uporablja v evropi in obratno. Sporni primeri: gif, IDEA, lame, ... v nekaterih državah so ti algoritmi patentirani, nekje pa ne.

Daedalus ::

Ne Jimi, če bo recimo kdaj prišlo do uresničitve tvojega primera, smo ga VSI najebali... Tudi ti, pa če maš še MS tako hudo rad. Monopol je pač slab za vse, ker se monopolistu ni treba niti malo potruditi za kvaliteto izdelkov, obenem jih pa lahko drago prodaja. Tako da v tej situaciji zgubimo vsi. Idealna situacija pa bi bla da recimo Linux/opensource rešitve dosežejo kakih 15% trga. Tako bi se mogli eni in drugi trudit za kvaliteto izdelkov in na koncu bi od tega imeli največ uporabniki, ki bi lahko izbirali, kaj želijo in bili ob tem deležni določene (verjetno precejšnje) kvalitete. Imeti samo eno "izbiro" je pa bilo še vedno dosedaj slabo. Si lahko predstavljaš, kakšne avte bi vozili, če bi nekdo na trgu osebnih vozil imel tak monopol? Jaz si raje ne...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jlpktnst ::

upam da bo EU pamet srečala, upam...

HerrBaron ::

Pa še to se manjka da patentirajo uporabo računalnika za pridobitno dejavnost.

darkolord ::

Filed: July 20, 2000

Do leta 2004 so pomoje vlozili se VELIKO takih vlog za patente tako da bodo te novice pocasi ze odvecne

Microsoft ::

Ma ja, saj vem, da bi bolj resna vojna med Linux in Windows prinesla h hitrejsemu razvoju obeh sistemov.

Samo en malo se zamislite Linuxasi, ce slucajno Microsoft spusti cene Windowsev, mogoce celo da jih da zastonj za nekomercialno rabo. Potem bo tezava. :))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

JimiBtn: zakaj? Se zmeraj bi ostal na linuxu. Mi vec nudi.

Daedalus ::

Takih težav pomoje ni pričakovati. Če samo pogledaš, kolko je stal razvoj SP2 (pa je še vedno praktično beta softver), ti rata kmal jasno, da bo razvoj Longhorna stal še dosti več. Pomoje nimajo kaj dosti manevrskega prostora pri cenah, sploh če hočejo obdržati vsaj približeno takšen tempo razvoja še naprej. Poleg tega se takih potez pri korporacijah tipa MS ni za bati, ker jih delničarji držijo za jajca. Seveda bojo poskusili vse, da spravijo mogočo konkurenco s poti (podobno, kot se je naredilo z OS/2), samo majo pri tem težave. Linux ni podjetje, ki bi ga lahko nonstop tožil in mu metal polena pod noge. Pa poskušajo na druge, bolj zahrbtne in umazane načine... Korporacija pač, kaj češ.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

> Najemite pravnika, pa vam bo razlozil :)

Jure, khm, 99% ljudi tukaj sploh ne vedo kaj je EULA. Ker vsi klikajo next, ko eni butci... Kaj sele, da bi si ga razlagali.

Notri pa pise "\/\/3 0wn y00!" Samo malo bolj na dolgo in na siroko...


Jimi,
> Samo en malo se zamislite Linuxasi, ce slucajno Microsoft spusti
> cene Windowsev, mogoce celo da jih da zastonj za nekomercialno
> rabo. Potem bo tezava. :))

Kje bo tezava in za koga? Razlozi. Podrobno.

roko22 ::

nouse: Meni se zdi sporno patentirat nekaj, kar je že bilo "izumljeno". Pomoje ta primer ni edini.

jimi: Mi se ne bojimo padca cen, bojimo se samo takih genialnih patentov kot je ta.

tha_man ::

MS ne bi po moje pridobil nič če bi dal winsowse zastonj. Itak jih že sedaj večina folka uporablja "zastonj", večina ostalih pa jih tud že sedaj kupi, bodisi zato da ima original, bodisi zato da ima telefonsko podporo (predvsem v ZDA opažam da je to eden bistvenih dejavnikov pri nakupu kateregakoli softvera). Tisti ki so na linuxu, v večini primerov niso zato ker je zastonj, ampak zato ker jim je všeč.

Bolj bi bil problem če bi dal Office zastonj, v tem primeru bi OpenOffice verjetno kaj kmalu bil pozabljen na win platformi.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

NoUse4AName ::

Samo en malo se zamislite Linuxasi, ce slucajno Microsoft spusti cene Windowsev, mogoce celo da jih da zastonj za nekomercialno rabo. Potem bo tezava. :))

My ass, MS sluzi denar skoraj izkljucno iz prodaje. Si ze kdaj slisal da bi ford dajal avte zastonj za nekomercialno rabo?

Person ::

Haha, ta je pa dora zaj, da bi podjetje prodajalo svoje izdelke za 0 SIT :D
Za nas ne bi bilo lih slabo, če bi bil Bandidos v trgivini 0 SIT, za nekomercialno rabo, LOOOOL:)
Let's make something useful!

prix ::

Ellow!:D

@JimiBtn LOL & ROFL! Mislim a si ti kupo windows OS, ki ga poganjas na masini? NE - verjetno ima 2% uporabnikov slo-techa legalne kopije tega sistema. Torej mislis da gredo ljudje samo iz razloga denarja na Odprtokodne resitve? NE - Ko sem se jaz odloco za linux me je vodila predvsem radovednost. Za nekomercialno uporabo? Lepo te prosim! Brez komentarja! A mislis da se da Linux skupnost kupit? Zelo se motis? Microsoft lahko kupi samo distributerje Linuxa, ki svoje delnice ponuja na borzi. Kot je prej enen ze povedal Monopol je slaba stvar? Predstavlaj si rezim Komunizem ipd ? Ena vizija, vsi enaki(kar nismo), vse isto...

@Microsoft Get a life geeks.
-------------------------------------------------
Errare humanum est, in errore perservare stultum.
-------------------------------------------------

salesky ::

Nekateri smo na FRI pa mamo zastonj MS OS-e :D

BigWhale ::

Ja, na FRIju bos stiri leta, ok, pet, sest, sedem... Potem pa?

salesky ::

Kaj pa veš kaj bo v teh letih. Jst se ne obremenjujem za tolk naprej. Ko bo treba plačat bom pač plačal. ;)

hruske ::

potem bo pa itak ze konc sveta.

WarMaker ::

Mah.. še malo in bojo patentirali vse, kar se bo dalo... :|

Ziga Dolhar ::

> Mah.. še malo in bojo patentirali vse, kar se bo dalo...

Analizirajmo to izjavo in se odpravimo reševat probleme h korenu.
https://dolhar.si/

MrStein ::

JimiBtn : "Samo en malo se zamislite Linuxasi, ce slucajno Microsoft spusti cene Windowsev, mogoce celo da jih da zastonj za nekomercialno rabo. Potem bo tezava. :))"

Ha ? Zastonj za nekomercialno rabo ?
In po tvoje bo to neka razlika ?
Kje pa ti živiš ?
Že zdaj ( in od kar pomnim ) imajo ljudje za nekomercialno rabo "zastonj".

To ne bo nobenega vpliva imelo. ;)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nintendo patentira prisebnost

Oddelek: Novice / Konzole
193589 (2460) Saladin
»

Microsoft prekršil patent

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
194207 (3225) PersonaRudis
»

500 IBMovih patentov za odprtokodno skupnost

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
324530 (3312) borchi
»

Patent tedna: vdorobran (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
639102 (7478) Brane2
»

Boj z mlini na veter ali kako preprečiti snemanje filmov

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
183121 (3121) JustVi

Več podobnih tem