» »

Ein Volk, ein Reich, ein Führer und viele Patente!

Ein Volk, ein Reich, ein Führer und viele Patente!

OSNews - Po besedah Billa Gatesa namerava njegovo podjetje iz Redmonda letos vložiti zahteve po vsaj 3000 (programskih) patentih, kar je silovit skok napram lanskemu letu, ko so jih vložili "le" dobrih 2000, par let nazaj pa "komaj" 1000. Kljub dominantnemu položaju na mnogih tržiščih Microsoft še vedno vidi dovolj prostora, kjer (še) ni prevladal, pa bi si to vseeno želel.

Jutri bo 214. obletnica izdaje pr(a)vega patenta v ZDA ...

21 komentarjev

salesky ::

Pa kolk telih patentov mislijo še nardit,...

BigWhale ::

Tolk, da bodo lahko tistega, ki je napisal 'hello world' obtozili, da jim je patent prekrsil... ;>

salesky ::

Ja ampak ta reč je pa čist možna. :\ Ker bo tako pisalo v kaki njihovi knjigi. Pole bodo pa vsi naje.al ker bodo tko pisal. :D :D :D

BBB ::

Me prav zanima, ali bo MS patentiral tudi kolo in zogo. Patenti za stvari, ki so ze dolgo v uporabi so prav nesmiselni - kot je bilo ze veliko premletega, je patent ZACASNA zascita NOVE stvaritve, da se ne bi pri razvoju mucil samo eden, drugi bi pa samo cakali, da razvito prevzamejo - lahko, s protiplacilom oz. po izteku roka patenta v primerno kratkem casu glede na hitrost razvoja (po svoji presoji maksimum 2 leti). Slabost dolgo trajajocih patentov je v spodbujanju rasti monopola na trgu (v tem smislu, kot se glasi naslov te novice), ki si ga lahko privoscijo le velika podjetja, ki imajo dovolj kapitala za financiranje lastnega razvoja. Pri manjsih podjetjih, ce gre za razvoj zahtevnejsih stvari, morajo v razvoju medsebojno sodelovati (ce ne sodelujejo, hitro podlezejo vecjim podjetjem) - to je edina pot, zdrava za gospodarstvo in ekonomijo. Ko sodeluje pri razvoju veliko podjetij, je ravito ze skoraj javna lastnina (po komunisticnem vzoru) in so patenti dejansko potrebni le za zascito pred velikimi podjetji. Velika podjetja se ne zavedajo, da imajo velik vpliv na gospodarstvo in ga z egoisticnimi potezami pocasi spodkopavajo (ce podjetje kaze blestece poslovne uspehe, se ne pomeni, da je to dobro za gospodarstvo - veliko drugih podjetij pa na racun politike vecjih popusi - gre za spodkopavanje ekonomskega ravnovesja). Res je, da so mala podjetja fleksibilna, vendar nimajo toliko kapitala, da bi nasprotovala vecjim.

Se manjsa prispodoba: Muha se lahko izmika slonu, vendar ga muha ne more premagati (bo pa morala prej se kaj pojesti), v trentku nepozornosti bo brez problema naredil zmazek iz nje. Priblizno tako je s fleksibilnostjo majhnih podjetij, ki so brez vecje financne moci.

Patent je otrok kapitalizma, kjer ni v lastnistvu samo narejen izdelek ampak tudi recept zanj (za softver zadostuje ze slednje, saj ga je brez problemov reproducirati). Komunizem je glede tega veliko boljsi, vendar nima niti ene varovalke, ki bi zagotavljala, da bodo vsi dali od sebe, kolikor zmorejo in jemali le toliko, kolikor za zivljenje potrebujejo - kot lahko ugotovite, clovek potrebuje vse in se vec - povprecen clovek je brezmejno potrebno bitje (kolikor mu ponudis, vzame potem pa te prisili, da mu das se vec). Povprecen clovek pa je po naravi precej leno bitje in da od sebe le toliko, kolikor neposredne koristi bi mu njegovo delo prineslo (za korist skupnega dobrega, torej za posredno korist mu je malo mar). Za ljudi, kakrsnih je vecina, sta zaenkrat torej kapitalizem in socializem (je mesanica kapitalizma in komunizma) edina znana sistema, ki sploh lahko funkcionirata (suzenjstvo in podobno nekako ne pride v postev z moralnega stalisca vecine). V kapitalizmu se posamenik v okviru podjetij bori za prezivetje proti drugim posameznikom iz drugih podjetjih. Problem pa je divergenca med bogatimi in revnimi (tudi v smislu kapitala podjetij) - v kapitalizmu je cilj zgolj povisevanja kapitala (ker je denar po vrednosti omejena dobrina, bo vedno nekdo pridobil denar na racun nekoga drugega). Kdor ima v lasti veliko kapitala, ima veliko financno in politicno moc, da ogonobi mala podjetja in si s tem utre pot k povecevanju kapitala - monopol je raj za kapitaliste (monopol je stanje ko kapitalist nima konkurentov, ki bi mu odzirali trg, posledicno pa mu tudi ni treba finacirati razvoja - sledijo visje cene na trgu in zastoj razvoja), zato k temu tako radi stremijo. Bogati postajajo bogatejsi, revni pa bolj revnejsi. Socializem po drugi plati nudi nekoliksno zascito revnejsim podjetjem in posameznikom, da jih vecja podjetja ne unicijo. Seveda pa je socializem zaradi primesi komunizma dvorezen mec, saj bi morali pomoc dobivati sibki z namenom, da si opomorejo, ne pa zato, da jim postane prejemanje pomoci nacin zivljenja (velja tako za posameznike kot podjetja).

Vem pa, da je za delovanje sistema nujno poskrbeti zase, vendar hkrati tudi za skupno dobro (do cesar je prisel John Nash). Ce upostevas oboje, ne iztrzis v danem trenutku maksimalno, vendar si zagotovis dolgorocno zdrav sistem. Potrosniki dobijo denar, ko delajo v podjetjih, zato propad podjetij vodi v zmanjsanje kupne moci potrosnikov - kako bodo potem od njih zivela monopolna podjetja (morda le od podjetij iz drugih gospodarskih vej, kjer tudi stremijo k monopolu)? Prav patenti v rokah velikih podjetij pa so orodje za odstranjevanje majhnih, seveda z moralnim izgovorim zascite lastnega razvoja in obstoja. Patenti so dejansko primerni le sibkejsim pojetjem, ki njihov vlozek v razvoj zacasno scitijo pred konkurenti. Patent pa se mora izteci precej hitro, saj ni namenjen okoriscanju podjetij z njim, temvec le povrnitvi sredstev vlozenih v razvoj ter dolocenega zneska, kot stimulacijo nadaljnjemu razvoju. Potem bi moral patent preteci. Kot pa se omenil zgoraj, je se boljsi razvoj s sodelovanjem, saj se stroski porazdelijo, korist imajo vsi, prednosti pred drugim pa nihce. Slednji stvari seveda mocno motita kapitaliste zaradi egoisticne naravnanosti.

V vseh dosedanjih sistemih je za ljudi, kakrsni pac smo, precej pomanjkljivosti. Ce ima kdo prelog za kaksen boljsi sitem, naj mi pove. Ce bo ideja dobra, bomo naredili revolucijo (verjetno bo precej krvava, saj se bodo veliki kapitalisti in podkupljenci drzali obstojecega sisema kot klopi).

lambda ::

Dober point BBB

Sicer se mi pa ob besedi patent kar dlake naježijo :|

Microsoft ::

Tale novica ni nic drugega, kot nek pozvi k skupnemu bojkotu, uporu, zanicevanju, porti vsem, kar je povezano z Microsoftom.

Last year, IBM ranked as the champion company in this particular race, winning 3,415 patents from the U.S. Patent
Jaoo. IBM, pokrovitel Linuxa, pa lahko zahteva vec patentov, kot Microsoft. Od kje vam zdej logika?!
Tole ni nic drugega, kot poskusiti prikazati Microsoft v najbolj slabi luci, isto casno pa pozabljate, da je IBM se hujsi. Zanimivo je to, da prikazuje samo Microsoft, IBM ki ga prekasa v stevilu zahtevanih patentov (vsaj lani ga je), pa se omenjen ni.
IBM zadnje tri leta dosega vec kot 3000 patentov na leto, kar je obcutno vec, kot Microsoft. Microsoft je lani dosegel nekaj cez 2000 patentov. IBM ge je potem takem lani prehitel kar za 1000 patentov. Iz tega sledi, da je zmagovalece IBM. Ampak ne, zvezda te novice je Microsoft.
Mah sej, kaj bos pa drugega pricakoval, kot stalno nastrojenost proti Microsoftu, ki se na koncu izkaze za nepravilno, glede na to, da bi proti drugimi (v tem primeru IBM) potemtakem morali biti se bolj nastrojeni.

Arbeit für Microsoft macht frei


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BigWhale ::

IBM proizvaja hardware, MS software. Ce ne vidis razlike, potem bodi raje tiho. Tisockrat ti je bilo povedano. Najprej sprobaj Linux, potem se pa oglasaj v Lin vs MS debatah. Pa o patentih si lahko tudi kaj preberes.

PS: Nihce pa ne trdi, da so IBMovi patenti GoodStuffTM...

Microsoft ::

Oh ja, ker IBM proizvaja HW opremo, ga bomo kar izlocili iz debate.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

3p ::

Vprašanje koliko IBMovih patentov se dejansko nanaša na hardware. Vsekakor pa je to pobesnelo patentiranje totalno sranje. Čisto jasno pa je, da firme ena drugo silijo v to. Postavite se v vlogo velikih! Morajo patentirat, drugače jim bojo trivialne patente speljali drugi. Seveda pa so mali potem v dreku. Ko se "stepeta" Canon in Sony, se tožijo za 10 patentov, potem pa jih še drugi vržejo na 10 patentov, grejo skupaj na suši in gejše pa roka. Tisti, ki nič nimajo v rokah, lahko firmo samo poceni prodajo velikim.
Edina dobra stran je mogoče v tem, da zna priti do tako nesmiselne situacije, da bodo patentarji morali resno razmisliti o smiselnosti sw patentov (čeprav, njim je smisel jasen: toliko in toliko k$ po patentu). ;(

NoUse4AName ::

Patenti na hardware in patenti na sw niso ena in ista stvar. Zato je primerjava z IBMom neumestna. Ko ti patentiras hw pomeni, da si patentiral nek objekt. Pri sw pa si patentiral neko idejo. Med tem je ogromna razlika.

fm13 ::

IBM proizvaja hardware, MS software. Ce ne vidis razlike, potem bodi raje tiho.
Jimi ima tokrat prav...

For example, IBM alone holds approx. 30% of the software patents. If IBM doesn't like you program, you can be sure they will find a few among the 30,000 IBM patents that your program infringes.

In the wake of the Opensource hype, IBM's rhetoric has become relatively moderate, but nonetheless it is supported by real pressure. IBM has acquired approximately 1000 European software patents whose legal status is currently unclear. Given the great number of software patents in IBM's hands, IBM is one of the few software companies who may have a genuine interest in software patentability.


http://wwwhome.cs.utwente.nl/~schooten/...
http://swpat.ffii.org

CCfly ::

Nismo tega z neumestnostjo patentov, ki se nanašajo na programsko opremo že obdelali ?

Microsoft ::

CCfly, niti ne. Moti me to, da je bil obdelan samo Microsoft, na ostale (se bolj socne firme) pa se je kar lepo pozabilo.
Razlogi za to pa so le pricurjali na plano. :)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

CCfly ::

Jimi ti maš privide. Debate o programskih patentih so bile in večina je bila mnenja, da taki patenti niso ravno pospeševalec razvoja. MS je pač eno od podjetij, ki je zadnje čase zelo aktivno na tem področju, zaradi česar precej pogoste novice o patentih. Če te pa MS vs Linux debate znervirajo ne sodeluj v njih, da boš lahko racionalno presodil ostale novice. Tole namreč ni ena od MS vs Linux debat. Je bolj patenti vs zdrava pamet vrsta novice.

Microsoft ::

MS je pač eno od podjetij, ki je zadnje čase zelo aktivno na tem področju,...
Pred tem je bilo eno drugo podjetje (in se kar je) ZELO aktivno na tem podrocju. Sej tamle ja pise, da ma 30% vseh patentov. Kako torej IBM nihce ne omenja?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

ješ ::

Plusi in minusi dveh omenjenih firm:
IBM: ni patentiral IBM PC(+), naredil Eclipse (opensource)(+), podpira linux(+) in se tožuje z SCO-jem(+). Verjetno bi se tudi kakšen(-) našel.
MS: standard C#(+), anti GPL(-), patentiral dvojni klik (-).

Dokler so patenti, rajši vidim, da jih ima IBM ali podobne korporacije.

CCfly ::

Očitno je v debati bilo omenjeno podjetje IBM. Pravzaprav si ga omenil ti.
Kar sem omenil jaz pa se nanaša na tole:
Tale novica ni nic drugega, kot nek pozvi k skupnemu bojkotu, uporu, zanicevanju, porti vsem, kar je povezano z Microsoftom.
Torej še enkrat, ne ne gre za zaroto proti vsem ljubiteljem oken. Novice si ni nihče izmislil ampak se nanaša na uradno izjavo MS-ja. Če se ti torej dozdeva da novica meče slabo luč na MS se pogovori z njimi in jim povej, da se samozaničujejo.

Vsi ki smo nekaj malega spremljali dogajanje v EU glede patentov, smo lahko v novicah prebrali marsikaj o delih ne samo MS-ja ampak tudi IBM-a, Apple-a, .... Očitno je v veljavi praksa, da vlagajo patente za vsako stvar, ki se jo lahko domislijo, pa če zveni še tako smešno. To pa je definitvno izkoriščanje patentnega sistema in se lahko konča samo s spremembo samega sistema ali pa pravno-finančno katastrofo, ko se spet pojavi kdo s podjetjem v zadnjih zdihljajih in ogledano hiško na Kajmanskih otokih.

Kot povezetek:
"I'm not a happy camper." -- anonymous ?

DavidJ ::

Se še komu drugemu zdi primerjava Hitlerja in Gatesa neumna?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

CCfly ::

Neustrezna. Vprašanje če je šlo za namerno primerjavo. Pravilna primerjava bi bila: "Smilling multi-billionare geek impersonator lying bastard with a bald-headed sidekick." Ampak taka primerjava bi bila že žaljiva in precej neprimerna v tej debati. Delajte se kot da je niste videli.

mathjazz ::

JimiBtn: ti ne razumeš te novice, niti Microsofta in njegovih bedastoč, za katere pa so itak krivi predvsem drugi, ki mu vse to omogočajo (beri: Bush).
www.getfirefox.com

SXR ::

Tole namreč ni ena od MS vs Linux debat. Je bolj patenti vs zdrava pamet vrsta novice.

Dej, dej. Lepo te prosim.
Tukile gor se že dolgo greste boj za pravico, resnico in narodov blagor - vsaj tako si nakateri domišljajo. Zdrave pameti že dolgo ni. Ko nekdo samo malo razširi pogled na zadevo in razblini propagando je vik in krik. Objektivnost pa taka. Zdrava pamet sugerira tud to, da je patent na načelni ravni dobra zadeva. Pretiravanje in bedarije v tej smeri seveda so za obsojat. Omenjati spet in spet eno in isto podjetje, ki je seveda trn v peti nekaterim uporabnikom tega portala, pozabljat pa, da sploh ni izjema je pa velikanski cinizem ...

A ni že čas, da malo pomislite na tiste vaše obiskovalce, ki Microsoft in njegove izdelke uporabljajo kreativno se z njimi zabavajo, se jim ne da it revolucije ter pravičniškega boja, nimajo majčke z pingvinom in ne poznajo vseh vicev o Billu ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
414043 (3090) drola
»

Solaris 10

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
103064 (3064) Poldi112
»

AOL bo ponudil brezplačno zaščito pred virusi

Oddelek: Novice / Varnost
51978 (1978) darkolord
»

IBM bo poklonil kodo za prepoznavo govora

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
102803 (2803) Phoebus
»

Patent tedna: Seznam opravil (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
746892 (6892) MrStein

Več podobnih tem