»

Proizvedli bencin iz ogljikovega dioksida in vode

New Scientist - Britansko podjetje Air Fuel Synthesis (AFS) je naznanilo, da so iz ogljikovega dioksida v zraku in vode uspeli izdelati gorivo za motorje z notranjim izgorevanjem. Sintetični bencin, kot ga lahko kratko poimenujemo, je dovolj soroden bencinu iz naftnih rafinerij, da lahko z njim poganjamo obstoječe motorje. Sliši še odlično, a naftne krize s tem še niso rešili.

Nobena skrivnost ni, da lahko izdelamo karkoli, če imamo na voljo zadostne zaloge energije. Plinsko olje (nafta) in bencin sta zgolj zelo primerna energenta za pogon vozil, ki imata dvoje pozitivnih lastnosti. Iz zemlje ju pridobivamo v obliki, ki ima že sama po sebi ogromno zalogo energije (surova nafta), zato ju moramo le malo modificirati (ločitev na frakcije v rafinerijah),...

40 komentarjev

Polnjenje telefonov s hrupom

Sintetični kristali cinkovega oksida

vir: Telegraph News
Telegraph News - Hrup je v modernih mestih prisoten vsepovsod in znanstveniki pod vodstvom Sang-Wooja Kima s seulske Univerze Sungkyunkwan so se vprašali, kako bi ga lahko koristno izkoristili. Ena izmed možnost je kot vir energije za polnjenje električnih naprav uporabiti zvočno valovanje in hitro so razvili prototip.

Med dve elektrodi so stisnili tanek trak cinkovega oksida, ki je znan piezoelektrik. Podloga na vrhu ob absorpciji zvoka vibrira, kar povzroča krčenje in širjenje žic iz cinkovega oksida. To gibanje ustvarja električni tok, ki se uporabi za polnjenje naprave.

Ekipa priznava, da so izkoristki za zdaj še slabi, pa tudi sicer zvok ne nosi veliko energije. Iz 100 dB hrupa so...

23 komentarjev

Polprevodniki sposobni pretvarjati toploto v uporabno energijo

PhysOrg.com - Raziskava na državni univerzi Ohio je pokazala, da bodo računalniki nekoč sposobni reciklirati del svoje lastne odpadne energije.

Galij-magnezijev arzenid, kot se čudežni polprevodnik imenuje, ima zanimivo lastnost. Toploto zna pretvorit v kvantno mehansko stanje v polprevodnikih, imenovano tudi spin.

Če bodo projekt lahko razvili do te mere, da bo zrel za vsakdanjo rabo, se nam obeta prav zanimiv način recikliranja. Trenutno se znanstveniki ukvarjajo s projektom imenovanim spintronika.



Raziskovalci s celega sveta se trudijo razviti elektroniko, ki bi za branje in pisanje uporabljala spin elektronov. Tako imenovana spintronika je praktično tehnologija prihodnosti, saj naj bi bila sposobna na manj prostora zapisati več podatkov, sprocesirati podatke hitreje in porabiti manj energije.

Na univerzi v Ohiu se trudijo projekt spintronike povezati s projektom termo elektronike (napravami, ki pretvarjajo toploto v elektriko). Hibridna tenologija "termo-spintronika" bi tako toploto...

16 komentarjev

Bloom Box

Velike enote, ki napajajo eBay

vir: engadget
engadget - Bloom Box nam bo v prihodnosti morda omogočil odklop iz električnega omrežja, saj je pravzaprav elektrarna v malem. Je delo K.R. Sridharja, ki je pred tem razvijal gorivne celice za NASA-o, ki delujejo v obratni smeri ob običajnih gorivnih celic. Omogočale so namreč proizvodnjo kisika na Marsu, a so postale neuporabne po odpovedi poletov na Mars.

Gospod Sridhar se je zato usmeril na potrošniški trg. Obrnil je postopek in izdelal običajno gorivno celico, ki s pomočjo kisika in goriva (do sedaj v veliki večini primerov vodik) in primerne aparature proizvaja električno energijo. Glavna prednost Bloom Boxa je prav neodvisnost od vodika, saj lahko poleg kisika kuri mnogo bolj dostopne surovine, med katere spada večina...

63 komentarjev

Vodno hlajeni superračunalniki

TG Daily - IBM se zaveda, da v današnjih dneh ne more več gledati le na hitrost in zmogljivost, temveč tudi na porabo svojih superračunalnikov. Več kot 50 % emisij ogljikovega dioksida pride od hlajenja strežniških prostorov, zato so se povezali s švicarskim državnim inštitutom za tehnologijo in razvili novo linijo superračunalnikov, Aquasar. Z njim ciljajo na 85 % zmanjšan izpust ogljikovega dioksida, s čimer bi letno izpust zmanjšali za do 30 ton.

Superračunalnik bosta sestavljala dva vodno hlajena BladeCenter strežnika, z odpadno toploto pa bodo ogrevali stavbe inštituta, kjer bo nameščen prvi sistem. Sam superračunalnik ima zaprt vodni tokokrog z 10 litri prostornine in pretokom pol litra na sekundo, segreta voda pa se bo ohlajevala v toplotnem izmenjevalniku, od koder se bo prenesla na inštitutovo ogrevalno napeljavo in obenem pod črto zmanjšala energetsko porabo za do 40 %.

24 komentarjev

Kakšne bodo baterije prihodnosti?

Neowin - Si predstavljate prenosni računalnik, ki lahko nemoteno deluje 10 ur z uporabo baterij? Znanstvena fantastika? Morda ne več. Nova tehnologija, pri kateri se mešajo metanol, voda in zrak, obljublja tako dolgo delovanje. Tako bodo takšne baterije kandidati za zamenjavo današnjih, ki se uporabljajo v večini digitalnih prenosnih naprav.

Seveda obstaja problem, saj še vedno ni znano, kako močne bodo te baterije, saj še niso dosegli njihovih polnih zmogljivosti. V celici morata namreč biti metanol in voda z membrano ločena od katalizatorja in večje kot je razmerje metanola proti vodi, močnejša in manjša je celica. Proizvajalci pa se tudi še niso odločili, ali bo nova iznajdba polnljiva ali pa bo za enkratno uporabo. Klik!

4 komentarji

Moj prenosnik je lahko tudi namiznik

Computator convertibus

Slashdot - Že dalj časa opažamo, da namizni računalniki vse bolj posnemajo prenosnike. Pa ne samo v barvi, ki že zdavnaj ni več izključno bela, pač pa tudi v nekaterih manj opaznih podrobnostih, npr. v naslonjalih za roke na tipkovnici. Po besedah Davida Hilla, IBM-ovega glavnega oblikovalca, se je oblika prenosnikov v zadnjih desetih letih neprestano izboljševala, zdaj pa je že povsem blizu zgornje kakovostne meje. K temu je veliko pripomogla tudi usmeritev VelikegaModrega™, ki zunanjosti prenosnikov daje prednost pred notranjostjo [:D]. Oblikovalci ameriškega giganta pa so nas kljub temu spet presenetili. Predstavili so prototip prenosnika, ki se ga da enostavno pretvoriti v namizni računalnik in narobe.

6 komentarjev

Morda konec klasičnih baterij?

mobisux - Vir električne energije zna biti precej pomembna dobrina. To so letos ugotovili čez Lužo, in to redno ugotavljamo, ko nam sredi pogovora z boljšo polovico ali med gledanjem filma na prenosniku zmanjka "elektrike". Toda, mogoče se lahko ta scenarij popravi.

Tako na Mobisuxu poročajo, da se je podjetje STMicroelectronics resno lotilo projekta gorivnih celic za mikronaprave, predvsem mobilne telefone in posledično prenosnike. Princip delovanja je preprost: tekoče gorivo katalitsko oksidiramo, nastejo voda, nekaj ogljikovega dioksida in precej toplote, ki na koncu vzpostavi potencialno razliko med elektrodama.

Prednost tega principa je predvsem v trajanju, saj lahko te baterije držijo precej dlje kot sedanje, četudi so litij-ionske, poleg tega pa so precej prijazne. Kakšna je vizija projekta, poglejte tukaj.

Hvala Todyu za namig.

Samo še na bencinsko skočim napolnit prenosnik...

19 komentarjev

Človeške baterije?

SMH - Raziskave na Japonskem so potrdile, da lahko s posebno napravo, ki proizvaja elektriko iz človeške krvi, človeka spremenimo v človeško baterijo. Teoritično bi lahko človek proizvedel do 100 W moči, če bi se vsa hrana, ki jo zaužijemo pretvorila v električno energijo. Ekipa v Panasonicovem laboratoriju za raziskovanje nanotehnologije je zaenkrat uspela proizvesti še zelo malo energije, daljnoročno gledano pa so zelo optimistični. Doktor Kazuo Eda, vodja raziskav, meni, da bo pridobivanje energije iz človeškega telesa naslednja stopnička raziskav. Matrica vas ima...

28 komentarjev

NEC predstavil prenosnik na metanol

Yahoo News - V ponedeljek je japonski gigant NEC predstavil prototip novega prenosnika, ki namesto baterij kot vir energije uporablja celice, napolnjene z metanolom. Kot poroča Yahoo News, se tudi druga podjetja ukvarjajo s podobnimi rešitvami, pri podjetju NEC pa pravijo, da bo "kartuša", napolnjena z metanolom, zadostovala za pet ur neprekinjenega dela, v dveh letih pa naj bi razvili celice, ki bi zdržale tudi do 40 ur dela. Klik!

17 komentarjev

Mobilniško pretikanje

mobisux - Za nadzor domače elektronike (televizijski sprejemniki, glasbeni stolpi itd.) tokrat rešitev ponuja podjetje PsiNT, ki predstavlja aplikacijo, s pomočjo katere se je tudi Sony Ericsson P800 pridružil množici naprav, ki omogočajo nadzor nad domačo elektroniko. Teh naprav je v domovih vedno več, zato so številni "daljinci" gotovo nadležni. Program lahko brezplačno preizkusite v 21 dneh. Novica.

0 komentarjev

Polni me nežno

vir: BBC
BBC -

Polnilne baterije so pogoste že dalj časa, saj nam omogočajo, da sorazmerno poceni pridemo do precejšnje električne neodvisnosti za nekaj časa kjerkoli. Težave se začno s polnjenjem, saj za vsako vrsto baterij navadno potrebujemo svojevrsten polnilec in metre kablov. No, tudi na tem področju se obeta revolucija.

Skupina Britancev namreč poroča, da razvijajo tehnologijo, s katero lahko baterije polnite brez vsakršnih kablov ali žic. No, skorajda brez. Sistem temelji na ravnem podstavku, ki se priključi na električno napajanje, in posebnem modulu. Izumitelji pravijo, da je zadeva resnično tako enostavna. Svoj telefon enostavno položite na poseben podstavek, ki namesto vas opravi vse...

7 komentarjev

Napolnite svojega mobilca!

Slo-Tech - Vsi poznamo Murphyjeve zakone in vsi vemo, da nam naši hišni ljubljenčki™ (beri: mobilni telefoni) odpovejo poslušnost oz. zaradi prazne baterije prenehajo s svojim poslanstvom ravno takrat, ko je to najmanj potrebno in ko bi si še kako želeli polno baterijo.

Za kaj gre? Vsi lastniki Siemensovih aparatov boste od sedaj naprej "lažje" spali in se ne boste več ubadali z vprašanji kot: Kaj storiti, če bo mobilec kdaj na poti prazen... Siemens Slovenija se je namreč odločil temu narediti konec in v ta namen bodo po vseh večjih Slovenskih železniških in avtobusnih postajah postavili t.i. "polnilna mesta", kjer...

12 komentarjev