» »

nVidia že spet "optimizira"?

nVidia že spet "optimizira"?

Tech Report - Ko smo že vsi mislili, da je sage ATI-nVidia-Futuremark konec, so se spet pojavile novice o nVidinih "optimizacijah" Detonatorjev FX za 3DMark 2003. Na Techreportu so dobili namig, da so v Detonatorjih vgrajene optimizacije, ki zaznajo 3dmark03.exe in zmanjšajo kvaliteto izrisa textur ob vklopljenem anizotropnem filtriranju. Ko so 3dmark03.exe preimenovali v 3dmurk03.exe, so prišli do zelo zanimivih rezultatov. Za tiste, ki se vam ne da brati celega članka, pa se direktna povezava do slikice.

44 komentarjev

sonac ::

Eheh...že spet al kaj :\

swar ::

O fuj fej da jih ni sram ze male otroke ucijo goljufat! :O
Ze sam zarad tega skandala ne bi kupu trenutno nvidijine kartice,drgac pa tkointko vsi vemo da ati trenutno rox,kaj pa privrzenci nvidije pravite na to?Vam je muca jezik popala?>:D

upirna ::

Ze sam zarad tega skandala ne bi kupu trenutno nvidijine kartice


A ni najbolj pomembna kvaliteta? Zato mam jaz ati:D .

DSmidgy ::

Fajn bi blo da na to gledali tud testerji grafičnih kartic. Da preimenujejo file al pa da sploh nehajo uporabljat tale test. Na konc bomo črno-belo sliko imel in bo pisal 50000 točk.

CIMEK ::

a s tem si hotel povedati da je ATI nedolžen? :D ne biti tako ziher ;) jutri pa boš bral isto novico, samo da bo namesto nvidia pisalo ATI >:D in potem spet nvidia, potem ATI,... >:D
Prvih sto let imajo ljudje lahko veliko težav, kasneje pa zagotovo manj.

ripmork ::

ATI ko naredi škandal vsaj zares optimizira,ne pa da zmanjša kvaliteto tekstur ob vklopljenem AF....
sramota za tako bogato in izkušeno podjetje.......
zgleda da kjer ma 3dfx prste vmes se vse podre:\ ........

SkyNet ::

Nvidia že res pretirava. Ok če to nardi enkrat, pač bolj kot ne za preizkus, ampak da že vsake dva tedna bereš o teh "optimizacijah"...ne me sexat.
@joker: O nvidijinih goljufijah bereš skorajda vsak teden, medtem ko sem za ATIja slišal le enkrat, mogoče dvakrat. Tko da sam stfu.
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

sonac ::

Hmm...ATI je tudi že cheatal :)
Enkrat so izdali gonilnike, kateri so zmanjšali kvaliteto textur v Q3...to je bilo tarat, ko se je Q3 še resno uporabljal za testiranje.

morphling1 ::

Damn, kaj ste eni naivni, mi lahko nekdo pove kaj je narobe s specifičnimi opimizacijami v igrah, če moraš uporabit photoshop in lupo da sploh opaziš razliko :\ Dokler slika ni vidno slabša, ima vsak pameten človek rajši hitrejši rendering, kot pa popolno sliko, če ne bi bilo tako bi vsi kupovali Matrox Parhelio in uživali v popolni sliki pri 10 fps. Ati/Nvidia who cares, oboje je OK važno je samo optimalno razmerje med ceno in hitrostijo
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Zheegec ::

Ja kako boš pa vedel za to razmerje če so pa vsi rezultati napačni in je slika vidno slabša (8x AF ali pa 2x AF se pa pozna)...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

morphling1 ::

Narediš sam teste, ali pa jih prebereš na parih redkih straneh, ki so še kredibilne.
Sicer pa čim več gaming testov s svojimi malo drugačnimi demoti (ki jih ni problem dobiti) in zelo enostavno vidiš kakšna je situacija tako glede slike kot hitrosti, problem se zadnje čase skoraj izključno pojavlja samo v 3D marku, ki zame še vedno ni noben referenčen test.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Dr_M ::

vazn da folku ni dolgcas in da majo po cem pluvat...:\ :\ :\ :\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

DjTonic ::

Samo to se res zadnje čase dogaja v 3DMarku03, program je že od začetka najbolj problematičen le spomnite se začetnega poloma GF4 MX kartic ki so dosegale zelo male rezultate, kasneje problem z gonilniki,itd. Točke ki jih folk dobi v tem programu so zelo vprašljive in zelo nerealne saj ne prikazujejo dejanske zmogljivosti kartic. Futuremark je naredil enino en razmeroma dober program to je bil 3DMark 2001 SE. Sicer pa mi je vseeno za neki 3DMark (po domače boli me k...) Meni je najbolj važno da igre delajo dobro in hitro. Tistega AF filtra pa sploh ne uporabljam če že imam kaj vklopljeno potem je to Quincunx AA. ;)

freejack ::

Jap, "krivec" za vse to, je definitivno 3DMark, ki naj bo naklonjen Radeonom, če hoče, vendar pa je že sama "uporabnost" 2003 verzije, v primerjavi z 2001, na psu. Edini razlog, zakaj sem na svojem računalu pognal 3DMark 2003, je ta, da vidim grafiko, o kateri je bilo govora. Za moje pojme, je 2003 en izmed naslabših, predvsem pa nerealnih benchmark programov.
Kar pa se tiče nVidiinega "optimiziranja"; vedno sem mel dobro mnenje o firmi in bi ga še vedno mel, če ne bi izdajali kartic, ki vsaj konkurirajo Radeonu 9700 za 2x ali celo 3x večjo ceno, kar pomeni, da je to edini način, da skušajo obdržat hitrostno prednost. Ko se spravijo na talo "podlo" predelavo gonilnikov, pa je že sramota. Definitivno mi je vseeno, ali to dejansko vpliva na kvaliteto slike ali ne, pomemben je način, s katerim se je nVidia odločila za te optimizacije. Če bu ugotovili, da to dejansko ne poslabša kvalitete, ej, jim dajem blagoslov, da pa grejo to delat iz lubosumja do Radeonov, to je pa že,.. "podlo"..

Freelancer ::

Tale celotna situacija glede 3d pospesevalcev se je spremenila v cirkus.

bradek ::

In v tem cirkusu tisti ki so na pravem mestu in ob pravem casu sluzijo mastne denarce - 3dmark. Vse se vrti okol denarja, goljufajo pa takoalitako vsi. In ce enkrat goljufas in ne 5x kot tvoja konkurenca... nisi zato nic boljsi. Denar je sveta vladar, dokler je pa rivalstvo med ATI in nVidio tako kot je, smo lahko pa uporabniki samo tiho in veseli da je taka konkurenca in tak napredek v tehnologijah, vse zahreva pac svoj davek.

cekr ::

Dobr, da mi je čisto vseeno, ko liko pik doseže moja kartica. Moj RADEON 9000pro, čisto dobro služi svojemu namenu. Pa tudi RAGEPRO, je še čisto dovolj, za tisto za kar je namenjen.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

R33D3M33R ::

Ljudje vse preveč gledajo na te teste, splošno je kar zanimivo, ker veš kaj lahko od kartice pričakuješ, je pa seveda logično da se bo verjetno v vsaki igri obnašala drugače.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

tha_Kalis ::

jebes to :D
ne odlasaj na jutri, kar lahko storis pojutrisnjem

gabl136 ::

SVINJARIJA!!!!!!!!;(( ;(( ;(( ;(( ;(( ;(( ;(( ;(( ;(( ;((

swar ::

Kot pise v neki reviji in kot je ze povedal morphling kupujte tisto kar ima dobro ceno in zmogljivost ter kakovost.Trenutno nvidiine kartice niso IN.In ker se jim pozna pri poslih mrzlicno iscejo stvari da se resijo iz lastnega dreka.Nej rajs nardijo kej pamtnga kot pa goljufanje.Ce se prou spomnim je John Carmack nekaj casa nazaj dejal da bo Doom3 deloval na Atijevih karticah mnogo bolje...In ce se to zgodi bo nvidia kar lepo vkljucila v nove driverje naj se kakovost slike zmanjsa v primeru da bo zalaufan doom3.exe?Mislm WTF.To je tko kot da bi Zastava nardila yugota ki bi imel v nasem podnebju 60KM,v afriki pa sam 30KM ker je tam prevroce?No malo glupa primerjava a vendarle se mi zdi to nekako nategovanje,ki ni v prid kupcem,bo pa ko bo nvidia dala uradno nizje cene od atija na racun manjsih performans in priznala:nase kartice so za 10% pocasnejse zato tudi nizja cena.Takrat bom vesel ne pa da mi za mojim hrbtom tko delajo...

dr.J ::

Kaj pa ima ati / nvidia skupnega s kvaliteto slike?

Za oči je še vedno najprijaznejši - Matrox.

Pa brez zamere!

DjTonic ::

Carmack ni rekel da bo Doom3 delal bolje na radeonih temveč da na tistih katere bodo omogočale največ grafičnih dobrot.(mislim da so ga lani na E3 predstavili na ATI-jevih grafičnih letos pa na Nvidijinih) Trenutno je pač to FX 5900 Ultra

paper ::

morphling: brcas v temo, mislim da smo uporabniki tisti, ki bomo odlocili kaksno kvaliteto slike bomo bulili -> 8x fsaa, 4x, 2x, high, medium, low details. Period.

morphling1 ::

Paper, koliko kartic si že pretestiral in analiziral, da govoriš o kvaliteti slike ? Napisal sem, da če uporabnik ne opazi razlike v kvaliteti potem to ni nič slabega in tu s prostim očesom niso opažali razlik. Drugače si pa nekateri raje zamislite malo o samem projektu 3dmark, kjer Future mark pokasira velike milijone dolarev od firm, ki sodelujejo v njihovem beta programu. Kaj misliš da bo firma plačevala težke denarje zato, da bodo njihovi rezultati manjvredni, get real. 3dmark sucks big time, če bi bili neodvisni ne bi nič rekel, tako pa niti slučajno niso, samo uspelo jim je uporabnikom vcepiti v glavo, da je njihov benchmark najbolj referenčen za splošno oceno hitrosti grafičnih kartic v igrah, kar pa je daleč, daleč od resnice. Edina referenca so benchmarki v igrah, idealno specialno posneti demoti, ki če že pride do optimizacij v driverjih, ti demoti niso vključeni v njih.
Pa še nekaj če si že zelo natančen, z najnovejšimi fx detonatorji je kvaliteta anisotropic filtriranja višja kot pri Ati gonilnikih, sicer zaradi tega malenkost počasnejša, ampak vseeno, kaj boš zdaj rekel da potem Ati goljufa ker ne izrisuje v enaki kvaliteti. Itak da ne.
Sploh pa mi ni je najbolj neumno to kako velika večina uporabnikov naivno verjame vsemu kar prebere po netu. Se sploh zavedate, da nikoli ne bo in tudi ni bila kvaliteta slike enaka kot jajce jajcu med grafičnimi. Vsaka firma izvaja svoje optimizacije renderiranja in ne moreš imeti popolnoma enako sliko, kot eni optimistično mislijo. Se sploh še spomnite kako je bilo včasih, razlike v renderiranju posameznih iger so bile še 100x bolj očitne med različnimi karticami, ampak to je bilo nekako samoumevno, kvaliteto sliko so samo omenili, na koncu je pa ostala važna samo hitrost. Zdaj pa odkar sta na trgu praktično samo še dva igralca so udarci postali dosti bolj zahrbtni, vsi en drugega obtožujejo da goljufajo, folk pa pada na te poceni finte.
Vse kar bi moralo biti važno so samo stabilnost, kompatibilnost gonolnikov, hitrost in neka normalna kvaliteta slike. Dej mi prosim povejte kako lahko normalen človek v normalnem igranju ugotovi, da je delček scene renderiran malo drugače kot pri konkurenci. Če si tega sposoben, se ti klanjam
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

V-i-p ::

Se podpišem pod morphov komentar...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Freelancer ::

Enako. To me spominja na case, ko je bil v igri se 3dfx. Voodoo2 je bil takrat hudo dobra izbira, ampak po mnenju nekaterih ne, ker je riva podpirala 32bitno pospesevanje. Seveda dejtvo, da smo spile na laufali na 16 ali celo 8 bitih, ni pomenilo nic:\

AtaStrumf ::

Mah boli me kvaliteta slike vključno z AA in Aniso, če pa ju nikoli ne uporabljam, ker preveč upočasnita sliko. Pa imam Radeona 9700 @ Pro in Athlona XP 2100+ @ 2700+. Važno je, da laufa brez zatikanja ne pa da lahk na 1 km oddaljeni reklamni tabli preberem fini tisk oz. da je rob mize nekoliko manj nazobčan.

Čez dve leti ko bojo grafike dovolj močne pa se lahko pogovarjamo o kvaliteti slike, čeprav tudi takrat sredi razgrete akcije v najlepših igrah, torej prvoosebnih streljankah, tistih minimalnih razlik ne bo noben opazil.

Skratka prerekanje v prazno. Naj raje delajo nove grafične čipe.

Tic ::

Hmmm. Jst gledam na to tako. Kar rabish, to uzemi. Govorim o drajverjih. Ce hoces nevem kaksno kvaliteto in 3fps uzemi driverje x in max quality. Ce pa hočes ne tako popolno sliko z 6fps in min quality uzemi driverje y. Face it. Graficne pač niso dovolj močne za vašo "lepo" sliko in pa 6fps. Gonilniki omogočijo malo golfanja - tako kot oc. Noben te nikamor ne sili.
persona civitas ;>

swar ::

Pod kvaliteto nisem mislil kvaliteto slike ampak kvaliteto vsega nasploh....

DjTonic ::

Bravo morphling1 tvoj komentar sem z veseljem prebral in se popolnoma strinjam. Te internetne špekulacije me prav nič ne odvrnejo od nVidije, kot nekateri ko že študirajo kak bodo zamenjali grafično zaradi Futuremarka. Folk naiven.

Super Sonic ::

načeloma se strinjam z morphovim mnenjem, toda se sprašujem zakaj niste bili tako razsodni ko je ati-ji goljufal z Q-om 3? Takrat ste vsi udrihal vse povprek.
na živce mi gre to, da ko gre za nVidio je vse dopuščeno, vse se da pogledat čez prste, nč ni tako hudo in FX 5800 ni bil tak polom itd...
preveč je že stvari na katere nVidia vse vpliva>:D

pa kaj bi se človek sekiru

DSmidgy ::

Zgrešu si point. Fora je da če optimiziraš benchmark je to goljufanje. Optimizirej ti Serious Sam, Doom3, ... bo lahko hitrejše pri (skoraj) enaki kvaiteti. Ker če zalavfaš neoptimizirano igro, je ta občutno počasnejša, kot pa človek dobi vtis glede na 3DMark točke. Če optimiziraš potem optimiziraj za default prikaz (za vse *.exe file in ne da gleda samo 3dmark.exe). In kle pišem splošno - tako za nVidio, ATi-ja in ostale.

morphling1 ::

Mene načeloma tista Q3 fora sploh ni vznemirila, jaz vzamem to kot vmesni korak do dobrih driverjev, ker na koncu so tako in tako presegli hitrost tistih gonilnikov brez da bi kdo kaj sumil. Samo tudi takrat (vseeno v manjši meri kot sedaj) so nekatere strani skočile na to vročo novico in si seveda dvignile obisk. Še enkrat, gre za umazano igro in tako nVidia kot ATi ne izbirata sredstev, da očrnita drug drugega na kakršenkoli način, gre za neusmiljen boj za kupce. Vseeno si pa nVidia ne dela usluge s takimi potezami, enostavno bi morali pozabiti na futuremark če že ne sodelujejo z njimi, njihov driver team pa prisiliti da se skoncentrira na boljše gonilnike, ne pa na take optimizacije za določene programe, ker ne vem od kje jim upanje, da tega ne bodo odkrili, če pa grem stavit da obe firmi, takoj, ko konkureca kaj izda to detaljno secira in analizira.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Super Sonic ::

no pod to se pa jest podpisem>:D

flipflop ::

Jaz sploh ne gledam več 3D Marka,ampak samo špile in to v vse,pogledam pa na veliko strani,pa po forumih,itd. AF in AA ipd.,pa nimam vključeno.

Asgard ::

vecina uporabnikov sploh ne gleda na kvaliteto slike, ampak samo da spili letijo pa je. Kdor je z malim zadovoljen bo se kakega pol leta spilal z gf4 mx 440 al pa radeon 7500, 8500, ostali resni igralci (in zraven so preseraci in fotrovi sincki) pa bodo metali po 200 jurjev v grafiko ki je nikoli ne bodo izkoristili, ker bodo zamenjali tamkoj ko pride nova ven. Men je Nvidia cist ql pa me sploh boli qrc za 3dmark in take. Ati pa mi ne pase samo zaradi ene stvari : ne delajo vsi spili gor. Mislim saj to bodo z driverji in popravki popravil, sam kaj mi pomaga ce en kupec recimo (obicna familija) kup masino za 250 cukov pa pride mularija domov pa gasa spile not pa jih pol ne dela, kdo bo kriv ? ATI ziher ne, najprej bodo nasuli prodajalca pol mogoce bodo se skurcal firmo in ATI. Mislim sedaj je tako da masovno se proaja geforce sam kaj cez eno leto bodo pa oni neki hudga zasral (recmo doom10 ne bo delu na nvidij) bomo pa atije prodajal , pa sploh ne bo nobenga motil.


Vcasih Nvidia in 3Dfx
danes Nvidia Ati
v prihodnosti x proti y

C_maniak ::

Kdor je z malim zadovoljen bo se kakega pol leta spilal z gf4 mx 440 al pa radeon 7500
To bolj težko, vsaj na normalni (1024x768) resoluciji in pa medium detajlih, da ne govorimo višje. Sicer praviš kdor je z malim zadovoljen, sam sorry, ampak jez ne morm na 17" ekranu na 640x400 špilat. Že pr 800x600 je bl čudno. Pol daš pa še vse na minimum pa tk ne veš več al voziš corveto al pa sendvič s piščančjimi rebrci...
2. stvar: 8500 se ne more metat v isti koš kot mx440 in sploh ne 7500, kr je 2x boljša od obeh.

kdo bo kriv ? ATI ziher ne, najprej bodo nasuli prodajalca pol mogoce bodo se skurcal firmo in ATI
Še prej pa otroc, k bojo tastari pizdli kulk so zmetal dnara za mašino, pol pa nč ne dela. Se še spomnim tega, ja.
Tuki se strinjam.

Mislim sedaj je tako da masovno se prodaja geforce
:\

Freelancer ::

Mah sej tocno to, kvaliteta niti ni med igranjem toliko opazna. Meni se je vedno slo za hitrost - FSAA ne uporabljam sploh. FSAA je super za demote, da se firme postavljajo kasno lepo grafiko lahko izrisejo and so on and so forth. OK ce bi imel kartico za 120k sit bi uporabljal fsaa, samo mi ti4200 dobro sluzi... za moje majhne igralne potrebe.
Drugace sem bil pa v preteklosti z ATIjem in nVidio enako zadovoljen. Oboji izdelujejo dobre kartice. Izjema je edino prvi FX... malo ponesrecen produkt :D

undefined ::

> To me spominja na case, ko je bil v igri se 3dfx. Voodoo2 je bil takrat hudo dobra izbira, ampak po mnenju nekaterih ne, ker je riva podpirala 32bitno pospesevanje. Seveda dejtvo, da smo spile na laufali na 16 ali celo 8 bitih, ni pomenilo nic

Heheh, popolnoma resnično. Nekaterim to še danes ne pomeni nič in še vedno trdijo, kako je TNT razturala V2. Oh ja.

Ampak to ni zdaj bistvo. Bistvo je, da morphling bluzi, kar je očitno. Koga tukaj zdaj briga, kako kdo gleda na kvaliteto, ko pa govorimo o zavajanju uporabnika o samih rezultatih? S tem jih dosti znajo zavesti, da je nVidia boljša od celotne konkurence, kar v resnici ni. To je ves point.
AF 1x != AF 8x. Pa sploh ni pomembno koliko vidi človeško oko razlike, pomembno je le to, kje je goljufija in kje poštenost.

Get it? :)

ripmork ::

DjSmigey ma prou,nej raje vse igre zoptimizirajo,ne pa da nas farbajo s tistimi točkami....
če gremo že v take skrajnosti bi loh že pričakoval da bo Nvidia v nopve gonilnike vgradila
majhen programček ki preprosto vse točke podvoji:D >:D .....

a ni pol vse skup bedast?

važn da špili lepo delajo pa je:D

Freelancer ::

Koga tukaj zdaj briga, kako kdo gleda na kvaliteto, ko pa govorimo o zavajanju uporabnika o samih rezultatih? S tem jih dosti znajo zavesti, da je nVidia boljša od celotne konkurence, kar v resnici ni. To je ves point.


Hja nategujejo itak vsi, problem je le nasa naivnost. Sej ce clovek ze pogleda celotno sceno 3D pospesevanja mu je takoj jasno, da je v ozadju en kup nategovanja... Sej ni problem prodajat 150KSIT vredne kartice, ce folk prepricas, da so najhitrejse in da jih res potrebujemo :) Evo, GF3 je izsel. Za Doom 3 ga boste potrebovali. Hitro v trgovino. Ka-ching.

Cako ::

ta nvidia in detonatorXP meje ze prov razocarala. Imam Geforce2 in edinkrat, ki mi je racunalnik, ne da bi se na cajte sesuval za brezveze , delal tako kot se za gre je bilo ko so bile prve izdaje seveda odbuganih gonilnikov za XP, vendar to je ze nekaj cajta...

sploh pa ze dejstvo ko pogledas kakšen update na vsake tok cajte vidš 15% increased power bla bla... ja ja kr iz riti verjetno. Logika enostavna bomo pa mal zgoljufali ce je tako cenejše in dobičkonosno...

Lp

Freelancer ::

Heh sorci, ampak ce se ti racunalnik sesuva je vzrok nekje drugje, v pregrevanju, ali pa imas kaj narobe nastavljeno v winsuxih, ker taksnih problemov z geforci 2 ni. Kar pa se tice povisanega framerata: ob izdaji novih gonilnikov tocno pise, katere kartice to zajema (ponavadi le zadnjo generacijo). Tko da nevem, kaj od driverjev pricakujes, GF2 je pac stara tehnologija in vec kot tolk zanjo optimizirat ne mors oz. za nvidio ni smiselno :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VIA Vinyl audio (KT880, PT890)

Oddelek: Strojna oprema
101051 (906) kuglvinkl
»

"Nov" igralec na trgu grafičnih kartic

Oddelek: Novice / Grafične kartice
211823 (1823) Freelancer
»

Ali sta nVidia in ATi dobila resno konkurenco???

Oddelek: Strojna oprema
231963 (1061) freejack
»

Geforce FX 5600 256 MB

Oddelek: Novice / Grafične kartice
52063 (2063) Fann
»

pomoč pri nabavi pc-ja

Oddelek: Kaj kupiti
12976 (857) boštjan

Več podobnih tem