» »

Nelinearnost elektronskih elementov

Nelinearnost elektronskih elementov

motorc ::

Zdravo!

A mi lahk nekdo prosim razlozi zakaj je nelinearna karakteristika npr. bipol. tranzistorja bolj uporabna kot ce bi bila karakteristika linearna (sepravi, ravna delovna premica)?

In kako poteka linearizacija taksnega elementa in zakaj je to sploh koristno, ce je pa (baje) nelinearna kar. bolj uporabna kot linearna?

...

Delam seminarsko nalogo za maturo pa sem mal pozabu o cem se ze gre pri tem (je ze velik casa minil odkar sem se tole ucil, zapiskov nimam, profesor je pa idiot k mi rece: "jah, tko pac je" in gre naprej. Boli njega.)

Hvala za odgovore!

OwcA ::

Kaj pravi pa Ata Google?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

motorc ::

Ata google pa nc kej pametnega ne pravi. Vse kar najde so opisi tehnicnih predmetov na fakultetah.

TESKAn ::

En lep naslovček, na katerem imaš razložene polprevodnike. Na kratko je pa karakteristika nelinearna zaradi samih elementov, zaradi njihove zgradbe.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

EjTi ::

Če se prav spomnim, gre nekako takole: nelinearnost pride prav, ko hočeš imeti trantistor kot stikalo.

Recimo pri 0,5V na bazi dobiš ven ~ 0V na kolektorju, pri 2V na bazi pa xV na kolektorju.

Ko pa signal ojačuješ, more pa delovati linearno. To je pa zato, da se napetost baze "pomnoži" z določenim faktorjem. Ta faktor naj bi bil neodvisen od vhodne (bazne) napetosti.

Lineatost se pojavi samo v enem delu nelinearne karakteristike.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tranzistorji

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
193026 (1311) bosmla
»

SMPS - problem

264236 (3834) einstein :P
»

Razlika med linearnim elementom in nelinearnim (strani: 1 2 )

647086 (6197) ZaphodBB
»

dioda, tranzistor, ojačevalnik

255425 (3211) slitkx
»

WiFi indikator

61034 (956) ZGI

Več podobnih tem