» »

prodaja delnic

prodaja delnic

DrSergioDJ ::

Ker imam nekaj delnic, ki bi mi prinesle en majhen kupček denarja ( ki ga rabim ), me zanima, kako se jih proda? Kje se to uredi ( sem iz Lj )? Rabiš kakšne papirje s seboj? Glede na to, da sem polnoleten, ni treba, da gre z mano kdo od staršev? Kako hitro dobiš denar? Koliko ti vzamejo za "usluge" ?
...

Koci ::

Nujno je, da greš greš v kakšno bozno-posredniško družbo, jaz sem šel recimo v Niko na Dunajski 20 (pri gospodarskem razstavišču). To družbo v bistvu ti pooblastiš, da namesto tebe proda delnice, ker jih ti sam kot pravna oseba ne moreš. Oni ti vse uredijo, ti jim samo določiš pri kateri ceni naj delnice prodajo in ko (delnice) dosežejo določeno vrednost jih prodajo, denar pa še isti dan nakažejo na tvoj žiroračun. Pri vsem skupaj si odegnejo nekaj provizije, se pa več ne spomnim kolk. V glavnem ni tako visoka - procent ali dva. Sicer pa druge izbire nimaš, ker jih drugače kot preko posredniške družbene moreš prodati.
Aja, čigave delnice pa maš?
Panta rei!!

DrSergioDJ ::

mercator
...

Koci ::

aha, mal poglej kak so giblje njihova cena, sicer ti pa itak tam povejo, pri kateri ceni se jih splača prodat. Po mojem jim bo cena najbolj narasla okoli 30. junija, ko bo Mercator izdal polletno poročilo poslovanja, ki pa se seevda ve kakšno bo - pozitivno.
Panta rei!!

Huey P ::

Mene zanima ali se splača obdržati delnice od Radenske d.d.? Imam jih 53 v vrednosti cca. 120.000 SIT.

..::DOOM III: The Legacy::..

DrSergioDJ ::

če prov ne rabiš denarja, se splača. :D
...

_Mortal_ ::

Jaz mam delnice od Adrie al kaj že pa vsake pol leta pošiljajo pisma če hočem prodat delnice
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Koci ::

ja, sm ko je cena najvišja, mal grej kako se gibljejo cene, in ko je navišja prodaj
Panta rei!!

Elemen_T ::

Huey: Če nujno ne rabiš $$$, jih nikakor ne prodaj. Logično je da bodo samo še rasle.

Huey P ::

Samo Radenski d. d. gre nekam slabo. Mislim, da so celo govorili, da naj bi šla v stečaj...

..::DOOM III: The Legacy::..

whatson ::

Dvomim, da bi šla Radenska v stečaj... nobenih informacij nimam o slabem poslovanju. Res je pa, da so prodajali nekaj zgrešenih izdelkov, ki pa niso šli ravno "za med".

Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

Kaiser ::

Radensko je kupila pivovarna lasko, ko je bil cas za to bi moral te delnice zamenjat za pivovarno. Delnice od radenske ne bodo vec rasle, ker niso vec kao aktualne... oz. ena taka fora je k jo jest cist ne razumem.

footprint ::

S seboj prinesi osebno izkaznico ali en dokument, davčno št, račun banke kamor se ti nakaže denar, dokument o lastništvu delnic (dobil si ga od KDDja).
Ko imaš zbrane vse dokumente se napotiš v Borzno Posredniško Hišo, kjer boš odprl trgovalni račun kater strošek je okoli 2 tisočaka izpolnil pogodbo o prodaji delnic in izrazil želje.

To je vsa umetnost.

OldSkul ::

Jaz mam 10 delnic od Mercatorja,pa je fora v tem ki jo morte vedti je če imate delnice vsaj tri leta vam ne bodo zaračunavali davka,če imate manj ko tri leta se lahko samo poslovite od dobrega dobička!

DrSergioDJ ::

hehehe,jest jih mam od rojstva :) torej 18 let
...

kuzifix ::

Hmm, kolkr jz vem nekoc studentom ni blo treba placat davka, tud ce so delnice prodal predcasno (dve al tri leta, ka pa vem), tako da ...
Glede prodaje pa stori tako kot so ze povedali: pooblasti borznoposrednisko druzbo. Pa se dobr je ce mas kake veze kje, ker te ne bojo za*ebal (beri: prodal pod ceno oz ob nepravem casu).
Sometimes I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us.

DrSergioDJ ::

Amm, nepravi čas nekako ne igra vloge, ker jaz rabim denar čimprej :D če bo sedaj pač 5-10k manj, jebat ga
...

OldSkul ::

Kolk jih pa maš sploh

DrSergioDJ ::

12
vrednost je 13.831, torej 165k nekje
...

SkIDiver ::

Davk se plača samo za tiste delnice k si jih kupu. Moj fotr pa matka mata še prve delnice in nista nikdar nč prodala ne kupila pa nista nikdar plačala nč davka za delnice.

NiggerBob ::

če gre za PRVO prodajo delnic, pridobljenih na podlagi certifikata, potem ne plačaš davka NIČ.
Če pa si kupil delnice in jih prodaš PREJ kot v 3 letih, potem je davek 30% od RAZLIKE med nakupno in prodajno ceno.
Če si delnice imel MANJ kot 6 mesecev, potem se nabavna cena ne revalorizira, če pa si delnice imel VEČ kot 6 mesecev, potem se nakupna cena REVALORIZIRA.
Koeficiente in vrednost revalorizirane nabavne cene boš zvedel pri borznoposredniški hiši, kjer imaš odprt trgovalni račun.

Teh 30% davka na razliko med nabavno in prodajno vrednostjo, ki ga plačaš, če prodaš prej ko v 3 letih po nakupu, je pravzaprav dohodnina.
Domnevam, da so tvoji dohodki nizki, pa boš verjetno dobil vse nazaj. Ali boš dobil nazaj ali ne in koliko, je nemogoče prognozirat, ker še ni znana dohodninska lestvica za leto 2001 (znana bo nekje v začetku leta 2002).
Najboljše da si takrat potegneš dol program za izračun dohodnine (dobiš na www.dzs.si). Vsekakor ne pozabit na napoved davka, ki jo boš moral izpolnit in oddat, če boš prodal delnice. Vse potrebne podatke ti bo poslala borznoposredniška hiša, kjer boš imel odprt trgovalni račun.
Ni se pametno igrat, za nepravočasno oddajo napovedi bo DURS sprožil postopek in boš klican na "zagovor". Obrazec dobiš v knjigarni.

Za prodajo delnic se obrni na BH (borznoposredniško hišo), da odpreš trgovalni račun. Rabiš osebni dokument, davčno številko, potrdilo o lastništvu s strani KDD (klirinško depotne družbe), št. tekočega računa ali št. hranilne knjige, kamor ti bodo nekaj dni po prodaji nakazali cekine.
Brokerju lahko postaviš pogoj, kako in za koliko naj proda (npr. 17 Ksit/delnico, boš pač čakal, da bo dosegla to ceno), lahko pa rečeš, naj proda po najvišji dnevni ceni, kar ponavadi pomeni še isti dan, če je povpraševanje.

Malo pokliči naokoli, so kar razlike med BH kar se tiče zneska za odpiranje trgovalnega računa, lahko prišparaš 1, 2 ali 3 Ksit, pa greš raje zvečer ven:))

Moje osebno mnenje je, da raje počakaj, če res ni nujno, MELR je podcenjen glede na poslovne rezultate.
Žal je v Slo pomanjkanje denarja, ljudje večinoma vlagajo v potrošne stvari, avte,.... ali pa - najbolj neumno - v stanovanjsko varčevanje po 5 ali 10 letni shemi. Raja je pač neumna, zanje velja pregovor, da pametni služijo, ko imajo bedaki denar.:'(.
Vse to se seveda odraža na borzi, kjer prevladuje mrtvilo. Kriva je tudi država, ki je postavila 3 letni rok, če ne želiš plačat davka, pa tudi s skrbniškimi računi in omejitvami prodaje za tujce ni nič boljše.

Hehe, ta ki ti je kupil delnice MELR, je dobro izbral, tudi sam imam nekaj Msit v MELR in absolutno nimam namena prodat, vsaj ne po tej ceni. Verjetno nekje takrat, ko cena za MELR na podobni ravni, kot je zdaj KRKG.
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

Huey P ::

whatson;

Da Radenski gre SLABO sklepam po tem, da letos nisem dobil dividend, ker je poslovala z izgubo.

..::DOOM III: The Legacy::..

DrSergioDJ ::

ok, kaj vse sm nasu doma:

- davcno ( ok, to rabim )
- list od KD ( to tudi rabim )
- en tak manjsi rumen list, z zelenim textom, gor piše stanje o evidenčnem računu lastniških certifikatov pa seznam izdanih in vnovčenih lastninskih nakaznic ( a rabm ???? )
- potem en bel list, mal vecji od 1/2 A4 lista, zgleda kot vecja poloznica, gor pise '' Lastninska nakaznica in vpisnica - za pooblaščeno investicijsko družbo '' ( a rabm??? )
- potem pa še en A4 list od Mercatorja, kjer pise '' obvestilo o vplačanih delnicah '' kjer tudi pise, da sem imetnik XX delnic, po nominalni vrednosti 10k sit, datum je 25.2.1995 ( rabim ali ne ?? )

hvala
...

gkovac ::

Sergio.... ves kako... pr takih stvareh je boljs met vec stvari kot pa manj....

svetujem ti, da s seboj vzames VSE kar mas takega... po moznosti tut drzabljanjstvo, osebno, pasport oziroma vse take dokumente se posebi pa vse kar ma veze z delnicami... tko se bos ze na samem zacetku izognil problemom k bi jih lahko mel...

nejhujs je k se ti zgodi:
A: "Potrdilo o drzavljanjstvu prosim."
B: uuummm... aaaa... sej nikjer ni pisalo da ga rabim...
A: zelo mi je zal gospod... priti boste morali jutri... in s seboj prinesti potrdilo

to se mi je zgodil ze nestetokrat! zato ZMERi nes s sabo VSE kar imas...

jest vedno pravim: "Od viska ne boli glava"

lp,SuLc
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

DrSergioDJ ::

Kaj pa če pasuš pokažeš? Sej si slovenc :D K sm lih pospravu gnilo mapo tm nekam, pa bo spet treba kopat 10min, da dobim potrdilo da sm slovenc :D
...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenos delnic na družinskega člana - davki...

Oddelek: Loža
82098 (1033) SambaShare
»

"prenos" delnic

Oddelek: Loža
173559 (2516) Manu
»

Kaj storiti z delnicami/obveznicami ob ukinitviregistrskih računov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714024 (9863) konspirator
»

Petrolove delnice - se splača prodati ali prenesti?

Oddelek: Loža
53201 (2742) BlaY0
»

Prodaja delnic Mercator

Oddelek: Loža
163734 (2970) BlackMaX

Več podobnih tem