Forum » Strojna oprema » Pregrevanje graficne...?
Pregrevanje graficne...?
DiGi ::
Pozdravljeni!
Sistem:
A64 3200+
MSI K8T Neo 800 FIS2R
1.0 GB RAM
Maxtor ATA 160 GB, WD SATA 200 GB
ATI Radeon 9800 XT
To napako sem opazil vceraj ko sem formatiral disk in ponovno instaliral WIN XP Pro (+ SP 2) in poskusil malo igrat Colin McRae Rally 2004, igra se je parkrat obesila, potreben je bil hard reset (PC se ni sam resetiral). Slika na zaslonu je bila zamazana, zacel je risat cudne slike...
Sel sem gledat temperaturo graficne kartice in... 103 stopinje!!
Racunalnik je bil znotraj ze precej prasen, zato sem ga posesal in ocistil prah (posebej z ventilatorjev), ampak je isto. Ob vklopu je temp. graficne okrog 85 stopinj, po igranju igre okrog 100. Ventilator na graficni se vrti.
Naj se povem da so instalirani vsi najnovesji gonilniki (vkljucno z najnovejsimi Catalyst-i) in popravki za WIN.
Kaj bi lahko bil razlog temu pregrevanju? Bo treba zadevo nest na servis? (kupljeno pri mlacomu)
P.S.: Vzporedno se je po ponovni instalaciji WIN zacel pojavljati tudi problem pri poslusanju mp3-jev v Winamp-u, vsak komad "prasketa", nekako tako kot bi bil PC zelo obremenjen pa bi to motilo predvajanje, ceprav ni to razlog.
Hvalezen bi bil za vsak nasvet oz. predlog, ce sem kaj pozabil napisat pa seveda kar vprasajte.
LP
Sistem:
A64 3200+
MSI K8T Neo 800 FIS2R
1.0 GB RAM
Maxtor ATA 160 GB, WD SATA 200 GB
ATI Radeon 9800 XT
To napako sem opazil vceraj ko sem formatiral disk in ponovno instaliral WIN XP Pro (+ SP 2) in poskusil malo igrat Colin McRae Rally 2004, igra se je parkrat obesila, potreben je bil hard reset (PC se ni sam resetiral). Slika na zaslonu je bila zamazana, zacel je risat cudne slike...
Sel sem gledat temperaturo graficne kartice in... 103 stopinje!!
Racunalnik je bil znotraj ze precej prasen, zato sem ga posesal in ocistil prah (posebej z ventilatorjev), ampak je isto. Ob vklopu je temp. graficne okrog 85 stopinj, po igranju igre okrog 100. Ventilator na graficni se vrti.
Naj se povem da so instalirani vsi najnovesji gonilniki (vkljucno z najnovejsimi Catalyst-i) in popravki za WIN.
Kaj bi lahko bil razlog temu pregrevanju? Bo treba zadevo nest na servis? (kupljeno pri mlacomu)
P.S.: Vzporedno se je po ponovni instalaciji WIN zacel pojavljati tudi problem pri poslusanju mp3-jev v Winamp-u, vsak komad "prasketa", nekako tako kot bi bil PC zelo obremenjen pa bi to motilo predvajanje, ceprav ni to razlog.
Hvalezen bi bil za vsak nasvet oz. predlog, ce sem kaj pozabil napisat pa seveda kar vprasajte.
LP
-------------------------------------------------------------------------------
How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
- premaknil iz Pomoč in nasveti: Predator ()
Scorpia ::
Za grafiko ti tole priporočam Ati Silencer
kaj več o tem imaš tukaj, sam ta test , mislim da ni za tvojo grafično... Test No vsaj toliko za info.
Naprej si to vredi, da boš imel vredu temperature, ker ti originalni hladilniki so najcenejši pa hladijo tolk za silo(odvisno od proizvajalca ), če pa imaš garancijo jo odnesi. Jaz pa ti toplo priporočam ta ati silencer. Kar se tiče mp3 je tudi lahko grafika kriva, ker ti je parkrat med igro zaštekala in lahko da ti v windovsih tudi šteka, pa bremza celoten sistem... lahko pa da se motim.
Kolk pa imaš W napajalnik. Kar za to konfiguracijo moreš imet vsaj 400W al več, kvaliteten napajalnik.
kaj več o tem imaš tukaj, sam ta test , mislim da ni za tvojo grafično... Test No vsaj toliko za info.
Naprej si to vredi, da boš imel vredu temperature, ker ti originalni hladilniki so najcenejši pa hladijo tolk za silo(odvisno od proizvajalca ), če pa imaš garancijo jo odnesi. Jaz pa ti toplo priporočam ta ati silencer. Kar se tiče mp3 je tudi lahko grafika kriva, ker ti je parkrat med igro zaštekala in lahko da ti v windovsih tudi šteka, pa bremza celoten sistem... lahko pa da se motim.
Kolk pa imaš W napajalnik. Kar za to konfiguracijo moreš imet vsaj 400W al več, kvaliteten napajalnik.
DiGi ::
Hvala za link, bom premislil o tem. Stvar je v tem, da je sistem star ze priblizno 1 leto in do zdaj ni bilo nobenih tezav s to konfiguracijo glede segrevanja, sploh pa ne z graficno. Se ko je kolega navijal ta racunalnik je bila temp. graficne okrog 70 stopinj. Res cudno...
Problem glede slabega zvoka pri predvajanju mp3-jev sem pa resil z zamenjavo gonilnikov za zvocno... instaliral sem STAREJSE in zdaj je OK.
Napajalnik je pa Enhance, 360W.
LP
Problem glede slabega zvoka pri predvajanju mp3-jev sem pa resil z zamenjavo gonilnikov za zvocno... instaliral sem STAREJSE in zdaj je OK.
Napajalnik je pa Enhance, 360W.
LP
-------------------------------------------------------------------------------
Slide ::
Vidim da maš MSI plato, največja napaka kar si jo naredu. Tud jz mam MSI plato in mislim da imajo te plate od MSI površno narejene slote, tako za AGP kot za DIMM slote. Imel sm podobno izkušnjo, in čist odvisno kako daš grafično not. Če jo daš ok not, bo ok in tud navijanje bo ok, če jo za milimeter drugač postaviš ali nagneš ko jo zatakneš v slot, se že lahko zgodi da ne bo več stabilno deloval, kar pa ni dopustno, da daš grafično enkrat not, pa recimo po nekaj časa daš kak kuler na grafično in seveda daš grafično vn, in potem nazaj not in se računalnik več ne zbudi, zato ker grafčna ni vredu not. Nek slab stik je na AGP-ju.
Seveda pa ne izločam možnosti, da gre za kako softversko napako, driverji... Lahko pa tud napajlnik. ATI karte so pa tud znane po tem da ne dopuščajo AGP Fast Writes, in velikrat priporočajo da to opcijo disableaš v driverjih, al pa kak Rage3D tool.
In glede prasketanja. Zgleda gre za kak konflikt med zvočno in grafično kartico. V Deevice Manager preveri IRQ za zvočno in grafično in se prepričaj če ima vsak svoj IRQ, če ne gre lahko za kak spominski konflikt in tko slišiš prasketanje, verjetno maš Sound Blaster zvočno??
Ena možnost obstaja tud, da grafični kartici znižaž PCI Latency Timer, ker po defaultu majo vse grafične kartice vrednost 255, in to še posebi velja za ATI karte da, če znižaš Latenca Timer recimo na 64, da obstaja večja verjetnost da se rešiš prasketanja, in tud performance se zboljšajo.
Ne pravim, da bo to sigutno rešilo tvoj problem, probat ni greh.
Kako pa drugi špili delajo, recimo Doom 3, ki je tud zlo obremenjujoča...
Seveda pa ne izločam možnosti, da gre za kako softversko napako, driverji... Lahko pa tud napajlnik. ATI karte so pa tud znane po tem da ne dopuščajo AGP Fast Writes, in velikrat priporočajo da to opcijo disableaš v driverjih, al pa kak Rage3D tool.
In glede prasketanja. Zgleda gre za kak konflikt med zvočno in grafično kartico. V Deevice Manager preveri IRQ za zvočno in grafično in se prepričaj če ima vsak svoj IRQ, če ne gre lahko za kak spominski konflikt in tko slišiš prasketanje, verjetno maš Sound Blaster zvočno??
Ena možnost obstaja tud, da grafični kartici znižaž PCI Latency Timer, ker po defaultu majo vse grafične kartice vrednost 255, in to še posebi velja za ATI karte da, če znižaš Latenca Timer recimo na 64, da obstaja večja verjetnost da se rešiš prasketanja, in tud performance se zboljšajo.
Ne pravim, da bo to sigutno rešilo tvoj problem, probat ni greh.
Kako pa drugi špili delajo, recimo Doom 3, ki je tud zlo obremenjujoča...
forever 200 MPH ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Slide ()
K0K0 ::
Da ne bom nove teme odpiru ker imam podoben problem. Kolega mi je prnesu pc z zeljo da mu premenjam ohišje kar sem tudi storil nakar sem ga hotel sprobat in ko je prišel v windows so se čež čas na ekranu pojavile take črtice kot se pojavijo če grafo preveč naviješ, pogledam in vidim da se ventilator ne vrti potem sem za silo namestil 80mm vent gor tok da je neki pihal in slika je bla uredu ok mu dam naprej in mu rečem naj ne uporablja preveč. Zadeva se je potem ponovila še pri njemu čeprav je bil hladilnik na otip samo mlačen. Dons sem potem odstranil hladilnik in videl da je bila pasta kar malo scvrta in trda tko da sm jo mogu dol zbrusit (zihr ne preveč) tko da tud stik ni bil najboljši (mogoče je bil tud zato hladilnik sam topel) namontiral vga silencerja sam zadeva ni nič bolš oz sedaj sedaj je slika popačena tudi v biosu. Bi blo možno da se je skuril procesor? aja gre pa za saphire r9800se
lp
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Asus M4A89GTD Pro matična ploščaOddelek: Strojna oprema | 4238 (3856) | iphoneecko |
» | [Zračno hlajenje] Hlajenje ATI grafičnih karticOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2879 (1781) | nuclear |
» | [Zračno hlajenje] Hlajenje nVidia grafičnih kartic (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 9711 (7995) | jebesemeni |
» | ASrock dual sata+PCI E silent grafična kartica=visoka temperatura NBOddelek: Hlajenje in modifikacije | 4337 (4272) | IČA |
» | težave z MSI motherboartOddelek: Strojna oprema | 2864 (2177) | EZ2BHard |