Forum » Elektrotehnika in elektronika » Baterije in adapter hkrati
Baterije in adapter hkrati
B-D_ ::
Imam en mp3 player, ki pa žal nima vhoda za adapter, pa bi ga rad napajal v avtomobilu z adapterjem, ki je prej lepo poganjal discman.
Moje vprašanje pa je:
Kaj se zgodi s polnilnimi baterijami, če vzporedno njim zvežemo še en vir energije? Skratka razmišljam o tem, da bi na + kontakt od baterije dal + kontakt adapterja in na - kontakt baterije - kontakt adapterja, medtem ko bi bile baterije še vedno znotraj ohišja. Gre za zaporedno vezavo dveh AA baterij, torej za 3V napajanje. Bi vzporedni vir napajanja ogrozil mp3 player?
Kar se jaz spomnim od štroma iz srednje je vzporedna vezava dveh baterij pomenila samo enostavno podvojitev časa, da se izpraznijo ob isti napetosti... se da to, koliko se enega vira energije uporablja, kako enostavno kontrolirati?
Moje vprašanje pa je:
Kaj se zgodi s polnilnimi baterijami, če vzporedno njim zvežemo še en vir energije? Skratka razmišljam o tem, da bi na + kontakt od baterije dal + kontakt adapterja in na - kontakt baterije - kontakt adapterja, medtem ko bi bile baterije še vedno znotraj ohišja. Gre za zaporedno vezavo dveh AA baterij, torej za 3V napajanje. Bi vzporedni vir napajanja ogrozil mp3 player?
Kar se jaz spomnim od štroma iz srednje je vzporedna vezava dveh baterij pomenila samo enostavno podvojitev časa, da se izpraznijo ob isti napetosti... se da to, koliko se enega vira energije uporablja, kako enostavno kontrolirati?
Brane2 ::
Če napetost taga vira ni vedno enaka napetsti baterije, bo vri polnil ali praznil baterijo.
Če jeobo polnil, bo v njej povzroal razkroj in odhlapevanje elektrolita (in ospoved baterije, lahko tudi eksplozivno), če jo bo praznil, bo pa zaradi tega prej prazna.
Če jeobo polnil, bo v njej povzroal razkroj in odhlapevanje elektrolita (in ospoved baterije, lahko tudi eksplozivno), če jo bo praznil, bo pa zaradi tega prej prazna.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Brane2 ::
Ah, ja, sedaj vidim, da verjetno misliš na akumulatorčke, ne pa navadnih baterij.
Kljub temu ta vezava ni priporočljiva. Polnjenje Ni-MH mora biti nadzorovano in ne smeš kar nekaj "priklopiti gor"...
Kljub temu ta vezava ni priporočljiva. Polnjenje Ni-MH mora biti nadzorovano in ne smeš kar nekaj "priklopiti gor"...
On the journey of life, I chose the psycho path.
B-D_ ::
V bistvu s tem dodatnim napajanjem nimam namena polniti akumulatorje, temveč nuditi mp3 predvajalniku alternativen vir napajanja... vprašanje pa je, če je to izvedljivo?
Bevcan ::
Jaz sem zadevo pri enem starem walkmanu rešil tako da sem med baterijo in kontakt zatlačil dve kovinske ploščice ki sem jih umes izoliral. Zadeva je bila debela kake 2 mm in je šla brez problema notr. Nato pa sem na te kontakte vezal preklopno stikalo ki je preklapljalo med akumulatorjem in priključkom za adapter.
Govoril sem.
BluPhenix ::
Lahko narediš tako, da vzameš baterije (akumulatorje) ven iz playerja in na priključke + in - za baterije (poglej kako so usmerjene) daš + in - od adapterja. Sej ne rabiš imet noter stalno akumulatorjev ne?
Ali pa kot je naredil Bevcan.
Ali pa kot je naredil Bevcan.
SSH ::
aja, pa po moje akumulatorckov nimas vezanih vzporedno ampak ZAPOREDNO.
lp, FEeAK.
lp, FEeAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)
Mr_Globus ::
BluPhenixov način se mi zdi še najbolj enostaven in praktičen. Samo eno čisto majno stikalo in perfect
SSH ::
lahko pa stvar rešiš s kakšnim tranzistorjem ipd... ki bi ti ob priklopu zunanjega vira preklopil na zunanjo napajanje. Ko pa ni zunanjega napajanja pa bi ti prekloplo na interno napajanje.
lp, FReAK.
lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
neoto ::
stvar bi se dalo rešit z dvema diodama (mogoče tudi z enim tranzistorčkom), pa bi tudi brez stikala deloval
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Polnjenje 16850 battery packaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4551 (3785) | jest10 |
» | Li-ion baterije in laptopOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 13205 (10988) | Kamran |
» | Baterije - vzporedna vezavaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6957 (5602) | Pyr0Beast |
» | Namenski transformator (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6097 (5589) | Pyr0Beast |
» | Kamera GR_DVL357 in 6xAA baterijeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1502 (1407) | frenk |