» »

Priključitev mikrokrminlnika pic16f877 na USB vmesnik.

Priključitev mikrokrminlnika pic16f877 na USB vmesnik.

_EN_ ::

Zdravo.
jst mam pa en majhen problem kise lahko zelo zakomplicira. Sem zadnji letnik elektrotehniške šole in sem si izbral za seminarsko "priključitev mikrokrmilnika pic16f877 na USB vmesnik" je naslov seminarske, ki se mi tud zdi dosti primerna. zdej me pa sam zanima če mi bi kdo lahk mogoče mal to razložil? čist na kratko in tud povedal kje se bi dalo dobit vezje kr jst sm že namreč dost iskal na netu pa mi ni uspelo najt nič, vesel bi tud bil da bi bil sam stikalni načrt.
že vnaprej hvala za odgovore
adijo8-)

_EN_ ::

pozabo sm še tud napisat da morm naret tud izdelek ter ga sprogramirat.

refosk ::

Poglej si tole: link in shema link

Highlag ::

Za začetek obišči stran od Microchip-a. Tam boš našel en kup primerov uporabe. Poglej če imajo kaj na temo USB-ja. Kar iščeš je "application note" za tvoj ali kakšen podoben mikrokontroler. Če misliš zadevo sprogramirati se boš moral naučiti nekaj o strojnem jeziku, ki ga govorijo PIC-i. Za resno uporabo pa boš moral poiskati tudi kakšen opis USB protokola.
.
Never trust a computer you can't throw out a window

krho ::

@_EN_: Sicer tegale PICa ne poznam, vendar strojne podpore za USB najbrž nima.
'Na roke' pa tega nikoli ne boš naredil, ker ne boš našel ustreznih bufferjev. Druga stvar pa je za vse skupaj rabiš potem napisati še gonilnike. Nanj raje priklopi
FT8U232AM - RS232 ali FT245BM - 8bit parallel interface. Dobiš jih pri nas ( AX Elektronika)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

_EN_ ::

ne jaz sem se z profesorjem v šoli pogovarjal pa je reko da so neke rešitve že na netu sam meni še jih ni uspelo najt. profesor pa je reko da je to možno.8-)

CCfly ::

Nasvet krho-ta je najlažji za implementacijo, ker iz USB naprave naredi navadno virtualno serijsko napravo, oz. se sporazumevaš prek COM porta.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

_EN_ ::

ja vem da je tisto lažje sam jaz morem to naret kot zaključni izdelek in nemorem izbirat med port vrati ter usb vrati, ker morem naret na usb vrata:| . no sj se še bom zmeno z profesorjem kak pa kaj sam jst bi čim več najraje sam naredil da bi bla čim boljša ocena ker bi rad šel na univerzo. pa bolša ko bo ocena več točk bom imel8-)

neoto ::

FTDI-jevi čipi ti omogočajo, da narediš čisto profesionalno končno napravo. Na FTDI-jev čip povežeš še en flash, v katerega lahko shraniš ime naprave, ki ti ga potem tudi OS na računalniku prebere in zazna napravo pod tem imenom... Lahko pa namesto tistega virtualnega COM porta narediš vse preko API funkcij. Mislim si pa tudi, če bi hotu USB na 16F877 implementirat, bi ti to požrlo že kar nekaj ciklov ciklov v picu. Torej odvisno kaj hočeš narediti

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

CCfly ::

Naj dodam še da je naprava s takim čipom instantno podprta v večini operacijskih sistemov (gonilnik za Linux je trenutno sicer označen kot eksperimentalen) take čipe pa lahko srečaš npr. v nekaterih GPS napravah.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

_EN_ ::

aha te to pomeni da ka se gonilnikov tiče pa tega stem nebi blo problemov. Ka v bascomu se da program za ta čip napisat? pa ve mogoče kdo za kako dobro stran kjer bi bil čip podrobno opisan ter še mogoče kaka rešitev za ta izdelek?

Brane2 ::

Če se da, poskusi prepričat prfoxa da spremeni naslov seminarske.

USB je mišljen kot poceni vmesnik. Jebesh tako povezavo, če zanjo rabiš razmeroma drag adapter, sploh pa danes, ko dobiš genetsko spremenjene pse z USB vmesnikom, da o mikrokrmilnikih ne govorimo. :D

Resno, najdi mikrokrmilnik z USBjem in ostalo periferijo, ki jo želiš in pozabi na tovrstne vmesnike. Ti so mišljeni za povezovanje modernih mašin na kako legacy periferijo, ki je ne misliš spreminjat.

Za USB port obstajajo bistveno, bistveno pametnejše in verjetno tudi cenejše rešitve kot je PIC16F877.

Katere, to je drugo vprašanje. Malo pogooglaj in boš našel.
On the journey of life, I chose the psycho path.

neoto ::

čipe FTDI ti ni treba programirat, uporabljaš jih tako da tx in rx na pica priključiš. poglej na stran www.ftdichip.com za več informacij, ali pa mal pogooglaj

_EN_ ::

em kolk pa te stane ta adapter? če je preveč drag si ga bom itak v šoli sposodil če ga sploh majo.
em ka to pomeni ftdi čip. kr mislim da ta pic 16f877 ima 40 pinov. tam na oni strani ko si mi dal (www.ftdichip.com) nism nič zvezi tega piceja zasledil ko ga mam jst.

neoto ::

FTDI je firma, ki proizvaja te čipe in so samo pretvorniki USB-Serial. To ni mikrokrmilnik, ki bi ga lahko programiral kot PIC-e. Na eno stran tega FTDI čipa priključiš USB kabel na drugo stran pa tvojega pica, ki se sporazumeva po Serijskem protokolu. Za ceno pa poglej na stran revije Svet elektronike > Virtualna trgovina

_EN_ ::

aham. to pomeni da si bom mogel jst on ftdi čip kupit.
no upam da ni preveč draga zadeva to. kr drgač bom rekel na šoli naj me financirajo če hočejo da bi novi patent naredil:D

neoto ::

Cena približno enaka kot novi 16f877 pic, za boljšo verzijo čipa boš dal 1900 Sit

_EN_ ::

aham to pa je kr velik za taki pic. sam upam da mi bo profesor dal kake dobre napotke da jih kje nebom preveč skuril:)) . no sj itak dvomim da ga je kr tak na izi za skurit. :\

neoto ::

Ne vem, zakaj bi ga skuro. Sledi navodilom in bo vse v redu. Vedeti pa moraš da je v SMD obliki!

CCfly ::

Sledi navodilom in bo vse v redu.
Čisti Murphy.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

slawc ::

AFAIK tale pic nima USB vmesnika, torej rabis dodaten cip.

Ena resitev je bila ze podana UART 2 USB npr. FT232B. Enostavna resitev, ni se treba ukvarjati z gonilniki in prevec obremenjevati s programsko opremo. FT232 ni edini cip te vrste.

Druga resitev je dodaten USB cip, ki se obnasa kot zunanja periferija npr. PDIUSBD12 oz. PDIUSBD11(i2c vodilo - vendar je obsolete). Tu te pa caka veliko dela. Ce napises software in firmware v okviru dolocenih pravil je mozno uporabiti gonilike, ki pridejo poleg operacijskih sistemov. Ce pa bi rad kaj posebno dolocenega ... te pa caka sploh veliko dela. V ta okvir spada tudi nabava mikrota, ki imajo USB vgrajen. Obstaja cela vrsta takih cipov... lahko do jutri nastevam. Mislim, da ima tvoj profesor to v mislih. Anyway, zadeva zna kr trajat ce ne bos zacel takoj delat.

Tretja resitev je kompletna implementacija USB protokola s tem mikrokrmilnikom. Niti pomisli na to opcijo. Se bolje, ce ti jo kdo omeni npr. profesor... mu reci da je nor. Da se, je tudi bilo narejeno (poisci igor cesko), vendar z drugim mikrokrmilnikom in verjetno v drugacnem kontekstu.

BTW, USB nikakor ni poceni. Cipi so dragi, USB analizatorji (ker ko se zalomi pri paketih je kriza) so tudi dokaj dragi, razvoj USB naprave, ki ni HID je dolgotrajna, sploh, ce treba napisati driver za hosta. Ce bi bil USB tako kot COM port ...

[dodano]
Aja, sem pozabil... tvoja seminarska se da natipkat v enem tednu, ker je tako vezje na internetu ze nekaj casa (druga resitev). Seveda s programom za pica. Fantje, kaj pravite, mu pripopam link ali ne? >:D
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

neoto ::

dej prpopi, ker to bi še mene zanimal...

_EN_ ::

em slawc bi bil tak dober pa mi bi dal to rešitev kr to bi mi ful olajšalo delo ka se tiče seminarske. tak da te lepo prosim če bi nam dal link:8)

Azrael ::

@slawc:

Lahko mu poveš link če ni ravno kakšen warez, konec koncev, če bo _EN_ naredil samo copy-paste, ga bodo na zagovoru njega in njegov "izdelek" 200% zmleli v sončni prah, brez skrbi...:D Čeprav mislim, če se mu gre za stvar, že veselo išče, samo ne vem, če je že našel.:\

@_EN_:

Veliko sreče in začni delati takoj, ker ko si enkrat pod časovnim pritiskom, nimaš izdelka ampak skrpucalo, ki ti ne bo v ponos.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

slawc ::

http://www.beyondlogic.org/

Dal sem link na prvo stran, tocen link je pod PDIUSBD11 connected to a PIC16F87x
LP, Slawc

_EN_ ::

no hvala za vzpodbudne beseda ampak jst sm že začel delat sam pač mal sm tu gori iskal vaša mnenja pa seveda tud rešitve. in to mi je tud zelo pripomoglo. moj načrt pa je da bi med počitnicami naredil ta izdelek. in potem v januarju ves opis dela ter seminarsko.
upam da mi bo uspelo8-) .
zdej še mam pa sam eno vprašanje.
Univerza elektrotehnike, JA al NE? kaj vi mislite?

neoto ::

To se moraš pa sam odločit.

_EN_ ::

ja no jst mislim če je že ker bil pa če je res ful težko al ni? to sam mene zanima. kr newem če sem sposoben da bi univerzo naredil.

snow ::

Čist tako mimogrede.. ko smo ravno pri picih in USB.

pic18fxxxx imajo USB podporo (12Mbit/s).

http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1486

Me pa zanima tvoj napredek v tej smeri, mam tudi sam enkrat ko bo prveč časa, se malo s tem igrat.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

snow ::

En projekt na temo USB & mikrokontroler:

http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB/Ig...

Sicer je bil v končni fazi projekt izpeljan z atmelovim AVRjem, ampak je tudi nekaj komentarjev na PIC.
Je pa ful zanimiv mi del glede driverjev pa podobne šare po windowsih!


Poročaj kak napreduje zadeva!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

_EN_ ::

ja em zadeva se bo počasi začela skup spravljat, no mislim se že. in profesor mi je tud mal olajšal delo saj mi je dal tudi na razpolago pice-16f876, ki je mal majnši saj ima 28 pinov medtem ko jih ima 16f877 40. no zdaj me pa čaka malo delo ko moram narisat vezje v tangota al pa kaki podoben program. no ali vete mogoče za kaki podobem program ki bi brezhibno delal na xp-jih?

slawc ::

Eagle (cadsoft.de). Ta je brezplacen za tako uporabo kot jo imas ti. Ostali (Protel, Pcad, se nekaj ostalih) sto placljivi, vendar si lahko snames demo verzije (ali narocis CD, nevem kaj ponujajo sedaj).

Obstaja tudi gEDA za linux,
LP, Slawc

snow ::

> pice-16f876, ki je mal majnši saj ima 28 pinov medtem ko jih ima 16f877 40

Ja in kaj je sedaj prednost tega da je manjsi?

Tako ali tako najbrž ne bos porabil niti teh 28 portov, druga je pa praktično identično. :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

_EN_ ::

ja no sam majnši pa je kar pomeni da bom imel majn dela pa vse.

snow ::

No ja... če pač bi imel malo večje podnožje, pa tiste pine v zraku... no sem mal iz teme zašel.


A boš sam pisal driverje?


Drugače večina novejših windowsov že ima HID (human interface device) driverje.

Na mircochipovi strani najdeš ene par dobrih primerov uporabe usbja.
Pa zraven imaš izvorno kodo napisanih deskriptorjev za USB 1.1 za HID.

Linkz:
An Introduction to USB Descriptors - With a Gameport to USB Gamepad Translator Example
USB Combination Devices - Demonstarted by a Combination Mouse and Gamepad Device

Aja itak do tega prides takoj, ce kliknes na prvi strani usb connectivity (saj mislim da sem ta link ze enkrat dal..)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

_EN_ ::

jao zdaj me mal to zabava ko morem vso vezje narisati v tangoti. ker namreč jaz ful sovražim ta program. Drugo že mam pa vse ka se tiče teorije pa materiala. In drugi teden bi zelo rad imel izdelek konec tak da bo zdej za mano deloven vikend ka se tiče risanja v tangotu? Ali mogoče poznate kaki novejši program da bi bila cela različica? Ja ka mogoče tud obstaja kaki program ki ti sam pretvori električni načrt v tiskano vezje?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PIC16F87XA - iščem interface oz. vmesnik za priklop na računalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5874 (793) rfmw
»

Pedala za narekovanje na COM port

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
161745 (1370) vuego
»

IR

Oddelek: Znanost in tehnologija
61070 (915) snow
»

naredi si usb ključ

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71406 (1246) snow
»

Digitalni potenciometer

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
52163 (2096) Biser

Več podobnih tem