» »

Resen problem z bootanjem!

Resen problem z bootanjem!

keber ::

Tak zapleten problem imam, pa ga bom malo bolj na dolgo opisal.

Doma imam dva računalnika
- prvi matična Matsonic, disk 80 GB IBM Deskstar serija Vancouver, 1 GB SDRAM; WinXP, Win98, Mandrake 10
- drugi matična MSI, disk 40 GB Maxtor, 256 DDR RAM; WinXP, Win98, Mandrake 9.1
Uporabljam večinoma prvega, ker ima še modem, in je na splošno boljši. No, danes zjutraj se ne zažene več, ker mi po izbiri Windows v bootloaderju (GRUB) napiše "NTLDR is missing - Press any key to restart". Štart v Linux (Mandrake 10) deluje tiptop, zato skopiram vse pomebne podatke z windows particij v linux particijo. Ker mi je disk že prej sračkal, sem ga tako ali tako mislil zamenjat v kratkem.

Potem se lotim reševanja z drugim računalnikom. Ko sem dal disk z drugega računalnika v prvi računalnik, se spet niso hoteli zagnat XP-ji, ker se je ustavilo pri vrstici (iz Varnega zagona pravi vrstica: ......\WINDOWS\System32\Drivers\Mup.sys). Z veliko muko sem zagnal vsaj Windows98, vendar bolj neuporabno, ker se modem ni hotel inštalirat. Linux (Mandrake 9.1) se zažene tiptop in prepozna vse particije obeh diskov ter dela z njimi čisto normalno. Raje ne omenjam, da sem pretaknil vse mogoče kable in tudi resetiral BIOS, vendar brezuspešno. Pri Linuxu iz IBM-jevega diska (Mandrake 10) pa se sedaj pojavlja kernel panic pri priklapljanju particije ReiserFS, kar pomeni, da se ne štarta.

Potem sem oba diska dal v drugi računalnik. Sedaj se winXP zaženejo normalno, ampak samo z Maxtor diska. Iz IBM-jevega je še vedno napaka "NTLDR is missing - Press any key to restart" za WinXP ter kernel panic za Mandrake. Drugače pa sistemi iz Maxtorja preberejo vse, kar je na IBM-ju brez problemov, chkdsk pa ne javi nobene napake. Očitno je neka napaka v zagonskih sektorjih, vendar ne vem, kako do njih. Sumim pa tudi napako na matični prvega računalnika (bila je že menjana pred enim letom s skoraj identično), ker si drugače ne morem razlagati neuspelega zagona WinXP iz
zdravega diska.

Torej, kakšne ideje imate, kaj storiti? Verjetno je kriv disk IBM, kar pomeni menjavo, nisem pa ziher, če ni vmes še kaj drugega - sumim napako na matični prvega računalnika (bila je že menjana pred enim letom s skoraj identično).

Hvala, ker ste vse prebrali.:)

Mavrik ::

Zablokira ti zaradi matične. Meni je tudi sistem zablokiral po nalaganju mup.sys, ko sem plato menjal.

Probaj počistiti AGP/IDE/ostale chipset driverje ter potem bootaj.
The truth is rarely pure and never simple.

keber ::

In kako to počistim, če ne morem priti v Windowse?

Kaj pa meniš glede IBM-ovega diska, ki se ne boota niti na drugem računalniku (+kernel panic pri Linuxu ob nalaganju ReiserFS), drugače pa dela vse v redu?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri operacijski sistem ste že imeli

Oddelek: Operacijski sistemi
382647 (1930) nicjasno
»

linux + bx chipset + 160gb hd

5780 (734) roscha
»

Noob wants to install Linux :)

211860 (1472) CCfly
»

Prosim pomagajte n00b-u!!

71257 (1183) sash
»

Koliko vas uporablja za OS samo izključno linux (brez windowsov)?

451924 (1198) ghaefb

Več podobnih tem