Forum » Šola » MAT naloga
MAT naloga
N-E-O ::
V enakokrakem trikotniku meri krak 5 cm, višina na osnovnico 4 cm. Določi polmer očrtanega kroga.
TO JE NALOGA.. če jo kdo zna naj mi jo prosim razloži na nivoju 2.letnika gim.. rešitev pa pride 3,125cm...
hvala,
TO JE NALOGA.. če jo kdo zna naj mi jo prosim razloži na nivoju 2.letnika gim.. rešitev pa pride 3,125cm...
hvala,
Follow the white rabbit.
fictionel ::
Ko si narišeš skico, vidš da maš dva pravokotna trikotnika - c/2, krak, višina --> c^2=4(krak^2+višina^2) ; c=6
Polmer očrtanega kroga -R- pa lahko dobiš po formuli za ploščino: S=abc/4R (a,b,c =>stranice trikotnika)
torej: S=c*v/2=12cm^2
in pa R=aac/4S=3,125cm
ekole...
upam da dojameš, če ne pa kr prašej
Polmer očrtanega kroga -R- pa lahko dobiš po formuli za ploščino: S=abc/4R (a,b,c =>stranice trikotnika)
torej: S=c*v/2=12cm^2
in pa R=aac/4S=3,125cm
ekole...
upam da dojameš, če ne pa kr prašej
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fictionel ()
N-E-O ::
a mi lahk poveš prosm, od kod si dobu formulo abc/4R ?? Namreč rezultat je res pravi, sam ne vem od kod je ta formula?
Follow the white rabbit.
fictionel ::
formulo se izpele in sinusnega izreka (stranica/sinus nasprotnega kota(=enak za vse stranice)=2R) in pol iz tega počas vn dobiš to
em, drgač je pa gotov še kšn način
itak se mi pa zdi, da ni nč narobe tut če še niste obravnaval te formule in da bi jo potem uporabu (pa najsibodi tut pr testu ;))
em, drgač je pa gotov še kšn način
itak se mi pa zdi, da ni nč narobe tut če še niste obravnaval te formule in da bi jo potem uporabu (pa najsibodi tut pr testu ;))
blue96 ::
da se izognes problemom, ce niste obravnavali izpeljave S=abc/4R pa lahko poskusis takole:
a=5
v=4
c=6 (pitagora)
alfa=sin-1 4/5=53.13 stopinj
sin alfa =4/5=0.8
ce ze poznas izpeljavo R=0.5(a/sin alfa), preskoci odstavek:
R=0.5(a/sin alfa) --> ce tega niste obravnavali si narisi sliko. ce povezes sredisce ocrtanega kroga (S) z A, B, C, vidis enakokrak trikotnik ABS, ki ima ob tocki S kot 2gama (obodni in srediscni kot). posledicno vidis pravokotni trikotnik, ki ima stranici 0.5c, R in del visine, kot ob S je polovica kota prej omenjenega enakokrakega trikotnika, torej gama.
R=(0.5c)/sin gama=(0.5b)/sin beta=(0.5a)/sin alfa
po tem obrazcu takoj dobis rezultat: R=0.5(a/sin alfa)=2.5/0.8=3.125
zdaj mora biti ok, ce te se kaj zanima pa bomo radi resili
a=5
v=4
c=6 (pitagora)
alfa=sin-1 4/5=53.13 stopinj
sin alfa =4/5=0.8
ce ze poznas izpeljavo R=0.5(a/sin alfa), preskoci odstavek:
R=0.5(a/sin alfa) --> ce tega niste obravnavali si narisi sliko. ce povezes sredisce ocrtanega kroga (S) z A, B, C, vidis enakokrak trikotnik ABS, ki ima ob tocki S kot 2gama (obodni in srediscni kot). posledicno vidis pravokotni trikotnik, ki ima stranici 0.5c, R in del visine, kot ob S je polovica kota prej omenjenega enakokrakega trikotnika, torej gama.
R=(0.5c)/sin gama=(0.5b)/sin beta=(0.5a)/sin alfa
po tem obrazcu takoj dobis rezultat: R=0.5(a/sin alfa)=2.5/0.8=3.125
zdaj mora biti ok, ce te se kaj zanima pa bomo radi resili
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | GeometrijaOddelek: Šola | 4061 (3134) | invisable |
» | matematika, geometrije v ravnini, telesaOddelek: Šola | 3267 (2636) | manniac |
» | TrikotnikOddelek: Šola | 933 (777) | Math Freak |
» | matematika-pomočOddelek: Šola | 2342 (2093) | Math Freak |
» | Načrtovanje trikotnikovOddelek: Šola | 2988 (2877) | mchaber |