» »

MAT naloga

MAT naloga

N-E-O ::

V enakokrakem trikotniku meri krak 5 cm, višina na osnovnico 4 cm. Določi polmer očrtanega kroga.

TO JE NALOGA.. če jo kdo zna naj mi jo prosim razloži na nivoju 2.letnika gim.. rešitev pa pride 3,125cm...
hvala,
Follow the white rabbit.

fictionel ::

Ko si narišeš skico, vidš da maš dva pravokotna trikotnika - c/2, krak, višina --> c^2=4(krak^2+višina^2) ; c=6

Polmer očrtanega kroga -R- pa lahko dobiš po formuli za ploščino: S=abc/4R (a,b,c =>stranice trikotnika)

torej: S=c*v/2=12cm^2

in pa R=aac/4S=3,125cm

ekole...
upam da dojameš, če ne pa kr prašej>:D

Zgodovina sprememb…

N-E-O ::

a mi lahk poveš prosm, od kod si dobu formulo abc/4R ?? Namreč rezultat je res pravi, sam ne vem od kod je ta formula?
Follow the white rabbit.

fictionel ::

formulo se izpele in sinusnega izreka (stranica/sinus nasprotnega kota(=enak za vse stranice)=2R) in pol iz tega počas vn dobiš to :D

em, drgač je pa gotov še kšn način:P

itak se mi pa zdi, da ni nč narobe tut če še niste obravnaval te formule in da bi jo potem uporabu (pa najsibodi tut pr testu ;))

blue96 ::

da se izognes problemom, ce niste obravnavali izpeljave S=abc/4R :D pa lahko poskusis takole:
a=5
v=4

c=6 (pitagora)
alfa=sin-1 4/5=53.13 stopinj
sin alfa =4/5=0.8

ce ze poznas izpeljavo R=0.5(a/sin alfa), preskoci odstavek:

R=0.5(a/sin alfa) --> ce tega niste obravnavali si narisi sliko. ce povezes sredisce ocrtanega kroga (S) z A, B, C, vidis enakokrak trikotnik ABS, ki ima ob tocki S kot 2gama (obodni in srediscni kot). posledicno vidis pravokotni trikotnik, ki ima stranici 0.5c, R in del visine, kot ob S je polovica kota prej omenjenega enakokrakega trikotnika, torej gama.
R=(0.5c)/sin gama=(0.5b)/sin beta=(0.5a)/sin alfa

po tem obrazcu takoj dobis rezultat: R=0.5(a/sin alfa)=2.5/0.8=3.125

zdaj mora biti ok, ce te se kaj zanima pa bomo radi resili :))

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Geometrija

Oddelek: Šola
194061 (3134) invisable
»

matematika, geometrije v ravnini, telesa

Oddelek: Šola
203267 (2636) manniac
»