» »

Oh, ti šumniki...

Oh, ti šumniki...

BorD ::

Hej!

Mam en problem. Če je bilo o tem že govora, mi prosim dejte link, drugače pa:

instalirano mam Coppermine galerijo v SLO jeziku. Fora je, da na svoji mašini vidim šumnike in se mi po defaultu izbere Central European (Windows) kodiranje, na vseh ostalih mašinah pa ni šumnikov, izbrano pa je kodiranje CE (ISO). V headerju je napisano ...charset=windows-1250... Ko vklopim v explorerju Auto-Select za encoding, mi prvič izbere pravega (Windows) in pokaže šumnike, takoj ko pa refreshnem, pa spet (kljub temu, da je odkljukan Auto-Select), izbere ISO in ne delajo več šumniki.

OK, zanima me, na kaki podlagi se IE (BTW, točno isti problem je v Firefoxu) odloči, katero kodno tabelo bo izbral??? Zakaj kljub prav napisanemu headerju ne izbere Windows, ampak ISO?

Pa še to: če v header napišem ...charset=ISO-8859-2, mi moja mašina še vedno izbere Windows in šumniki delajo, ostale pa izberejo ISO, kot ponavadi, šumniki pa ne delajo. Kje je pol keč?

Upam, da mi bo kdo kaj pametnega povedal, ker gre za intranet in bi blo lepo, da to začne enkrat delat...

LP, Damjan

celk ::

Spletne strani imaš na Apačiju in popraviti moraš conf datoteko (verzi ven privzeto kodiranje), Apači "povozi" nastaviteve v php datotekah (ki jih tretira rahlo drugače kot htm, kjer nastavitev v html velja).

BorD ::

Nop, laufa mi na IISu. Ga mal sumim, da ma strežnik kaj pri tem, ampak kake pametne nastavitve pa nisem najdu. Sicer pa, a ni dost, če jaz vidim v page source pravi charset v glavi?

BorD ::

Pa še to: č dela, š in ž pa ne.

LP, Damjan

celk ::

Pol pa poglej, da v php.ini nimaš slučajno nastavljenega privzetega kodiranja. V IE ni dovolj, da imaš v glavi pravi charset, če je datoteka s končnico .php. Samo pri končnicah .html ali .htm se tisto kar je v glavi 100% upošteva. Čudna so pota brskalniška.

BorD ::

OK, browserji res nekak drugače tretirajo phpje. Če source, ki ga sproducira php shranim kot html (na strežnik, da so cssji tam, kjer morajo bit), dela lepo. Očitno v phpju kar ignorira charset nastavitev v headu.

Kaj pa zdaj?

BorD ::

Sorry, celkukec, nisem videl tvojga posta. Hja, to sem že zjutri nardil, ampak očitno na napačnem php.ini! Tapravi je v windows direktoriju. Stupid me...

V glavnem, dela!!!

Hvala za pozornost in LP,
Damjan

beerhunter ::

No, da ne odpiram nove teme bom kar tle nadaljeval:

Tudi jaz imam težave s šumniki. Zaenkrat brez php-ja. Ko pišem html v Notepadu (XP), mi notepad pravilno piše znake čšžćđ, ko jih tipkam. V glavi imam Charset iso-8859-2 (CE-ISO). Ampak ko pa stran odprem v browserju, mi pa zmanjka š in ž. Če pa v browserju izberem encoding CE-windows, mi pa vse lepo pokaže. Zadeva se enako obnaša v IE in Firefoxu. In ne glede na to ali jo odprem direkt z diska (brez serverja) ali prek serverja. Tukaj pa je primer:

http://beerhunter.t35.com/sumniki.htm

Torej jaz bi rad v html dokumentu uporabljal CE-ISO encoding, zdej pa ne vem al mene malce windowsi zaje****ajo, zato bi rad če kdo pogleda kako pokaže pri njemu. Pa poglejte še source, če so tam šumniki.

Aja, pa ne se jezit zaradi pop-upa :8)
-----
"Gee, I thought we'd be a lot higher at MECO!"
Steven Hawley after STS-41D's pad abort 4 seconds before liftoff

Tody ::

hum jest neki vidim prov samo vidim neke vprašaje pa so tudi v source napisani tko da nevem a si jih napisal al ne

beerhunter ::

Ne nisem nobenih vprašajev pisal. Nč mi ni več jasn. Tole je screenshot od notepada:

http://beerhunter.t35.com/notepad.jpg

ali

http://beerhunter.iwarp.com/notepad.jpg

Naj povem še to da me je včeri še notepad zaje*** ker ko sem hotel pisat šumnike in shranit mi je začel težit da dokument vsebuje določene UNICODE znake in da naj shranim kot ASCII. Pol sem pa pod Regional settings nastavu da je language for non-Unicode programs Slovenian - prej je blo English (US). Sedaj notepad ne tečnari več, ampak še kar ne dela tako kot bi moral - se pravi da pišem šumnike in mi jih potem browser prikaže pravilno, kot je določen charset v glavi.
-----
"Gee, I thought we'd be a lot higher at MECO!"
Steven Hawley after STS-41D's pad abort 4 seconds before liftoff

Zgodovina sprememb…

beerhunter ::

Čist tko me zanima, a se unicode pogosto uporablja za prikaz znakov v browserjih? A je kaj narobe če uporabim charset=utf-8 ? Kakšne so prednosti, kakšne slabosti?
-----
"Gee, I thought we'd be a lot higher at MECO!"
Steven Hawley after STS-41D's pad abort 4 seconds before liftoff

pivmik ::

beerhunter:

Notepad piše šumnike v "svojem" encodingu Win-1250. In nima možnosti spremembe pisanja v ISO-8852.
Uporabiš lahko drugi urejevalnik ki ima možnost izbire encodinga ISO.

Prednost Unicode(utf-8) je da lahko na eni spletni strani pišeš cirilico, latinico, kitajščino,... Pa da dela v Notepadu.
Slabost pa je da nekateri stari brsklaniki ne podpirajo Unicode-a, ma po moje so to takšni brskalniki, ki niso vredni uporabe.

Če želiš še vedno pisat v Notepadu in v ISO-8852 tukaj moj nasvet ki sem ga jaz vedno uporabljal:
znake Č, Š, Ž, č, š, ž
zamenjaj v Č, ©, ®, č, ą, ľ

Č = Č
Š = ©
Ž =®
č = č
š = ą
ž = ľ
LP, Gregor GRE^

beerhunter ::

Hvala za odgovor, PicNik. Saj fora je v tem, da sem začel delat v Namo Web Editorju, pa mi č-ja sploh ni zagrabil (v source editorju, ne v grafičnem oknu). Nič ni blo, kot da tipkam v prazno, kot da tipka č ne dela. Pol sem pa šel v Notepad probavat.

Pa sem se spomnil da sem lani enkrat delal ene strani za nekoga, in da takrat nisem imel nobenih problemov. In sem malce pobrskal po arhivih, našel sem te strani in ... če jih odprem v Notepadu so notri točno ti znaki ki si jih opisal. Je pa res da sem v tem času že enkrat na novo inštaliral XP-je, pa zdaj je SP2 gor itd.

Sedaj pa uporabljam PSPad editor, kjer lahko izberem encoding, in vse dela tako kot treba. Razen Namo me še kar jeb*, vendar če v grafičnem oknu pišem šumnike delajo, in so potem tudi v source editorju vidni, če pa jih hočem pisat direkt v source editorju pa še kar ne prime. Ampak nema veze, zdaj bo šlo.
-----
"Gee, I thought we'd be a lot higher at MECO!"
Steven Hawley after STS-41D's pad abort 4 seconds before liftoff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šumniki v php-ju

Oddelek: Izdelava spletišč
214651 (3154) JoSmo
»

šumniki

Oddelek: Izdelava spletišč
252849 (2353) jerneju
»

php in šumniki

Oddelek: Izdelava spletišč
263517 (3314) root987
»

Šumniki

Oddelek: Izdelava spletišč
81051 (988) Tr0n
»

jebe*** šumniki

Oddelek: Izdelava spletišč
403896 (3302) Tr0n

Več podobnih tem