» »

Dolby Digital encoding na integrerani zvočni?

Dolby Digital encoding na integrerani zvočni?

dolenc ::

Tehnologijo Dolby Digital encoding zmorejo hardwersko samo zvočne soundstorm. So pa naredili pri C-medii to softversko, za njihove čipe k so na platah. Mene zanima če kaj takega obstaja tudi za ker drugi čip, sam imam na plati(ga 7n400e-l) Realtekov ALC650. Ubistvu me zanima sam če ta čip zmore ;)
Sem že kar dost gledov po netu pa naj bi mel eni čipi od realteka podporo temu, sam glede ALC650 je pa ena sama zmeda na netu. A kdo kej ve v zvezi s tem? (upam da nisem preveč zmedeno napisov;)

CaqKa ::

ti verjetno misliš decoding.. ne pa encoding...
za encoding imaš recimo softenc..
za decoding pa imaš razne ac3 filtre..

da bi pa lahko na soundstormi v realtime snemal na recimo ac3 pa skorajda ne verjamem >:D

dolenc ::

Ok priznam da sem zajebu :8) , dekoderat mora signal! Sem mal copy pastov v naslov pa sem pol nahitrco skp spacov tko da sem se zmotu. Dej če kaki moderator TOLE vid naj poprav, k mogoče se najde kdo ki kaj ve o tej temi. Sem pa med tem najdu drugo rešitev. Zvočna kartica C-mediae na osnovi CMI8768 čipa. Podpera to DEKODIRANJE ;), dobi se jo v PCI varjanti pa še ni draga, na tej strani je £8.50 http://www.ebuyer.com/customer/products...
Bom šu v lokalno trgovinco pogledat če se jo da dobit. Še vedno pa če kdo kej ve če podpera to dekoderanje zvočna na plati al pa na kaki creative kartici naj kej napiše.

CaqKa ::

no.. sej soundblaster live 5.1 in vsi nadalnji audigiji pa pomojem vse današnje malo dražje zvočne znajo to. nič kaj zahtevnega ni to.

dolenc ::

ja no s tem se glih ne strinjam, k mam sb livea 5.1 pa mu ni jasno kako bi to naredu ;) Pa tud za audigy ni nč drgač. Sam soundstorm zmore to, pa tale kartica od C-medie kokr je men kej jasen. Sicer pa vsako stvar ki jo predložiš zvočni pomojem ni tako lahko koderat v dolby digital ;)

CaqKa ::

ti bi rad kartici poslal ac3 in potem bi rad da ga ona na analognih izhodih predvaja? (torej na tistih treh banancah)?

dolenc ::

Hm, očitno sem biv zlo nejasen z mojim vprašanjem, se mal opravičujem. Lej tko je zadeva, jst imam zvočno SB:Live! na kateri imam audio jack iz matične plate prkloplen tko da imam optični izhod na liveu. Ojačevalec zvočnikov in računalnik sta povezana preko optičnega kabla (za vsak slučaj;) Zvočnike imam z ločenim decoderjem, se pravi da lahko ojačevalnik odkodera signal ac3. Se pravi da je "pravi" surround šele ko na njega pripeljem ac3 signal. Drugače je to mal kvazi dolby pro logic, ki pa je nekakšna emulacija surounda(naredi ga iz stereo signala). To pomeni da imam čist taprav surround samo v filmih ki so že v naprej coderani v ac3. Igre zaenkrat tega še ne podperajo. Obstajajo pa dve zvočni (soundstorm,c-media) ki vse zvočne podatke s katerimi delaš pretvorijo v ac3, in jih potem ojačevalc odkodera in vn dobiš čisto pravi surround. Tale slikca to zelo lepo prikaže

Zdej pa zanimal me je če se da tole softversko nardit na integreranem čipu ki ga imam na plati(je zgor napisan ker je) al pa celo na sb:liveu!
To je to, upam da sem zdej vse razjasnu in da celo kdo pozna odgovor. :D

dolenc ::

Aja pa tole sem šele zdej opazu. Zvočna mora KODERAT signal da ga lahko potem reciver ODKODERA in predvaja. Ste me čist(no si me) zmedel. :\

CaqKa ::

maj kapiram zdaj kaj bi rad.. sicer nevem če je to možno ker se še nisem poglablal.. poleg tega imam samo sb live! ne pa kakega audigija ali pa tele cmedie ali pa soundstorma..
nekaj drži kot pribito.
sb live! zna signal z winsev (torej tisto kar je na sliki: wma, mp3, mikrofon...) spravit preko spdifa v digitalni obliki ven. to vem ker imam zunanji ac3 dekoder in sem zadevo sprobal. fora je samo da se nisem nikoli z creative mixerom ral da bi probal če zadeva izpljune ven 5.1 signal al je samo digitalni stereo...
pa trenutno tud ne morem probat ker nimam zdaj creativovega softvera inštaliraneg.. mam samo windows drivere..

en naj sproba...
skozi spdif naj pošlje na dekoder signal potem pa enga winampa zaštekaš in v onem creative mixerju primeš wav ikono v roko in jo okoli sučeš malo.. če se zvok sliši na tistih zvočnikih na katerih je ikona.. potem je to to :)

gumby ::

na navadnem sb live! tole ne gre... vedno dobis samo stereo zvok, directsound3d->AC3 mi ni uspelo zrihtat...
ce komu to rata, se naj javi in opise postopek :)

CaqKa ::

mogoče bom roke pljunil pa pogledal ko bom imel čas...

dolenc ::

CaqKa, jst mam livea prkloplenga prek spdifa na ac3 reciver že lep čas:) Tko da to NI to, ti jst povem, stvar ne dela tko ko mora(no dela, sam ni taprav surround). Zadeva dela tko da kartica pošle stereo signal(ki ga reciver tudi pričakuje), reciver nekako loči visoke in niske tone, tko dobiš center pa base. Sprednji levi in desni signal imaš že is sterea, ta signal potem pošlje še na zadnje zvočnike. Tako da imaš ubistvu točen center, bas ter spredna levo in desno. Zadna dva ne delata tko ko morata, ponavadi sta bl potih. Če recimo s temi forami testeraš bosta samo levo pa desno delala pravilno, pa center ko daš pozicijo na sredino. Če boš rečmo hotev samo zadna dva zvočnika, ne boš dobiv druzga ko tišino. Sej v igrah je glih to moteče, k ne slišeš od ozadej točno. Če pa rečmo naštimaš 5.1 na zvočni pol dobiš pa katastrofo, ker je zvočna prpravlena da razdeli zvok na 3 kanale(da lahko prek bananc vežeš) in ti tako dobiš samo 1 signal. Bom se še jst mal pozanimov če je kaki neuradn driver k kej tazga podpera. Vidm pa da se velik ludi ne obremenjuje s tem, jst sem se pa na začetku ful je sm mev čist beden zvok ko sem mev na 5.1 naštiman. Sej sprot se učimo >:D

dolenc ::

Glihkar sm najdu tole :(
http://alive.singnet.com.sg/tech/faq/
Dolby Digital Encoding

Will there be any software drivers in the future that will reprogram the
soundblaster live cards to encode a Dolby Digital 5.1 signal for hifi steareo
recivers.

Jason

No, because the EMU10K1 architecture was not designed for this purpose. Besides AC3 encoding requires a more powerful DSP and an algorithm licence from Dolby Labs. The Audigy does not support AC3 encoding as well.
Tko da live je že odpov, še za čip na plati moram kej najdet.

gumby ::

toliko o tej ideji torej...:(

CaqKa ::

No, because the EMU10K1 architecture was not designed for this purpose. Besides AC3 encoding requires a more powerful DSP and an algorithm licence from Dolby Labs.

sicer sem hotel zadevo že prej izpostavit pa je nisem...
torej te licence so drage.. in v tem tiči največ zajcov... tudi pri recimo dvdplayerjih.. nima vsak dvd player dts dekodera... ker sane licenca.. takih "licenca je draga" primerov je dosti na tem področju. in NE verjamem da je toliko težko zadevo tehnično izvest. problem je v tem da creative ze vnaprej ni imel v mislih tega naredit.. ker je licenca predraga.. pa ker bi pol vsak kekec doma kodiral...

če kdo hoče to met bo moral najt en extern programček ko bo to delal pomojem.

gumby ::

hmm... softversko je stvar ziher resljiva, ampak se spet pojavi problem licence

gumby ::

nov AC3 filter dejansko enkodira v AC3:)
samo vhodni signal mora bit 48khz (vsaj pri meni na Live! value)

dajte malo sprobat in porocajte...

dolenc ::

Mogoče malo pozen odgovor sam vseen. Sem se jst v tole zadevo malo poglobu, ac3 filter(jst sem mev ver 1.01a) ti res preklopi lučko Dolby digital na ojačevalcu sam kvaliteta zvoka se ne spremeni. Sem se še mal pozanimov za tisto c-media zvočno in očitno je edina zvočna na pci vodilu k zmore zadevo o kateri govorimo. Sicer sem pregledov kar precej trgovin sam očitno se jo v sloveniji še ne da dobit, ko bo možen bom sporoču k me zlo zanima kakšen zvok da vn. Sem pa še mal poskušov z ac3 filtrom in se da s pomočjo še enga plugina mal igrat z vsemi zvočniki.
http://tobias.everwicked.com/oggds.htm
Ko se tm pr uri pojav ikona, ko filmski trak daš tm propretis pol pa ac3 filter in se da spreminjat nastavitve on the fly.:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

5.1 zvok v PC igrah?

Oddelek: Zvok in slika
384741 (1157) KTr1sk
»

Theatron Agrippa DTS 7.1

Oddelek: Zvok in slika
455196 (3511) jRk0
»

AC3filter for dummies - nedelujoči center zvočnik

Oddelek: Zvok in slika
3511200 (5008) Sarimner
»

S/dif ni digitalnega zvoka na recevierju

Oddelek: Zvok in slika
122239 (1970) link_up
»

[Hi-Fi] - DTS, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II,... (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
537588 (6343) gumby

Več podobnih tem