» »

Wireless LAN

Wireless LAN

Deno ::

Nameravam si kupiti WLAN kartico za prenosnik, samo me malo skrbi povezava. Koliko je pri nas sploh takih omrežij (hot spot)? Vem samo za Mobitelov NeoWlan, ki pa niti ni tako poceni (600 SIT/uro). Obstaja še kakšno drugo omrežje? Konkretno v MB..

poweroff ::

Obstaja ogromno omrežij, ki pa so privatna. ampak niso zaščitena, ker jih ljudje ne znajo zaščititi.

Iskanje takih (ilegalnih) hotspotov se reče wardriving in jih je polno. Najbolje pa, da se zmenis s kaksnim sosedom, da mu das jurja, pa gostujes pri njem.

Bodo pa z Wifijemopremili tudi fakultete... najprej v LJ.

V Mariboru imaš free wlan še okrog Kible in Večera.
sudo poweroff

pujsek_ ::

JA tako nekako kot je ze omenil @Mathair sposodi z wlan karto, ven na okno eno zunanjo anteno in si poišči ponudnika...:D

pingec ::

kaj pravzaprav ne naredijo da je wlan nezaščiten? ma kdo kšen link o nastavitvah za max. varnost?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

OldSkul ::

Obstaja WAP in WEP kodiranje signala.WAP je enostavnejši in ne ponuja visoke zaščite, medtem ko pa WEP je bolj varen.

iso2000 ::

Poleg WEP enkripcije je dobro uporabiti še filter za mac adrese in če je možno še prikrivanje SSID-ja brezžićnega omrežja.
LP

hruske ::

hec pa je, ker boljsi wireless access pojnti stanejo več. :)

(in ga ne kupis, ce sparas)
Rad imam tole državico. <3

blue96 ::

@sadarj79: wap--->wpa!

OldSkul ::

Ja zdelesem opazil.Se pravi WEP IN WPA!

poweroff ::

Filter za mac adrese in prikrivanje SSID-ja je sicer koristno, vendar se da to "zaščito" hitro zaobiti. Skrivanje SSID-ja v par ekundah, za mac filter pa potrebuješ malce boljo kartico, ki omogoča vpis poljubne mac adrese.

WEP poznamo dveh vrst - 64 in 128-bitnega, vendar je v resnici manj, ker so neki kontrolni biti zraven. Oba se da z kismetom razsuti v relativno kratkem času.

WPA pa je boljša zaščita, čeprav so v določenihokoliščinah že naredili proof-of-concept napad nanj. Še najboljša varianta je uporaba 802.1x protokola + WPA. Heh, če na to vržeš še VPN, recimo IPsec, je pa sploh super...
sudo poweroff

blue96 ::

sam sem mnenja, da se s tem ubadajo samo giant firme, zasebnemu uporabniku (ki ni odvetnik:D :D ) bodo vdrli samo po pomoti, prej ali slej pa bi jih ta opazil in kaj naredil v tej smeri. je pa res, več zaščite, bolje je, a slabše deluje.

CaqKa ::

če se ne motim je pod wlan omrežjem tudi feri fax... bom sprobal sedaj ko se bodo predavanja začela.
strojna je pa ziher.
pa za večer tudi jaz vem ja.

aja ravnokar gledam škatlico od moje wlna kartice (kupil pred par urami ) piše gor da ima 256/128/64 bi wep encription...

pujsek_ ::

Pa kaj se toliko sekirate s temi zaščitami, MAC je preko zadosti za domačo lokalno mrežo! Če ti bo tipson znal razbit mac ti bo tudi WEB... Za razbitje enkripcije se najde ravno toliko programčkov, kot za spremembo MAC številke!
In kaj bo potem, v najslabšem primeru ti lahko zbriše share, pa kak server zruši ali kaj takega, kar pa po moje folk, ki ima 3 čiste pike v glavi ne dela! Če bo pa imel 15min neta zastonj pa te tudi ne bo toliko koštalo...:\
Welcome shop.wlan-sat portal...

hruske ::

...dokler ne bo s tvojega adsl racuna pohekal nlb.si >:D
Rad imam tole državico. <3

Hux ::

Mha moj Wlan tudi ni zasciten se autoprijavo ma vklopleno plus disk sheram :D . Tak nevlece dalje kot do sosednih dveh sob. In se dobenega nisem z laptopom pred blokom vido lol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

poweroff ::

blue96 zasebnemu uporabniku (ki ni odvetnik:D :D ) bodo vdrli samo po pomoti, prej ali slej pa bi jih ta opazil in kaj naredil v tej smeri.
Hahaha. Opazil, ja. Ljudje še tega ne opazijo, da jim nekdo preko wlana brska po njihovem disku. Ravno dva dni nazaj sem imel primer, ko nekdo i opazil, da ima (že dlje časa) kompletno ownano mašino. En teden nazaj en ni opazil pol dneva, da se od njega izvaja DOS napad... "ja, internet mi je res neki počasi delal, ampak ..."

Fantje, to je idealno za spam pošiljat, če že ne za hekat. Aja, pa kakšen nasty DOS se da tudi izvesti... Kdo bo pa kriv na koncu? Koga bodo oklopili iz interneta?

WEP zaščita... ok 256-bitne ne poznam toliko, ampak je ziher podobno kot pri ostalih. Namreč - del bitov je kontrolnih. To pomeni, da je manj bitna zaščita.

No, upam, da vas čimveč razmišlja takole... počasi bomo imeli res povsod "brezplačen" internet.
sudo poweroff

Beernarrd ::

a pa ki kdo zna razložit kako se v winsih naštima ta wep zaščita. Men nekako ne rata... Tako da fantje, takoj pred moj blok...

CCfly ::

WEP je samo zasilna rešitev. Vse najdeš pri nastavitvah za tvoj access point oz. ruter, kjer vklopiš WEP in vpišeš ključ. Tega moraš nato vpiati tudi pri odjemalcih za WLAN. Če uporabljaš Zero configuration za WLAN v Windowsih si strani tako zaslužiš en lep vdor s strani tako imenovanih "prascev". Brez zamere pujsek ni letelo nate :) Pri privatnih omrežjih pač pogosto menjajte WEP ključ in upajte, da se ne oglasi pri vas kdo s kismetom.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

pujsek_ ::

WPA je meni osebno ljubša zaščita, pa še na linijo in prenos toliko ne vpliva...
Pa vse te zaščite so en drek, ene ti pune oslabijo linijo, za vsake spremembe in testiranja imaš dela ko smetja, če pa pride kak majster s Snifarjem pa ti pride tako preko vseh začit, če se mu da!
Za razbijanje web enkripcije, sem na naš postal en izi programček, kateri ti razbije kodiranje, no sam še ga niti nisem testiral je pa tega malo morje!

Tako, če imaš kakšno hudo zaupno mrežo, je po moje najboljša zaščita kombinacija (IP---MAC) in na WiFi (MAC + izklop oddajanja SSID), vendar kako to vse zrihtat v win in hardware opremo ne vem, ni pa to noben problem z linux ruterjem.

Mi dosti testiramo in poiskušamo razne zadeve, pa ne uporabljamo nobene zaščite. Po mreži ne leti nobenih zaupnih podatkov, če pa se komu, da na mrežo spravit kak virus ali če hoče priti do neta pa si naj le privošči.:\
Welcome shop.wlan-sat portal...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kronično vdiranje v router - problem. (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7416617 (14111) Vanadium
»

Zaščita Routerja

Oddelek: Omrežja in internet
374772 (3707) blackbfm
»

WPA razbit

Oddelek: Novice / Varnost
296430 (4423) Ziga Dolhar
»

Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežja

Oddelek: Novice / Zasebnost
496293 (3896) madviper
»

Wifi in varnost

Oddelek: Omrežja in internet
132514 (2307) amigo_no1

Več podobnih tem