» »

Orhideja

Orhideja

]ViRiana[ ::

Mogoče napačen naslov za moj problem, pa vendar. :8)
V dar sem na začetku maja dobila lila orhidejo, ki je cvetela do prejšnjega tedna. Cvetovi so sami odpadli, mene pa zanima, če lahko zdaj (po koncu cvetenja) odrežem to tanko in nežno leseno stebelce (da ostanejo samo zeleni listi) ali ga moram ohraniti za nastavke novih cvetov. Če ima kdo izkušnje s tem, bi bila vesela kakšnega nasveta.

Lp.
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

LoneWolf ::

Da, lahko odrezes. :)
Nisem nobena avtoriteta za orhideje, sem pa imel lansko leto slucajno priloznost obiskat enega najvecjih gojisc orhidej na svetu (Garden of the Sleeping Giant, Fiji - 50 akrov orhidej). Skoraj dve uri so nas sibal okoli z vodicem in sem marsikaj zvedel o gojenju orhidej, kaksna stvar mi je celo ostala v glavi. Ce te zanima, par fotk je tule.
Tisto odmrlo stebelce po cvetenju ("spike" mu recejo tam) naj bi se odrezalo, s sterilnimi ostrimi klescami, in cim nizje, kolikor je to prakticno, da se ne poskoduje ostalih delov rastline. Vodicka je takrat tole celo demonstrirala, zato sem si zapomnil.

tratto ::

Verjetno si dobila tisti tip, pri katerem je na vrhu dolgega in tankega stebla nekaj cevetov. Po mojih izkušnjah obstajata dve možnosti:

* Pusti pri miru stebelce in daj orhidejo v malce hladnejši prostor ter jo le občasno zalivaj. S tem si bo rožica opomogla in čez cca. 4 mesece začela delati nove popke. Slaba stran te možnosti je, da boš izgubila obliko orhideje. Rožica bo neovirano rasla in lahko se ti zgodi, da bo v nekaj letih dolga skoraj meter (poznam primer).

* Odreži nekaj centimetrov stran, pri tem pa pazi, da boš pustila kak popek (to je majhen, mesnat nastavek na steblu). Iz njega se bo nadaljevala rast.

V splošnem pa je mogoče najboljši ta nasvet: pusti rožo dve obdobji cvetenja (v tem času ne bo kakšnih večjih sprememb v obliki orhideje). Potem pa odreži po cvetenju steblo pri dnu in odgnalo bo novo steblo. Tak primer imam doma. Ravno sedaj je steblo vosoko kakih 10 cm. Od tu naprej pa še nimam izkušenj.:( Mislim pa, da bo težko prepričati orhidejo, da bo zrasla visoko in šele nato pognala cvetove (kot je bilo to takrat, ko si jo dobila).

]ViRiana[ ::

O hvala za nasvete obema. :8) Imam tisti tip, ki ga je opisal tomzi.

Kako dolgo pa običajno traja doba cvetenja te rožice? Jo je potrebno v dobi mirovanja presaditi ali kaj podobnega? Zelo rada bi rožico dolgo ohranila pri življenju, čeprav so me malo prestrašili, češ da je težavna za nego in da skoraj nikomur ne uspe. :\

Lp.
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

Vesoljc ::

mater so eni slotehovci razgledani ;)
vsekakor pohvalno :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

]ViRiana[ ::

Živjo, pravkar sem dobila informacije od cvetličarke. Pravi, da naj stebelca ne režem, ampak naj ga pustim tako, kot je. Del tega stebelca bo olesenel, iz dela pa bodo pognali novi nastavki za cvetove. Olesenelo stebelce kasneje lahko odrežemo. Rekla je tudi, da če bo orhideja na soncu (okenska polica), bo v roku 3 ali 4 tednov ponovno zacvetela. :))

Lp.
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

tratto ::

Moja žena je dobila v dar (ne od mene :8) ) lani septembra isto lila orhidejo - super lepa roža. Bila je seveda bujno cvetoča. Cvetela je nekje do decembra. Mislim, da je nekje aprila zopet zacvetela - do konca maja (??). Sedaj, pa jo kot sem že opisal zopet "razganja". Lahko ti pa povem, da jo žena zagotovo ni presajala, čeprav bi bilo verjetno pametno.

Mislim, da bi bilo dobro, če bi si dobila kakšno knjigo, ali kakšen pameten link. Če boš kaj našla, SE PRIPOROČAM. :D

]ViRiana[ ::

Aha, še to: cvetličarka je rekla še, da ne bi bilo slabo, če jo med časom mirovanja presadim, v kolikor je njena rast že otežena (če je premajhen lonček).

Orhidejo sem dobila v prozornem lončku in naročeno mi je bilo, naj jo zalivam le takrat, ko kaplijice rose, ki so vidne na notranji strani lončka, izginejo. Zdaj jo bom presadila (v posebno zemljo za orhideje), vendar prozornih lončkov še res nikjer nisem videla. :\

Lp.
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

LoneWolf ::

pinkpanter ::

ok - moje izkušnje z orhidejami:

1. zalivaj samo z deževnico - ne prenesejo težke vode - jaz jo na 20 dni potopim v deževnico
2. ne prenesejo močnega sonca - mogoče malo jutranjega - imej jo pa na svetlobi
3. te, ki jih pri nas večinoma prodajajo so epifiti - zajedalci, ko presajaš, glej da je to posebna zemlja za orhideje, lahko ji pa dodaš nekaj prhlega lesa
4. ponavadi potrebujejo kar nekaj zračne vlažnosti - postvi jih na kakšen pladenj poln prodnikov, vanj nalij vodo, potem pa postavi gor orhidejo (korenine ne smejo biti v vodi). tako povečaš vlago v zraku okoli nje.
5. za taka vprašanja je dober forum na strani www.rastline.com - če hočeš še kakšno se ravno zbirajo za množično naročevanje iz tujine

Upam, da sem kaj pomagala - veliko uspehov z rožco!
www.SloMusic.com

]ViRiana[ ::

Hvala vsem. :)
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

]ViRiana[ ::

Živjo,

sprva orhideji raje nisem odstranila tistega zasušenega stebelca, potem pa sem ga le odrezala, kolikor se ga je pač dalo. Poletje in jesen je rožica nato preživela na okenski polici brez kakršnihkoli znamenj novega cvetenja. Konec oz. v sredini novembra pa so se na novem stebelcu pojabili majhni bubki, ki bodo sedaj vsak čas vzcveteli. :D Prav lepo je sredi zime in mraza imeti na oknu novo življenje. :)

Lp!

Ps: presadila je nisem, ker se mi ni ljubilo. :8)
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

STASI ::

Še moj knasvet o orhidejah:

*ko ga boš presajala pazi da ne boš prekrila tistih zunanjih korenin:8)

*uporabi hranilo za orhidejej posebaj v času mirovanja:8)
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubitelji pikantne hrane (strani: 1 2 3 426 27 28 29 )

Oddelek: Loža
1400243786 (28369) FireSnake
»

identifikacija rastline

Oddelek: Loža
81185 (949) Phantomeye
»

Backup in Virtualc

Oddelek: Operacijski sistemi
187008 (6499) Invictus
»

[Vrtnastvo] (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5010478 (8975) martinc
»

Presajanje sobnih rastlin...

Oddelek: Loža
252117 (1802) Tarzan

Več podobnih tem