» »

Cassini

Cassini

Yohan del Sud ::

So me že prsti zasrbeli, da bi naredil novico, ampak se mi ne podvajati tem. Brez novice - debata raje. Torej. Svoj cilj - Saturn - je dosegla sonda Cassini. Ma lahko rečemo največji znanstveni podvig v odkrivanju vesolja do sedaj. Največja znanstveno sonda kdajkoli izstreljena proti zunanjim planetom, najdražja, najbolje opremljena...

Pa sporna. Že na začetku sporna. Poganja jo plutonij, in preden je šla na Saturn, je zajadrala nekajkrat okoli notranjih planetov, tudi Zemlje. Kar seveda ni bilo všeč naravovarstvenikom. Par kil potencialno lepo uprašenaga plutonija po celi hemisferi jim ni šlo v nos... Ampak itak se ni zgodilo. Naknadno so se kresala mnenja okoli plovila Huygens, ki ga nosi. Pristal bo konec leta na Titanu - najbolj skrivnostnem nebesnem telesu v osončju. Saturnova luna z atmosfero podobni zemljini med hudo ledeno dobo... Določeni krogi pravijo da bi bilo treba Huygensa strmoglaviti v Saturn namesto na Titan, saj lahko tja zanese potencionalne zemeljske bakterije potencialno škodljive potencionalnemu življenju na Titanu...

Osem let je trajala ta odisejada...

Cassini ima prazen klip za 500.000 posnetkov in naprave ki brcajo riti.

Da spremljamo in vidimo kaj lahko naredi...

Še link na uradno stran...

Vesoljc ::

brcajo riti?

Določeni krogi pravijo da bi bilo treba Huygensa strmoglaviti v Saturn namesto na Titan, saj lahko tja zanese potencionalne zemeljske bakterije potencialno škodljive potencionalnemu življenju na Titanu...

lepa poved 8-)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

keber ::

Sonda je krasna (to kažejo izvrstne slike lune Feba), upam da pri vstopu v orbito ne bo kaj narobe, čeprav ima celo rezervni motor. Sploh so na sondi vsi ključni sistemi podvojeni ali celo potrojeni. Od nje pa mislim, da bomo ogromno izvedeli, verjetno celo več, kot od katerekoli druge sonde dosedaj (ne mislim samo tistih, ki so obiskale Saturn)

Nevarnosti zaradi plutonija so bolj larifari, ker je takih sond bilo šepajoš (vključno z vsemi odpravami Apollo na Luno) in jih bo šepajoš (naslednja New Horizons leta 2006 na Pluton in naslednji marsovski rover 2009. Da bi Huygens karkoli bakteriološkega zapustil na Titanu, je pa še večji larifari. Kaj bo pa preživelo v atmosferi pri -170 stopinjah (in ne, v nobeni ledeni dobi na Zemlji ni bilo tako hladno)? Včasih se sprašujem, zakaj takšna zaščita sond, da ja ne bi kakega bacila ali pa modrozelene alge zanesli na drug planet, ker bomo to slej ko prej to naredili tako ali drugače (človeška prisotnost, terraforming ali pa computoriumi - kar pač bo prej).

Na kratko: komaj čakam, da se odprava zares prične.

Thomas ::

Presenečenja po moje bodo. Vsaj nekaj bo, kar bo povsem nepričakovano. Tako, kot je bila naprimer na Marsu tista trda skorja po površini.

Samo ugibam, jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Huh, dolgo smo čakal, pa še mal bo treba. Upam, da se ne bo kaj zalomilo... posnetki bodo fantastični!

Se pa tudi pridružujem kebrovem mnenju.

Vesoljc ::

http://saturn.jpl.nasa.gov/cgi-bin/gs2....../multimedia/images/small-moons/images/PIA06070.jpg&type=image
aja taksen si :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

nicjasno ::

Za bolj kvalitetne slike bi potrebovali bolse kamere in vec bandwidtha za prenos podatkov . Le cemu tega ne naredijo???
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

keber ::

Sondo so izstrelili leta 1997, kar pomeni, da novejše tehnologije od največ 1995 (ko so bili končani inštrumenti) ne moreš gor dat (pomisli, koliko digitalcev je bilo takrat na voljo - nič). Poleg tega ne dajo na sondo najnovejšo tehnologijo, ampak najbolj zanesljivo tehnologijo, ki pa ni nujno "top-notch".

Bandwith pa ni slab (okoli 110 kb/s) za tako veliko razdaljo (1,4 milijarde km). Opoštevati moraš, da ko signal pride na zemljo, je izredno šibek, zato je tudi bandwith omejen, da se lahko sploh kaj sprejme. 110 kb/s se mi zdi kar v redu - pri Marsovih roverjih se mi zdi, da je manj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cassini preživel spektakularen spust skozi Saturnove obroče

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
215806 (4111) BigWhale
»

Na Marsu odkrit metan

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
185391 (3319) Thomas
»

Halo, Titan!

Oddelek: Znanost in tehnologija
183413 (2292) Scorpia
»

Znanost in tehnologija II.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
154979 (4440) [MYTiX]

Več podobnih tem