» »

fat 32 in win xp

fat 32 in win xp

nuclear ::

ta datotečni sistem in xp je ok? namreč, občutim da disk nekoliko več melje, in zvoka daje.. sicr se spominjam ko je prijatelj imel, še win 98 gor, in box je biu nekok neslišen.. odkar ima xp, pa disk neprestano melje in daje zvoke, ki tt mene neprestano živcirajo.. kdo ve kaj bi lahko bilo wrong?

hvala
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

dwinxp ::

Ta problem mislim da je predvsem zaradi diska. Recimo meni dela na 2 racunalniku IBM 20gb v NTFS sistemu neslisno ko mu pa dam fat32 particjo pa zacne ruzit. Medtem ko v tej masini k je pa IBM 80gb in WD 160gb pa imata oba fat32 zaradi hitrosti predvsem narec FAT32 je rahlo hitrejsi kot NTFS. Ampak kjub Fat32 sta tiha in ruzita kakor IBM 20gb. Probaj z NTFS particijo, racunalnik bo seveda varnejsi pred podatki vendar rahlo (neobcutno) pocasnejsi. Sam disk ne ropotal vec. :D :D To so moje izkusnje s tem :D

Microsoft ::

Gres v Command prompt in napises convert C: /FS:NTFS, ce hocis C particjo spremenit v NTFS.

Razlika med FAT in NTFS v hitrosti je prakticno nic. Vse ostalo pa gre na roko NTFSju.

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Sami ::

NTFS je bolj stabilen, tko da če imaš Win 2000/XP potem seveda NTFS:D
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

SasoS ::

Povsem nobenega razloga ni da bi disk bolj ružil če je gor fat32. Edino kar mi pade na misel je da je filesistem bolj fragmentiran in je zato več seekanja. Kar se pa razlike v hitrosti tiče - če kdo to opazi na uč mu častim pivo. Po vsej verjetnosti bo fat32 še počasnejši ker hitrej pride do fragmentacije.

evo mam server in v tej mašini je ta disk.. tok ruži, da se mi ne lup spat.. jst sm zej spremenu file system in isto.. kaj bi lahko še bilo narobe? se mi splača v to mašino staro metata 80GB disk?

box:
300mhz
160ram
ge-force 2

tnx

ok zj sm zvedu da se mi je bralna glava zvila.. lahk to kej fixam, al naj grem v shop po nov disk, pa tega podarim komu.. nmorm ga prenašat sorry :D

stealth ::

Sam za vednost:
FAT32 ni hitrejši od NTFS, in tudi razlika men hitrostima ni enaka 0.

FAT32 in NTFS sta datotečma sistema, ki na disk zapišeta tabelo, v kateri so podatki o vseh fajlih na diskih (najbolj pomembno je kje fizično se nek fajl nahaja - kira glava, kir sektor, kira gruča). Razlika med njima je, da ima FAT32 to tabelo na začetku glave, NTFS pa v sredini. Tako da, ko se disk zafila, ima glava pri FAT32 daljšo pot do podatka kot NTFS (če štejemo še pot nazaj, je torej 2x daljša). Zatorej v tem primeru FAT32 ne more biti hitrejši od NTFS. Razlike so majhne, ampak se poznajo, ko je disk res zafilan.

Seveda je pa odvisno tudi od diska samega. Če je disk kak Maxtor 4GB 4600rpm, ne pričakovat da bo fajn delu, tak z FAT32, kot z NTFS.

Zaključek:
FAT32 NI hitrejši od NTFS. Na začetku pa je podobno hiter.

Sam tak za vednost, nič druzga.....;)

ToniT ::

FAT nima overheada, kot ga ima NTFS. Se pravi, ni potrebno skrbeti za atribute varnosti (kdo, kaj, kje...) in je zato malenkost hitrejši. Kot je nekdo napisal, razlika v hitrosti je minimalna.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FAT32 Vs. NTFS

Oddelek: Operacijski sistemi
61497 (1413) Microsoft
»

FAT32 ali NTFS (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
707255 (5716) Mavrik
»