» »

Slot1 hack

še vedno vas je kar nekaj, ki uporabljate Slot1 Pentium2 in Celeron procesorje. Prav vam je namenjen naslednji trik, ki pokaže, kako je mogoče spremeniti zunanjo frekvenco vsakega procesorja z 66 na 100MHz. To deluje tudi na ploščah, ki overclockanja ne podpirajo, le da morajo bazirati na i440BX čipovju! Zahvala za ta trik gre Alešu Zeleniku.


Uvod in teorija:

Vsi Intelovi procesorji šeste generacije delujejo na frekvenci, ki jo določata multiplikator in hitrost notranjega vodila (FSB). Pri nekaterih procesorjih (Klamath, Deschutes, Celeron) je ta 66MHz. Tako npr. 266MHz PII procesor deluje na 4*66MHz=266MHz. Vendar so ti procesorji zmožni veliko višjih frekvenc. Z majhnim trikom lahko na VSEH Slot I ploščah dvignemo frekvenco FSB-ja in posledično tudi hitrost CPU-ja na višje vrednosti. Veliko novejših PII/Celeron osnovnih plošč podpira frekvence FSB-ja, ki jo za procesorje z uradno 66 MHz vodilom lahko ponavadi tudi 75MHz ali 83MHz (nekatere podpirajo tudi višje frekvence za procesorje z uradno 100MHz FSB-jem). Problem pri tem se pojavi, da se posledično dvigne tudi hitrost PCI in AGP vodil, kar lahko pri nekaterih delih strojne opreme povzroča probleme. Redke nove plošče so se tega problema lotile, tako, da lahko sami nastavljamo delilec frekvenc za PCI in AGP vodili. Pri 66MHz FSB-ja je ta 2, pri 100Mhz FSB-ju pa 3 za vodilo PCI.Za nas ostale - manj premožne in s predpotopnim hardverom :) - pa ostane ena zvijača.

Osnovna plošča ugotovi frekvenco FSB-ja za katero je CPU namenjen, tako da pogleda napetost na določenem pinu Slot I konektorja. Na srečo je Intel za to indikacijo uporabil način, pri katerem neka vrednost napetosti - torej logična 1 - predstavlja procesor za 66MHz FSB, če pa je napetost enaka 0, tj. logična 0, pa osnovna plošča predpostavi, da gre za procesor z 100MHz FSB-jem.

Torej se rešitev ponuja kar sama! Zakaj ne bi enostavno prekinili stika med pinom in konektorjem?

Izvedba:

Na zgornji sliki vidite shemo priključkov procesorske kartice. Na njej je označen pin B21, ki služi za to indikacijo. Stik bomo najlažje prekinili tako, da bomo na ta pin nanesli tanek sloj neke neprevodne snovi, kot je npr. lak za nohte. Pri procesorjih, ki so v škatli bo to malo težje opravilo, ker nas ovira zaščitno ohišje, medtem ko pri celeronih ne bi smel bit prevelik problem.

Za to potrebujemo:

  • Slot I procesor :),
  • tanko paličico - zobotrebec,
  • lak za nohte,
  • mirno roko

Procesor vzamemo ven in ga obrnemo, da bo postavljen kot je na sliki. Potem preštejemo SPODNJE pine od desne proti levi in ko pridemo do ENAJSTEGA (11), ga na tanko in natančno premažemo. Pazite, da ne boste pobarvali katerega sosednjega pina! Počakamo, da se lak posuši in vstavimo procesor nazaj v slot. Če nam bo procesor deloval, se bodo po vsej verjetnosti zbrisale nastavitve BIOS-a, ker bo le-ta zaznal novi procesor. V tem primeru nam more BIOS ponuditi frekvence FSB-ja za 100MHz procesorje, ki so ponavadi 100MHz, 103MHz, 112MHz in pri nekaterih ploščah še 133MHz. Če postopek ne bo deloval, se je lak mogoče odkrušil s pina, zato ponovite in nanesite več laka. Lak lahko kasneje odstranite s kakšnim tršim predmetom - pazite, da ne boste odstranili še pina!

Zaključek:

Meni po takem postopku deluje PII Klamath 266MHz na 309MHz (3*103MHz). Temperatura procesorja se mi ni dvignila nad običajno vrednost - okrog 45°C z retail hladilnikom in ventilatorjem.

Za kakršne koli poškodbe oz. napake ne prevzemam nobenih odgovornosti in vse to delate na lastno odgovornost! Zgornji tekst je nastal na podlagi različnih virov in je v glavnem prevod.

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti, je večno vprašanje, ki si ga vsak izmed nas zastavi vsakokrat, ko se odpravi v trgovino, pa naj bo to lokalna prehrambeno usmerjena prodajalna ali pa kaj zanimivejšega -- naprimer računalniška trgovina. Kamorkoli pridemo, tam nas čaka nekdo, ki želi od nas ...

Preberi cel članek »

Intel Celeron2 566MHz

Intel Celeron2 566MHz

[st.slika 41580] Intel Celeron2 566MHz (66 x 8,5) Coppermine core, 0,18 mikronska tehnologija ...

Preberi cel članek »

ABIT BX133 RAID

ABIT BX133 RAID

[st.slika 41642] Čipovje: i440, HPT370 Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 84-200 po 1MHz Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

Overclockanje za začetnike

Overclockanje za začetnike

Overclockanje je sinonim za način uporabe procesorja ali drugih delov računalnika na višjih frekvencah, kot pri katerih so bili prodani. Tako lahko z malo sreče in relativno malo denarja pridemo do rezultatov, ki so podobni ali celo boljši ...

Preberi cel članek »

ABIT VT6X4

ABIT VT6X4

[st.slika 42109] Čipovje: VIA Apollo Pro133A Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 120, 124, 133, 140, 150 ...

Preberi cel članek »