» »

Ti4200@Ti4600

Ker sem zaprisežen Slo-Techer in ker ne morem gledati kosa strojne opreme, ki ni kakorkoli zvrhan (tweakan) ali prekourjen (overclockan) sem takoj, ko sem dobil novo računalo, želel iz njega iztisniti kar največ. Tako sem najprej predelal nastavitve v BIOSu, navil pomnilnik ter procesor, na koncu pa še svojega GeForcea4 Ti4200, ki je predmet tokratnega članka. Z vsemi popravki in predelavami sem dobil skoraj še enkrat hitrejši monstrum™, kot je bil ob nakupu. Kdo je že rekel, da se navijanje ne izplača?


Poskusni zajček

Tokrat sem se lotil svojega Abitovega GeForca4 Ti4200 s 64 MB pomnilnika, ki sem ga že kupil z mislimi, da mi ga bo uspelo spraviti na hitrost njegovega boljšega bratca - Geforcea4 Ti4600.

Ti4200 v vsej svoji preproščini

Ti4200 v vsej svoji preproščini

]

Na Ti4200 tiktaka grafični procesor pri 250 MHz ter Hynixov 4 ns DDR pomnilnik tudi pri 250 MHz (500 DDR), medtem ko ima Ti4600 300 MHz jedro in 325 MHz (650 DDR) 2,8 ns pomnilnik.

Ker vemo, da je procesor pri vseh treh karticah v družini enak, ne bo problema doseči tistih 300 MHz, problem se bo pojavil pri pomnilniku. Štirinanosekundni pomnilnik je narejen za hitrosti do 500 Mhz DDR, kar pomeni, da doseg kar 150 MHz DDR pohitritve ne bo mačji kašelj. Ti4600 ima namreč 2,8 ns pomnilnik, ki je narejen za hitrosti do 710 MHz in bi ga tako lahko navili tudi do blizu 750MHz brez težav. A vseeno mi misel, da bi za toliko manj denarja dobil primerljivo zmogljivo kartico, ni dala miru in zato sem se lotil modificiranja.


Ideja

Sicer je hladilnik na grafičnem procesorju precej ubog, a zato precej tih, vsled česar sem se odločil, da ga ne bom menjal, saj mi je preveč pomembno še eno PCI mesto, ki pa bi ga z montažo večjega hladilnika blokiral. Tako sem hladilnik le odmontiral s kartice in mu spodnjo, stično površino le dobro zbrusil in nato spodaj namazal kvalitetno termalno pasto Arctic Silver III. Brusil sem ga na enak način kot pomnilniške izmenjevalne površine.

Zlato + modro

Na pomnilnik sem imel namen nalepiti kakovostna rebra, zato sem uporabil Thermaltakeov bakreni set za hlajenje pomnilniških modulov. Kupil sem ga, ker sem ga hotel namestiti na sistemski pomnilnik, a se zadeva nanj nikakor ni prilegla, zato mi je vse skupaj precej časa ležalo v predalu, nato pa sem rebra porabil za sledečo modifikacijo.

Prva težava se je pojavila, ko sem želel postaviti kar celotna rebra na dva pomnilniška čipa naenkrat na sledeči način:

Ne bo šlo!

V čem je bil problem? V dveh (enem še posebno) mini SMD uporničkih ob pomnilniku, obkroženih na sliki. Ker sta ravno tako visoka kot pomnilnik, bi prišlo do kratkega stika, če bi rebra postavil kar čeznju, zato je bilo potrebno rebra razrezati, a s tem izgubiti pomemben delež površine.

Težavna uporčka


Hudodelstvo nad kovino

In tako se je začelo - spreminjanje oblike kosu kovine. Najprej sem mislil, da so rebra, ki jih tako lično zapakirana kupimo v škatli na kateri piše "Copper DDR Heatsinks", seveda res bakrena, a ko jih vzameš v roko začutiš lahkoto aluminija, tvoj sum pa se potrdi, ko prvič zarežeš vanj, saj pod zlato barvo zasije srebrni obraz anodiziranega aluminija. "Ah, ja, drugič pa preberi tudi drobni tekst!" si mislim ter se lotim žaganja.

Grrr... aluminij!

Rebra sem pričrstvil med čeljusti primeža in jih zavaroval s krpo, da se ne bi poškodovala, nato pa z dolgimi potegi žage za kovino po delih počasi odtujil del za delom, tako da so na koncu nastali iz enega kosa aluminija štirje.

Iz enega štirje!

Rezanje s primežem in primerno žago ni težavno, bolj se boste mučili z rezanjem na kolenih in po možnosti z žago za les ali celo z olfa nožem. Aja, točno, tukaj pride zelo v poštev rek: "Trikrat meri in enkrat reži", da ne boste rekli, da vas nisem opozoril!

Primež in tasmanski vrag

Ko sta bili obe tablici razrezani, je sledilo brušenje. Ker so stične površine ponavadi precej neravne, je potrebno pred namestitvijo hladilnik od spodaj zbrusiti. Zbrusiti je bilo potrebno tudi ostre robove, ki so nastali pri žaganju.

Predpriprave

Na stekleno mizo (steklene šipe so ponavadi zelo ravne) sem položil vodobrusni papir srednje grobosti (tip 500) in zbrusil najprej robove, nato pa sem na nizko-srednje grobem (tip 600) najprej na grobo zbrusil spodnje površine, da je povsod izginila barva.

Očitna neravnost po treh potegih

Med brušenjem sem seveda pazil, da je bil hladilnik vedno popolnoma vzporeden z brusnim papirjem, tako da je nastala res ravna stična površina. Po obdelavi s tipom 600 sem se jih na fino lotil še s tipom 1200, ki je najmanj grob vodobrusni papir, kar sem ga v Sloveniji zasledil. Po obdelavi s tem sem prišel do visokega sijaja hladilnikov in vedel sem, da so sedaj zares ravni. Zakaj vodobrusni papir? Ker se pri brušenju uporablja manjše količine vode. Enostavno jo na papir nakapajte nekaj kapljic ter začnite z brušenjem.

Končano brušenje

Ko sem vsa novonastala rebrca dobro umil in jih predal sušenju, sem na pomnilniške čipe nalepil koščke termalnega traku, ki sem ga dobil zraven v paketu.

Termalni trakovi

Na ta trak sem nato prilepil posušena rebra. Pri tem sem seveda pazil, da ne bi slučajno prišli v stik s tisimi uporčki, ki so mi že prej nagajali. In tako izgleda rezultat:

Made in Doma-spackano

Made in Doma-spackano

A pri vstavitvi grafikulje je prišlo do zapleta, ki pa sem ga predvidel in zato ni bil tako "šokanten" :). Ker so novi hladilniki toliko visoki kot osrednji hladilnik je prišlo do problema, kako vstaviti obenem sistemski pomnilnik in grafično kartico. Problem je rešen s prestavitvijo pomnilnika v drugo dimm režo. Res ne vem, kaj mislijo proizvajalci matičnih plošč!

Stiska s prostorom


Se je izplačalo?

Seveda se je! Ker so mi hladilniki tako ali tako le ležali v predalu in bi lahko uporabil tudi kakšna druga, še cenejša rebra, je edini strošek za to modifikacijo termalni trak (ali lepilo - sekundno ali termalno), nekaj kosov kovinskih izmenjevalcev površin, nekaj brusnih papirjev ter delček časa in volje.

Vložen čas in trud

Seveda vas vse gotovo zanima, na koliko sem lahko navil kartico sedaj. Takole bom d'jal: procesor je tudi že prej delal na 300 MHz (pri 320MHz že dela počasneje kot pri 315), tako da je zgornja meja s tem hladilnikom nekje okoli 315 MHz. Pomnilnik neproblematično tiktaka pri 650 MHz, ako je le prižgan stranski ventilator, ki piha čez rebra, a pri tej hitrosti so precej pogosti artefakti, tako da sem pomnilnik spustil na 625, kjer artefaktov ni več, brez problema pa deluje tudi brez prižganega ventilatorja.

Razlika med Ti4200 in "Ti4600" je v 3DMarku2001 SE 1124 točk (10242 3D Mrakov, ups, Markov, sem dosegel z 250/500 ter 11366 Markov s 300/650). Razlika je dokaj očitna in sploh ne zanemarljiva. Priporočam.


Dodatek k članku

Ker sem takoj po objavi članka dobil en manjši kupček e-mailov, v katerih me uporabniki sprašujete, kako in s katerim programom sem grafično kartico navil, vam tu kot dodatek k članku zapišem še nekaj načinov, kako to izvesti tudi pri vas, na vašem računalu. Načini ki vam jih bom tu razložil, delujejo na nVidia grafičnih karticah GeForce.

Prva možnost je predelava nVidiinih Detonatorjev, saj že vsebujejo preprost meni, kjer lahko do določene meje navijete svojo GeForce grafikuljo. Pri uradnih nVidiinih gonilnikih in pri večini drugih neuradnih verzijah je ta meni skrit, zato ga bo potrebno prej odkleniti. Kako to narediti? Preprosto:

Zaženite regedit ("Start/Run/regedit") in najdite ključ z imenom: HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/NVIDIA Corporation/Global/NvTweak. Če le-ta ne obstaja, ga enostavno naredite tako, da desno kliknete na imenik in izberete "New -> Key" in ga poimenujete NvTweak. V tem ključu (mapi) ustvarite novo DWORD vrednost ("New -> DWORD value") in jo poimenujte CoolBits. Nastavite mu vrednost na 3 (desni klik - "Modify"). Vse skupaj naj bi nato izgledalo nekako takole:

Sedaj boste v gonilnikih v meniju pod "Clock Frequencies" oziroma "Nastavitve takta ure" našli dva drsnika, kjer je zgornji za navijanje grafičnega procesorja, spodnji pa za navijanje pomnilnika. Verjetno boste morali pred navijanjem ponovno zagnati računalo, a to ne bo problem (enostavno prekinite VSE aktivne prenose nelegalne programske opreme press).

Ker boste z različnimi modifikacijami kmalu prišli do meje, ko drsnikov ne boste mogli več dati na višjo vrednost, bo potrebno to mejo premakniti. Da, tudi to se da. In zopet z uporabo regedita. Frekvence takta najprej nastavite malce pod mejo, ki ste jo trenutno dosegli in zaženite regedit ter poiščite DWORD vrednost "Krusty" ("Edit/Find.../Krusty"). Ko vam najde Krustyja, dvakrat kliknite nanj in njegovo vrednost skopirajte (CTRL + C) oziroma prepišite na listek. Nato pa odprite vrednost Bart in njegovo vrednost zamenjajte s tisto, ki ste jo prepisali od Krustyja.

Sedaj bi morala biti meja za navijanje precej premaknjena in ni bojazni, da bi vam je kdaj zmanjkalo! Če nVidiinim Detonatorjem ne zaupate popolnoma, ali pa bi radi za navijanje vašega pošastka uporabljali za to namenski program, vam pa priporočam vunpoteg programa tipa PowerStrip ali česa podobnega, kar vam omogoča navijanje.

Pomnite: za vse vaše vragolije odgovarjate sami. Slo-Tech oziroma pisec članka ni odgovoren za vašo opremo ali vaše zdravje. Znesite se nad vašo mačko.

Ti4200@Ti4600+

Ti4200@Ti4600+

V svojem prejšnjem članku sem vam pokazal, kako s preprosto modifikacijo in malce sreče z navijanjem s svojim GeForce4 Ti4200 doseči hitrost njegovega hitrejšega brata -- Ti4600. Na pomnilniške module smo nalepili hladilna rebra, zbrusili procesorski hladilnik, GPU namazali ...

Preberi cel članek »

Grafične kartice, november 2002

Grafične kartice, november 2002

Od 12. 7. 2001, odkar sva z Goorxom s skupnimi močmi pretestirala kar osem takrat aktualnih grafičnih kartic, je minilo že dobro leto. V teh petnajstih mesecih se je spremenilo marsikaj, saj nobene od takrat testiranih grafičnih kartic ni več na voljo. Trg se je popolnoma spremenil ...

Preberi cel članek »

nVidia GeForce4 Ti4400

nVidia GeForce4 Ti4400

Ko mi je bil ta skupek silicija, odet v težko srajco aluminija, predan v roke, sem si mislil: "Uau, kartica in pol". S svojo zastrašljivo predstavo že ob prvem pogledu vliva strahospoštovanje, saj je razvidno, da mora kartica v sebi skrivati huronsko moč. Ampak o ...

Preberi cel članek »

Radeon 9800 PRO vs. Geforce 5800 Ultra

Radeon 9800 PRO vs. Geforce 5800 Ultra

Levi kroše, desni kroše, uppercut, zamahne z desnico in ga pokosi. Sodnik začne s pestjo tolči po tleh, naznanjajoč zmago močnejšega rivala, medtem ko se šibkejši, krvaveč iz nosnice, poskuša pobrati ... [st.slika 3453] Tako se vleče ...

Preberi cel članek »

Primerjava Radeonov 9500

Primerjava Radeonov 9500

"Včeraj sem prodal svojo desno ledvico." "Res, zakaj?" "Jah, grafične kartice niso poceni!" [st.slika 3264] Takole nekako bi lahko potekal dialog med dvema povprečnima prebivalcema Evropske unije. Priznajmo si, in to čim hitreje: najhitrejši modeli grafičnih ...

Preberi cel članek »