» »

GSM logotipi

Nekega dne, kakopak, na irc kanalu #slo-tech, sem debatiral s slo-techerjem alien-wjem. Pokazal mi je majceno, drobno sličico, ki pa ni bila nič drugega, kot LOGOTIP Slo-Techa. Seveda je bilo treba njegovo stvaritev takoj izkoristiti in tako sva prišla na idejo, da bi izdelala galerijo računalniških logotipov za mobilne telefone. Logotipov je po vsemrežju, kot radi rečemo, več kot starih mišk in disket, ampak ne te vrste, kot jih potrebujemo mi. "Računalniških" je zelo malo, če jih sploh kaj je (če katerega najdete, le sem z njim).

Logotip? Morda se sprašujete, kakšen hrošč ali virus je zdaj to? Brez strahu, gre le za majhno slikico, ki potrpežljivo ždi na ekranu vašega telefona, GSM-a, mobilnika, "Gde Si Mujota" ali kakor pač hočete. Narejen je nalašč zato, da vam popestri pogled na ekran vašega malega aparatusa. Kaj pa je lepšega, kot pogledati na ekranček, kjer v vas veličastno zre napis [Slo-tech]? Lahko pa tudi izkažete podporo svojem najljubšem izdelovalcu procesorjev tako, da ponosno na svojem mobilniku razkazujete njegovo ime (alien-w: Patriotizem? Ne sploh!). Torej, dobiti primeren logotip in ga spraviti na mobilnik bo naša naloga! Kako pa to gre? Lepo od začetka!

Kaj potrebujemo?

Za uspešno vstavljanje logotipa v vaš mobilnik bomo potrebovali naslednje sestavine:

 • malo časa,
 • logotip,
 • program SmartSMS,
 • računalnik z modemom,
 • mobilnik GSM (zaenkrat le NOKIA),
 • fotelj

Postopek:

V nadaljevanju bova podrobno opisala postopek, od tega, kako si namestiti program SmartSMS, do tega, kako logotip varno spraviti na mobilnik. Postopek zaenkrat deluje samo na GSM aparatih znamke NOKIA, vendar tudi tisti z drugimi (Siemens,...) niste izključeni! Kmalu pridete na vrsto tudi vi (alien-w: Zdi se mi, da Siemens S35 to že podpira.), in ko bova izvedela kaj več o tem, bova spremenila članek. Zaenkrat se da to narediti le s kablom, ki poveže računalnik s telefonom. Postopek za uporabnike Nokijinih telefonov je sila preprost:

 • Najprej si v galeriji izberite željen logotip, ki vam najbolj ustreza, vas na kaj spominja, ali vam vliva občutek mogočnosti. Recimo kakšen AMDjev ali slo-techov logo prav lepo sede na mobitel.
 • Torej, logotip ste izbrali. Naslednje kar vam je storiti je, da logotip shranite na disk. To storite tako, da z kliknete na izbran logotip v galeriji in izberete mapo, kamor boste prekopirali logo.
 • Ko s tem postopkom končate, kliknite sem, kjer si lahko dolvržete program SmartSMS, ki omogoča delo z logotipi. Njegova uporaba je prav tako preprosta. Vse kar morate narediti je, da sledite postopku za nameščanje programa v vaše računalo. Ko je postopek končan, pa veselo na pošiljanje logotipa (končno, kajne? :)).
 • Ko odprete program, je postopek sledeč: izberite možnost "Picture..." in potem poiščete logo, ki ste ga prej shranili na disk. Program vam bo sedaj pokazal, kako bo izgledal izbrani logotip na mobilnem telefonu (še si lahko premislite). Ko se odločite, pogumno v akcijo in kliknite možnost "Settings...". Tu izberete ComPort kjer je nameščen vaš modem (Kako veste kateri ComPort je pravi? Pritisnite Test ComPort in če vam piše "Use this port" ste izbrali pravilnega.) ter hitrost modema ter kliknete "Ok" (vse ostale nastavitve pustite pri miru!).
  Če imate ISDN, je postopek malo drugačen. Pod "Settings" si nastavite hitrost modema na 56000, "prefix" na ATDT, "modeminstring" na ATZ ter "Phonenumber to SMSC" (oba okvirčka) na 00491722278000. Ko želite poslati logo, morate biti brez povezave, oziroma mora biti vsaj ena linija prosta. Moralo bi delovati, če pa vam ne bo šlo, mi pošljite e-mail. Tu je še en screenshot z nastavivami:
 • Uporabniki navadnih linij boste morali pred uporabo SmartSMSa prekiniti povezavo (dveh zelenih računalničkov v Toolbaru ne sme biti spljoh!) in šele nato poslati logotip.
 • Vnesite vašo GSM številko (ali GSM številko vaše prijateljice :)) obvezno v formatu 00386<operater: 41/31/40><telefonska številka>. Izberite pri katerem GSM operatorju se vam bo slikica pojavljala (ponavadi na Mobitel oziroma Si.mobil). Če ste uporabnik Si.mobila pač nastavite na Si.mobil, če pa ste mobitelovec, pa na Mobitel ter pritisnite "Send operator logo".
 • Vse kar vam še preostane je, da se udobno namestite v fotelj in počakate na znak za prispel operator logo na telefonu, ki vam oznanja konec dela (pošiljanje traja od nekaj sekund do nekaj minut). Tako je, prejeli ste logotip! Sedaj samo še izberete "shrani" na GSMju in vedno ko boste v prej izbranem omrežju, bo prikazan ta logotip. Saj ni bilo tako težko kajne?

Sedaj, ko že znate, pa si lahko izberete še kakšen logotip, če vam morda ta ni več všeč, ali če vam je grafikulja šla po gobe, pa dotičnega izdelovalca ne marate več. Logotipov bo vedno več, saj jih bova jaz in alien-w, ki je svoje oblikovalske sposobnosti razkril že z člankom o modifikaciji ohišja, pridno dodajala. Če se želite logotipa znebiti in bi radi imeli spet običajni napis Si-gsm ali Si.mobil, si morate poslati prazen logotip. To naredite tako, da si izberete eno slikico (ni važno katero) in nato tam, kjer izbirate operaterja nastavite na "Clear logo..." ter pošljete normalno.

Če vam kaj nagaja oziroma program zaradi svojega trmastega značaja noče poslati logota, ali naj bi vam ga že poslal, pa ga vi niste dobili, prosim najprej preberite FAQ. To sem dodal, ker sem vsak dan dobival tone sporočil, kjer so ljudje prosili za nasvete. Zato prosim odtavajte v meni "Help" v osnovnem oknu programa, nato pa v helpu kliknite "FAQ" in tu je 90% odgovorov na vaše težave. Če pa še vedno ne bo šlo, mi pošljite mail in bomo skupaj skušali rešiti težavo. Ko pošiljate mail, mi prosim točno opišite problem, da bo potrebno čim manj brezveznih vprašanj z moje strani.

Ne odgovarjava za poškodbe mobitelov in njih programske opreme, ali kakršnekoli probleme s programom (saj se nima kaj zgoditi, toda ziher je ziher :))!


Galerija logotipov
Vodič po Slo-Techu

Vodič po Slo-Techu

Slo-Tech, stran, katero trenutno berete, v nasprotju z drugimi večjimi slovenskimi računalniškimi spletišči, urejamo med našim prostim časom in s svojo dobro voljo. Za svoje delo nismo plačani, a nam še vedno uspe redno obnavljati tako vsebine kot programskega ...

Preberi cel članek »

Prilagoditev Windows XP

Prilagoditev Windows XP

Windows XP so na prodajnih policah že precej časa, tako da so si v tem času utrli pot na marsikateri računalnik. Windows XP so - kot večina Microsoftovih sistemov - ogromni, saj vsebujejo na tone takšnih in drugačnih zmožnosti, ki jih morda ne boste nikoli potrebovali. ...

Preberi cel članek »

Mozilla 1.4

Mozilla 1.4

Čeprav se dinozavra Tyrannosaurus rex in Stegosaurus stenops, katerih mešani genotip je logotip projekta Mozilla.org, nista prehranjevala z muhami, glede na to, da je bil prvi najbrž mrhovinar, drugi pa nasploh rastlinojed, lahko rečemo, da je Mozilla (Tyrannosaurus stenops? Stegosaurus ...

Preberi cel članek »

BlueTake USB Dongle

BlueTake USB Dongle

Ko ste si prebrali članek o Bluetoothu, ste ugotovili, da je to protokol, ki bi še najbolje ustrezal vašim potrebam. Dosti ste na poti, v avtomobilu imate prenosni računalnik ter si neizmerno želite, da bi lahko naenkrat dostopali na internet ter se lahko hkrati tudi pogovarjali. ...

Preberi cel članek »

Varnost slovenskih GSM omrežij III

Varnost slovenskih GSM omrežij III

del I, del II V torek smo pisali tudi o tem, da Si.Mobil v svojem omrežju dovoli uporabo A5/0 (nešifriranega prenosa podatkov). Tudi njih smo poprosili za komentar. Med čakanjem na odgovor so se razmere rahlo spremenite, a najprej nekaj uvoda. V okviru projekta OsmocomBB je bila razvita aplikacija ...

Preberi cel članek »