» »

Osnove Googla

Po tem, ko smo na forumu že stopetdesetič slišali isto vprašanje v slogu "Kje bi pobral gonilnike," "Na katerem naslovu se nahaja domača stran podjetja Intel," "Kje najti sliko mojega psička" in v takem stilu naprej, je bilo jasno zahtevano, da Slo-Tech nujno potrebuje članek, ki bo neznalca vodil čez osnove po mojem mnenju najbolj izpopolnjenega spletnega brskalnika z imenom Google. Članek bo pokril le same osnove uporabe strani, a brez skrbi, saj mu bo v prihodnosti sledilo nadaljevanje, ki bo pokrilo še zahtevnejša brskanja po dotični strani. Pa pojdimo.

--Sergio


Kaj je Google?

  • iskalnik po spletu
  • iskalnik po USENET ahivu
  • direktorij
  • iskalnik po spletnih slikah

Kaj Google ni?

  • iskalnik po FTP straneh
  • iskalnik ilegalnih MP3 datotek
  • iskalnik raznih warez in crack strani

Po mojih podatkih ima Google največjo bazo spletnih strani. Ko odprete osnovno stran, vam Google število spletnih strani tudi sporoči. Trenutno se ta številka giblje "nekje okoli" 2,073,418,204, a raste dnevno, neprestano.


Osnovno iskanje

Če se potrudimo in iščemo nekaj, kar ne vsebuje besed "nude", "free" in "sex", bomo že z osnovnim iskanjem dobili dobre rezultate. Torej, najprej vtipkajmo naslov Google v naš internetni brskalnik, nakar se nam odpre začetno okno Googla (v slovenščini, ako imate področne nastavitve pravilno urejene), ki izgleda nekako takole:

V primeru, da vam ne bo govoril slovensko in si tega želite, izberite "Preferences" -> "Interface language" -> "Slovenian" in kliknite "Save preferences". Voila, Google bo od sedaj naprej govoril našo materinščino.

V beli prostorček vtipkamo ključne besede našega iskanja, kliknemo na gumb "Išči", in čez nekaj sekund, ob dobri povezavi pa že v manj kot sekundi, se bodo izpisali rezultati. Potem si rezultate lahko ogledamo s klikom na vsakega od njih. Če smo dobili preveč rezultatov, je čas da določimo bolj točna navodila za iskanje. Za ta namen bomo uporabili narekovaje in minus. Kadar iščemo določeno frazo, npr. "Tony Hawk's Pro Skater", jo vpišimo v narekovajih. V nasprotnem primeru bo Google iskal vsako iskano frazo posebej, tako da se med rezultati lahko znajde tudi kak "Hawk's diner", ali pa "Pro tennis players", česar pa mi nočemo. Drug znak, minus, pa pride prav, če želimo določene pojme iz iskanja izključiti. Recimo, da iščemo nekaj o Radeonu 8500, vendar nas zanima le tisti Atijev, ne pa tudi Herculesov in drugi. V takšnem primeru bomo vpisali v okence "Radeon 8500 –Hercules". Google bo nato izključil vse rezultate, ki vsebujejo besedico hercules. Tako torej iščemo z osnovnim iskanjem - v 90% iskanj bomo po pregledu prve strani rezultatov že veselo prenašali najden programček, če pa rezultati ne bodo razveseljivi, bo pa treba uporabiti napredno oziroma izpopolnjeno iskanje, katerega kanim opisati v naslednjem odstavku.


Izpopolnjeno iskanje

Če želimo odpreti okno za izpopolnjeno iskanje, moramo klikniti na napis "Izpopolnjeno iskanje", ki se nahaja ob okencu za vpis v začetnem Googlovem oknu. Po kliku bomo zagledali takšno okno:

Sedaj imamo na izbiro veliko možnosti - najdemo lahko rezultate z vsemi vpisanimi besedami, s točno določeno frazo, s katerokoli vpisano besedo ali brez vpisanih besed. Lahko si izberemo jezik, v katerem naj bo iskana stran, tip datoteke, ki bi jo želeli najti, čas odkar je bila iskana stran spremenjena, kje na strani naj se pojavlja besedilo, in nazadnje, ter najpomembnejše, domeno, po kateri želimo iskati.


Iskanje slik

Če ne rabite iskati internetnih strani, dokumentov ali člankov, ampak samo slike, bo za vas pravi odgovor Googleovo iskanje slik. Izberite Slike na uvodnem zaslonu in vtipkajte v okence tisto, kar bi se naj pojavljalo na najdenih slikah. Zdaj tu obstaja nek trik. Slovenski Google je že v osnovi cenzuriran oziroma ima vključen tako imenovan "mature content filter", kar pomeni, da ne boste videli tistih bolj zanimivih slik, če boste iskali slike kakšne igralke. Če želite videti tudi bolj sočno, ponavadi s strani najstnikov manualno zmontirano vsebino, si morate nastaviti jezik Googla na angleškega in potem izklopiti "mature content filter" v nastavitvah.


Iskanje po Skupinah

Ob prehodu interneta v javno rabo so najprej razcvetele novičarske skupine, predhodniki današnjih forumov, da, tudi Slo-Techovega :D. Njihovo vsebino si lahko ogledujete v poštnih odjemalcih (na primer s programom Outlook Express), lahko pa tudi preko Googla, in sicer tako, da kliknete na skupine, ko se vam odpre uvodni zaslon. Arhiviranih je zadnjih 20 let Useneta - vse razen binary skupin.


Direktorij

Yahoo.com je tipičen primer direktorija. Strani ima pokupčkane glede na tematske sklope. No, Google.com prav tako ponuja iskanje po direktorijij. Sicer ta funkcija Googla ni njihov lastni zmazek ampak del projekta Open Directory. Vse skupaj pa uporabljamo tako, da izberemo na osnovni strani povezavo "Direktoriji" - prikazalo se vam bo takšno okno:


Google orodja

Zelo koristno si je tudi namestiti Googleovo orodno vrstico, angleško "Google Toolbar". Dobite jo tako, da greste na naslov, kjer domuje Googlova orodna vrstica in sledite navodilom. Tako se bo v vaš brskalnik namestila vrstica, ki bo vedno prisotna v Internet Explorerju, tako da boste iskali kar z njo in ne boste rabili zmeraj vpisovati Googlovega URLja. Nekateri pa ta problem rešujemo tako, da imamo Google nastavljen kot privzeto domačo stran, a gre dosti lepše, če imate za domačo stran nastavljen kar Slo-Tech, po Googlu pa brskate preko orodne vrstice. Jasno :D.


Sinteza

Google je eden od najboljših, če ne že kar najboljši iskalnik na trgu. V tem članku so bile predstavljene samo resnične osnove tega odličnega brskalnika, katerega detajlni URL naslov bi moral vsak Slo-Techer znati zdrdrati ob treh ponoči. Tudi v forumu, ko boste iskali spletno stran podjetja Adidas. Upam, da vam je bilo branje v užitek ter da ste se začetniki iz le-tega kaj naučili. Naslednjič pa sledi Google, kakor ga še niste videli.

Napredno googlanje

Napredno googlanje

Osnove Googla ste spoznali v prejšnjem članku. Tukaj bi se poglobili v drobovje. Za ogrevanje ponovimo staro snov: učinkovito iskanje se porodi, ko upoštevamo naslednja pravila: najprej izberemo najbolj očitno (če iščemo RADEON kartico, ne bomo vpisali grafična ...

Preberi cel članek »

Mozilla 1.4

Mozilla 1.4

Čeprav se dinozavra Tyrannosaurus rex in Stegosaurus stenops, katerih mešani genotip je logotip projekta Mozilla.org, nista prehranjevala z muhami, glede na to, da je bil prvi najbrž mrhovinar, drugi pa nasploh rastlinojed, lahko rečemo, da je Mozilla (Tyrannosaurus stenops? Stegosaurus ...

Preberi cel članek »

Nadloge interneta - spyware

Nadloge interneta - spyware

V članku bomo obravnavali temno plat uporabe računalnika, ki je povezana predvsem z operacijskimi sistemi MS Windows, ki so najbolj razširjeni med domačimi in poslovnimi uporabniki. Govora je o tim. spyware programih - parazitnih ali vohunskih programih, katerih namen je pridobivanje ...

Preberi cel članek »

Prilagoditev Windows XP

Prilagoditev Windows XP

Windows XP so na prodajnih policah že precej časa, tako da so si v tem času utrli pot na marsikateri računalnik. Windows XP so - kot večina Microsoftovih sistemov - ogromni, saj vsebujejo na tone takšnih in drugačnih zmožnosti, ki jih morda ne boste nikoli potrebovali. ...

Preberi cel članek »