» »

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

««
6 / 20
»»

Icematxyz ::

Lepo.

@Sims

V bistvu nisem se preveč poglabljal v tvojo preobleko. Ampak mislim da bo kar klasičen pristop za nastavitve tega kar si želiš doseči primeren. V terminal vpiši:

gconf-editor

To kar želiš boš našel pod apps -> panel -> aplets -> clock_screen0 -> prefs

Urejanje formata

Naj še omenim eno zanimivost. V primeru da vrednost ključu format spremenimo v custom lahko format in izgled prikaza ure prikrojiš sam.

Napredno urejanje

Pri parametrih ki jih imaš na voljo ti naj bo v pomoč naslednja povezava:
http://si2.php.net/strftime

Še 2 primera parametrov:
%a %d %b %H:%M
<span color="#039">%a %d %b</span> <b>%I:%M %p</b>

Spremembe na pultu se uveljavijo takoj po pritisku na tipko potrdi. Mislim da bi moralo tudi na tvoji preobleki to delovati dobro.

Pa še to. Omenil sem osnovno pot. apps -> panel -> aplets -> clock_screen0 -> prefs ob osnovni namestitvi Ubuntu 10.04 LTS. V primeru da imate na pultih odprtih več "gradnikov ura". Bo stanje v tej mapi drugačno. Saj bodo za vsako uro posebej na voljo vrednosti (appelt_1 -> prefs, appelt2 -> prefs, ...) za spreminjanje. Če pa ste z pultov odstranili vse "gradnike ura". Pa ne bo v tej mapi nobenih nastavitev za "gradnik ura"! Se pravi res je. Na pultih lahko imate 100 in več različnih "gradnikov ura" in prav vsaka lahko zgleda različno. Če ste pač "into clocks".

Zanimive povezave:
http://nathanhoad.net/how-to-custom-gno...
http://www.omgubuntu.co.uk/2009/11/gnom...

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

poweroff ::

Knjigo mislim najprej predvsem dokončati. :D Mišljena je kot osnovni priročnik, sledile pa bi lahko malo bolj zahtevne teme ala troubleshooting.

Potem pa, če bi se kje našel denar, bi jo bilo fino oblikovati, da bi lahko "izšla" v elektronski obliki. Baje to pride cca. 700 EUR. Če se potem najde še denar za (digitalni) tisk (zaradi majhnih naklad) pa še toliko bolje.
sudo poweroff

FYP ::

@Matthai
Menim, da bo knjiga marsikateremu začetniku kot tudi bolj izkušenemu uporabniku linuxa prav prišla, tako da te podpiram pri odločitvi.

Sims ::

@ Icematxyz

Ej, ti si bomba :D Sem uredil. To sem iskal. Zgleda da se vse da nastavit ... :D

@nny ::

@Icematxyz - hvala tudi z moje strani. Po tvojih navodilih sem uspela rešiti zadevo.

Pyr0Beast ::

@Matthai
IMO bi morali ta 'priročnik' ponuditi zraven downloada ubuntuja :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BigWhale ::

poweroff je izjavil:

Knjigo mislim najprej predvsem dokončati. :D Mišljena je kot osnovni priročnik, sledile pa bi lahko malo bolj zahtevne teme ala troubleshooting.

Potem pa, če bi se kje našel denar, bi jo bilo fino oblikovati, da bi lahko "izšla" v elektronski obliki. Baje to pride cca. 700 EUR. Če se potem najde še denar za (digitalni) tisk (zaradi majhnih naklad) pa še toliko bolje.

Hm, saj ne da bi bil rad pameten ampak, ce bos predolgo zakljuceval, bos moral znova napisati. :) Isto se je zgodilo s knjigo Linux z namizjem KDE. :)

Bom ob priliki pogledal tisti prirocnik in kaj pripomnil, ce bo kaj za pripomnit.

Vem. :D

Problem je kronično pomanjkanje časa. V bistvu bi si moral vzeti kakšen vikend in delati samo na tem...
sudo poweroff

BigWhale ::

poweroff je izjavil:

Vem. :D

Problem je kronično pomanjkanje časa. V bistvu bi si moral vzeti kakšen vikend in delati samo na tem...

A nismo vsi v istem zosu? :>

bosmla ::

Ja smo - jaz sem se mislil ponudit, da jo zastonj oblikujem pa sem se moral na zalost vzdrzat (moja zena je veliko pametnejsa od mene >:D).

Poldi112 ::

Saj zakaj sploh rabiš oblikovanje za web izdajo? A ni tako kot je dobro? Dodaš še kakšen komentar pod slike, footer in to je to. Paserjev za web in digitalni tisk pa itak ne potrebuješ.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Rabiš, rabiš. :)

Sem svoje čase delal v založništvu in je kar razlika med neoblikovano in oblikovano knjigo.
sudo poweroff

Si lahko bolj detajlen? Ker sem sam tudi postavil kakšnih 15 knjih zadnjih nekaj let, sicer večinoma brez slik, tako da čisto brez osnov nisem.

Ja, primi v roke knjigo na A4 brez najmanjšega oblikovanja in normalno knjigo z lepimi fonti headerjem, itd...
sudo poweroff

Nimam a4 knjig, edino kar me pa kot ne ravno zahtevnega bralca moti pri tvoji je pa font. To pa, glede na to da ziher uporabljaš stilne predloge, spremeniš v minutki.

Ja, res je. Kaj predlagaš?

Gledal sem Bistream Charter, Georgia in Cast Book. V bistvu mi je Bistream Charter še najbolj všeč, ampak "č"-ji so obupni. Najbolje potem izgleda Georgia, ki pa se mi zdi malenkost stisnjen font....
sudo poweroff

Mislim da nisem optimalna izbira za tak nasvet, ker nimam preveč smisla za oblikovanje, plus da sem večino energije pri iskanju svojega fonta usmeril v font za print. Opazil sem samo, da mi je naporen za oči in zato sem ga omenil. Moja izbira je temeljila na priporočilih po forumih, pogovorih s par grafiki in osebnem občutku. Pa seveda dostopnosti fonta in šumnikov. Izbral sem Minion Pro pred Garamond, Bookman in Times New, ki so prišli v ožji izbor, samo to so fonti za knjige, ne za web.

Ampak ker si ravno vprašal - Verdana. Alternativno, sploh če te motijo sans serif fonti, Georgia.

Lahko ti pa ponudim precej bolj ugodno postavitev od EUR700, če si vzameš čas in narediš vzorec, kateremu potem sledim. Itak sem navajen tega načina dela (večinoma sem tiskal prevode). Razlog je, da mi je v interesu, da je to zunaj. Konkretne cifre bi bile pa odvisne od zahtev in časovne razpoložljivosti, ko bo pripravljeno.

Pozdavljeni, ponovno jaz.

Imam HP iPAQ rx1950. Ko sem se pred leti poslovil od "Winsow", sem izgubil tudi delno uporabnot tega mojega dlančnika. Na nobeno verzijo ubuntuja mi do sedaj ni uspelo povezati tele napravice. V WindowsXP mi je to seveda uspelo(sinhronizacija datotek ter kontaktov z MS Outlook sta delovala)... Prvič v 10.04 mi gnome -pilot najde to napravo. Lepo bi bilo, da bi lahko vse moje stike, ki so na dlančniku prenesel v Evolution mail.

Tale tema mi je dala ponovno upanje, predvsem Icematxyz, ki vsakič preseneti z rešitvijo. Trenutno je situacija takšna, da imam to napravo preko USB priklopljeno v svoj prenosnik. Z Gnome-pilot mi ga najde. Tam sem nastavil, kaj se naj sinhronizira. Dalje pa tema. Najbolj bi bil vesel, če bi dobil ven kontakte!

EDIT:

med tem časom sem našel tole stran: Javim, če uspe ...
http://www.synce.org/moin/SynceInstalla...

Zatakne se tule:
sims@sims-laptop:~$ synce-pls
** Message: Device /org/freedesktop/Hal/devices/net_80_00_60_0f_e8_00 not fully set in Hal, skipping
synce-pls: Could not find configuration at path '(Default)'
sims@sims-laptop:~$

LP.

Sims

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Sims ()

Ja to je za WM primeren pristop. Katero verzijo WM pa imaš nameščeno? Gnome-pilot si sam nameščal? Gnome-pilot je za Palme kolikor vem. PPA vire si že dodal? Ali še ne?

P.S. Predvsem te naj opozorim da je velika verjetnost da bodo vsi podatki se izgubili. Med tem ko se igraš s tem. Tako da varnostna kopija pred tem obvezna! Lahko ti kratek vodič spišem pa poskusiš če bo šlo. Samo povej kaj vse si že naredil.

Zgodovina sprememb…

Pozdrav,

Gor je WM5. Gnome pilot sem dodal preko "Programsko središče ubuntu". (sem ga ob namestitvi nove 10.04 najprej odstranil, kasneje se spomni, da bi lahko ponovno sprobal zadeve) Za PPA vire ne vem kaj je. Namestil sem:

sudo apt-get install synce-hal librra-tools librapi2-tools
sudo apt-get install synce-trayicon
sudo apt-get install opensync-plugin-evolution
sudo apt-get install multisync-tools opensync-plugin-synce synce-sync-engine

To je nekako to, kaj sem namestil. Torej novo mi je sedaj tale PPA vire ...

Glede izgube. Ne bi rad izgubil kontaktov. Win mašin ni pri bajti več. Ima pa naprava SD kartico, preko katere lahko file in pa kake programčke prenesem iz prenosnika na dlančnika. Se pravi bi moral dobit najprej nek programček, ki bi mi naredil backup na SD kartico ... To naj bo druga tema ...

Sims

Zgodovina sprememb…

Ok bom malo pogledal zadevo. Vmes pa odstrani gnome-pilot. Backup pa naredi za kakšnim takšnim programčkom.

Oj,

sem odstranil, backup pa je tudi že varno spravljen(hvala ti za to) ... Se tipkava ...

Vodič sinhronizacija mobilne naprave z Windows Mobile 5+ OS in Ubuntu 10.04 LTS (poštni odjemalec Evolution)

POZOR: Varnostna kopija podatkov v obeh klientih je obvezna. V tem primeru v WM in poštnem odjemalcu Evolution.

Korak1:
Najprej dodamo zadnje PPA programske vire da bodo na voljo najnovejši programski paketi. V Ubuntu 10.04 LTS so na voljo starejši paketi. Kateri pa najverjetneje ne bodo delovali kot bi morali. Lahko pa ta korak izpustite in se kasneje vrnete nanj in ga izvedete če sinhronizacije ne boste uspešno izvedli.

sudo add-apt-repository ppa:synce/ppa

Morda bo malo trajalo da se zadeva konča. Zadnji 2 vrstici morata biti takšni:

gpg: Total number processed: 1
gpg: imported: 1 (RSA: 1)

Če ne postopek ponovite. Ko so viri uspešno dodani v terminalu izvedite ukaza:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Korak2:
Odpri terminal in vpiši:

sudo apt-get install synce-sync-engine synce-hal synce-kpm multisync0.90 opensync-plugin-synce opensync-plugin-evolution librra-tools librapi2-tools multisync-tools

Naj opozorim še na druge podprte kliente če ne uporabljamo Evolution. Seznam vtičnikov za OpenSync kateri so na voljo za še druge kliente najlažje vidimo če v Synaptic vnesemo:

opensync-plugin

Vsi ti podprti klienti z pomočjo OpenSync lahko če so ustrezno nastavljeni med seboj izmenjujejo podatke! Namesto paketa synce-kpm lahko za isto opravilo uporabljamo paket synce-trayicon. Gre pa za tista 2 programa ki se nahajata na pultu in ki reagirata ko vklopimo v USB našo napravo z WM. In kjer so nastavljene osnovne zadeve o povezavi in izmenjave podatkov med WM napravo in našim računalnikom. In druge zadeve kot stanje baterije... Skratka poskusite kateri vam je bolj všeč. Uporabljajte pa samo enega na enkrat!

Korak3:
Točka a: (le za uporabnike WM5 - uporabniki WM6+ pojdite na točko b)

sudo apt-get install synce-gnomevfs

To omogoča brskanje po napravi z WM5. VM6+ tega ne potrebuje.

Točka b:
Vključiti je potrebno RNDIS (Enable advanced network functionality). Opcijo najdemo na WM napravi najdemo pod:

rndis

Vir slike

Start -> Settings > Connections tab > USB to PC

V primeru težav z povezavo med WM napravo in PC morda pride v poštev izklop RNDIS. Lahko poskusite tudi to opcijo ampak načeloma mora biti RNDIS vključen.

Korak4:
Zaženemo ustrezne programe:

Alt+F2 in vpišemo synce-sync-engine
Alt+F2 in vpišemo synce-kpm

Pri tem naj dodam da se synce-sync-engine lahko vnese v session manager in izvrši vedno takoj ko se naloži sistem. Na namizju pa si lahko izdelamo zaganjalnik za synce-kpm.

Korak5:
Sedaj če WM napravo vključimo v USB vhod mora synce-kpm napravo zaznati. Izberemo ime za "partnership" in izberemo opcije pod zavihkom partnership katere želimo da se izmenjujejo med WM napravo in računalnikom. Izdelamo lahko če se ne motim za WM le dvoje "partnership" z različnimi nastavitvami.

V primeru da Synce-kpm naprave z WM ne zazna.

-Ročno poženi ActiveSync na WM.
-Preveri če je "Synchronize all PCs using this connection" nastavljen pravilno na USB:

WM nastavitve

Vir slike

-Preveri če napravo blokira Firewall. Vpiši v terminal:

sudo ufw disable

In preveri če se naprava poveže. Če se pomeni da TCP porti ki jih uporablja SynCE 990, 999, 5678, 5721 in 26675 niso odprti. In je težava v tem.

sudo ufw enable

Vklopi nazaj FireWall. In vpiši v terminal:

sudo ufw allow from 169.254.2.0/24 to any

V primeru da firewall še vedno blokira WM napravo je potrebno ročno nastaviti pravilo. Kar je izven obsega tega vodiča. Kljub temu lahko z ugasnjenim firewallom izvršite naslednji korak.

Na koncu vodiča je še ena od rešitev brez katere trenutno sinhronizacija WM naprave in Ubuntu 10.04 LTS ne deluje. Bo pa v prihodnosti ta korak odveč.

Korak6: (dokler ne deluje korak 5 je to nesmiselno nastavljati)

Alt+F2 in vpiši multisync0.90

Zaganjalnik za multisync se nahaja tudi v izbirnikih. Programi --> Pripomočki --> Multisync-gui.

V programu Multisync0.90 pritisnemo na gumb "Dodaj". Izberemo ime skupine (ki se mora ujemati z imenom "partnership" ki smo ga ustvarili v synce-kpm. Na to pritisnemo na gumb Uredi.

Pritisnemo "Dodaj" (Add Member) in izberemo Evolution 2.x
Pritisnemo "Dodaj" (Add Member) in izberemo Plugin to synchronize with Windows CE device

Pri tem je potrebno klikniti na "Evolution 2.x member" in navesti "address book, calendar, and task list" lokacijo. Se pravi lahko greš v Evolution in pod Koledarji dodaš nov koledar. Z poljubnim imenom (vrsta: Na tem računalniku). In bo se ti tukaj pod postavko Calendar pojavila izbira "ime ki si ga izbral v evolution". Enako za Tasks in Address book. Skratka to je že malo izven obsega tega vodiča. Zadeva je dovolj intuitivna.

Zapremo. In pritisnemo na gumb "Osveži". (synce-kpm mora biti vedno pred tem zagnan če še ni).

Sinhronizacija bi morala biti izvedena uspešno.

Popravek ki je zaenkrat potreben. V prihodnosti (novejši paketi) pa ne bo več potreben da sinhronizacija se izvede uspešno:

sudo cp /usr/share/pyshared/opensync.py /usr/share/pyshared/opensync.py.bak
cd
wget -O opensync.py https://qa.mandriva.com/attachment.cgi?id=16284
sudo cp opensync.py /usr/share/pyshared

Še splošna opozorila. Varnostna kopija podatkov je potrebna ker lahko pride do izgube podatkov. Če se izbriše partnership se morda lahko ob tem tudi izbrišejo podatki. Možnost da ob posodobitvi sistema na novejše pakete pride zaradi programske napake do izgube podatkov obstaja. Za to nikoli ne sme biti izgovorov zakaj ne bi imeli svojih podatkov na varnem.

Zanimive povezave:
http://www.opensync.org/
http://multisync.sourceforge.net/news.p...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Pozdrav,

včeraj sem pozno prišel domov. Ja, synce-kpm je zaznal napravo. In celo hotel je že sinhronizirat. Napisal kolko elementov bo prenesel. zčel izvajat. Vendar je na koncu rekel, da ne more (ne vem sedaj napamet kaj je bilo)...

Skratka, ko pridem po službi domov, bom šel počasi skozi, in takrat podal končen rezultat. Včeraj je bilo enostavno prepozno. Do tega trenutka pa lahko rečem, da synce-kpm napravo najde. Imam občutek, da bo uspelo!

Se javim.

Ja super. Synce-kpm imej prižgan. In nastavi vse kar bi rad izmenjeval med iPAQ in PC. Za dejansko izvedbo sinhronizacije pa potem skrbi multisync0.90. Torej posveti se koraku 5.

Povej mi še samo ti je sync-kpm zaznal iPAQ preden si dodal PPA vire ali šele po tem.

Zgodovina sprememb…

Sedaj grem domov, lahko ti pa odgovorim v naprej, da tistega tvojega 2 posta nisem sprobal. Je prepoznalo že prej. Ostalo pa še javim.

Če bo vse delalo tako kot mora ni potrebe po uporabi PPE virov. In se osredotoči na korak5. Če še nisi synce-sync-engine dodal v session manager pa ne pozabi na Korak3!

Zdravo,

kaj naj rečem. :D Pridem domov, hočem nadaljevati in Synce-kpm mi ne prikaže naprave, če izklopim, napiše v try-ju device disconnected. ko pa vklopim nazaj pa se ne zgodi nič. v Synce-kpm Mainscreen pa piše No phone connected. Pol sem pa še probal z zadnjo vezijo (tvoj 2 post). Pa se Synce-kpm sploh ne zažene. Sedaj sem naložil nazaj prejšnjo verzijo. in ponovno nič ne najde naprave. Naj še enkrat povdarim, da včeraj zvečer je pa napravo prepoznalo ... Torej tu stojim sedaj ...

Se oproščam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Firewall sem nazaj vklopo včeraj AAAA. sedaj najde napravo

Zgodovina sprememb…

Takole. Zadevo sem uredil po navodilih. Še enkrat hvala Icematxyz-u za pomoč!

LP.

Sims

Zgodovina sprememb…

5er--> ::

Kupujemo 4 (verjetno HP) kište za običajno namizniško delo (mail, print, kakšna igrica sem pa tam: world of goo...). Lepo bi bilo tudi, če bi compiz popestril namizje. Kakšno grafično kartico priporočate, da bi stvar na Ubuntu 10.04 delovala čim lepše out of the box?

Trenutno je v predlagani konfiguraciji integrirana Intel GMA4500. Z njo imajo eni dobre, drugi slabše izkušnje. Kakor se spomnim se je tradicionalno priporočalo nVidia grafične, vendar ne vem kako je kaj sedaj z nouveau gonilniki? Ima kdo kakšen nasvet?

Vnaprej hvala za pomoč.

Daedalus ::

Intel dela out of the box. Nvidia pa po mojih izkušnjah malo manj. Nouveau gonilniki so pa dokaj nedodelani. Uporabi samo, če nimaš druge izbire - vsaj take so moje izkušnje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Intel GMA4500 100% dela z Ubuntu 10.04 - preverjeno.

BaRtMaN ::

Ja, ampak zmogljivosti so v primerjavi z onim-večjim-OSom v podnu. Če se kakorkoli rabi kaj več 3D moči kot za compiz, priporočam nvidiine kartice. Bolj redno izdajajo gonilnike in ti so bolj feature-full (VDPAU).

vendar ne vem kako je kaj sedaj z nouveau gonilniki?

Trenutno še out-of-the-box ti gonilniki ne zagotavljajo podpore za 3D učinke namizja. Potrebuješ lastniški gonilnik. Kjer pa načeloma pri nVidia je bom pogojno rekel zadeva dokaj urejena.

konfiguraciji integrirana Intel GMA4500

Hiter pregled Ubuntu foruma ne bi priporočal. Pravijo da za 2D je še OK. Pri malo zahtevnejši 3D operaciji pa se lahko pojavijo težave. Ker Intel specifikacij ne skriva bo se to uredilo s časom. Ampak trenutno naj še ne bi bilo na optimalni ravni.

Če imaš možnost zadevo preskusiti. Pa jo preskusi. Če je na primer razlika v ceni takšna da se splača kak dan nameniti testu. In če je to seveda možno.

Če je na primer zadeva na zadovoljivi ravni. Na slabše ne bo šla.

Intel je v 3D precej slabši, kot v winsih - nedodelan gonilnik, milorečeno. Je pa opensource in ne povzroča posebnih težav. Tako da če ne rabiš 3D, go for it. Dodatno grafiko lahko še vedno not zatlačiš...
[J.P.Sartre]

Aston_11 ::

Help needed - po zadnji posodobitvi ubuntuja (apt se je posodobil + še nekaj programov) se mi je spremenila resolucija zaslona (na 1360x768). Nove večje resolucije ne morem vklopiti, ker je v Možnostih zaslonov ne pokaže. Ati x1550, Phillips 22" 220WS.

Ne pokaže niti, za kakšen zaslon gre (prej je pisano DO NOT USE (wtf) 22", je pa delalo. Opažam pa tudi težave z iskanjem fokusa oz. položaja slike na zaslonu, ker jo ves čas nekaj premika malenkost levo in desno. Vprašanje pa je, če je en in isti problem. Morda matra kaj grafična kartica, vendar je bilo včeraj še ok, razen premikanja slike na zaslonu, ki se pojavlja v zadnjem mesecu (kot da bi ves čas delal auto adjust.
Da bi pognal stanje pred posodobitvami, se mi ne sanja kako, niti če je to potrebno. Za izločiti razlog, da bi bile posodobitve razlog, edino.

BlaY0 ::

Kaj se je posodobilo? Poglej v /var/log/dpkg.log in boš videl kateri paketi so se ti namstili nazadnje. Potem pa naredil rollback paketov, ki se navezujejo na tvoj problem (X strežnik, ATI gonilnik...).

ena knjižnica se je posodobila in apt - nič pa ni videti, da bi tudi kaj glede grafike posodobilo

5er--> ::

Najlepše hvala za nasvete okoli grafične.
Intel GMA4500 let it be.

@Aston_11

Nadgradil si na Ubuntu 10.04 LTS. Ali je nova namestitev. Si kaj ročno počel z gonilniki za grafično kartico? Se pravi karkoli nameščal? Ali spreminjal.

Nova namestitev. Enih 14 dni delalo bp. Nič nameščal. Samo redna posodobitev. Popoldne izklopil, zjutraj zagnal. Spreminjal nič. Z gonilniki počel nič (ne bi vedel niti, kje jih najti).

Prek česa pa imaš priheftan monitor? VGA? DVI? HDMI?

VGA.
Dodajal sem že Modes "1680x1050" v xorg.conf oz. v xorg.conf.new v /home/aston/ (ga nimam v etc/X11, tja sem skopiral).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Aston_11 ()

Za modeline uporabi programček cvt. Recimo da hočeš nastavit resolucijo na 1024x768 pri 60Hz:

$ cvt 1024 768 60
# 1024x768 59.92 Hz (CVT 0.79M3) hsync: 47.82 kHz; pclk: 63.50 MHz
Modeline "1024x768_60.00"   63.50  1024 1072 1176 1328  768 771 775 798 -hsync +vsync

Tist Modeline stlačiš IIRC v nastavitve monitorja v xorg.conf, nato pa pri nastavitvah Screena dodaš

Modes "1024x768_60.00"

Lahko pa z xrandr probaš nastavit. Gre pa takole - xrand brez parametrov ti izpiše trenutne nastavitve (primer je moj laptop):

$ xrandr 
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 1024, maximum 1280 x 1280
VGA disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
LVDS connected (normal left inverted right x axis y axis)
   1280x800       60.0 +
   1024x768       60.0  
   800x600        60.3  
   640x480        59.9  
HDMI-1 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm
   1280x1024      60.0*+   75.0     60.0* 
   1280x960       60.0  
   1152x864       75.0  
   1024x768       75.0     70.1     60.0  
   832x624        74.6  
   800x600        72.2     75.0     60.3     56.2  
   640x480        75.0     72.8     66.7     59.9  
   720x400        70.1  

Recimo on modeline bi vrgel not nekak tako na VGA vmesniku:

$ xrandr --newmode "1024x768_60.00"   63.50  1024 1072 1176 1328  768 771 775 798 -hsync +vsync
$ xrandr --addmode VGA 1024x768_60.00
$ xrandr --output VGA --mode 1024x768_60.00

Pa ime (prvi parameter pri --newmode) je lahko karkoli... sam konsistetno ga moraš uporabljat pol.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

Deadalus, hvala, rešeno!
cvt je dal mode
v xrandr sem naredil --addmode s podatki iz cvt in dela.

Ja samo naslednjič (po rebootu) boš spet tam kjer si bil...

Modes v Screen sekciji ti ne pomaga kaj dosti, če driver od monitorja ne dobi pravih podatkov (EDID). V sekcijo Monitor dodaj še HorizSync in VertRefresh, s tem boš driverju vsilil meje zmožnosti tvojega monitorja. Kateri driver sploh uporabljaš? Glede na to da ti xrandr deluje bi predvideval da odprtokodnega.

Glede resolucij ki so ti na voljo (prepoznane) lahko pogledaš v /var/log/Xorg.0.log. V logu boš tudi videl zaznan frekvenčni razpon (Ranges) monitorja in že tukaj lahko takoj vidiš zakaj privzeto nimaš višjih resolucij.

xrandr si IIRC zapomni nastavitve. Vsaj za moj HDMI out si jih je. Je pa res, da lahko pri samodejni izbiri resolucije kaj pobrka.
[J.P.Sartre]

Hmm... kolikor jaz vem ne:

xrandr - primitive command line interface to RandR extension

Se pa to običajno potem počne tako, da se xrandr ukaze vkomponira v razne Xsession skripte ali pa recimo kar v /etc/gdm/Init/Default. Še najbolje pa je če konfiguracijo stlačiš v xorg.conf. Ena od mojih randr aware konfiguracij za VGA izhod:

Section "Device"
        Identifier      "Device0"
        Driver          "radeon"
        Option          "Monitor-VGA-0" "Monitor0"
        Option          "IgnoreEDID" "true"
        Option          "NoDDC" "true"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Monitor0"
        HorizSync       31-100
        VertRefresh     59-75
        Option          "PreferredMode" "1600x1200@60levo"
        ModeLine        "1600x1200@60" 160.96  1600 1704 1880 2160  1200 1201 1204 1242  -HSync +VSync
        ModeLine        "1600x1200@60levo" 160.96   1600 1716 1892 2160   1200 1201 1204 1242 -hsync +vsync
EndSection

Section "Screen"
        Identifier      "Screen0"
        Device          "Device0"
        Monitor         "Monitor0"
EndSection

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

@Aston_11
Nove večje resolucije ne morem vklopiti, ker je v Možnostih zaslonov ne pokaže.

Si probal se z drugim VGA kablom - sem imel popolnoma taksen problem pa je bil kriv nekako pokvarjen VGA kabel.

ABX ::

Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
««
6 / 20
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061188265 (57104) poweroff
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

4710027 (9239) Icematxyz
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

1093172371 (129964) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

981182653 (155300) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17035741 (30240) poweroff

Več podobnih tem