» »

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

««
«
1 / 20
»»

Icematxyz ::

Tema je namenjena uporabnikom linux distribucije Ubuntu 10.04 LTS z kodnim imenom Lucid Lynx.

Nova različica Ubuntu operacijskega sistema tokrat z oznako LTS (Long Term Support) je tik pred vrati. Običajen cikel izdaje nove različice strežniškega in namiznega operacijskega sistema Ubuntu je šest mesecev. Predvidena doba vzdrževanja takšne različice je 18 mesecev. Pri LTS različici se cikel izdaje podaljša na približno 2 leti. Predvidena doba vzdrževanje takšne različice je 3 leta za namizno in 5 let za strežniško različico.

Zakaj je izdaja LTS različice pomembna. In kakšne so njene prednosti:
-Podpora novi strojni opremi se redno posodablja
-Večji poudarek razvijalcev na testiranju programske opreme, stabilnosti in razhroščevanju.
-Operacijski sistem je namenjen podjetjem in področjem kjer je varnost in stabilno delovanje pomembnejše in je bolj konzervativen pristop k novostim zaželen. Hiter razvoj in nenehno posodabljanje na zadnjo različico programske opreme se torej nadomesti z večjim poudarkom na razhroščevanju, izboljšanju stabilnosti in testiranju.

To po mojem mnenju predstavlja idealno rešitev začetnikom. Pa naj gre za posameznike ki potrebujejo namizni operacijski sistem za domačo uporabo ali za podjetja in državne ustanove ki se prvič srečajo z namiznim (ali strežniškim) operacijskim sistemom ki temelji na Linux platformi. In seveda tistim ki vedo da bodo te sisteme (več le teh) vzdrževali.

Kar na prakso?

Namestil sem Ubuntu 10.04 LTS. Ni mi všeč da so oznake za upravlanje z oknom na levi strani? Ne bi pa rad zamenjal obstoječe preobleke. Ker mi je všeč.

Kaj naj naredim?

Torej po vzoru konkurenčnih oken kjer pomebnejše izdaje operacijskega sistema za sebo potegnejo nemalo težav in problemov in razprav povezanih z točno tisto različico. Menim da nič ne škodi če je na slo-tech tudi tema namenjena tej distribuciji in upam da z časom tudi večjemu številu uporabnikov.
  • preklical razglas: bluefish ()

Sims ::

Torej, tudi mene moti, da so na levi strani. To se da urediti s porogramom "ubuntu tweak". Program prirporočam vsakemu ...

ManDriver ::

Namestil sem Ubuntu 10.04 LTS (Beta 2).
Za razliko od Ubuntu 9.10 mi tu ne dela zvok (Raeltek) in pa wireless (Intel 3945 ABG).
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Hexx ::

za zvok zaženi: alsamixer
če ne pa pejdi v nastavitve za zvok in najdi pravi avdio izhod

upam, da sem pomagal :)

Icematxyz ::

Ker se nekaterim pri namestitvi pojavljajo težave z hitrostjo vrtenja ventilatorja in prilagajanjem hitrosti ventilatorja temperaturi. Nič ne škodi če se zadeva preveri z kakšnim indikatorjem kakšne so temperature sistema in hitrosti ventilatorjev.

Možnosti za to je veliko. Tukaj bom opisal le eno izmed njih.

Vedno ko vas vpraša da vpišete svojo administratorsko geslo ga vpišite.

V terminal (Programi -> Pripomočki -Terminal) vpišite sledeče:

sudo sensors-detect

Pritiskajte tipko enter dokler postopek ne bo zaključen.

Terminal lahko sedaj zaprete. Sledi namestitev grafičnega vmesnika imenovanega Xsensors.

Kje naj to čudo dobim? Sistem -> Skrbništvo -> Upravljalnik paketov synaptic

To je programsko središče Ubuntu operacijskega sistema. Tukaj najdeš programe ki so prosto dostopni in neplačljivi in kompatibilni (namestitev je avtomatizirana in preprosta) z obstoječo verzijo Ubunto operacijskega sistema. Funkcija iskanje omogoča da zlahka najdeš željen program pa tudi če ne veš kako točnu se mu reče.

Najprej pritisneš gumb osveži. Da se naložijo osveženi podatki za najnovejše pakete ki so na voljo.

Nato v upravljalnik paketov synaptic v vrstico hitro iskanje vpišeš pojem xsensors.

Najden rezultat klikneš in v meniju izbereš opcijo označi za namestitev. Program te vpraša in sam poskrbi tudi za to da se naložijo vsi ostali potrebni paketi. Ki jih program za delovanje potrebuje. Tako da zadevo le potrdimo.

Klik na ukaz uveljavi. In zadeva se namesti na računalnik. Program nato najdemo:

Programi -> Sistemska orodja -> Xsensors

Trenutna verzija programa je 0.70-1

xsensors verzija 0.40



Vir

Še zanimive povezave z tega področja:

http://www.lm-sensors.org/
http://freshmeat.net/projects/xsensors/

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Icematxyz ::

ManDriver je izjavil:

Namestil sem Ubuntu 10.04 LTS (Beta 2).
Za razliko od Ubuntu 9.10 mi tu ne dela zvok (Raeltek) in pa wireless (Intel 3945 ABG).


Namesti si wicd in povej če ti wireless deluje. Network manager je tisti ki ti morda trenutno povzroča težave.

Namestiš preko Synaptic. Najdeš pa Programi -> Internet -> wicd...

Zanimive povezave:
http://wicd.sourceforge.net/
http://projects.gnome.org/NetworkManage...

ManDriver ::

@Hexx: hvala za nasvet, pomagalo je edit etc/modprobe.d/alsa-base /add/ model ="Lenovo"
@Icematxyz: z wicd je zadeva zaenkrat videti precej bolj stabilna. Upam, da bodo do final verzije to porihtal, ker mi je blo na "Koali" res bp.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Lonsarg ::

nove verzije linuxa bi morali delati po principu, novo stvar nikoli dodati, ce je manj stabilna od prejsne. To bi bla prava filozofija releasov. Da ne bi niti ena sama malensko se tako mala, kdaj delala slabse kot v prejsni verziji.

zee ::

Točno tako. Žal se premnogo ljudi ne strinja s tem, svoje prispeva tudi odprtost kode, kar pomeni, da se nekateri programi "popravljajo" tako, da se preprosto napišejo novi...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Icematxyz ::

@Icematxyz: z wicd je zadeva zaenkrat videti precej bolj stabilna. Upam, da bodo do final verzije to porihtal, ker mi je blo na "Koali" res bp.


Ja ampak tvoja strojna oprema za wireless kot jo navajaš je tudi imela neka nesoglasja z network managerjem v prejšnih verzijah. Včasih malo bolj včasih malo manj. :) Za to pa je v tvojem primeru wicd boljša izbira. Vsaj zaenkrat. In lepo da deluje.

Je pa to LTS različica in bo zagotovo bolj sledila temu načelu katerega zagovarjate. Konzervativen pristop do novosti po tem ko se OS izda. In krpanje bugov ki se pojavijo in povečevanje s tem stabilnosti in uporabnosti.

Vmesne različice pa pač so bolj podvržene razvoju ja in novostim. Do Ubuntu 12.04 LTS pa praktično imaš s to različico mir. In če dela vse takoj brezhibno. Kot meni recimo deluje. Potem super. Če se pojavi z takšnih ali drugačnih razlogov kakšna težava. Boš pa jo rešil in dolgo imel mir. Tako da za tiste ki ste za konzervativni pristop do novosti. In si želite manj vzdrževanja. Je to prava različica sedaj. In se splača malo potrudit če slučajno kaj takoj prvič ne deluje. In da se najde vzrok.

Zgodovina sprememb…

__Devil__ ::

Mene samo zanima, če lahko Ubuntu 9.10 ko ga imam sedaj gor updatam na 10.04 ko bo končna verzija zunaj?
Ali je potrebno vse na novo potegnit ter instalirat?
Hvala.

Icematxyz ::

Ne lahko ga updejtaš. Samo ne vmes kakšnih zahtevnih iger igrat. Brksanje po spletu še pride v poštev. In to pazi le v delu ko namešča (kakšno urco) ko downloada lahko počneš kar hočeš.

Pa bo ok. :)

__Devil__ ::

Ja razumem to, da včasih rad mrkne tale Ubuntu pol pa še samo reset gumb dela :P.
Hvala za odgovor.

Zgodovina sprememb…

c0dehunter ::

Zdravo, imam težavo z namestitvnijo Ubuntu 10.04 na sestrin računalnik. Iso sem potegnil dol tukaj:
http://releases.ubuntu.com/releases/10.... -PC (Intel x86) desktop CD.

Problem je, ker mi ne prikaže začetnega menija, kjer izbereš Preizkusi Ubuntu, ali pa Inštalacija.. Namesto tega najprej izpisuje neke I/O errorje, nato izpiše Welcome to Ubuntu. Nato pa je možo vpisaovati ukaze, pač terminalski način. startx povzroči le črn zaslon.

Pomoč?

/*edit:
V računalnbik je bil vštekan mobitel in zgleda da ga je to motilo.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Zgodovina sprememb…

zee ::

Zanič CD. Z interneta posnemi program unetbootin, s katerim boš lahko naredil zagonski USB ključek.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Icematxyz ::

Sebi ali znancu, prijatelju ali sorodniku sem namestil/a Ubuntu 10.04 LTS. Po začetnem navdušenju sem ugotovil/a da je praktično vse narobe. Ubuntu predvaja le redke avdio in video datoteke. Oče se pritožuje nad pisavo. Sestra mi teži ker Youtube ne dela. Prijatelj/ica se mi smeji in me zmerja z tem kako pa da to vse na njegovem/njenem OS deluje. Jaz pa le široko gledam in se počutim nelagodno ker sem mislil/a da bo OS pa ja to znal storiti sam in bo vse delovalo out of the box?

Kakšen OS za hudiča pa je to če nič ne deluje? Bom kar vse skupaj izbrisal/a in obupal/a. Nenazadnje preden bom vse to našel/a in namestil/a bo minilo nekaj let... Še dobro da imam no voljo alternativo in se z Ubuntu ne rabim ukvarjati in obremenjevati.

Ali pa:

Opcija 1 (geek way):

Odpreš terminal (Programi -> Pripomočki -> Terminal). V terminal vpišeš sledeče:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Vpišeš administratorsko geslo in morebitna vprašanja potrdiš z tipko enter.

Opcija 2 (the GUI way)

Odpreš synaptic:

Sistem -> Skrbništvo -> Upravljalnik paketov Synaptic

V okence hitro iskanje vpišeš "ubuntu restricted extras". Desni klik na najdeni paket z miško. Opcija označi za namestitev.

Pritisk na gumb uveljavi. Na morebitna vprašanja odgovoriš kar pritrdilno.

In kar naenkrat bosta oče in sestra srečna in pomirjena. Prijatelj/ica pa bo ti dolžen/dolžna pijačo. Sam pa se boš počutil/a verjetno dokaj dobro. Za razliko od...

Še malo "background info". Zakaj hudiča Ubuntu ne stori tega sam. In povzroča zmedo. Zakaj ne pride v paketu že kar prednameščene zadeve kot so Flash, Java, avdio/video podpora, TTF pisave, unrar.

Kratek odgovor. Za to ker večina tega programja tako ali drugače ne izpolnjuje pogojev iz ubuntu licence. Patenti in omejitve ki izhajajo iz licenc tega programja ne izpolnjujejo pogojev da bi bile vključene v samo distribucijo Ubuntu. Ubuntu je zavezan da v svojo distribucijo vključi le programje ki je odprto kodno prosto dostopno in brez omejitev ki jih kakšno lastniško programje tako ali drugače lahko določa.

Vir

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Uporabljam Ubuntu. Vse deluje v najlepšem redu. Naenkrat pa se zadeva obrne za 100%. Dobil sem neodzivno okno nekega programa. Mislim da se je zrušil. Ne uboga me. Ves v paniki pritiskam ctrl+alt+del. "Task managerja" ni. Dobim le neko okno ki me sprašuje če želim morda izklopiti računalnik. Kaj naj naredim. Bom kar izbrisal ta OS. In namestil kaj drugega.

Ali pa:

Opcija 1:
The geek way:

v terminal vpišeš ukaz:

top

top



morda kot zanimivost še naj omenim program htop (ki se mora predhodno namestiti)

htop



Kaj nam program top prikazuje. Praktično vse kaj je pomebnega. Uporabnike, poraba pomnilnika, poraba procesorja, procese ki jih Ubuntu izvaja...

Ok ampak kaj ima to skupnega z nedejavnim oknom nekega programa?

Vsak program ima svoj PID. Tako da poiščemo neodziven program. In si zapomnimo njegov PID. Neodziven program ponavadi porablja veliko količino pomnilnika in procesorskih ciklov. Pod stolpcem command je ponavadi tudi zelo preprosto videti za kateri program gre.

Ok kaj pa sedaj. Imam PID programa. Kaj si naj z njim začnem.

Najprej zapustimo TOP. Z pritiskom na tipko CTRL + Z. Na to pa v terminal vpišemo ukaz:

kill (pid programa)

Opcija 2:
The GUI way.

Odpremo preko menijev:

Sistem -> Skrbništvo -> Nadzornik sistema

Nadzornik sistema



V zavihku Procesi. Se nahajajo vsi procesi ki se izvajajo. Kateri proces povzroča težave podobno kot pri ukazu top zlahka identificiramo. Z desnim klikom miške na proces se pojavi menu ki menim da ne potrebuje dodatne razlage.

Naj še opozorim na možnost. Da praktično vsako ikono iz namizja ali menijev vedno lahko z desnim klikom na njo izberemo opcijo ali "dodaj ta zaganjalnik na namizje" ali "dodaj ta zaganjalnik na pult". In s tem dobimo "bližnjico" in ne rabimo več brskati po menijih in iskati pogosto uporabljanih programov. Primer za Nadzornik sistema in terminal:

Pult



Opcija 3:
The quick GUI way.

Gnome z desnim klikom na pult. Omogoča da na pult z izbiro "dodaj na pult" dodamo razne predmete. Ki so del urejevalnika oken gnome. Ali ki se dodatno namestijo preko paketa synaptic. Eden od takšnih predmetov ki je že v osnovi nameščen in na voljo se imenuje "vsili končanje". Med paketi ga poiščemo kliknemo nanj in kliknemo na gumb dodaj.

Vsili končanje



Na pultu se pojavi nova ikona programa. Podobna tej.

Vsili končanje



Kadarkoli kliknemo na to ikono. Nas vpraša katero (neaktivno) okno želimo zapreti. Kliknemo na to okno. Potrdimo ukaz in zadeva je končana.

Ne se pa bat preizkusiti še mnogo drugih predmetov ki jih lahko dodamo na pult. (Zgoraj ali spodaj). Pulte lahko tudi poljubno zapiramo in ustvarjamo nove.

Povzetek. Težavo z neodzivnim oknom lahko razrešimo na več načinov:

Z ukazom TOP v terminalu
Z nadzornikom sistema
Z predmetom na pultu "Vsili končanje".

Zanimive povezave:
http://www.dotkam.com/2007/04/16/sexy-t...
http://www.thegeekstuff.com/2009/11/ubu...
http://www.addictivetips.com/ubuntu-lin...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Icematxyz ::

Nepogrešljiv vir informacij za začetnika:

http://ubuntuguide.org/wiki/Main_Page

Konkretno za verzijo Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Lucid

Ta vodič bo vaš najboljši prijatelj pri prvih korakih pri spoznavanju te distribucije. Osredotočen je na delo v terminalu. Vsebuje navodila in razlago praks in najpogosteje uporabljenih programov za neko področje.

Ne bojte pa se najti tudi ustreznega ekvivalenta oziroma možnosti narediti isto preko vašega grafičnega uporabniškega vmesnika.

Zgodovina sprememb…

Klemzz ::

@Icematxyz, lepo da se trudiš pomagat :) Sam sem sicer še na 9.10, čakam finalno verzijo.

c0dehunter ::

Ve kdo kdaj pride danes Release Candidate? Rabil bi ga namreč pred 18.00 :D
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Zgodovina sprememb…

Zero0ne ::

Če želiš testirati ISOje, je tu. Sicer pride danes popoldne/zvečer.
uname -o

CoolBits ::

Beta se pa posodobi na RC ne?

Zero0ne ::

Drži.
uname -o

krho ::

Bah Ubuntu razvijalci so arogantni prasci. 09.10 je zadnja verzija, ki dela kot guest v OpenVZ virtualizaci. 10.04 ne več, saj podpirajo izključno 2.6.32 kernel. Zbogom in hvala za vse ribe...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Daedalus ::

? Včeraj sem čisto lepo pognal 10.04 v vbox. So pa izkušnje z betami zelo slabe... server verzija ne deluje na hw, na katerem se lenny odlično obnese, integrirane geforce 6100 pa nisem spravil do normalne resolucije po solidnem hebanju. 8.04 dela na istem hw ok. IIRC bomo vidli že kr klasično (f)Ubuntu zgodbo - "stable" release, sestavljen iz bolj al manj nestabilnih komponent, ki bo dobro delal kako leto po dejanskem releasu.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Icematxyz ::

Meni deluje z beta 2 vse out of the box. Približno 3 krat se mi je zrušil flash. Pa še to s tem da ni zaprlo brskalnika. Ampak mi je pač povedal kaj je bilo. Še ko napišeš kako besedilo pa z slabim občutkom vklopiš tiskalnik v USB. In daš v Oo natisni. Si oddahneš ko vidiš svoje ime tiskalnika tam ko mora biti. Se pravi prav vse deluje out of the box na mojem računalniku.

Če pa hočete res zelo striktno in konzervativno pristopiti k vsemu skupaj. Pa pač 10 minut pri nakupu novega računalnika posvetite izbiri pravih komponent.

Priložene povezave in google pa boste dokaj enostavno našli to kar iščete. Se pravi neke vrste garancija da bo delovalo out of the box. Kar pa ne pomeni da vaša naprava ne bo delovala če ni v jedru podpore za njo. Bo pa treba vložiti verjetno malo več napora v to da se jo usposobi.

Zanimive povezave:
http://www.linux-drivers.org/
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport
http://www.ubuntuhcl.org/


Pri tem linku pa je lahko vse skupaj malo zavajajoče.

http://kmuto.jp/debian/hcl/

This database only verifies the PCI devices at this time. X drivers, ISA, USB, IEEE1394 or any other devices are out of the focus.


Se pravi (PCI) naprave so samo zajete v tej bazi. In če pri USB krmilniku ne piše YES to ne pomeni da ne bo deloval out of the BOX. Oziroma grafična kartica in ta baza nimata nič skupnega in tako naprej... To je za kakšno brezžično kartico ali kaj podobnega dobro da na hitro preverimo in dobimo indic če je morda kakšna PCI kartica problematična zaradi gonilnikov. Ali programske opreme ki z njo upravlja. In poskusimo še z alternativno programsko opremo. In ne iščemo gonilnikov najprej.

Zgodovina sprememb…

c0dehunter ::

Release Candidate že na voljo!
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Daedalus ::

Če pa hočete res zelo striktno in konzervativno pristopiti k vsemu skupaj. Pa pač 10 minut pri nakupu novega računalnika posvetite izbiri pravih komponent.


Mah, gre se za komponente, ki so na trgu že precej časa. Sej all Intel laptop dela čisto ok... sam da so še vedno konkretni problemi z Nvidia grafiko (kljub temu, da so gonilniki na voljo) je pa neverjetno. Problem Ubuntuja je pač še vedno najbolj v tem, da se grejo ob domnevno stabilnih izdajah eksperimente. In to, da ubijajo quality control z čisto po nepotrebnem našpananim release ciklom. 1x letno unstable, vsaki 2 leti stable release, pa bi bila zgodba IMO precej drugačna. Pa da ne bo pomote - sem precej izkušen Debian/Ubuntu uporabnik in sysadmin. Pa me zadnje čase Ubuntu konkretno spravlja v slabo voljo z "just does not work" filozofijo. Mogoče je RC kaj boljši... bom vidal zvečer.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

CoolBits ::

Sem imel mal časa in posnel boot time, ker me je impresioniral...
Ne da je to karkoli važno ampak samo kot zanimivost :)

c0dehunter ::

Načeloma sem umirjen človek, ampak pravkar pa popizdevam. Downloadal sem 10.04 RC in poskusil namestiti z Unetbootin, ki začuda dela na stacionarcu, na laptopu pa po tistem Ubuntu logoju z oranžnimi pikicai (čisto na začetku) vse skupaj zmrzne oz. je črn ekran. Na stacionarcu se točno ob tem času prikaže Ubuntu (Live CD) namizje.
No, pa sem mislil da je kaj narobe z Unetbootin/USBjem, pa sem šel iskat CD (ki sem ga po dveh urah komaj peš našel v celem MB). Zapečem ISO na CD in glej ga zlomka, spet isto :|

Zgleda bom čez počitnce brez IT tehnologij.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Daedalus ::

Takoj po začetku boota pritisni katerokoli tipko na tipkovnici, pol pa F6, pa označi vse možnosti, ki ti jih ponudi. Zna začet čudežno delovat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

c0dehunter ::

Daedalus je izjavil:

Takoj po začetku boota pritisni katerokoli tipko na tipkovnici, pol pa F6, pa označi vse možnosti, ki ti jih ponudi. Zna začet čudežno delovat.


Čudežno deluje! :)
Vseeno se ne strinjam oz. ne razumem zakaj so to tako nardili da morš tipko vmes pritisnat, medtem ko te na to niti nič ne opozori?!

/*EDIT
Prehitro sem s veselil, vseeno črn zaslon, kljub vsem obkljukanim možnostim pri F6 :8)
*/
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Vseeno se ne strinjam oz. ne razumem zakaj so to tako nardili da morš tipko vmes pritisnat, medtem ko te na to niti nič ne opozori?!


Ne vem. Pač delajo se fine, pa očitno boot meni privzeto ne spada med dovolj fancy zadeve.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Icematxyz ::

Naj še opozorim na eno možnost ki je verjetno resnično najbolj primerna za začetnike.

Če vas je strah in se ne čutite dovolj prepričani vase da boste znali izpeljati namestitev Ubuntu na trdi disk. Posebej še če ne veste kaj to sploh particije so. In če že imate nameščen operacijski sistem Windows.

Uporabite WUBI:

http://wubi-installer.org/

http://wubi-installer.org/faq.php

Wubi



Na kratko. Wubi bo snel z interneta ustrezno distribucijo (če jo že imate sneto ISO prekopirajte na isto lokacijo kjer se nahaja Wubi in bo jo sam zaznal). In jo namestil na trdi disk zraven Windows OS brez da bi spremenil Windows OS. Vse datoteke bodo shranjene na eno lokacijo. Deloval bo Ubuntu enako kot da bi ga namestil klasično. Z CD ploščka. V izbirni meni od Windows OS bo dodana pot do Ubuntu. Če z kakršnega koli razloga Ubuntu ne boste več želeli se ga odstrani tako kot katerikoli drug program pod Dodaj/Odstrani programe v Windows. Če ne boste želeli več Windows pa... Boste že vprašali kako se to stori.

Boot




Tema namenjena razvoju Wubi za 10.04:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?...

Za tiste ki vedo kaj delajo pa že sedaj navodila za beta različico:

http://www.liberiangeek.net/2010/03/how...

Vsi ostali pa če ste nestrpni počakajte da bo na strani http://wubi-installer.org/ se nahajala različica za Wubi 10.04 (v kratkem). Ali pa namestite Ubuntu 9.10. Katerega boste čez nekaj dni lahko nadgradili na 10.04 LTS.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Pyr0Beast ::

c0dehunter je izjavil:


Prehitro sem s veselil, vseeno črn zaslon, kljub vsem obkljukanim možnostim pri F6 :8)
*/

Probaj samo NoACPI, NoSCSI in še ene 2-3 No* varianti :)
(Mene je tako zezal (oz. še vedno me) en Compaq Laptop)
Če se pa zatakne kaj ob zagonu, ko se OS boota pa drži levi shift, da prideš do tipičnega 'repair' menija.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

c0dehunter ::

Pyr0Beast je izjavil:

c0dehunter je izjavil:


Prehitro sem s veselil, vseeno črn zaslon, kljub vsem obkljukanim možnostim pri F6 :8)
*/

Probaj samo NoACPI, NoSCSI in še ene 2-3 No* varianti :)
(Mene je tako zezal (oz. še vedno me) en Compaq Laptop)
Če se pa zatakne kaj ob zagonu, ko se OS boota pa drži levi shift, da prideš do tipičnega 'repair' menija.


Misliš različne kombinacije, ali vse možnosti kjer je spredaj "no" (brez only-free-software)? :D
Ker če to tazadnje, mi vseeno ne dela. Če ne bom pa počakal do končne verzije pa upam da bo potem delalo.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Pyr0Beast ::

Vse možnosti, kjer je spredaj No.
Če ne dela pa ne vem več.

Daj preko CD-check in memory check. Sem imel primer ko je bil CD-pogon rahlo defekten in je sporadično javljal errorje (tudi slab kabel).
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Glede na to da že od samega začetka prav vse te zajebava. In ti niti najbolj osnovnega menuja ne naloži pravilno po defoltu. Da bi izbral kaj hočeš sploh z Ubuntu početi ko vstaviš CD.

Play it safe. Ubuntu 9.10 in poročaj:

http://www.ubuntu.com/

Z 10.04 LTS pa se še vedno lahko na drugi particiji ukvarjaš. Brez da boš živčen zraven. :)

poweroff ::

No, še moja dva centa.

Najprej, kaj mi je všeč. Všeč mi je, da delajo na designu (tudi user designu, se pravi usabilityu) in da delajo na integraciji.

Integracija. Stvari so tesno povezane med seboj, programi med seboj komunicirajo preko DBusa, itd. Recimo: NetworkManager omogoča, da se povežeš v brezžično omrežje, nato z nekaj kliki na VPN, hkrati s par kliki sharaš povezavo na drugi računalnik (ali več njih) preko žičnega omrežja...

Ko si povezan v omrežje, ostali programi dobijo informacijo, da je omrežje na voljo. Gwibber in IM klient se povežeta v internet. Različna IM in socialna omrežja so pregledno integrirana v enega odjemalca.

Cloud (UbuntuOne). Sicer sem zelo skeptičen do cloudov, ampak z DejaDup poskrbiš za seamless auto backupiranje. Enkripija je zelo dobro integrirana v sistem, pogrešam pa nekatere dodatne možnosti, recimo key escrow in keyfiles v GUI načinu. Tudi obvestila so zelo dobro urejena.

Vsekakor je to the right way.

Moti me pa to, da nekatere stvari ne delajo, uvajajo pa se nekatere velike novosti. Recimo. Na nekaterih nettopih ne dela wireless. In bo delal šele z kernelom 2.6.33. Uradni release pa bo .32...

Nadalje - zvok. Razumem, da je ALSA nekoliko preživela, Pulse Audio pa je zasnovan povsem drugače in omogoča boljši razvoj in integracijo v prihodnje. Kljub temu me razjezi, ko mi recimo mikrofon ne dela in moram namestiti nazaj ALSO. Tudi čaranje z X-server in zasloni je pustilo težave. Vprašanje kako bo z Noveau driverji.

Ko bodo te stvari poštimane bo to super. Me pa vseeno jezi, da se uvaja prehitro in preveč novosti. Recimo, da je bila menjava programja za kontrolo zaslona približno zrela. PulseAudio ni bil. Ampak OK, bom požrl. Slej ko prej bi bilo treba te stvari poštimati in recimo, da si to lažje privoščijo ko so bolj na začetku (ker prizadeenejo manj userjev).

Mi je pa všeč, da so se začeli aktivneje ukvarjati s podporo videu - PiTiVi. Sedaj imamo privzeti video editor (podobno kot privzeti program za uvoz slik iz fotoaparata). To je bila resna pomanjkljivost Linuxa.

Načeloma je takole - če imaš dobro podprto strojno opremo, so stvari super. Manjka še nekaj integracije in piljenja, ampak zadeve delujejo.

Treba bo torej delati v dveh smereh. Integraciji in podpori strojni opremi. Saj bo, ampak ta release še ni tisto čisto pravo. Vsaj zaenkrat še ne.
sudo poweroff

kmetek ::

Coolbits kaj imaš to Apple-a?

CoolBits ::

A ni videt? :) 27" iMac je... i5 750, 4Gb spomina, ATI 4850...

kmetek ::

A ta nova serija? Ta hud IPS LCD :) Ukvarjaš pro s tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

CoolBits ::

Odvisno kaj je zate "pro" ukvarjanje. Drugač pa ni to tema za take debate...

BigWhale ::

poweroff je izjavil:

Ko si povezan v omrežje, ostali programi dobijo informacijo, da je omrežje na voljo. Gwibber in IM klient se povežeta v internet. Različna IM in socialna omrežja so pregledno integrirana v enega odjemalca.


Gwibber bo sele z verzijo 3.0 v resnici uporaben, sedaj je precej na pol narejen in mu manjka en kup stvari in na enem manjsem kupu stvari se dela.

poweroff je izjavil:


Cloud (UbuntuOne). Sicer sem zelo skeptičen do cloudov, ampak z DejaDup poskrbiš za seamless auto backupiranje. Enkripija je zelo dobro integrirana v sistem, pogrešam pa nekatere dodatne možnosti, recimo key escrow in keyfiles v GUI načinu. Tudi obvestila so zelo dobro urejena.


Ubuntu one je meni dejansko vsec. Samo zmecem gor stvari, ki jih nucam v sluzbi in je stvar urejena, ko pridem v sluzbo so ze tam. Je pa res, da mi je vsaj zaenkrat vseeno za enkripcijo. Stvar mi je prirocna predvsem zato, ker mi gre na zivce nosenje USB pomnilnika s sabo in potem vtikanje v masine in tko naprej.

poweroff je izjavil:


Nadalje - zvok. Razumem, da je ALSA nekoliko preživela, Pulse Audio pa je zasnovan povsem drugače in omogoča boljši razvoj in integracijo v prihodnje. Kljub temu me razjezi, ko mi recimo mikrofon ne dela in moram namestiti nazaj ALSO. Tudi čaranje z X-server in zasloni je pustilo težave. Vprašanje kako bo z Noveau driverji.


Alsa je se vedno pod PulseAudio. Za zvok si jaz zelim, da bi se Gnome in KDE tabora zdruzila in naredila samo en sound sistem. Naj ostane spodaj ALSA kot hardcore, nad tem pa ena stvar. Ne pa sedaj, ko imas pulse audio, phonon, direkto dostop do alse in potem se OSS emulacijo. Bad bad bad!

poweroff je izjavil:

PulseAudio ni bil. Ampak OK, bom požrl. Slej ko prej bi bilo treba te stvari poštimati in recimo, da si to lažje privoščijo ko so bolj na začetku (ker prizadeenejo manj userjev).


Pulse audio je ze od 9.0.4 v Ubuntu (ce ne morda celo od prej)

Se pa tudi meni zdi, da je tale LTS prinesel nekoliko prevec novosti. Tole bi bilo treba sedaj precej izpiliti.

Daedalus ::

Ok, sem si privoščil še en poskus z 10.04 RC. Na isti integrirani GF6100 se je zadeva tokrat pobrala, resolucije so bile sicer še vedno off, uporaba binarnega driverja pa je delovala... nekako. Ob zagonu se X server ni postavil, ob prijavi v terminal in sudo service gdm start pa je delalo. Logi so rekli, da ob prvem poskusu ne najde nvidia kernel modula? Ker se mi ne da zezati, sem poskusil krasni novi nouveau driver - in dela. Ajde, po prijavi zaslon utripne ob menjavi resolucije, pa še vedno je treba z cvt preračunat in ročno dodat resolucije sam se vsaj obnaša predvidljivo (z binarnim gonilnikom se ni). Ni 3D pospeševanja, sam računalnik se bo itak rabil samo za internet in e-pošto, tako da nima veze.

Po drugi strani pa se na mojem prenosniku (HP 2230s) novi Ubuntu obnese v najboljši možni maniri. Pri testiranju z usb ključka je zadeva _res_ hitra (komaj čakam SSD) in dobesedno vse dela brez da bi se rabil ubadat s kakimi čarovnijami. Čakam finalno verzijo, kupim SSD, pa bo mir za nekaj let.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

@nny ::

Hej, narod, hvala za feedback! Tudi pri meni so bile težave z mrežno in zvokom (ALSA ;((), zato se lahko kar pripravim na nekaj dni dela...(sigh).

Klemzz ::

Jst pa glih 9.10 "posodablam" na 10.04.

Icematxyz ::

Sem pred odločitvijo da namestim Ubuntu. Ampak že takoj se pojavijo težave. Katero distribucijo naj snamem. Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu. Ker bo računalnik uporabljalo več uporabnikov. Bom moral namestiti kar nekaj distribucij da jim sploh pokažem razlike. In še potem bodo mnenja deljena katero distribucijo naj se uporablja. Bom kar namestil kaj drugega na računalnik. Si prihranil veliko časa z nameščanjem distribucij in še odločitve kaj je komu bolj všeč ne bom rabil reševati na sodišču.

Ali pa preprosto snamem in namestim Ubuntu in ga prilagodim željam vseh uporabnikov. Kako to storim?

POZOR! Vedno pred nameščanjem programske opreme izvedite posodobitev sistema z najnovejšimi popravki. Ali preko terminala vpišete ta dva ukaza:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Ali pa kar z upravljalnikom posodobitev ki ga najdemo pod Sistem-> Skrbništvo


Opcija 1 (geek way):

Odprem terminal in vpišem:

sudo apt-get install kubuntu-desktop

Opcija 2 (GUI way):

Odprem upravljalnik paketov synaptic. Vpišem v iskanje kubuntu-desktop in z desnim klikom na paket označim za namestitev. Potrdim tudi namestitev vseh ostalih paketov in kliknem na gumb uveljavi.

In to je to. Enako bi lahko storili tudi za XFCE upravljalnik oken. (Trenutno za 10.04 RC xubuntu-desktop še ni na voljo ker je še v beta2 fazi in ne RC).

Za več opcij (namestitev in odstranitev upravljalca oken) še povezava

Kaj smo torej naredili s tem postopkom. Na prijavnem oknu kjer se uporabniki prijavljajo v sejo dobijo možnost izbire upravljalca oken (KDE, GNOME...):

izbira upravljalca



Vir slike

Pa še zelo kratek vodič za prvokratne uporabnike KDE upravljalca oken. Predlagam preklop iz opcije razširjeni meni na klasični meni (desni klik z miško na gumb "start").

izbira



Predlagam tudi preklop mape ki je prikazana na namizju na mapo "Namizje". Se pravi da na namizju prikazujemo iste datoteke in mape kot so prikazane na namizju GNOME. Tako desni klik na namizje ne bo povzročal nejasnosti tistim ki se prvič srečujejo z KDE in namesto tega:

namizje desni klik menu



Dobi uporabnik to:

namizje desni klik menu in ikone



Postopek preklopa mape. Desni klik na namizje -> Nastavi dejavnost Prikaz mape. Ali pa klik na namizje in bližnica s kombinacijo alt + d + s tipk odpre isto okno. Tukaj nastavimo dejavnost na opcijo prikaz mape. (Ta mapa je lahko poljubna in jo lahko kasneje spreminjamo pod opcijo lokacija. Ampak v osnovi če nič ne spreminjamo pod opcijo lokacija je nastavljena na mapo "Namizje". Torej tisto mapo ki je tudi v GNOME lokacija za vse datoteke in mape ki se nahajajo na namizju.

opcije



Zgoraj desno v kotu na KDE namizju če kliknemo dobimo dobimo izbirnik. Poigrajte se malo z opcijo "dodaj gradnike" "zakleni gradnike" in "oddalji".

Prav tako spodaj kliknite z desno miškino tipko na pult in pod opcijo dodaj gradnike se malo poigrajte. Med gradniki najdete marsikaj. Na primer koš (smeti). In pa na primer prikaz katerekoli mape na namizju kot je prikazano na tej sliki:

Mapa Namizje



Mapa Namizje ni nič drugega kot dodan gradnik na namizje z imenom "Prikaz mape". Gradnik na namizje dodaš tako da ga primeš in potegneš na namizje in ne da klikneš nanj. Če dvakrat klikneš nanj pa ga dodaš na pult.

dodaj gradnik



Naj še omenim da enako kot pri GNOME lahko različne programe (na primer FireFox program ki ga najdete med bližnjicami v "start") z desnim klikom miške nanj lahko dodate na pult ali na namizje. Skrajno desno spodaj na pultu (če ni zaklenjen) če stisnete na gumb pa vam bo odprl pult še dodatne možnosti za urejanje le tega. Premikanje ikon po pultu... Klikajte skratka vse po vrsti. In spoznavajte možnosti.

Še nekaj bližnjic:

ctrl+esc - > "task manager"
alt+tab enako kot v gnome preklop med odprtimi okni programov
shift+alt+tab
...
Table of keyboard shortcuts @ Wikipedia

Prednosti:
-vsak uporabnik računalnika lahko v svoji seji uporablja željen upravljalec oken
-manj nameščanja in preskušanja distribucij
-Programi ki so na primer del osnovne namestitve GNOME upravljalca oken se nahajajo tudi v menijih KDE upravljalca oken in obratno.*

Pomanjkljivosti:
-Več nameščene programske opreme lahko pomeni več težav z hrošči in posodabljanjem na novejšo distribucijo.
-Programi ki so na primer del GNOME upravljalca oken se nahajajo tudi v menijih KDE upravljalca oken in obratno.*

Zanimive povezave:
X Window System @ Wikipedia
http://kde-look.org/
http://www.xfce.org/
http://www.gnome.org/
http://kde.org/
http://www.x.org/wiki/

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Icematxyz ::

Kratek vodič za KDE je uporaben za začetnike ki uporabljajo Kubuntu. Prvi stik s KDE upravljalcem oken. In prve nejasnosti in nastavitve. Čez katere menim da mora tisti ki je OS namestil uporabnika ki ni spreten pri teh rečeh tudi spraviti in mu to razložiti.

Namestitev obeh upravljalcev oken KDE in GNOME istočasno pa ne priporočam da izvajate za vse. Še posebej če ne boste potem vzdrževali tega računalnika ampak ga bo vzdrževal nekdo ki pri tem ni peveč vešč. Tam namestite Ubuntu ali Kubuntu. In ne obeh opcij. Obe opciji namestite le če veste za kaj boste to storili. In da to res potrebujete. In ne samo za to ker lahko. :) Ampak za to ker je po tem velika potreba.

Icematxyz ::

Še dve malenkosti.

1.)
"Vsili končanje" neodzivnega okna programa za KDE urejevalnik oken se lahko izvrši tudi na način da pritisneš tipke CTRL+ALT+ESC na to pa miško pomaknemo na okno ki ga želimo zapreti in kliknemo nanj.

2.)
Tukaj sem postopek za Ubuntu opisal kako namestimo običajne dodatke ki niso vključeni v osnovno distribucijo Ubuntu (flah, java, kodeki, unrar...):

http://slo-tech.com/forum/t412162/p2710...

Za Kubuntu (KDE) in Xubuntu (XFCE) je zadeva identična ampak le ime paketa se razlikuje. Navodila pa so ista.

kubuntu-restricted-extras
xubuntu-restricted-extras
««
«
1 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061176922 (45761) poweroff
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

Oddelek: Operacijski sistemi
478756 (7968) Icematxyz
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1093159043 (116636) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981166608 (139255) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17033380 (27879) poweroff

Več podobnih tem