» »

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Ubuntu govori tudi slovensko!

Ubuntu 10.04 LTS

Slo-Tech - Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko nov videz kadarkoli zamenjate za starega.

Novi Ubuntu ima tudi vgrajeno podporo za socialna omrežja. S pomočjo Gwibberja se lahko uporabniki povezujejo z omrežji Twitter, identi.ca, Facebook, itd. Vsak uporabnik, ki se registrira pa pridobi tudi 2 Gb brezplačnega prostora v Ubuntu One oblaku (50 Gb z doplačilom), ki omogoča shranjevanje in sinhronizacijo datotek, zapiskov in kontaktov. Ubuntu One je integriran tudi z glasbeno trgovino.

10.04 med drugim prinaša tudi izboljšano avtentikacijo za Active Directory, strežniška različica pa vsebuje tudi podporo za tim. zasebne oblake s pomočjo Eucalyptus-a. Ubuntu po novem sicer v privzeti namestitvi ne vsebuje več urejevalnika slik Gimp (seveda ga lahko namestimo kasneje), vsebuje pa privzeti urejevalnik videoposnetkov PiTiVi. Prenovljen je tudi program za skeniranje dokumentov.

Ubuntu po novem omogoča tudi enostavno podporo šifriranemu domačemu imeniku (za vsakega uporabnika lahko določimo ali so datoteke v njegovem domačem imeniku privzeto šifrirane ali ne). Nekaj sprememb je doživel tudi Ubuntu Software Center.

Ubuntu 10.04 LTS je na voljo za 32- in 64-bitne sisteme in sicer kot namizna, netbook in strežniška različica. Poleg osnovne različice z Gnome namizjem so na voljo še različice s KDE in Xfce namizjem ter posebne različice namenjene izobraževalnim ustanovam (Edubuntu) ter multimedijski podpori (Mythbuntu in Ubuntu Studio). Seveda lahko programske pakete iz ene različice brez težav nameščamo tudi na ostale.



Tokratni Ubuntu vsekakor prinaša številne spremembe. Kako bodo sprejete med uporabniki pa bo pokazal čas.

170 komentarjev

«
1
2 3 4

bluefish ::

Ah, še zmeraj mi wireless mrežne ne zazna.

Nov videz oken oz. vmesnika mi je všeč, le knofe so res brez razloga rinili na levo.

filip007 ::

Ja videz zamenjemo za starega ta je pa enak kot v Fedori, ker tistega starega ni več noter. Žal to ni to eni pravijo da gre na slabše od od 8.04 verzije naprej in jim kar verjamem...bistvenih sprememb ni samo menjava staro za novo. Fedora ima že EFI, če vam rata botat.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

poweroff ::

Glede wirelessa je tako. Precej Asus netbookov ima RaLink RT2860 wireless chipset. Gonilniki sicer so, vendar niso vključeni v kernel.

Asus uporabniki na problem opozarjamo že dolgo časa. Stvar so končno zrihtali, vendar bo patch vključen šele v 2.6.33 kernel!

Več o tem plus rešitev: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour...

BlueFish - morda imaš zato probleme... rešitev? Žal - počakati kakšen mesec, da pride ven SP1 in potem bo (upam!) delalo.

Še to. Pomembne spremembe se dogajajo predvsem pod pokrovom (HAL/DeviceKit, PulseAudio, DBUS, Noveau...). Žal novosti niso dovolj izpiljene in to povzroča težave.

No, ko bodo, bo to super. Je pa problem. Rez je treba slej ko prej narediti. Če ga narediš prepozno, si nakoplješ težave takrat, ko boš ravno začenjal pridobivati resne uporabnike.

Po moje so se odločili za rez sedaj, ker dobijo veliko testing feedbacka, resnih izgub pa zaenkrat še ni...
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

sprasujem ::

Meni so nove teme zelo dobre, sicer pa za laika in dodelavo "recimo tweakanje" ubuntuja je spletna stran http://www.webupd8.org/ zelo dobra spletna stran.Ima celo Ubuntu 10.04 Start scripto.
http://www.webupd8.org/2010/04/what-to-...

Zgodovina sprememb…

root987 ::

Glede wirelessa je tako. Precej Asus netbookov ima RaLink RT2860 wireless chipset. Gonilniki sicer so, vendar niso vključeni v kernel.


Erm, čak, prejšnji Ubuntu je pa ja mel za asuse gonilnike? Kolikor se spomnem nisem rabu nič posebej konfigurirat ko sem namešču (je pa možno da sem naredu upgrade in sem ročno namestil gonilnike pri predprejšnji različici)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

bluefish ::

@Matthai: ah, pri meni se vse skupaj vleče še vsaj iz časa 8.04, ko kartice sploh ni zaznalo. Sedaj je sicer med mrežnimi adapterji prisotna kot Wireless Card, kaj več kot to pa ne. Tudi ob namestitvi gonilnikov, ki jih predlaga sistem takoj po namestitvi, zadeva še vedno ne deluje.

Velik del krivde seveda nosi sama kartica (Belkin z Broadcom čipom), ki je ni možno usposobiti niti s pomočjo ndiswrapperja.

No, zaenkrat Ubuntu tako ali tako uporabljam le občasno, vendar bi bilo delovanje mrežne velik plus za kaj dolgotrajnejšega.

Po vsej verjetnosti bom ob nakupu novega računalnika menjal še kartico in takrat vrgel uč na kako compatibility listo.

WamPIRe- ::

Moja težava se začne s priklopom TV-ja na s-video. Grafična je pa radeon 4770. Enostavno mi resolucijo na monitorju spremeni na 1024x768 :( je pa res, da še nisem naredil nič glede problema.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Icematxyz ::

Kubuntu



Mrežna oprema. Linus je nekoč če se ne motim dejal za grafiko in wireless kupi Intel. Kako je danes ne vem. Intel dvomim da je se poslabšal z tega vidika.

Moj računalnik je po večini Intel (CPU in čipovje) in nVidia baziran (grafika) mrežna je neka standardna običajna kartica. Printer je multifunkcijski od HP. In je tudi ko sem googlal naveden kot podprt. Pa ni težav z Ubuntu nikakršnih.

WICD ste preiskušali kaj v navezi z wireless? Na Ubuntu forumih ste že vprašali kaj za vaš model in za predloge?

Skratka jaz osebno niti malo nisem razočaran da so kot pravite postregli z dosti novostmi. Prav nasprotno. Sem navdušen.

Osebno imam samo težavo da ne vem kaj naj uporabljam. Gnome ali KDE. In za to uporabljam kar oba. :)

GIMP me malo preseneča da ni več vključen po defoltu v distribucijo. Ker mislim da si to zasluži. Za preprosto urejanje pa še vedno lahko zraven kaj drugega. Ampak OK. Bomo pač tisti ki uporabljamo občasno GIMP si ga namestili naknadno.

Jaz sem zadovoljen z tem OS in mi ne povzroča težav.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

WamPIRe- ::

Na prenosniku z intel čipovjem in ATi Rage grafo nimam problemov.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

hojnikb ::

Meni na prenosniku dela OK z vsem hardwareom sam ta nov izgled mi pa ni glih všeč.No je pa res da je to subjektivnega mnenja.:D
#brezpodpisa

phong ::

GIMP me malo preseneča da ni več vključen po defoltu v distribucijo

Na CD-ju je zmanjkalo prostora. Po mojem mnenju je instalacija z interneta še lažja, kot s CD-ja.

Damiani ::

jest sm ga zapeku na CD. Design se mi dopade. Hitro sem se navadil tudi na gumbe za upravljanje okna, kateri se nahajajo zdaj na levi. Sm pa 3 dni pred izidom inštaliral verzijo beta. Glede hitrosti postavitve je pa enkraten za mojo mashino. Ubuntu mi več kot zadostuje moje osebne potrebe, glede domače kište.

Ma$terM|nd ::

Žal še to ni to kar bi rad, je pa blizu. Na mojem eee 1005P še ne dela vse kot bi naj (wlan ne dela, ostalo pa se potem sploh nisem trudil preverjati). Še dobro da lahko sprobaš preden karkoli formatiraš. Ko bo vse delalo out-of-the-box potem z veseljem namestim, prej pa žal ne. Verjamem da se da wireless usposobit ker sem se to že na 9.10 hecal, ampak meni se enostavno ne da peš drajverjev nalagat. Sem bolj windows fan kar se tega tiče.

Icematxyz ::

Še Radiance tema. V novici je temnejša Ambiance.

Radiance



Vir

Pa še Kubuntu osnoven izgled:



Vir

Še Xubuntu osnoven izgled:

Xubuntu



Vir

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

neres ::



S to slovenščino pa se ne bi ravno hvalil.. :D A nihče ne pregleduje teh zadev?
Sej nočem bit preveč kritičen, ampak že v 9-ki so bile take očitne napake.

Sicer pa sem uporabljal RC 10-ke in se mi je zdel kar v redu. Tisto, kar je delalo, je delalo zelo enostavno (recimo moja WLAN kartica - čeprav je prepoznalo hitrost samo do 54Mbit in ne 300). Za nekatere stvari inštalirat pa je še vedno treba malo guglat.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Kami ::

Ko smo pri izgledu in temah je pri meni trenutno ni čez Elementary (clean & simple) :)

coffeetime12 ::

Bravo Linux, žalost *buntu. Ampak saj bo boljše. Izbira je velika. Še enkrat čestitke.

Bananovec ::

Go Linux!

kanzyani ::

za vse, ki imate probleme na eeePC jih. V 9.10 je bila reštev za probleme z wireless in mikrofonom inštalacija Backport driverjev. 10.04 še nisem namestil na eee1005Ha, tako da ne vem a se ta problem spet pojavlja ali ne. Drugače pa mi je ta verzija izredno všeč...

denial ::

S to slovenščino pa se ne bi ravno hvalil.. :D A nihče ne pregleduje teh zadev?
Sej nočem bit preveč kritičen, ampak že v 9-ki so bile take očitne napake.

Podarjenemu konju se ne gleda v zobe :D
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Icematxyz ::

V bistvu kvaliteta prevoda je odvisna od tega koliko Slovenci sami želimo da je?

https://launchpad.net/~ubuntu-l10n-sl
https://translations.launchpad.net/ubun...

Se pravi ne gre se toliko za to da nam kdo kaj podari. Gre se bolj za to koliko smo mi pripravljeni storiti za to da je stanje dobro.

Zgodovina sprememb…

5er--> ::

Za vse, ki še ne veste: privzet spletni iskalnik je še vedno Google.

Google

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Matevžk ::

@5er: glede na vertikalno resolucijo sklepam, da imaš netbooka. Si poskusil netbook remix?
lp, Matevžk

5er--> ::

Preizkusil sem ga (10.04) nekje pri beta2. Delalo je v redu, ampak imam raje polnokrvno različico namizja. Kolegu z Asus eee701 pa netbook remix 9.04 baje odlično služi.

Matevžk ::

Punci sem na Acer Aspire One dal netbook remix 9.04 in ga potem nadgradil na 9.10 in je tudi zelo zadovoljna. Vprašal sem te v bistvu iz dveh razlogov: prvič da te spomnim nanj, če si ga slučajno pozabil preizkusiti, in drugič ker me zanima, če je pri 10.04 kaj novega (kar je specifično za netbook remix).

Pri 10.10 pa tudi planirajo zanimive novosti, konkretno - menujska vrstica naj bi šla tudi v panel. Podobno torej kot na Macih, a vseeno precej drugačno:

  • to bo veljalo le za netbook remix (torej pri majhnih zaslonih) in le za maksimirana okna; v ostalih situacijah se strinjam z razvijalci, da pride do prevelike razdalje med oknom in menijem;

  • ker je v panelu že naslovna vrstica, se bo menu pojavil šele, ko bo uporabnik z miško pokazal na panelo.


Živi bili pa videli! :)
lp, Matevžk

zee ::

To z menijsko vrstico bi lahko naredili tudi za namizno različico, kajti nimajo vsi uporabniki 20''+ monitorja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Matevžk ::

Saj netbook remix lahko uporabljaš tudi na namizni mašini, če hočeš. Če bi se pa (brez programiranja) dalo ohraniti običajne sistemske menuje in namizje iz namizne različice ubuntuja, hkrati pa uporabljati naslovno (in v prihodnosti menijsko) vrstico v paneli, pa res ne vem. Tehničnih ovir ne vidim, ne vem pa, če so dovolj modularno naredili.
lp, Matevžk

dux ::

Glede prevodov je tako:

> Za razliko od tako imenovanih upstream projektov (GNOME, KDE, OpenOffice, Firefox, itd..) v launchpad prevajajo prevajalci z različnim prevajalskim znanjem in izkušnjami. To je dobro, saj se marsikateri launchpad prevajalec v launchpadu enostavno brez obveznosti preizkusi in se kasneje pridruži kateremu od upstream projektov. So pa posledica tega tudi kakšne cvetke kot na primer beseda space (tipka na tipkovnici, sicer preslednica) prevedena kot vesolje.

Launchpad sicer že nekaj časa pozna koncept dovoljenj, tako morajo biti prevodi prevajalcev, ki niso v prevajalski ekipi pred uporabo pregledani. To bo sčasoma te težave odpravilo.

> Ljudje imamo različna mnenja kateri izrazi naj bi bili pravilni in različne sloge prevajanja (oblike stavkov, itd.) To se dogaja tudi v upstream projektih, vendar pa je v launchpadu ta težava dodatno okrepljena, saj v upstream projektih ponavadi ena oseba prevede en program v launchpadu pa zaradi narave dela (ni neke osebe, ki bi posameznikom dodeljevala delo, tako se lahko enega priljubljenega programa loti več prevajalcev - primer: https://translations.launchpad.net/open... -. To pomeni da je v programu openshot verjetno 10 bolj ali manj različnih slogov in izrazoslovij zaradi česar je program videti neprofesionalno preveden. Hkrati pa lahko nek pomemben a zoprn program za prevajanje ostane nepreveden.

Stanje glede enotnosti se sicer izboljšuje z novo sprejetim pojmovnikom , ki bo lahko prevajalcem služil kot referenca, vendar pa se s smiselnostjo vseh prevodov v pojmovniku ne strinjajo vsi in težko je nekoga prepričevati naj prevaja kot se mu zdi "narobe". Upam da se bo pojmovnik posodabljal, razširil, doživel še več odziva in s tem povezanega usklajevanja in se s tem razširil.

> Prevajalskega dela je ogromno in prevajalci v launchpadu bodo večinoma rajši prevajali nove nize, ne pa pregledovali nize neznane tretje osebe (to delo se večini, tudi meni, zdi malce monotono). V upstream projektih je to lažje izvesti saj so vloge prevajalcev, pregledovalcev prevodov, pregledovalcev prevodov v programih, lektorjev, usklajevalcev ... bolj natančno določene). Poleg tega spet ni smiselno prostovoljca siliti v delo, ki mu ni všeč (pregledovanje).

Treba se je zavedati da je prevajalcev odprtokodnih programov zelo malo. Če se sprehodiš po launchpadu (ubutntu vsebuje precejšen del odprtokodnih programov), boš opazil da se imena precej pojavljajo. Po mojemu občutku veliko večina dela prevajanja vseh odprtokodnih programov v sloveniji že ves čas izvaja okoli 20-30 visoko motiviranih prostovoljcev. (prostovoljci se skozi čas menjajo, številka ostaja približno enaka). Ti seveda ne morejo storiti vsega.

Ko se bo število motiviranih prevajalcev povečalo, se bo v kratkemu času povečalo tudi število in kakovost prevodov. Tako ste potencialni prevajalci toplo vabljeni, vesel vas bo prav vsak projekt (Ubuntu, Firefox, KDE, GNOME, OpenOffice, Xfce in seveda ogromno morje manjših programov).

neres je izjavil:


S to slovenščino pa se ne bi ravno hvalil.. :D A nihče ne pregleduje teh zadev?
Sej nočem bit preveč kritičen, ampak že v 9-ki so bile take očitne napake.


NAROBE !! Moraš biti kritičen ! Nekaterih stvari prevajalci ne opazijo. Dokler jim nihče ne pove za napako, je ne morejo popraviti.
Napakice na sliki sem recimo ravnokar odpravil jaz in jih po posodobitvi prevodov ne bo več. Kar lepo kritično naprej ;)

@5er: Ubuntu netbook edition je "polnokrven" ubuntu, uporablja le drugačen prikaz oken, prilagojen majhnim zaslonom, ter naj bi bil bolj zoptimiziran za mini prenosnike. Zato s tem ne boš izgubil nič.
Upanje je v nasih odlocitvah

poweroff ::

root987 je izjavil:

Erm, čak, prejšnji Ubuntu je pa ja mel za asuse gonilnike? Kolikor se spomnem nisem rabu nič posebej konfigurirat ko sem namešču (je pa možno da sem naredu upgrade in sem ročno namestil gonilnike pri predprejšnji različici)

Za ta chipset ne. Imajo pa Asusi tri različne chipsete.
sudo poweroff

zee ::

Evo. Že pomagam pri distribuiranju Ubuntuja preko protokola bit-torrent. :)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

5er--> ::

@dux: Ja, saj... drugačen prikaz, ki ga uporablja relativno malo ljudi, kar ti lahko povzroči dodatne, nepotrebne, težave. Poleg tega stvar na dual-monitor ne izgleda najboljše.

PS: Je kdo preizkusil kubuntu?

dux ::

@5er: Jaz na svojem acer aspire one poganjam netbook remix od 9.04 pa nisem imel nobene omembe vrednih dodatnih težav. Seveda pa vsak uporablja kar mu je ljubše.

Kubuntu uporablja sodelavec na HP-ju (od izzida bete1) in je z njim zelo zadovoljen.
Upanje je v nasih odlocitvah

5er--> ::

Oprosti za dokaj oster odgovor. Verjetno so moje izkušnje z netbook remix-om nerealne, ker sem ga imel namščenega na (z)mešanem sistemu (apt-get install x/k/ubuntu-desktop ;((). Za kubuntu pa sprašujem, ker sem imel v 9.10 z njim kar nekaj banalnih problemov. jockey-kde (bolj znan kot "Gonilniki strojne opreme") se je na primer stalno usuval in sem moral namestit jockey-gtk, da je stvar delala (to na večih pc-jih).

Dodano:
Zastonj legalen Windows 7! :D

Ubuntu 10.04 LTS

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Hexx ::

Js pa se zaradi vseh tistih, ki ste govoril da se vam je sistem sesul med updejtom ne upam updejtat. Je tole res ali updejtam?

5er--> ::

Meni je šel update (še beta2) skozi brez posebnosti.

AaBoy ::

Jaz sem ga snoči updato in je šlo lepo skozi in dela brez problemov. Na srečo, niso taki problemi kot so bili pri posodobitvi iz 9.04 na 9.10 (3x na les potrkat).

zee ::

Ravnokar nadgradil delovno postajo iz podpisa:
- ne delajo gumbi za glasnsot na tipkovnici (delali so bp od 8.xx naprej)
- zvok ne dela (delal bp na 9.10)
- paket policykit se ne namesti in crkne

Ja, lahko bi namestil vse znova, vendar si zaradi uporabe LVMja tega ne upam narediti.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Icematxyz ::

PS: Je kdo preizkusil kubuntu?


KDE



Kaj naj človek reče sploh o KDE. Nekje 10% sem povedal s sliko? :)

Kot pravijo pri KDE. Experience Freedom!

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

PARTyZAN ::

Res je, po prilagodljivosti se Gnome lahko KDEju samo skrije. Vizualno je sicer stvar posameznika, vem pa, da je meni superioren v vseh pogledih.

dux ::

Hexx je izjavil:

Js pa se zaradi vseh tistih, ki ste govoril da se vam je sistem sesul med updejtom ne upam updejtat. Je tole res ali updejtam?


To je zelo odvisno od tvoje strojne opreme. Nekateri imamo srečo, da imamo takšne računalnike kjer stvari delujejo, drugi ne. Sam na primer v zadnjemu letu nisem imel nobenih težav (poleg težav z delovanjem čitalca kartic na prenosniku, deluje le če je kartica že vstavljena v prenosnik ob zagonu. To sicer ni takšen problem ker ga uporabljam ~ 1x mesečno), tudi ob izzidu 9.04, ko so vsi govorili da so intelovi gonilniki ubili netbook izkušnjo, mi je grafična kartica delovala praktično enako kot ob izzidu 8.10, 9.10 in sedaj ob 10.04.

Po drugi strani je kolega kupil prenosnik s prednaloženo distribucijo linuxa, jo vrgel dol ter dal gor ubuntu pa mu niso delale tipke, težave s spanjem, s projektorjem ...

Jaz delam tako: nekje na polovici razvojnega cikla (alfa 3) nadgradim netbook, ob izzidu oz. kakšen teden za tem stacionarca, prenosnik od punce, ter družinski računalnik.
Po mesecu do mesecu in pol pa še službenega.
Upanje je v nasih odlocitvah

denial ::

Quick "Lucid Lynx" security checks:

- checksec (sbin)
- checksec(process)
- paxtest
- cat /proc/sys/vm/mmap_min_addr => 65536

Security matrix: KLIK
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

dux ::

Je kdo že preizkusil glasbeno trgovino ?
Upanje je v nasih odlocitvah

filip007 ::

Ja no sem naredil nadgradnjo in sploh ni tako slabo...zdaj mam vse ikone pod system in več tem je ostalo samo še kontrole je treba na desno butnit pa Mono dol zgonit pa je to to :)
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

fosil ::

Zastonj legalen Windows 7!

Katera tema je to? Ubuntu ali kubuntu?
Tako je!

blackbfm ::

Icematxyz je izjavil:

PS: Je kdo preizkusil kubuntu?


KDE



Kaj naj človek reče sploh o KDE. Nekje 10% sem povedal s sliko? :)

Kot pravijo pri KDE. Experience Freedom!

Kič. Men bi se sfuzlalo v takem okolju.

Tole je velik bolš, mogoče zgleda precej prazno ampak res ne prenesem 300 ikon in vsega sranja na namizju, verjetno zato ker odprem malo več programov in je že tako cela zmešnjava

xfce

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Icematxyz ::

Ja saj na KDE lahko tudi pobrišem ikone na namizju. Odstranim z namizja vse gradnike. Dam eno bolj rustikalno sliko za ozadje. Animacije izklopim. In dobim popolnoma isti izgled. Pa tudi zanemarljiv impact na resurse. Posebej še na sodobnem računalniku.

Težko pa na Gnome in XFCE to vklopim z dvema klikoma miške. Pa ne da imam jaz osebno kaj proti drugim WM. Vsakemu svoje jaz pravim. In super da je tako.

Ampak nekomu ki migrira z Windows OS. Boš težko kot alternativo (brez predelav) ponudil manj kot to česar je navajen. In mu trdil da je to več. On pa te bo debelo gledal. Z KDE mu lahko ponudiš več, enako ali manj. Out of the box. In po želji. Z drugimi WM pa že lahko pride do težav pri tem početju. KDE ti pri tem dopušča svobodo da se odločiš sam. Za moje pojem bolj kot Gnome in XFCE. Kar pa ne pomeni da je KDE edina in prava izbira za vse.

Vsakemu svoje. Ampak na to da gre za kič in je za to to slab WM ne pristanem. Lahko KDE uporabljaš točno toliko kot ti ponuja kakšen drug WM. Lahko pa ga uporabljaš tudi za kaj več. Svobodna odločitev. Kič je le ena od opcij ki so na voljo. Nič pa ti ne brani da je ne uporabljaš.

poweroff ::

denial - očitno se nekaj trudijo...
sudo poweroff

5er--> ::

@fosil: tole je tema za GNOME, torej Ubuntu. (Sem pa videl, da obstaja tudi KDE varjanta.)

fosil ::

Ampak tale prestavitev komand na levo stran okna se mi pa zdi čisto jebanje folka v glavo. Res ne vem kaj je bilo tega treba.

Na misel mi ne pride niti en pameten razlog zakaj bi bilo to v redu. Razen zato da naj bi bilo nekaj drugače. Kot da bi gate na glavi nosu samo zato da bi bil drugačen.
Tako je!
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
999133250 (96136) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981166306 (138953) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 9.10 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
35728889 (19591) Gandalfar
»

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
749539 (7186) Mavrik
»

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
335189 (3410) BlueRunner

Več podobnih tem